Βγαίνουν οι Βάσεις 2023: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις σχολές

Βάσεις 2023: Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των Βάσεων των Πανελληνίων 2023 έχει ήδη ξεκινήσει. Θέμα 24ωρων. Τι ανακοίνωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μέχρι το τέλος του μήνα, το πιθανότερο την Παρασκευή 28 Ιουλίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι Βάσεις 2023, βάζοντας οριστικό τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των Πανελληνίων.

Η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ήταν άκρως αποκαλυπτική σε τηλεοπτική της συνέντευξη σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως οι βάσεις θα ανακοινωθούν για πρώτη φορά φέτος από το υπουργείο μέχρι τέλος του μήνα.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, οι βάσεις να βγουν ακόμα και την Πέμπτη 27 Ιουλίου, περίπου δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από ότι άλλες χρονιές.

Έτσι, οι υποψήφιοι θα απολαύσουν και τον Αύγουστο τις διακοπές τους χωρίς να αναρωτιούνται τι θα γίνει, αλλά και όσοι θα περάσουν εκτός της πόλης της κατοικίας τους, θα έχουν τον χρόνο να βρουν σπίτι αλλά και να προετοιμαστούν.

Οι βάσεις 2023 στο results.it.minedu.gov.gr

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι βάσεις θα ανακοινωθούν στο results.it.minedu.gov.gr από το υπουργείο Παιδείας. Οι υποψήφιοι θα χρειαστούν τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) και να δουν το τμήμα ή την σχολή στην οποία πέτυχαν.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα των βάσεων 2023 και με sms στο κινητό, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα των επιτυχόντων για τις βάσεις 2023 θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας.

Βάσεις 2023: Ποιες σχολές ανεβαίνουν

Ανοδικά σε σχέση με το 2022 θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα από τα 450 τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η «Καθημερινή»  με τη συνδρομή του μαθηματικού αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, παρουσιάζει την πρόβλεψη των βάσεων εισαγωγής.

Ενδεικτικά, μεταξύ των περιζήτητων σχολών, η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί στις 18.850 μονάδες (αυξημένη κατά 50 μονάδες), η Ιατρική ΑΠΘ στις 18.600 (αυξημένη κατά 50), η Νομική Αθηνών στις 18.100 (άνοδος κατά 150 μονάδες), η Νομική ΑΠΘ στις 17.400 (άνοδος κατά 250 μονάδες), η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ προβλέπεται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.700 μονάδων, αυξημένη κατά 230 μονάδες σε σχέση με το 2022, το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 18.000 μονάδες (+75), το Ψυχολογίας Παντείου στις 17.400 μονάδες με αύξηση κατά 230 μονάδες.

Η τάση των βάσεων είναι ανοδική στις σχολές του 1ου (κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών) και του 4ου (οικονομίας και πληροφορικής) επιστημονικού πεδίου, διότι φέτος είχαμε κατά μέσον όρο καλύτερες επιδόσεις και αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που επέλεξαν αυτά τα πεδία. Στο 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) είχαμε καλύτερες επιδόσεις και λιγότερους υποψηφίους. Περιμένουμε άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, πτώση στις χαμηλόβαθμες και εκατοντάδες κενές θέσεις, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της έλλειψης υποψηφίων. Στο 3ο πεδίο (επιστημών υγείας) αναμένουμε πολύ μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, σταθερές βάσεις στις μεσαίες σχολές και πτώση στις χαμηλόβαθμες.

Από την άλλη, πάντως, υπάρχει πάντα ο οικονομικός παράγοντας που επηρεάζει τις επιλογές των υποψηφίων για το μηχανογραφικό δελτίο και κατ’ επέκταση τις βάσεις των σχολών. Ενδεικτικά, όπως λέει ο κ. Στρατηγάκης:

«Δεν γνωρίζουμε πόσο θα επηρεάσει τη δήλωση των σχολών η εκτόξευση των ενοικίων και η γενικότερη ακρίβεια. Πολλοί σκέφτονται με τρόμο αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που δημιουργούν οι σπουδές σε άλλη πόλη. Αν αυξηθεί το ποσοστό των οικογενειών που θα επιλέξουν σπουδές στην πόλη τους, θα ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των αντίστοιχων σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις σχολές της περιφέρειας. Βέβαια υπάρχουν και οι οικογένειες που έτσι κι αλλιώς θα μετακινηθούν τα παιδιά τους, αφού δεν υπάρχουν σχολές σε όλες τις πόλεις. Ένας υποψήφιος που μένει στην Κομοτηνή, για παράδειγμα, δεν μπορεί να δηλώσει σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών στην πόλη του, διότι υπάρχουν σχολές μόνο του 1ου πεδίου (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών).»

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2023 σε περιζήτητες σχολές

Η ελάχιστη βάση σε κάθε πεδίο, κάτω από την οποία δεν εισέρχεται κανένας σε καμία σχολή είναι:

  • 1ο Πεδίο: 9,42
  • 2ο Πεδίο: 9,87
  • 3ο Πεδίο: 9,31
  • 4ο Πεδίο: 8,34

Σύμφωνα με τον Αντώνη Φλωρόπουλο που γράφει στα Νέα οι βάσεις θα κινηθούν ως εξής:

  • 1ο πεδίο: Καθώς το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών αλλά και της Έκθεσης έχουν αυξημένο συντελεστή σε πολλές σχολές, το αποτέλεσμα θα είναι η Βάση σε αυτές να αυξηθεί, έστω και αν τη φρενάρει η Ιστορία, όπου σημειώθηκαν οι χειρότερες επιδόσεις.
  • 2ο πεδίο: Καθώς οι επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική ήταν καλύτερες φέτος – έχουν μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας από τα άλλα μαθήματα – οι βάσεις θα κινηθούν προς τα πάνω.
  • 3ο πεδίο: Στις Ιατρικές σχολές δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές, ενώ κάποια μικρή πτώση της τάξεως των 100 με 150 μορίων είναι πιθανή. Στις κοινές σχολές με το 2ο πεδίο αναμένονται μικρές αυξομειώσεις.
  • 4ο πεδίο: Αναμένονται αυξομειώσεις των βάσεων, όχι όμως μεγαλύτερες των 200 μορίων.

Εν κατακλείδι, το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων θα είναι η μικρή αύξηση στο πρώτο και δεύτερο πεδίο, μικρή μείωση στο τρίτο και αυξομειώσεις στο τέταρτο. Το φαινόμενο αυτό θα το δούμε περισσότερο στα υψηλά κλιμάκια και όχι τόσο στα μεσαία και χαμηλά, όπου οι κλυδωνισμοί θα είναι μικρότεροι.

Σχολές με 10.000 μόρια στο Μηχανογραφικό και καλές προοπτικές

Μια από αυτές τις σχολές είναι το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Μετά το πέρας των σπουδών, οι απόφοιτοι μπορούν να στραφούν ακόμα και στο διπλωματικό σώμα, σε επιχειρήσεις ή και να διεκδικήσουν θέσεις σε υπουργεία.

Το «μυστικό» της συγκεκριμένης σχολής είναι ότι δεν χρειάζεται να δώσουν ξένη γλώσσα. Επιλέγουν όμως υποχρεωτικά στη φοίτησή τους μια ξένη γλώσσα.

Ανοίγουν μάλιστα προοπτικές και στα Οικονομικά, αφού μπορούν να πάρουν την οικονομική κατεύθυνση και εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.).

Μια εξαιρετικά καλή επιλογή είναι και τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας. Οι απόφοιτοι αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού και μπορούν να εργαστούν σε φορείς κοινωνικής πρόνοιας, στην ψυχική υγεία, σε υποστηρικτικές δομές αλλά και στην εκπαίδευση.

Στα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι και τα τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας και συγκεκριμένα τα εξής:

  • Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Αργοστόλι (Ιονίου)
  • Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Καστοριά (Δυτικής Μακεδονίας)

Τις περασμένες χρονιές είχαν και τα δύο από 8.000 μέχρι κάτι παραπάνω από 10.000 μόρια που σημαίνει ότι είναι εφικτός στόχος για αρκετούς υποψηφίους.

Τέλος, πολύ καλή επιλογή είναι το τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών Βόλος (Θεσσαλίας) που είχε επίσης κάτω από 10.000 μόρια. Με την αποφοίτηση, τους περιμένουν μεταναστευτικές δομές, διεθνείς οργανισμοί και άλλες οργανώσεις.