Βενζίνη: Καλπάζει η τιμή – Πάνω από 2 ευρώ σε 21 Νομούς

Βενζίνη: Δυστυχώς οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν και οι καταναλωτές θα κάνουν Πάσχα με υψηλές τιμές καυσίμων, αφού παρά την υποχώρηση της τιμής του Brent στην αντλία η τιμή της βενζίνης στα περισσότερα πρατήρια της χώρας είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

H κίνηση στο εθνικό δίκτυο έχει αρχίσει να πυκνώνει και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί και όπως δείχνουν η φετινή πασχαλινή έξοδος θα είναι μία από τις κορυφαίες των τελευταίων ετών.

Ωστόσο οι τιμές στα καύσιμα και ειδικά στη βενζίνη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η τιμή του Brent συνεχίζει να υποχωρεί και πλέον είναι κάτω και από τα 87 δολάρια το βαρέλι.

Στο πρόσφατο παρελθόν ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου ήταν στα σημερινά επίπεδα, η λιανική ήταν στην περιοχή του 1,8 ευρώ το λίτρο ή και λίγο χαμηλότερα.

Μοναδική ίσως δικαιολογία, αλλά σε καμία περίπτωση αρκετή, είναι το γεγονός ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει διολισθήσει σημαντικά και από 1,1 είναι σήμερα λίγο κάτω από το 1,07.

Οι καταναλωτές που ετοιμάζονται να φουλάρουν για βγουν στις εθνικές οδούς, θα το κάνουν με τιμές οριακά κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου οι μέσες τιμές διαμορφώνονται σε 1,952 και 1,946 ευρώ το λίτρο, αλλά μόλις θα περάσουν τα πρώτα διόδια, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Βενζίνη: Μέση τιμή πάνω από τα 2 ευρώ σε 21 περιοχές

Και αυτό διότι σε μέσα επίπεδα η βενζίνη πωλείται πάνω από 2 ευρώ σε 21 περιοχές της χώρας, ενώ η κατάσταση στα νησιά προκαλεί ίλιγγο, αφού σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει και τα 2,4 ευρώ το λίτρο.

Την περασμένη εβδομάδα και με την τιμή του Brent 90 περίπου δολάρια το βαρέλι, οι περιοχές με μέση τιμή πάνω από τα 2 ευρώ ήταν 14.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε αποκλιμάκωση των τιμών.

Το αντίθετο μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι ενδεχομένως να έχουμε αυξήσεις, ειδικά στην Περιφέρεια, στην οποία θα μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης.

Βέβαια σε Αττική και Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μία μικρή μείωση, αλλά απειροελάχιστη. Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα με το diesel κίνησης, όπου η τιμή έχει υποχωρήσει κάτω από τα 1,7 ευρώ το λίτρο.

Σε μία πρώτη ανάγνωση της αντιφατικής αυτής εικόνας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλοι φοβούνται την επόμενη ημέρα, λόγω της συνεχιζόμενης έκρυθμης κατάστασης στην Μέση Ανατολή.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει γενικευμένη σύρραξη, κάτι που στην απευκταία αυτή περίπτωση θα εκτινάξει τις τιμές στα ύψη.

Όπως σημειώνει μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα, μία πιθανή ανάφλεξη στην Μ. Ανατολή θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και να αντιστρέψει την πρόσφατη πτωτική τάση του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα στην τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αγορές εμπορευμάτων ανέφερε: «Μια μέτρια διακοπή του εφοδιασμού λόγω συγκρούσεων θα μπορούσε να αυξήσει τη μέση τιμή του Brent φέτος στα 92 δολάρια το βαρέλι.

Μια πιο σοβαρή διαταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, αυξάνοντας τον παγκόσμιο πληθωρισμό το 2024 κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, των λιπασμάτων και των τροφίμων.

Το ένα πέμπτο των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ και, εάν διακοπεί ο εφοδιασμός, οι τιμές των λιπασμάτων που εξαρτώνται από το LNG στην παραγωγή τους θα αυξάνονταν σημαντικά, με πιθανό αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Βενζίνη: Ο απόλυτος εφιάλτης – Πού θα φτάσει η τιμή

: Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές στα καύσιμα καθώς στα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας, οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου diesel κίνησης έχουν πατήσει τα 2 ευρώ.

Η γεωπολιτική ανάφλεξη ενισχύει το κλίμα συναγερμού στην αγορά, καθώς το αργό πετρέλαιο τύπου Brent καταγράφει τη μεγαλύτερο άνοδο των τελευταίων μηνών, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι.

Την ίδια ώρα οι διεθνείς τιμές Platts της Μεσογείου, οι οποίες αποτελούν το σημείο αναφοράς των συμβολαίων αγοράς καυσίμων μεταξύ διυλιστηρίων και πελατών τους, φαίνεται πως ακολουθούν την αυξητική τάση του Brent.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» οι αυξήσεις στα καύσιμα έρχονται λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, μια περίοδο που πολλοί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν, με τις μέσες τιμές στην περιφέρεια να έχουν πατήσει για τα καλά τα 2 ευρώ το λίτρο.

Χαρακτηριστικό είναι πως η τιμή της αμόλυβδης στις Κυκλάδες έχει πετάξει στα 2,190 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα 2,125 ευρώ, ενώ πάνω από τα 2 ευρώ σε Λευκάδα, Ευρυτανία, Μυτιλήνη και Κεφαλονιά.

Αυτή τη στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,962 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,715 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας περαιτέρω άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, παράγοντες της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι οι ανοδικές κινήσεις θα είναι πιο δυναμικές τις επόμενες ημέρες λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που τροφοδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που πιθανόν επιφέρουν στην ελληνική αγορά οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν θα δεχθεί αναιτιολόγητες αυξήσεις σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι η Πολιτεία έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους.

«Είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος, που υπάρχει αναταραχή, είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είτε έχουν σχέση με την αισχροκέρδεια, είτε έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή. Τις επόμενες ημέρες θα είναι στους δρόμους τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ, ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους», πρόσθεσε.

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας επηρέασαν και τις τιμές του φυσικού αερίου, με τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να αυξάνονται κατά 5% στα 29 ευρώ/ MWh, πλησιάζοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Ωστόσο, οι προβλέψεις θερμότερου καιρού, η αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας, η ισχυρή γαλλική πυρηνική παραγωγή και η ενισχυμένη προσφορά φυσικού αερίου στη Νορβηγία αποτελούν παράγοντες αισιοδοξίας που συμπληρώνονται και από τα επίπεδα των αποθεμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αε- υψηλή ρίου, ξεπερνώντας το 60%.

Βενζίνη: Πέντε πανεύκολοι τρόποι για να «καίτε» ελάχιστη

Με τις τιμές της βενζίνης να ανεβαίνουν συνεχώς προς τα πάνω και την κίνηση στους δρόμους να είναι πλέον αφόρητη, ο δείκτης… πέφτει εύκολα και αμέσως!

Ψάξαμε, βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε όλους τους έξυπνους τρόπους για να καις λιγότερη βενζίνη.

Ας δούμε αναλυτικά…

Μην κάνεις απότομα φρεναρίσματα και μην επιταχύνεις απότομα

Αν έχεις μάθει να οδηγείς με απότομους χειρισμούς, να σε ενημερώσουμε πως έχεις μάθει το αυτοκίνητό σου να καταναλώνει περισσότερη βενζίνη. Καλό είναι λοιπόν να αλλάξεις λίγο τον τρόπο της οδήγησής σου για το καλό της τσέπης σου.

Μην οδηγείς με ανοιχτά παράθυρα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας

Αυτό γιατί η αεροδυναμική του αυτοκινήτου βοηθάει στην εξοικονόμηση καυσίμων.

Γενικά καλό είναι να οδηγείς με κλειστά παράθυρα στις εθνικές οδούς και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, καθώς όταν πορεύεσαι με μεγάλη ταχύτητα, τα ανοιχτά παράθυρα αυξάνουν την αντίσταση που προκαλείται από τον αέρα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει έως και 10% περισσότερη κατανάλωση βενζίνης.

Μην ξεχνάς τη ζυγοστάθμιση

Οι ρόδες που «τραβάνε» προς τα πλάγια, ευθύνονται για έως και 31% μεγαλύτερη κατανάλωση βενζίνης οπότε μην αμελείς τη ζυγοστάθμιση.

Σβήσε τη μηχανή

Τα καινούρια αυτοκίνητα έχουν ρύθμιση να σβήνουν αυτόματα τη μηχανή όταν περιμένεις για πολλή ώρα σε κάποιο φανάρι ή στην κίνηση. Ο λόγος είναι η εξοικονόμηση βενζίνης. Έτσι την επόμενη φορά που θα έχεις κολλήσει κάπου στην κίνηση, μην κρατάς αναμμένη τη μηχανή.

Άλλαζε τακτικά μπουζί

Αν δεις ότι ξαφνικά καις περισσότερη βενζίνη, το πιθανότερο είναι πως χρειάζεσαι καινούρια μπουζί. Αυτό γιατί ένα μπουζί που δεν έχει αλλαχθεί όταν πρέπει, τείνει να οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση βενζίνης.

Βενζίνη: Δείτε πόσο πληρώνουμε σε φόρους και πόσο μας κλέβουν στην Ελλάδα

Την ώρα που η τιμή των καυσίμων παίρνει ολοένα και περισσότερο την ανηφόρα, το ποσοστό φόρων «γονατίζει» τον Έλληνα.

Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησης των καυσίμων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

«Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη, ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα, σε αντιστάθμισμα των χαμηλών τελών κυκλοφορίας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγιναν από χιουμοριστική διάθεση», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Διερωτάται επίσης «πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στους παράγοντες της κυβέρνησης για την δήθεν αύξηση των δημοσίων εσόδων, όταν χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ φόρων, από την ανεξέλεγκτη παράνομη διακίνηση καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή, κ.λπ.)».

Η ΠΟΠΕΚ θυμίζει δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος, όπως επισημαίνει είχε πει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αν αντιμετώπιζε τη λαθρεμπορία καυσίμων και δεν θα χρειαζόταν να καταφύγει σε περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Σήμερα το 67,16% στη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι φόροι, που βρίσκονται ήδη 86% πάνω από την χαμηλότερη φορολόγηση που επιτρέπεται από την Οδηγία 2003/96 της Ε.Ε.», σημειώνει η ΠΟΠΕΚ και προειδοποιεί ότι «τυχόν αύξηση της φορολογίας των καυσίμων με ανεξέλεγκτη την παράνομη διακίνηση καυσίμων, θα αυξήσει αναλογικά την κερδοφορία των παράνομων κυκλωμάτων που λυμαίνονται ανενόχλητα τον ευρύτερο χώρο της αγοράς πετρελαιοειδών».