Βενέτης: Αίσθηση είχε προκαλέσει τον περασμένο Οκτώβριο η είδηση ότι η αλυσίδα Φούρνοι Βενέτης έβαλε λουκέτο σε πέντε καταστήματα καθώς οι ιδιοκτήτες τους αρνούνταν στο lockdown εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού, να μειώσουν τα ενοίκια.
Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με αφορμή την δημιουργία προϊόντων που θα διατίθενται μέσω σούπερ μάρκετ αλλά και την ανάπτυξη δύο νέων τύπων καταστημάτων, ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, έκανε εκτενή αναφορά για την αντιμετώπιση που είχε από μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μονεμβασιώτης ανέφερε:
«Η εταιρεία δέχθηκε μεγάλη πίεση όταν μπήκαμε στην περίοδο Covid19. H Βενέτης έχει την ιδιαιτερότητα να παίρνει τα μισθωτήρια συμβόλαια στο όνομα της. Υπό το βάρος της πίεσης μερίδας των ιδιοκτητών ανακοινώσαμε τον Οκτώβριο ότι κλείνουμε 5 καταστήματα.
Το θέμα των ακινήτων αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας που δεν είχαμε προβλέψει. Για να καταλάβετε το μέγεθος, όταν προέκυψε ο κορονοϊός προσελάβαμε πέντε νέους συνεργάτες για να συνομιλούν αποκλειστικά με τους ιδιοκτήτες.
Οι μη συνεργάσιμοι είναι ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 10% και κυρίως κληρονόμοι, άνθρωποι της νέας γενιάς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους και σου έλεγαν “κόψτε τον λαιμό σας, πούλα το αμάξι σου, δεν μας νοιάζει τι θα κάνετε, εγώ έχω μάθει να ζω με 5.000 ευρώ τον μήνα και δεν δέχομαι μείωση ενοικίου”.
Μισθωτήρια που ήταν 10 – 15 ετών και δεν είχε καθυστερήσει ποτέ η πληρωμή τους, όταν ήρθε ο Covid και ζητήσαμε από τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες μία μείωση ενοικίου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η στάση τους ήταν αδιάλλακτη.
Οι άνθρωποι αυτοί εκβιάζουν και δυστυχώς εκβιάζουν με τα δικαστήρια. Σήμερα τα δικαστήρια μέσα σε αυτή την κρίση βγάζουν διαταγές απόδοσης των καταστημάτων, κάτι το οποίο εγώ θεωρώ απαράδεκτο για περιόδους πανδημίας» σημειώνει ο κ. Μονεμβασιώτης.
Βενέτης: Η κατάσταση στο κέντρο
Ξεχωριστή αναφορά έγινε από τον μεγαλομέτοχο της Βενέτης για την κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας και το προσωρινό λουκέτο στο Great. Το Great στην Ομόνοια, ένα κατάστημα το οποίο είχε 35 – 40 εργαζόμενους, κατέγραφε 42 χιλιάδες ευρώ ζημιές τον μήνα.
Ξεκίνησε τον Ιούλιο και ανέστειλε την λειτουργία του τέλη Δεκεμβρίου και κάθε μήνα “έγραφε” αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ζημιές. Στο κέντρο δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν ούτε τουρίστες ούτε Έλληνες εργαζόμενοι.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχει πάει αρκετά πίσω η έναρξη λειτουργίας του πρώην Jackson Hall στο Κολωνάκι, που αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ανοίξει την Άνοιξη.
Ένα κατάστημα Βενέτης στο κέντρο έχει απολέσει τζίρους της τάξης του 60% – 80 % αυτή την περίοδο, αντίστοιχα ένα κατάστημα στα Βόρεια και στα Νότια προάστια έχει απώλειες τζίρου από 25% – 40% και ένα στα Δυτικά προάστια η μείωση είναι κατά τι μεγαλύτερη.
Κατά μέσο όρο η πτώση πωλήσεων των καταστημάτων στην Νομό Αττικής ήταν της τάξης του 41%.
Τον Δεκέμβριο του 2019 η εταιρεία είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, για να σταματήσουμε την “αιμορραγία” στα καταστήματα διαθέσαμε σημαντικά κεφάλαια και ένα χρόνο αργότερα, το ταμείο μας από τα 7,5 εκατ. ευρώ έχει πέσει στο 1,5 εκατ. ευρώ κατέληξε ο κ. Μονεμβασιώτης.
Η επιχείρηση η οποία έχει μηδενικό δανεισμό ευελπιστεί ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σε έναν βαθμό το 2021 και για αυτό τον λόγο έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ και την είσοδο της σε νέες κατηγορίες και τύπους καταστημάτων.
Βενέτης: Έρχονται και άλλα «λουκέτα»!
Όπως αναφέρει ο κ. Μονεμβασιώτης στο News 24/7 εξετάζεται η προσωρινή αναστολή λειτουργίας ακόμη 2-3 καταστημάτων Βενέτη στο κέντρο της Αθήνας εάν συνεχίσουν να παραμένουν ζημιογόνα λόγω της έκτακτης κατάστασης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο η Βενέτης η οποία έχει προχωρήσει σε κλείσιμο καταστημάτων ή αναστολή λειτουργίας στο κέντρο της Αθήνας καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν κλείσει μία σειρά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Κολωνάκι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος.
Η τηλεργασία που κράτησε μακριά από το κέντρο αρκετούς εργαζόμενους που ήταν η βασική πελατεία αυτών των καταστημάτων σε συνδυασμό το περιορισμένο ωράριο και την απουσία φοιτητών οδήγησε σε σκληρές αποφάσεις στον ευρύτερο χώρο της εστίασης.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το κλείσιμο του Everest στην πλατεία Μοναστηρακίου μετά από δεκαετίες.
Βενέτης: Επαναπρόσληψη προσωπικού
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Βενέτης προχώρησε στο κλείσιμο πέντε σημείων καθώς οι ιδιοκτήτες που φιλοξενούνταν τα καταστήματα αρνούνταν να προχωρήσουν σε μείωση ενοικίου.
Το θετικό είναι ότι στο ενδιάμεσο διάστημα άνοιξαν 4 νέα καταστήματα τα οποία κάλυψαν τις ανάγκες τους από το προσωπικό που εργάζονταν στα μαγαζιά τα οποία αναγκάστηκαν να κλείσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την κάθετη πτώση εξαιτίας του κορονοϊού (σ.σ.: η διοίκηση της Βενέτης εκτιμά την πτώση του 2020 στο επίπεδο του 30%) η εταιρεία διαθέτει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και διατηρεί την δυναμική της καθώς για την επόμενη ημέρα ετοιμάζει την έναρξη λειτουργίας νέων καταστημάτων τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχεία καθώς και νέων concept, όπως το Veneti Go που προαναφέρθηκε αλλά και το Cremeria Veneti που θα συνδυάζει, ζαχαροπλαστείο, γαλακτοπωλείο, καφέ και gelateria.
Η ανακοίνωση τότε του «Βενέτη» ανέφερε:
«H εταιρεία BENETH κλείνει 5 καταστήματα λόγω COVID-19 και της συμπεριφοράς μερίδας ιδιοκτητών ακινήτων.
Οι λόγοι που υποχρεώνουν την εταιρεία σε αυτή τη δυσάρεστη, αλλά αναγκαία επιλογή είναι:
- Η εξάπλωση του ιού COVID-19, ο οποίος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά και στη βιωσιμότητα των επιμέρους καταστημάτων.
- Η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθούν την σκληρή πραγματικότητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση με την εταιρεία για εύλογη μείωση των μισθωμάτων, για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα εμμένουν στην είσπραξη των προ COVID-19 μισθωμάτων.
Η εταιρεία στο μέλλον θα αποχωρεί από τα καταστήματα εκείνα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, τηρώντας αδικαιολόγητα άτεγκτη στάση. Να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία, η εταιρεία διατηρούσε 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα».
Σεισμός στην αγορά: «Tο μεγάλο μπαμ» – Εξέλιξη – «βόμβα» με τον Σκλαβενίτη
Η έκτακτη ανακοίνωση της Vodafone που τους τρέλανε όλους – Απίθανη προσφορά
«Λουκέτο» σε κορυφαία ελληνική εταιρεία – Εξαγοράζεται από Τούρκους