ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βάζει λουκέτο η Πίτσος: Η συγκλονιστική επιστολή των εργαζομένων στον πρωθυπουργό

Πίτσος: Τίτλοι τέλους πέφτουν οριστικά (;) για την εταιρεία Πίτσος καθώς οι διαπραγματεύσεις με Έλληνα επιχειρηματία οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, με τους εργαζομένους να στέλνουν μια συγκλονιστική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως πάρα τις συνεχείς οχλήσεις τους προς όλους τους φορείς κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του την αγωνία των εργαζομένων.

«Αφήσαν στην τύχη τους τους εργαζομένους καθώς η μηδενική άσκηση πίεσης από τις Κυβερνήσεις για να υλοποιηθεί η συμφωνία των 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Siemens και της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ (αφορούσε την Πίτσος)» αναφέρουν.

Οι εργαζόμενοι ζητούν εμμέσως συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη για διευκρινήσεις επί του θέματος με στοιχεία και αποδείξεις.

Επίσης καλούν τον πρωθυπουργό «έστω κι αυτή την ύστατη στιγμή να κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες».

Ζητούμε να αναλάβετε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα αποτρέψει την τραγική κατάσταση για τους εργαζόμενους της ΠΙΤΣΟΣ σημειώνουν.

«Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης σας για επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι στηρίζουμε κάθε επενδυτική πρόταση για παραμονή του εργοστασίου και διατήρηση των θέσεων εργασίας.», καταλήγει η επιστολή τους.

Η ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες.

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την αγανάκτηση της για το κλείσιμο του ιστορικού εργοστασίου της ΠΙΤΣΟΣ στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει μία κερδοφόρα εταιρεία στη χώρα μας, με διαδρομή 156 ετών, βάζει λουκέτο μετά την απόφαση της Γερμανικής BSH, θυγατρικής της BOSCH, να μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία.

Η Συνομοσπονδία, για ακόμη μία φορά και τώρα την ύστατη στιγμή, ζητάει την παρέμβαση της Κυβέρνησης ώστε να κρατηθεί στην Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες.

Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη, δεν μπορεί να αφήνει στην τύχη τους εκατοντάδες εργαζόμενους και να μην λαμβάνει καμία πρωτοβουλία που θα αποτρέψει το λουκέτο στην ΠΙΤΣΟΣ.

«Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ασκήσει πίεση ώστε να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της για επενδύσεις και ανάπτυξη. Ανάπτυξη δεν σημαίνει να κλείνουν εργοστάσια που έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια την Ελληνική οικονομία και να οδηγούνται στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενοι» τονίζει.

Πίτσος: Η ιστορία της εταιρείας

Πίσω στο μακρινό 1865 η οικογένεια Πίτσου διατηρούσε ένα μικρό κατάστημα στην οδό Περικλέους, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί κατασκεύαζε και εμπορευόταν μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως ήταν οι γκαζιέρες, τα ψυγεία νερού, οι θερμάστρες και οι θερμοσίφωνες λαδιού, ενώ στα χρόνια του Μεσοπολέμου η οικογενειακή επιχείρηση μετακόμισε στους Αμπελόκηπους.

Στην οδό Έσλιν η οικογένεια Πίτσου, ο πατέρας και ο θείος του Απόστολου Πίτσου που στη συνέχεια ανέπτυξε την επιχείρηση σε βιομηχανία πανελλαδικής εμβέλειας, έκανε το νέο της ξεκίνημα αλλά ένα ατύχημα που επηρέασε την όραση του πατέρα υποχρέωσε τον νεαρό – τότε – απόστολο να αναλάβει εκείνος τα ηνία.

Η έλευση του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα οδηγεί τον διορατικό Πίτσο στο να προχωρήσει σε παραγωγή «λευκών συσκευων» που θα μπουν από τότε σχεδόν σε κάθε σπίτι στη χώρα.

Στα τέλη της δεκαετία του ’50 κατασκευάζονται τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία, ενώ μπαίνουν στη γραμμή παραγωγής και οι ηλεκτρικές κουζίνες – σήμα κατατεθέν της εταιρίας ως τις μέρες μας – αλλά και συναρμολογήσεις τηλεοράσεων ως και τρίτροχα οχήματα.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 άρχισε η συνεργασία με τη Siemens και η γιγάντωση της επιχείρησης.

Ο Απόστολος Πίτσος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1918 και πήγε στη Γερμανική Σχολή, που τότε ήταν στην γωνία των οδών Αραχώβης και Ασκληπιού.

Συμμαθητής του στην Γ’ τάξη ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης αλλά και η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου τη σχολική περίοδο 1926-27. Μετά το σχολείο μετέβη ξανά στη Γερμανία στην πόλη Άουε, όπου και σπούδασε μηχανολόγος.

Αυτό ήταν και το «κλειδί» για να καταφέρει στη συνέχεια να πετύχει τα μεγάλα deals με τη Siemens και να «απογειώσει» την Πίτσος.

Πίσω στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής, δουλειές δεν υπήρχαν και ο ίδιος βρήκε το χρόνο να εξασκείται στο βιολί, τη μεγάλη του αγάπη, παίζοντας τέλεια πλέον το κονσέρτο για βιολί του Μπετόβεν (το μοναδικό που συνέθεσε για βιολί ο συνθέτης).

Μόλις έληξε ο πόλεμος, και έχοντας πλέον αποκτήσει τις γνώσεις από τις σπουδές του στη μηχανολογία, κατόρθωσε σιγά σιγά να μεταμορφώσει τη μικρή αυτή βιοτεχνία στην βιομηχανία που τα μεταπολεμικά χρόνια κατασκεύαζε ηλεκτρικές συσκευές προμηθεύοντας όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η συνεργασία της Πίτσος με τη Siemens άρχισε από τον άνθρωπο που είχε πάρει τα «ηνία» της επιχείρησης από πολύ νωρίς. Ο Απόστολος Πίτσος ήταν αυτός που διέθετε τις διασυνδέσεις με τη Γερμανία και παράγοντες της βιομηχανίας της, με αποτέλεσμα το 1977 να γίνει το μεγάλο deal που άλλαξε την πορεία της επιχείρησης.

Πριν από αυτή τη συμφωνία, είχε προηγηθεί μια μεγάλη απεργία στην Πίτσος από περίπου 1000 εργαζόμενους που έμεινε στην ιστορία από τη σκληρότητα με την οποία είχε αντιμετωπιστεί από τις αρχές.

Η εξαγορά που έγινε από την BSH ήταν η πρώτη εκτός Γερμανίας. Ο όμιλος Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH εξαγόρασε το 60% της ελληνικής εταιρίας με τη Siemens Α.Ε. Hellas να εξαγοράζει με τη σειρά της το 20%.

Η έλευση των επενδυτών βάζει σε τροχιά ανόδου την επιχείρηση που έφτασε να έχει πάνω από 1400 εργαζόμενους. Το 1989 ξεκίνησε η παραγωγή ψυγείων No Frost ενώ το 1994 άρχισε εξαγωγή κουζινών σε Σκανδιναβικές χώρες.

Το 1996 ήρθε η μετονομασία της εταιρίας σε BSP Α.Β.Ε. (από τα αρχικά των Bosch, Siemens, Pitsos) και το 2002 σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε..

Την εταιρία ήλεγχαν πλέον σε ποσοστό 50-50 οι Siemens και Bosch, ενώ από το 2014 η Bosch εξαγόρασε το ποσοστό της Siemens και πήρε τον πλήρη έλεγχο.

Την τελευταία τριετία δεν διαφοροποιήθηκε τίποτα σε σχέση με την πιθανότητα της κατασκευής του νέου εργοστασίου και την πραγματοποίηση της επένδυσης των 60 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί το «λουκέτο» για την εμβληματική Πίτσος στην Ελλάδα δυο μήνες πριν την έλευση του 2021.

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago