Βαθμοί Πανελληνίων 2024: Πότε βγαίνουν – «Σφαγή» στις Βάσεις – Όλα τα νεότερα

Πανελλήνιες 2024: Χαμός έχει γίνει στις φετινές εξετάσεις, αφού οι βαθμοί που βγαίνουν σε λίγες ώρες, θα αποκαλύψουν την ελεύθερη πτώση στις Βάσεις του 2024 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.

Ιστορία, Φυσική, Μαθηματικά και άλλα μαθήματα στις Πανελλήνιες 2024 θα ρίξουν τους βαθμούς και θα οδηγήσουν τις βάσεις σε κατάρρευση. Οι υποψήφιοι αναμένουν να δημοσιευτούν οι βαθμοί, καθώς η διόρθωση στα γραπτά έχει τελειώσει.

Η αγωνία θα λάβει τέλος την Παρασκευή 28 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας στη 1 το μεσημέρι. Οι βαθμολογίες των μαθημάτων θα αναρτηθούν και στα Λύκεια σε εκτυπωμένη κατάσταση και θα έχουν τους κωδικούς και τους βαθμούς των υποψηφίων αναλυτικά.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα τρεις διαφορετικοί τρόποι για να τους δείτε.

Αναλυτικά, όλα τα τελευταία νέα από το μέτωπο των Πανελληνίων:

Βαθμοί Πανελληνίων 2024: 3 τρόποι να τους δεις

Εκτός από τα Λύκεια, οι βαθμοί θα αναρτηθούν και στην ηλεκτρονική διεύθυνση results.it.minedu.gov.gr/ και ταυτόχρονα θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Για τις περιπτώσεις πάντως που κάποιος υποψήφιος, πάει στο σχολείο για να δει τους βαθμούς του και δεν έχει τον κωδικό του, οι Διευθυντές/ντριες των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ,θα γνωστοποιούν τα βαθμολογικά αποτελέσματα στον υποψήφιο με βάση τις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις που τους έχουν αποσταλεί και οι οποίες περιλαμβάνουν και τα ονομαστικά στοιχεία των υποψηφίων.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία δημιουργίας κωδικού ασφαλείας για την υποβολή μηχανογραφικών για τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2024, είναι αναγκαία.

Μηχανογραφικό 2024: Πώς θα βγάλετε κωδικό

Έχει ξεκινήσει η δημιουργία κωδικού ασφαλείας για την υποβολή Μηχανογραφικών για τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2024.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή (28/06).

Οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) θα μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Όπως ανακοίνωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι, ακόμα και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή ΠΜΔ.

Αναλυτικότερα:

Α. Από την Τετάρτη 19 Ιουνίου, μπορούν να προσέρχονται στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) οι παρακάτω υποψήφιοι:

  • Όσοι έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2024, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν ΜΔ για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και ΠΜΔ για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει ΜΔ και ΠΜΔ, ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος.
  • Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2022 ή 2023, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) έτους 2024 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το ΜΔ και το ΠΜΔ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα. Γενικότερα, οι διαδικασίες για την απόκτηση password και την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου θα παραμείνουν ενεργές και θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου.

Β. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

«Σφαγή» στις Βάσεις 2024

Ανά επιστημονικό πεδίο αναμένονται τα εξής:

  • 1ο επιστημονικό πεδίο: Πτώση πάνω από 200 μόρια
  • 2ο επιστημικό πεδίο: Πτώση πάνω από 500 μόρια
  • 3ο επιστημονικό πεδίο: Πτώση πάνω από 400 μόρια
  • 4ο επιστημονικό πεδίο: Μικρές αυξομειώσεις, άνοδος 100 μόρια και πτώση 100 μόρια

Τα γραπτά της Φυσικής ειδικά θα αρχίσουν να βαθμολογούνται από σήμερα και εκφράζονται φόβοι από εκπαιδευτικούς και βαθμολογητές που επικαλείται η εφημερίδα, πως θα είναι συντριπτικό το ποσό κάτω από τη βάση. Αναλυτικά ανά μάθημα:

  • Φυσική: Κάτω από τη βάση αναμένεται να είναι πάνω από το 50% των γραπτών
  • Ιστορία: Γύρω στο 55% αναμένονται τα γραπτά κάτω από τη βάση
  • Αρχαία: Υπάρχει εκτίμηση για 40% των γραπτών κάτω από τη βάση
  • Μαθηματικά: Από 50% έως και 70% υπολογίζεται ο αριθμός των γραπτών που θα είναι κάτω από τη βάση

Μηχανογραφικό 2024: Η σωστή συμπλήρωση και η επιλογή σχολής

Σε αυτό το διάστημα, μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή του Μηχανογραφικού, είναι κρίσιμο οι υποψήφιοι να ερευνήσουν λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά των σχολών που τους ενδιαφέρουν. Δεν αρκεί μόνο η κατάταξη με βάση τις βάσεις εισαγωγής· είναι σημαντικό να εξετάσουν τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, τις ευκαιρίες εξειδίκευσης και επανειδίκευσης που προσφέρουν οι σχολές.

Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Λέλε, Σύμβουλο Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ είπε ότι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού εξαρτάται από τρεις βασικές παραμέτρους:

  • Το αντικείμενο: Οι υποψήφιοι πρέπει να επιλέξουν το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει και στο οποίο έχουν κλίση.
  • Οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια: Αυτά επηρεάζουν την κατάταξη των τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο.
  • Επιλογή τμήματος με προοπτικές: Η επιλογή πρέπει να γίνεται με γνώμονα το αν το τμήμα ανοίγει δρόμους για διάφορα επαγγέλματα και ειδικεύσεις στο μέλλον.

Ο κ. Λέλες υπογραμμίζει ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες επιλογές τμημάτων από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που δημιουργεί τόσο ευκαιρίες όσο και παγίδες κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Για την αξιολόγηση μιας σχολής, ο κ. Λέλες προτείνει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:

  • Βάσεις εισαγωγής: Ένα ασφαλές μέτρο για την επιλογή της σχολής.
  • Σύνδεση με την αγορά εργασίας: Πόσο καλά προετοιμάζει τους αποφοίτους για την επαγγελματική ζωή.
  • Δικτύωση με πανεπιστήμια του εξωτερικού: Ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες και ανταλλαγές.
  • Μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα: Διαθεσιμότητα προγραμμάτων ανώτερης εκπαίδευσης.
  • Ακαδημαϊκή επάρκεια των καθηγητών: Η ποιότητα και τα προσόντα του διδακτικού προσωπικού.

Ποιες είναι οι σχολές του μέλλοντος

Όσον αφορά τις «σχολές του μέλλοντος», ο κ. Λέλες επισημαίνει ότι αυτές πρέπει να παρέχουν στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια για να παραμένουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου.

Χαρακτηριστικά αυτών των σχολών είναι:

  • Διεπιστημονική/υβριδική προσέγγιση
  • Έμφαση στις ποιοτικές δεξιότητες
  • Αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών