Βάσεις 2020: Οι πρώτες εκτιμήσεις από τον Γιώργο Χατζητέγα για κάθε πεδίο

Βάσεις 2020: Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (κοινό για όλα τα επιστημονικά πεδία) είναι ο «ρυθμιστής» των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς είναι το μόνο στο οποίο οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν έναν νέο τρόπο αξιολόγησης, πιο απαιτητικό αλλά και πιο πλήρη.

Έτσι, οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που είχε εφέτος η εξέταση του μαθήματος με τα τρία παράλληλα κείμενα που επελέγησαν, θα ξεχωρίσει τους μέτριους από τους άριστους μαθητές και θα διαμορφώσει τις τάσεις των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Βέβαια, δεν μπορεί παρά να επισημανθεί για μία ακόμη φορά ότι η εφετινή χρονιά δεν συγκρίνεται βαθμολογικά με άλλες, καθώς έχουμε κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των κύριων μαθημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου.

Βάσεις 2020: Πώς θα κινηθούν οι βαθμολογίες

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» από τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας παρουσιάζουν μια εικόνα αυξομειώσεων των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, με κεντρικό χαρακτηριστικό την οριακή τεχνητή άνοδο που διαμορφώνει η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο.

Ξεχωρίζει ωστόσο μια «αντάρτικη» τάση στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπου θα δούμε πιθανότατα μια οριακή πτώση των βάσεων.

Και τα θέματα που εξετάστηκαν όμως οι υποψήφιοι την Παρασκευή στη Χημεία κρίνονται ως πολύ απαιτητικά, με αποτέλεσμα να έχουμε την πιθανότητα μιας πτωτικής κίνησης σε Ιατρικές Σχολές και τα υψηλόβαθμα τμήματα των Επιστημών της Υγείας.

Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των δεδομένων της κίνησης των βάσεων κ. Γ. Χατζητέγας, οι κινήσεις των βαθμολογιών που περιμένουμε εφέτος και των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι οι παρακάτω.

Βάσεις 2020: Πρώτο επιστημονικό πεδίο

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι οι επιδόσεις των μαθητών στα Αρχαία Ελληνικά ήταν εφέτος χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές, ενώ αντίστοιχα οι βαθμολογίες δεν παρουσιάζουν αξιόλογες μεταβολές στο μάθημα της Ιστορίας.

Αρκετά καλές, δεδομένου του ότι ήταν η πρώτη φορά εξέτασής της, ήταν και οι επιδόσεις στην Κοινωνιολογία. Οσον αφορά τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, είχαμε χαμηλότερες βαθμολογίες των υποψηφίων συγκριτικά με πέρυσι.

Μάλιστα, η μείωση αυτή του μέσου όρου επιδόσεων των εξεταζομένων μπορεί να αγγίξει και τη μία μονάδα στην εικοσάβαθμη κλίμακα.

Γενικά στο πεδίο αυτό αναμένεται ότι οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ εφέτος δεν θα είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με τις περυσινές, με μια μικρή ωστόσο πτωτική τάση. Θα υπάρξουν όπως κάθε χρονιά τα τμήματα που θα κινηθούν χαμηλότερα από τα 10.000 μόρια, όπως οι ξένες φιλολογίες (γαλλική, ισπανική, γερμανική).

Βάσεις 2020: Δεύτερο επιστημονικό πεδίο

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών, όπως έχει επισημανθεί, εφέτος θα ισχύσουν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης καθώς προσφέρεται μια θέση στα ΑΕΙ του πεδίου σχεδόν σε κάθε υποψήφιο.

Στις επιμέρους παρατηρήσεις που αφορούν το πεδίο ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η Φυσική δυσκόλεψε όπως δείχνουν τα στοιχεία εφέτος τους υποψηφίους περισσότερο από πέρυσι, όπως τελικά και τα Μαθηματικά που ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και θα παρουσιάσουν μικρότερους βαθμούς γραπτών «κάτω από τη βάση».

Στη Χημεία από την άλλη πλευρά, είχαμε εφέτος επανάληψη ενός πολύ απαιτητικού διαγωνίσματος.

Βάσεις 2020: Τρίτο επιστημονικό πεδίο

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας, στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές αλλά και βιολογικά τμήματα) δεν αναμένεται αξιόλογη διαφοροποίηση σε σχέση με τα περυσινά βαθμολογικά δεδομένα, με πιθανή μικρή πτώση στα βαθμολογικά «ρετιρέ».

Στον βαθμολογικό «πυθμένα» του πεδίου ωστόσο θα υπάρξουν και εφέτος περιφερειακά τμήματα όπως αυτά της Γεωπονίας που θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες στα 6.000-7.000 μόρια.

Βάσεις 2020: Τέταρτο επιστημονικό πεδίο

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής, τα θέματα της Παρασκευής δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά. Ωστόσο στα άλλα μαθήματα του πεδίου (Μαθηματικά, Πληροφορική και Γλώσσα), πιθανότατα οι βαθμολογίες θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι.

Ωστόσο και εδώ αναμένεται να έχουμε τελικά συνθήκες «ελεύθερης πρόσβασης» (συνθήκη που διαμορφώνεται από τον αριθμό των εισακτέων που προσφέρονται στο πεδίο).

Ετσι, όσον αφορά τους υποψηφίους τελειόφοιτους των Γενικών Λυκείων, εφέτος θα υπάρχει μία θέση περίπου για το 85%-90% των υποψηφίων. Και εδώ όμως θα έχουμε τμήματα στην περιφέρεια που θα δεχθούν υποψηφίους με 5.000-6.000 μόρια.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τίθεται βαθμολογικό πλαφόν στις μετεγγραφές των υποψηφίων και το πλαίσιο που τις αφορά αυστηροποιείται. Ετσι θα ισχύσει «βάση μετεγγραφής» για τη μετακίνηση από ένα Ιδρυμα σε άλλο, η οποία ορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος.

Βάσεις 2020: Τα μηχανογραφικά δελτία

Η προθεσμία για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου λήγει την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι για είσοδο στα ΑΕΙ θα απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο τους και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας την ένδειξη «οριστικοποίηση») ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Μετά την οριστικοποίηση, δεν θα μπορούν πλέον να γίνουν διαφοροποιήσεις στο μηχανογραφικό δελτίο.

Υπενθυμίζεται ότι στην εφετινή διαδικασία συνολικά 100.000 υποψήφιοι για τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας διεκδικούν 77.970 θέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλαδικές 2020 – Βάσεις: Πότε το 16 είναι καλύτερο και από το 19

Εκτιμήσεις Βάσεων 2020: Τεράστια η αύξηση σε αυτές τις σχολές

Βάσεις 2020: Πρώτες εκτιμήσεις – Σε ποιες σχολές θα ανέβουν και σε ποιες θα πέσουν

Εκτιμήσεις βάσεων 2020 ΓΕΛ – ΕΠΑΛ ανά σχολή και τμήμα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Εκτιμήσεις βάσεων 2020: «Βόμβα» από τον Στράτο Στρατηγάκη (ΠΙΝΑΚΕΣ)

 

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr