Βάσεις 2020: Με την Έκθεση να παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή στις φετινές Βάσεις, όλα δείχνουν πως οι ιατρικές σχολές θα πάρουν την… άνοδο!
Η παραπάνω πρόβλεψη για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις οφείλεται στο γεγονός ότι πέρσι λόγω των δύσκολων θεμάτων είχαν υποχωρήσει οι βάσεις, με την Ιατρική Αθηνών να φτάνει για πρώτη φορά στα 18.724 μόρια.
Έτσι, φέτος δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 19.000 μονάδων, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή».
Αντιθέτως, ελαφρές αυξομειώσεις αναμένονται στις βάσεις εισαγωγής των περιζήτητων σχολών όπως οι νομικές και οι μηχανικοί Η/Υ των πολυτεχνείων καθώς και βελτίωση των χαμηλόβαθμων.
Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις λένε πως την «έκπληξη» θα την κάνει η Έκθεση.
Ειδικότερα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Λογοτεχνίας -κοινό μάθημα για όλους τους υποψηφίους- τα θέματα ήταν δύσκολα όπως ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα η φιλόλογος, Αμαλία Τριπαμπούκη.
Το ερώτημα που προβλημάτισε ήταν η παραγωγή λόγου, όπως ονομάζεται η Έκθεση:
«Ζητήθηκε από τους μαθητές να περιγράψουν την προσωπική σχέση τους με το βιβλίο και πόσο από τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο τους αφιερώνουν σ’ αυτό. Το πρόβλημα προέκυψε από δύο παράγοντες.
Πρώτα πρώτα, ζητήθηκε από τους μαθητές να γράψουν προσωπικά, στο πλαίσιο όμως ενός άρθρου, όπου, σύμφωνα και με τη θεωρία, επικρατεί το τρίτο πρόσωπο και όχι το πρώτο, που χρησιμοποιούμε, όταν γράφουμε κάτι προσωπικό. Δεύτερον, η προσωπική εμπειρία που έπρεπε να περιγράψουν οι μαθητές, έπρεπε να έχει ως αφετηρία το περιεχόμενο των δύο μη λογοτεχνικών κειμένων που δίνονταν στην αρχή. Στα κείμενα αυτά οι συγγραφείς εκδήλωναν θετική στάση απέναντι στο βιβλίο, τόσο σε επίπεδο ανάγνωσης όσο και σε επίπεδο συγγραφής. Τι έπρεπε να γράψει ένας μαθητής που δεν διαβάζει βιβλία;» αναφέρει η κ. Τριπαμπούκη.
Από την άλλη, όπως δήλωσε ο μαθηματικός-ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης, «η συνεξέταση της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας δημιουργεί νέα δεδομένα και ως προς τις επιδόσεις των υποψηφίων και ως προς το ποσοστό των γραπτών που θα αναβαθμολογηθούν, που είναι άγνωστος παράγοντας στη διαμόρφωση των βάσεων.
Γενικά οι επιδόσεις στο μάθημα θα επηρεάσουν τις τάσεις των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία».
Όσον αφορά στα μαθήματα προσανατολισμού ανά επιστημονικό πεδίο παρατηρούνται, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη και τον Δημήτρη Τακόπουλο, τα εξής:
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών), τα θέματα στην Ιστορία ήταν ανάλογης δυσκολίας με τα περυσινά, αλλά κατοχυρώνεται πια, ότι μόνο με την παπαγαλία ένας υποψήφιος δεν μπορεί να γράψει καλά στην Ιστορία. Στην Κοινωνιολογία ενστάσεις υπήρξαν μόνο στη διατύπωση μιας ερώτησης Σωστού – Λάθους, χωρίς, όμως, να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Στα Αρχαία Ελληνικά τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν οι μέτριοι μαθητές. Αυτά σημαίνουν ότι δεν περιμένουμε μεγάλες αναταράξεις στη διαμόρφωση των βάσεων – ίσως ελαφρά πτωτική τάση στις υψηλόβαθμες σχολές και ανοδική στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.
Στο 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών), τα θέματα στη Φυσική ήταν πολλά σε σχέση με τον χρόνο εξέτασης, ενώ απουσίαζαν οι εύκολες μονάδες για τον αδύναμο μαθητή καθώς επίσης και τα «έξυπνα» ή/και «πρωτότυπα» ερωτήματα για τον άριστο. Συνεπώς αναμένεται ότι θα μειωθεί ο αριθμός των άριστων γραπτών, ενώ θα υπάρξει συγκέντρωση στην κλίμακα 15-17. Στα Μαθηματικά ο συνολικός αριθμός των γραπτών κάτω από τη βάση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Τα άριστα γραπτά θα μείνουν στα ίδια επίπεδα ή δούμε και μικρή μείωση, με αντίστοιχη βελτίωση των μέτριων βαθμολογιών.
Στο 3ο πεδίο (υγείας και ζωής) τα θέματα στη Χημεία δεν δυσκόλεψαν τόσο πολύ τους υποψηφίους όσο πέρυσι, που είχαμε μεγάλη πτώση των επιδόσεων στο μάθημα. To 2018 έγραψαν πάνω από 19, 3.424 υποψήφιοι, ενώ το 2019 μόλις 420. Η πρωτοφανής μείωση του αριθμού των «υπεραριστούχων» είχε ως αποτέλεσμα την καταβαράθρωση των βάσεων κυρίως στις ιατρικές, όπου η βάση της Ιατρικής Αθήνας έπεσε, για πρώτη φορά, στις 18.724 μόρια. Τα θέματα στη Βιολογία φέτος θεωρήθηκαν ελαφρώς δυσκολότερα από πέρυσι, ωστόσο τόσο χαμηλές επιδόσεις όπως του 2019 δεν θα έχουμε ξανά, οπότε η άνοδος των βάσεων στις ιατρικές σχολές θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη. Στη Χημεία τα θέματα ήταν σαφώς ευκολότερα από τα πολύ δύσκολα περυσινά.
Στο 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) στα Μαθηματικά καταγράφεται κάθε χρόνο το υψηλότερο ποσοστό επιδόσεων κάτω από τη βάση μεταξύ όλων των μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το ποσοστό των υποψηφίων με βαθμό μικρότερο του 10 ήταν 73% πέρυσι (εκ των οποίων το 50% κάτω από 5) και 83% το 2018 και 2017. Φέτος ήταν πιο εύκολη η προσέγγιση της βάσης, αλλά δύσκολο το άριστα, δηλαδή πάνω από 18. Στην Οικονομία πέρυσι είχαμε πολύ μεγάλη μείωση των αριστούχων, τα φετινά θέματα ήταν εύκολα και αναμενόμενα. Πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού των αριστούχων με συνέπεια να αυξηθούν και οι βάσεις στις οικονομικές σχολές.
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2020 ξεκινούν από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και λήγουν την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.
Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικά Δελτία θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).
Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.
Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.
Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:
Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 29 Ιουνίου ως 17 Ιουλίου 2020.
Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Δευτέρα 29-6-2020 μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…