Βάσεις 2020: Εκτιμήσεις για 500+ σχολές (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ)

Βάσεις 2020: Το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης µε την περιφέρεια, φέρνει στο φως μεγάλη μελέτη που έκανε ο καταξιωμένος μαθηματικός – αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης για τις εκτιμήσεις όσον αφορά στις Βάσεις 2020.

Πρώτη αναφορά και για το Παλαιό Σύστημα. Δείτε τους πίνακες στο xristika.gr. Η εκτίμηση της διαµόρφωσης των βάσεων 2020 περιέχει πολλές νέες παραµέτρους.

Η σηµαντικότερη αλλαγή είναι ο επιχειρούµενος περιορισµός των µετεγγραφών, που αναµένεται να έχει επηρεάσει τον τρόπο που δήλωσαν τις σχολές στο µηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι, καθώς περιµένουµε να µειωθεί ο αριθµός των υποψηφίων που επέλεξαν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας, υπό τον φόβο του εγκλωβισµού σε µια σχολή στην περιφέρεια.

Η βάση µετεγγραφής που εισήχθη προκύπτει από τη βάση του τµήµατος µείον 2.750 µόρια.

Οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν, όµως, τη βάση του κάθε τµήµατος, αφού οι βάσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου, συνεπώς θα πρέπει να µαντέψουν τι θα γίνει, πράγµα εξαιρετικά δύσκολο.

Αυτό αναµένεται να περιορίσει τις δηλώσεις σχολών στην περιφέρεια. Μια άλλη δυσκολία είναι ότι άλλαξαν οι αντιστοιχίες των σχολών που χωρίστηκαν σε παλαιές και νέες, µε συνέπεια τον περιορισµό των µετεγγραφών, ο οποίος θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των τµηµάτων, που επίσης δεν µπορεί να υπολογιστεί.

Υπάρχει ακόµη η οικονοµική κατάσταση της κάθε οικογένειας, που µπορεί να επιδεινώθηκε µε την κρίση του κορονοϊού και να αναγκάσει τους γονείς να µην επιτρέψουν στα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας.

Η επίπτωση της αλλαγής στον τρόπο που δηλώνουν οι υποψήφιοι τις σχολές θα είναι να ανοίξει η ψαλίδα µεταξύ των τµηµάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη µε τα τµήµατα στην περιφέρεια.

∆ηλαδή περιµένουµε να πέσουν οι βάσεις πιο πολύ στην περιφέρεια απ’ ό,τι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ολα αυτά δεν είναι µετρήσιµα µεγέθη, θα τα δούµε µε την ανακοίνωση των βάσεων και συνεπώς δεν µπορούν να συνυπολογισθούν στην παρούσα εκτίµηση.

Η γενική εικόνα είναι ότι έχουµε µια µετακίνηση υποψηφίων προς τις Σπουδές Οικονοµίας και Πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους πιο εύκολος δρόµος προς το Πανεπιστήµιο.

Παρότι είχαµε συνολική µείωση των υποψηφίων κατά 1.827, είχαµε αύξηση των υποψηφίων του 4ου Πεδίου κατά 923.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την άνοδο των βάσεων στο 4ο Πεδίο για ακόµη µία χρονιά.

Αντίστοιχα έχουµε µείωση των υποψηφίων στο 2ο Πεδίο, µε συνέπεια όσοι έµειναν στο 2ο Πεδίο να περνούν όλοι.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020

Βάσεις 2020: Με το παλαιό σύστημα

Με την αλλαγή του συστήµατος εισαγωγής δεν µπορούν να δηλώσουν τις σχολές του 3ου Πεδίου υποψήφιοι από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και από τις Σπουδές Οικονοµίας και Πληροφορικής. Αυτοί οι υποψήφιοι ήταν 6.552.

Ακόµη, µε τον διαχωρισµό των αποφοίτων σε εξεταζόµενους µε το παλαιό και εξεταζόµενους µε το νέο σύστηµα είδαµε ότι πολλοί απόφοιτοι του 3ου Πεδίου επέλεξαν το παλαιό σύστηµα (όπως ήταν το φυσικό), µε αποτέλεσµα να έχουµε τελικά πολύ λίγους υποψηφίους µε το νέο σύστηµα.

Από τους συνολικά 21.890 υποψηφίους του 2019, οι προερχόµενοι από τις Θετικές Σπουδές ήταν 15.338. Φέτος είναι µόνο 10.989.

Αυτό, σε συνδυασµό µε τη µεγάλη µείωση των αριστούχων στη Βιολογία και τις δυσκολίες που συνάντησαν οι υποψήφιοι στη Νεοελληνική Γλώσσα, αναµένεται να γκρεµίσει τις βάσεις των Ιατρικών Σχολών και να επιτρέψει και σε αυτό το πεδίο την εισαγωγή όλων των υποψηφίων.

Στο 1ο Πεδίο τα πράγµατα κινούνται φυσιολογικά, χωρίς πολύ µεγάλες αναταράξεις, εκτός από την πτώση των βάσεων στις χαµηλόβαθµες σχολές.

Είχαµε και εδώ µείωση του αριθµού των υποψηφίων, συνυπολογιζόµενης της µείωσης, της τάξης του 9%, στην οποία οφείλεται η πτώση των βάσεων στις χαµηλόβαθµες σχολές.

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες για τις Βάσεις 2020 που δημοσίευσε το «Έθνος της Κυριακής»:

Βάσεις 2020: Πού θα κυμανθούν οι πιο δημοφιλείς σχολές

Μεγάλη καθίζηση θα έχουν ακόμα και οι παραδοσιακά «βαριές» σχολές στις φετινές Βάσεις Εισαγωγής.

Οι μήνες που προηγήθηκαν αλλά και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που εφαρμόζεται σε μια εξεταστική χρονιά-«σφήνα», καθώς οι βασικές του αρχές (κατάργηση συντελεστών βαρύτητας, επιλογή από ένα πεδίο κ.λπ.) θα ισχύσουν μόνο εφέτος, οδήγησαν σε παράδοξα διαφορετικών τύπων και «βαθμών».

Στα παραπάνω να προσθέσουμε μια κάθοδο των βάσεων που μπορεί να φθάσει τα 600 μόρια στις Ιατρικές Σχολές της χώρας (ειδικά της περιφέρειας).

Ετσι, όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των στοιχείων των βάσεων Γιώργος Χατζητέγας, στα αριθμητικά παράδοξα της χρονιάς που διανύουμε ανήκει το ότι οι βάσεις όλων των Σχολών θα είναι εφέτος πολλαπλάσιες του 25, δηλαδή θα τελειώνουν ή σε 100 ή σε 25 ή σε 50 ή σε 75 μόρια. Αυτού του είδους οι «διακεκριμένες τιμές» θα οδηγήσουν όμως σε ισοψηφία μορίων πολλών υποψηφίων. Κατ’ επέκταση, αναμένεται ένας νέος ή νέα να πιάνει τη βάση μιας σχολής χωρίς ωστόσο να εισάγεται σε αυτήν…

Κι αυτό ακριβώς γιατί εκατοντάδες υποψήφιοι θα βρεθούν να έχουν τα ίδια μόρια αλλά θα νιώθουν αδικημένοι που θα μπουν στην επόμενη επιλογή τους λόγω της έλλειψης συντελεστών βαρύτητας, η οποία θα φέρει πολλούς μαθητές με τα ίδια μόρια.

Για παράδειγμα, υπάρχει η πιθανότητα σε μια Ιατρική Σχολή της περιφέρειας η βάση να είναι 17.925 μόρια και να ισοβαθμούν 10 υποψήφιοι, εκ των οποίων θα προκριθεί ο ένας, με κριτήριο τους βαθμούς στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (της Βιολογίας ή της Χημείας σε αυτή την περίπτωση).

Επανέρχεται έτσι με ένα ιδιότυπο τρόπο και εφέτος η «εξουσία» των μαθημάτων βαρύτητας σε κάθε πεδίο, παρότι δεν θα έχουν συντελεστές βαρύτητας. Τα μαθήματα βαρύτητας είναι τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, τα Μαθηματικά και η Φυσική στο δεύτερο των Θετικών Επιστημών, η Βιολογία και η Χημεία στο τρίτο των Επιστημών Υγείας και τα Μαθηματικά και η Οικονομία στο τέταρτο των Οικονομικών Επιστημών.

«Εφόσον εφέτος δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας, τα μόρια των υποψηφίων παίρνουν συγκεκριμένες τιμές και δεν καλύπτουν όλο των φάσμα των μορίων από 1.000 ως 20.000 μόρια» λέει ο εκπαιδευτικός Γιάννης Ζαμπέλης. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ισοβαθμίες μεταξύ των υποψηφίων. Το υπουργείο βέβαια στην πορεία εξέδωσε κανόνες για την εισαγωγή στο τμήμα σε μια τέτοια περίπτωση ώστε να μην εκτοξευτούν οι υπεράριθμοι λόγω ισοβαθμίας. Αυτό όμως παράλληλα θα δώσει το «δικαίωμα» σε πολλά παιδιά να λένε πως έπιασαν τη βάση μιας σχολής αλλά παρ’ όλα αυτά εισάγονται στην επόμενη σχολή που είχαν δηλώσει» αναφέρει.

Βάσεις 2020: Ιστορικά χαμηλά

Κατά τα άλλα, για πρώτη φορά αναμένουμε τμήμα Ιατρικής Σχολής της χώρας να «πέσει» στην κλίμακα των 17.000 μορίων ως χαρακτηριστικό μιας χρονιάς με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Πέρυσι, η τελευταία Ιατρική της χώρας, εκείνη της Αλεξανδρούπολης, απαίτησε 18.123 μόρια για την εισαγωγή στα προγράμματά της, ενώ την εφετινή χρονιά αναμένεται να «κατρακυλήσει» κάτω από τα 18.000 μόρια και να δούμε μπροστά της το «17».

Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο, όπως εξηγεί ο κ. Χατζητέγας:

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο τα στατιστικά και η κλιμάκωση των μορίων των εφετινών βαθμολογιών δείχνουν γενική πτώση βάσεων που θα είναι πολύ μικρή στα περιζήτητα τμήματα αλλά θα αυξάνεται και θα φθάνει τα 500 μόρια στις μεσαίες σχολές των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Την κίνηση αυτή επιβεβαιώνουν και τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία αλλά και στην Κοινωνιολογία.
  • Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών επίσης αναμένεται πτώση της τάξεως των 150-250 μορίων στα περιζήτητα τμήματα. Πιο εντυπωσιακή θα είναι η πτώση κάτω από τα 11.000 μόρια, με αποτέλεσμα να δούμε περιφερειακά τμήματα με εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής. Η Χημεία εδώ έφερε περισσότερους υποψηφίους με γραπτά κάτω από τη βάση, αν και σε Φυσική και Μαθηματικά οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από πέρυσι στους «πρώτους» των υποψηφίων.
  • Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας η Βιολογία ρίχνει τις βάσεις επίσης. Εντυπωσιακή θα είναι η πτώση των Ιατρικών Σχολών, η οποία θα υπερβεί τα 600 μόρια σε περιφερειακά τμήματα Ιατρικής. Η πτώση αυτή θα είναι αισθητή σε όλα τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου, ενώ όλα δείχνουν ότι θα δούμε και Ιατρική Σχολή στην κατηγορία των 17.000 μορίων.
  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο ωστόσο αναμένεται μια μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες και αυξομειώσεις ή άνοδος σε τμήματα μεσαίας βαθμολογίας. Θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο η κίνηση των κοινών σχολών μεταξύ 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020

Διαβάστε επίσης:

Εκτιμήσεις Βάσεις 2020: Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση και σε ποιες άνοδος

Εκτιμήσεις Βάσεων 2020: Τι λένε Στρατηγάκης, Κάτσικας, Χατζητέγας

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr