Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι θα συμβεί σε περίπτωση θανάτου της – Όλα τα πρωτόκολλα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει η υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ και άπαντες παρακολοθούν τα όσα διαδραματίζονται.

Στα 96 της χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η δεύτερη μακροβιότερη μονάρχης στην παγκόσμια ιστορία, ωστόσο -όπως είναι λογικό- η δεύτερη Ελισαβετιανή εποχή πλησιάζει στο τέλος της.

Η πρόσφατη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της Ελισάβετ, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη στο κάστρο Balmoral, όπως αποκάλυψε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ανάκτορα του Μπάκινγκαμ, έχει προκαλέσει την αναταραχή σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, που προκαλεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Φυσικά, η μοναρχία και οι παραδόσεις της αποτελούν ζωτικό κομμάτι της βρετανικής κουλτούρας, με το παλάτι να είναι απολύτως προετοιμασμένο εδώ και χρόνια για τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσει αμέσως μετά τον θάνατό της.

Τι θα γίνει αμέσως μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

«Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»: αυτός είναι ο κωδικός που χρησιμοποιεί το παλάτι όταν αναφέρεται στον θάνατο της βασίλισσας και αυτό θα ακούσει και ο/η πρωθυπουργός που θα βρίσκεται στην εξουσία όταν λάβει το άκρως εμπιστευτικό τηλεφώνημα που θα τον/την ειδοποιήσει για τα νέα.

Στη συνέχεια, το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταπόκρισης του Υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται να μοιραστεί την είδηση του θανάτου της βασίλισσας με 15 κυβερνήσεις πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει αρχηγός του κράτους, καθώς και στα υπόλοιπα 36 κράτη της Κοινοπολιτείας.

Παρόλα αυτά, θα τηρηθεί διακριτικότητα, ενώ ο κόσμος θα μάθει τα νέα όταν δημοσιοποιηθεί επίσημη ανακοίνωση, από τον βασιλικό οίκο.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αυτός είναι ο διάδοχός της

Επίσης, σύμφωνα με την Επιχείρηση London Bridge, την ημέρα που θα πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ, ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με τον/την πρωθυπουργό, και στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος στις 6 το απόγευμα, ενώ η κηδεία θα γίνει 10 ημέρες μετά το θάνατο της.

Παράλληλα, τα σχέδια περιλαμβάνουν την απαγόρευση των «retweets» από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, οι σελίδες κοινωνικών δικτύων όλων των τμημάτων θα αλλάξουν την εικόνα του προφίλ τους με μαύρο πανό.

Η κηδεία της βασίλισσας θα λάβει χώρα στο Westminster Abbey 10 μέρες μετά το θάνατό της, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός.

Ανήμερα της κηδείας, η οποία θα ανακηρυχθεί σε εθνική αργία, τόσο το χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και οι περισσότερες βρετανικές τράπεζες, θα παραμείνουν κλειστά, ενώ δύο λεπτών σιγή θα τηρηθεί σε εθνικό επίπεδο.

Η οικονομία της χώρας θα επηρεαστεί σημαντικά για ένα χρονικό διάστημα, καθώς θα πρέπει να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα τα οποία δεν θα απεικονίζουν πια την Ελισάβετ, αλλά το διάδοχό της, Κάρολο.

Πάνω από όλα, όμως, η ιστορική συνέχεια της Βρετανίας θα διακοπεί για πάντα, καθώς ο τελευταίος σύνδεσμος της χώρας με την εποχή της βρετανικής αυτοκρατορίας, τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμβληματικό Τσώρτσιλ, θα πάψει να υπάρχει.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πορεία της

Το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Γεωργίου ΣΤ), και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ),η Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 και βαφτίστηκε Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία Γουίνδσορ στο παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, η στενή της οικογένεια συνήθιζε να την φωνάζει χαϊδευτικά Λίλιμπετ, προσωνύμιο που «έμεινε» και στην ενήλικη ζωή της καθώς ο σύζυγός της Φίλιππος μεταξύ άλλων συνήθιζε να το χρησιμοποιεό χαϊδευτικά.

Η Μαργαρίτα, η μοναδική αδερφή της Ελισάβετ, γεννήθηκε τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη.

Οι δύο πριγκίπισσες έλαβαν εκπαίδευση κατ’ οίκον, υπό την επίβλεψη της μητέρας τους και της γκουβερνάντας τους, με έμφαση στην ιστορία, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τη μουσική.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει οτι η Ελισάβετ στην ηλικία των δύο ετών είχε ένα αέρα κύρους και αντανακλαστικά που προκαλούσαν έκπληξη για ένα νήπιο.

Όταν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν 14 ετών και αντίθετα με πολλά παιδιά ευκατάστατων οικογενειών, έμεινε στο Λονδίνο που βομβαρδιζόταν καθημερινά μέχρι το τέλος του πολέμου, το 1945.

Toν Φεβρουάριο του 1945, αφού ενηλικιώθηκε, κατατάχτηκε στον βρετανικό στρατό. Υπηρέτησε στις βοηθητικές δυνάμεις όπου βρίσκονταν οι γυναίκες και εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός και οδηγός.

Η θητεία της διήρκεσε μόλις τρεις μήνες, αφού στις 8 Μαΐου τελείωσε ο πόλεμος.

Η Ελισάβετ συνάντησε το μελλοντικό σύζυγό της, Φίλιππο, πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας το 1934 και το 1937.

Το καλοκαίρι του 1939, δύο χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία μετά από μία συνάντηση στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο του Ντάρτμουθ η Ελισάβετ, αν και μόλις 13 ετών, δήλωσε ότι είχε ερωτευτεί τον Φίλιππο.

Άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές, κάτι που συνεχίστηκε για τα επόμενα επτά έτη, γεγονός που προκάλεσε διαμάχη, καθώς ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα και είχε αδελφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις

Στις 20 Νοεμβρίου του 1947 η Ελισάβετ παντρεύτηκε τελικά τον όμορφο νεαρό αξιωματικό του ναυτικού, τον υπολοχαγό Φίλιπ Μάουντμπάτεν, γιο του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και τρισέγγονο της βασίλισσας βασίλισσας Βικτώριας, μακρινό ξάδερφο της.

Το πρώτο τους παιδί, ο πρίγκιπας Κάρολος, γεννήθηκε το 1948 και η αδερφή του πριγκίπισσα Άννα ήρθε στη ζωή δύο χρόνια αργότερα.

Όταν η ασθένεια του πατέρα της τον ανάγκασε να εγκαταλείψει μια επίσκεψη στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 1952, η πριγκίπισσα, συνοδευόμενη από τον πρίγκιπα Φίλιππο, πραγματοποίησε το ταξίδι στη θέση του.

Στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ βρισκόταν στην Κένυα, πρώτο σταθμό του ταξιδιού της, ενημερώθηκε ότι ο πατέρας της, Βασιλιάς Γεώργιοςς ΣΤ’ πέθανε και ότι εκείνη θα καθόταν στον θρόνο.

Η στέψη της έλαβε χώρα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 2 Ιουνίου του 1953 και μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο και -κατόπιν αιτήματος της νεαρής Βασίλισσας- στην τηλεόραση, φέρνοντας τη λαμπρότητα της εκδήλωσης στα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει μέχρι τότε.

Οι νεότεροι γιοι της Βασίλισσας, ο Πρίγκιπας Άντριου και ο Πρίγκιπας Εδουάρδος, γεννήθηκαν το 1960 και το 1964 αντίστοιχα και ήταν τα πρώτα παιδιά που γεννιούνταν από εν ενεργεία μονάρχη μετά τη βασίλισσα Βικτώρια.

Η βασίλισσα βίωσε τη διάλυση του γάμου τριών από τους τέσσερις απογόνους της και τη καταστροφή στις σχέσεις του Καρόλου με τον Άντριου, σε συνδυασμό με μια μεγάλη πυρκαγιά που σημιεώθηκε στο κάστρο του Windsor, γεγονότα που την οδήγησαν να περιγράψει το 1992 ως annus horribilis στη χριστουγεννιάτικη ομιλία της εκείνης της χρονιάς.

Τα τελευταία χρόνια μπορεί να ήταν ταραγμένα για τη βασιλική οικογένεια, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σταθερή και ήρεμη παρουσία της Ελισάβετ στο τιμόνι συνέβαλε στη διατήρηση της παραδοσιακής εικόνας της μοναρχίας, ενώ παράλληλα άφησε περιθώρια για τον εκσυγχρονισμό της.

Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας διατήρησε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε εβδομαδιαία ακρόαση όταν βρίσκεται στο Λονδίνο, και υποδεχόταν και συνομιλούσε με αρχηγούς κρατών που την επισκέπτονταν.

Τα προβλήματα στην υγεια της επιδεινώθηκαν, μετά το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου.

Στις 9 Απριλίου, λίγους μήνες πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ο δούκας του Εδιμβούργου, ο «παππούς του έθνους» όπως τον αποκάλεσαν, ο άνθρωπος με τον οποίο η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο, μοιράστηκε τη ζωή και…το θρόνο της, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία.

Σε έναν γάμο που κράτησε περισσότερες από επτά δεκαετίες, ο πρίγκιπας Φίλιππος που έφυγε απο τη ζωή στα 99 του χρόνια, ήταν το στήριγμα και το «λιμάνι» της Βασίλισσας Ελισάβετ.