Βασίλης Τόπαλος: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του 16χρονου πυγμάχου

Βασίλης Τόπαλος: Πανελλήνια συγκίνηση για τον νεαρό πρωταθλητή πυγμαχίας. Βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η αιτία θανάτου του παιδιού. Αναπάντητα ερωτήματα για το τι έγινε τη μοιραία μέρα στο γυμναστήριο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ο 16χρονος αθλητής που έχασε τη μάχη με το θάνατο μετά από δύο και πλέον εβδομάδας παραμονής του στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπως όλα δείχνουν υπέκυψε από τραύμα στο κεφάλι του.

Έτσι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι επιπλέον επιστημονικές διαδικασίες προκειμένου να εντοπιστούν όλες οι αιτίες αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο γεγονός.

Όλα ξεκίνησαν στις 16 Δεκεμβρίου του 2022 κι ενώ ο Βασίλης Τόπαλος προπονούνταν σε γυμναστήριο στην Καλλιθέα. Ξαφνικά ένιωσε αδιαθεσία και πήγε στις τουαλέτες προκειμένου να ρίξει νερό στο πρόσωπο του.

Στις τουαλέτες ο 16χρονος βρέθηκε λιπόθυμος από ένα συναθλητή του, ενώ από την πτώση είχε χτυπήσει στο κεφάλι. Αμέσως οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι.

Μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου του 2023 παρέμεινε στην εντατική μονάδα του Τζάνειου νοσοκομείο, το οποίο στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τη νοσηλεία του Βασίλη Τόπαλου ανέφερε τα εξής:

«O ασθενής Τ.Β., διακομίσθηκε με το Ε.Κ.Α.Β. στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, την 16/12/2022 σε κωματώδη κατάσταση, μετά από αναφερόμενη πτώση. Διασωληνώθηκε και υπεβλήθη σε κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος ανέδειξε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Χειρουργήθηκε επειγόντως για αφαίρεση οξέος υποσκληριδίου αιματώματος και στη συνέχεια διακομίσθηκε διασωληνωμένος, ώρα 18:40 μ.μ. στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου, σε βαριά κλινική κατάσταση και ετέθη άμεσα σε έντονη αποιδηματική αγωγή για τον έλεγχο του εκτεταμένου εγκεφαλικού οιδήματος.

Παρά την εντατική φαρμακευτική αγωγή και την υποστήριξη όλων των ζωτικών του λειτουργιών, ο ασθενής δεν παρουσίασε κλινική και απεικονιστική βελτίωση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Η κλινική του εικόνα και ο απεικονιστικός έλεγχος παρουσίαζε συνεχή επιδείνωση και τελικώς ο ασθενής κατέληξε στις 02/01/2023 και ώρα 14:16 μ.μ.».

Βασίλης Τόπαλος: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τον θάνατό του

Παρέμβαση προκειμένου να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα η έρευνα για τα αίτια του θανάτου του 16χρονου πυγμάχου έκανε η αρμόδια αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βιργινία Σακελλαρόπουλου.

Η αντεισαγγελέας ζήτησε από τον αθλητικό εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα ολοκλήρωση της έρευνας για τα αίτια θανάτου του 16χρονου και την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Σπυρόπουλος είχε παρέμβει αμέσως μετά τον τραυματισμό του νεαρού πρωταθλητή και όλο αυτό το διάστημα διενεργεί προκαταρκτική έρευνα, η οποία ανατέθηκε στη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα οδεύει προς την ολοκλήρωση της, ενώ αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση για το θάνατο του 16χρονου προκειμένου να επιστραφεί από την αστυνομία στον εισαγγελέα η δικογραφία. Στη συνέχεια ο αθλητικός εισαγγελέας θα μελετήσει τα στοιχεία και θα αποφανθεί εάν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων σε βάρος προσώπων.

Βασίλης Τόπαλος: Το χρονικό του θανάσιμου τραυματισμού

Ο Βασίλης Τόπαλος, έκανε τη συνήθη προπόνηση, όταν ένιωσε έντονη αδιαθεσία, ενόχληση στην κοιλιακή χώρα και τάση για εμετό. Ο 16χρονος κατευθύνθηκε τότε στο μπάνιο των αποδυτηρίων του γυμναστηρίου όπου λιποθύμησε, χτυπώντας κατά την πτώση του σε σκληρή επιφάνεια, χωρίς μάλιστα να γίνει άμεσα αντιληπτός.

Στο έδαφος τον εντόπισε συναθλητής του, ο οποίος και ειδοποίησε τον πατέρα του και τον υπεύθυνο του γυμναστηρίου. Συναθλητής και υπεύθυνος προσέφεραν στον 16χρονο τις πρώτες βοήθειες στο νεαρό, ο οποίος μεταφέρθηκε έπειτα στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Εκεί ο 16χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση αιματώματος από το κεφάλι και παρέμεινε σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Χθες, 2 Ιανουαρίου 2023 υπέκυψε στο τραύμα του, μια ημέρα μετά τη γιορτή του.

Τι αναφέρει το Τζάνειο για την νοσηλεία του 16χρονου
Διευκρινίσεις για τη σοβαρότητα του χτυπήματος του 16χρονου πρωταθλητή Ευρώπης στην πυγμαχία, Βασίλη Τόπαλου έδωσε η διοίκηση του Τζάνειου νοσοκομείου.

Ο άτυχος 16χρονος έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή επί 18 συνεχόμενες ημέρες στο Τζάνειο νοσοκομείο. Η διοίκηση του νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποί αναφέρει λεπτομερώς την πορεία νοσηλείας του έφηβου πρωταθλητή, αναλυόντας την κλινική εικόνα του κατά το ψρονικό διάστημα που έμεινε στο νοσοκομείο.

Βασίλης Τόπαλος: Ψυχολογικό ράκος ο προπονητής του 16χρονου πυγμάχου

Στο πένθος βυθίστηκε ο ελληνικός αθλητισμός από τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου, Βασίλη Τόπαλου. Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον προπονητή του παιδιού, Στέφανο Φιλιμιάνοβ, ο οποίος ήταν ψυχολογικό ράκος. Τι ανέφερε ο προπονητής του γυμναστηρίου όπου λιποθύμησε ο νεαρός τον Δεκέμβριο.

Ήταν πρωί της 16ης Δεκεμβρίου όταν ο 16χρονος πρωταθλητής Ευρώπης, Βασίλης Τόπαλος, έκανε σπάρινγκ σε γυμναστήριο στην Καλλιθέα.

Εκεί αισθάνθηκε μια μικρή αδιαθεσία, παρότι η προπόνηση για τα δικά του δεδομένα θεωρούταν χαλαρή όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, και κατευθύνθηκε προς την τουαλέτα έτσι ώστε να ρίξει νερό στο πρόσωπό του.

Ο νεαρός εκεί έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του.

Η καθυστέρηση της επιστροφής του στο γυμναστήριο οδήγησε τους άλλους αθλητές και προπονητές στο να τον αναζητήσουν κι έκτοτε ξεκίνησε η περιπέτεια του 16χρονου, η οποία είχε θλιβερό τέλος το απόγευμα της Δευτέρας (2/1).

Ο 16χρονος Βασίλης Τόπαλος άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο την ελληνική πυγμαχία αλλά το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον προπονητή του παιδιού, Στέφανο Φιλιμιάνοβ, ο οποίος ήταν σε κατάσταση σοκ. Ένα πραγματικό ψυχολογικό ράκος, ο προπονητής του 16χρονου δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση, και ζήτησε από όλους να σεβαστούν τη δύσκολη στιγμή που βιώνει τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του παιδιού.

Νωρίτερα, στο Newsbomb.gr μίλησε και ο Νίκος Γιδάκος, προπονητής στο γυμναστήριο όπου συνέβη το μοιραίο για τον Βασίλη Τόπαλο.

«Δεν ήμουν προσωπικός γυμναστής αλλά στο γυμναστήριο που γυμναζόταν ο 16χρονος. Την ημέρα εκείνη ο Βασίλης έκανε μια χαλαρή προπόνηση για τα δικά του δεδομένα. Κάποια στιγμή πήγε στην τουαλέτα και δεν γύρισε. Πήγαμε και τον βρήκαμε λιπόθυμο εκεί», ήταν τα λόγια του.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας για το θάνατο του Βασίλη Τόπαλου, στην οποία αναφέρει:

«Έφυγε» το Χρυσό παιδί μας, ο χαμογελαστός Βασίλης μας, ο γεννημένος Πρωταθλητής με καρδιά από ατόφιο χρυσάφι. Ανείπωτη θλίψη για την οικογένεια της Ελληνικής Πυγμαχίας… Τα λόγια δεν είναι ικανά να εκφράσουν αυτό που αισθανόμαστε, είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Βασίλη μας άφησες πολύ νωρίς. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και νοσταλγία. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Θα είσαι για πάντα στις καρδιές μας».

Επίσημη θέση για την υπόθεση είχε, πάντως, από την πρώτη στιγμή η ομοσπονδία πυγμαχίας, ανακοινώνοντας πως θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε ζητήσει άμεσα από τις αρμόδιες Αρχές να πέσει άπλετο φως σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά, ενώ η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας (ΕΟΠ) είχε ενημερώσει με ανακοίνωσή της πως «άμεσα θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για διερεύνηση και απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών». Ο 16χρονος αθλητής υπεβλήθη σε χειρουργείο στο κεφάλι και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, αλλά δεν άντεξε και άφησε την τελευταία πνοή του σήμερα (2/1), μία ημέρα μετά την ονομαστική εορτή του…