ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Βασίλης Τόπαλος: Ανατροπή με τα αίτια του θανάτου του 16χρονου – Τι αναφέρει ο ιατροδικαστής

Βασίλης Τόπαλος: Θρίλερ με τα αίτια θανάτου του 16χρονου πυγμάχου, Βασίλη Τόπαλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο Τζάνειο.

Τη δική του γνώμη για τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης του Βασίλη Τόπαλου για τα αίτια θανάτου του δίνει ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

Όπως είπε αρχικά, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», «εμένα για το υποσκληρίδιο αιμάτωμα να σας πω την αλήθεια δεν με πείθει η πτώση από ύψος και δη στο πλαίσιο ενός λιποθυμικού (επεισοδίου).

Πρέπει να δούμε λίγο τις συνθήκες της πτώσης, το ύψος από το οποίο έπεσε, αν χτύπησε, πώς χτύπησε, γιατί συνήθως στα λιποθυμικά επεισόδια να ξέρετε ότι προηγείται μια ζάλη, μια συμπτωματολογία που προειδοποιεί τον ασθενή ότι θα λιποθυμήσει.

Συνεπώς οι πτώσεις αυτές δεν είναι τόσο σφοδρές όσο με ένα συγκοπτικό επεισόδιο στο οποίο ασθενής χάνει ακαριαία τις αισθήσεις του. Συνεπώς, μια τέτοια κάκωση θα πρέπει να ψαχτεί νομίζω πιο βαθιά για το πώς προκλήθηκε».

Επίσης πρόσθεσε πως «πρέπει να δούμε και τις κακώσεις των μαλακών μορίων γιατί δεν μπορεί με τέτοια κάκωση να εμφανίζεται αυτόνομη χωρίς να υπάρχει κάποια συνοδός βλάβη στο κρανίο.

Όλα αυτά θα εξεταστούν και θα βγει ένα συμπέρασμα για το πώς εντέλει προκλήθηκε αυτή η αιμορραγία».

«Έχουμε μια τραυματική κάκωση, έχουμε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα[…].

Δεν έχει σημασία ότι είναι στη μια πλευρά η βλάβη, μια τέτοια βλάβη συνήθως στη μία πλευρά συμβαίνει.

Γι’ αυτό ο προπονητής είπε ότι μετά από ένα νοκ άουτ πάντα πρέπει να γίνονται εξετάσεις μαγνητικές, αξονικές για να αποκλειστούν τυχόν εγκεφαλικές κακώσεις ή αιμορραγίες εντός του κρανίου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μόνιμη αναπηρία για τον αθλητή.

Είναι μια τραυματική κάκωση, αυτήν η οποία καταγράφεται από την ιατροδικαστική μέχρι στιγμής. Πρέπει να ερευνηθούν και τα χτυπήματα που δέχθηκε ο νεαρός αλλά και η πτώση για τυχόν αιτιοπαθολογία, δηλαδή ως πιθανή αιτία για τη δημιουργία του αιματώματος» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το αν ο αθλητής μπορεί να είχε κάτι χωρίς να το γνωρίζει οπότε ξαφνικά με ένα χτύπημα πάνω στην προπόνηση να επιδεινώθηκεο κ. Γαλεντέρης απάντησε ότι: «το αιμάτωμα από τη στιγμή που χειρουργήθηκε και έγινε και η νεκροτομή του έχει κάποια χαρακτηριστικά.

Μπορούμε δηλαδή να αποδώσουμε σε αυτό το αιμάτωμα τη χρονική στιγμή την οποία δημιουργήθηκε. Συνεπώς, μπορούμε να ξέρουμε αν είναι ένα οξύ αιμάτωμα, αν είναι υποξύ αιμάτωμα ή αν είναι χρόνιο.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να οριοθετήσουμε χρονικά σε κάποιες αντιδράσεις, σε κάποια αδρά όρια τη στιγμή της δημιουργίας του. Απ’ όσο ενημερώνομαι μιλάμε για ένα οξύ αιμάτωμα.

Συνεπώς δεν μπορούμε να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο για να βρούμε τη στιγμή της πρόκλησης».

Τέλος, ο ιατροδικαστής τόνισε ότι «σαφώς και οι εξετάσεις θα δείξουν τι ακριβώς έγινε και νομίζω ότι έχουν δείξει ήδη.

Απλά νομίζω ότι περιμένουν να ολοκληρωθεί η δικογραφία και οι υπόλοιπες εξετάσεις για να επαληθεύσουν τα ήδη υπάρχοντα ευρήματα».

Βασίλης Τόπαλος: Είχε και στο παρελθόν λιποθυμικό επεισόδιο

Από τις καταθέσεις που έχουν πάρει οι αστυνομικοί, φαίνεται ότι απορρίπτεται το σενάριο των παράνομων αγώνων πυγμαχίας, καθώς δεν προέκυψε καμία τέτοια ένδειξη από την έρευνα.

Όπως μεταδίδεται, ο αθλητής είχε παρουσιάσει ξανά, ζάλη και λιποθυμικό επεισόδιο, την περασμένη άνοιξη και τότε είχε υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις οι οποίες ήταν καθαρές, με την αδιαθεσία να αποδίδεται σε κόπωση λόγω των έντονων προπονήσεων.

Η ανακοίνωση του Τζάνειου:

«O ασθενής Τ.Β., διακομίσθηκε με το Ε.Κ.Α.Β. στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, την 16/12/2022 σε κωματώδη κατάσταση, μετά από αναφερόμενη πτώση. Διασωληνώθηκε και υπεβλήθη σε κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος ανέδειξε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Χειρουργήθηκε επειγόντως για αφαίρεση οξέος υποσκληριδίου αιματώματος και στη συνέχεια διακομίσθηκε διασωληνωμένος, ώρα 18:40 μ.μ. στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου, σε βαριά κλινική κατάσταση και ετέθη άμεσα σε έντονη αποιδηματική αγωγή για τον έλεγχο του εκτεταμένου εγκεφαλικού οιδήματος.

Παρά την εντατική φαρμακευτική αγωγή και την υποστήριξη όλων των ζωτικών του λειτουργιών, ο ασθενής δεν παρουσίασε κλινική και απεικονιστική βελτίωση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Η κλινική του εικόνα και ο απεικονιστικός έλεγχος παρουσίαζε συνεχή επιδείνωση και τελικώς ο ασθενής κατέληξε στις 02/01/2023 και ώρα 14:16 μ.μ.».

Βασίλης Τόπαλος: Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει το ενδεχόμενο παράνομου αγώνα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου του 16χρονου πυγμάχου, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει τη συμμετοχή του Βασίλη Τόπαλου σε παράνομους αγώνες προπόνησης.

Από την πλευρά του, προπονητής της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας αναφέρει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες διεξάγεται ένας αγώνας sparing μεταξύ δύο αθλητών πυγμαχίας.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από την ΕΛΑΣ εξετάζεται η συμμετοχή του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου σε παράνομους αγώνες.

Ο 16χρονος υπενθυμίζεται ότι έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που οδήγησαν στο θάνατό του.

Πλέον, διερευνάται από πού προήλθαν οι κακώσεις και θα γίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις.

Ο 16χρονος έφυγε από τη ζωή μετά από δύο και πλέον εβδομάδες παραμονής του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι επιπλέον επιστημονικές διαδικασίες για να εντοπιστούν οι αιτίες και οι συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο γεγονός.

Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδια για θέματα αθλητικής βίας, έχει ζητήσει από τον αθλητικό εισαγγελέα προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια θανάτου του 16χρονου.

Εξάλλου, ο προπονητής πυγμαχίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Πάνος Ντουμάζιος, μίλησε στον 989 ALPHARADIO και ανέφερε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες διεξάγεται ένας αγώνας sparing μεταξύ δύο αθλητών, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Ομοσπονδία Πυγμαχίας της χώρας μας δεν είχε δώσει καμία έγκριση για τέτοιο αγώνα.

Σχετικά με τον ίδιο τον 16χρονο Βασίλη Τόπαλο, ο κ. Ντουμάζιος ανέφερε ότι ο αθλητής ήταν ένα ξεχωριστό παιδί, με ήθος, είχε πάρα πολύ μέλλον μπροστά του και θα μπορούσε ακόμα και να διεκδικήσει Ολυμπιακό μετάλλιο.

Αναφορικά με το περιστάτικο που οδήγησε στο θάνατο του 16χρονου, ο κ. Ντουμάζιος αναφέρθηκε στη διαδικασία με την οποία γίνονται οι αγώνες προσομοίωσης (χωρίς αποτέλεσμα).

Για να γίνει ένας τέτοιος αγώνας (sparing), το γυμναστήριο που ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει έναν τέτοιο αγώνα πρέπει να στείλει έγγραφο στην ομοσπονδία και αυτή να το δεχθεί ώστε να γίνει ο αγώνας.

Εφόσον υπάρχει έγκριση, θα πρέπει να υπάρχει γιατρός στην εγκατάσταση, καθώς κι ένας εγκεκριμένος διαιτητής.

Ο κ. Ντουμάζιος ανέφερε ότι δε γνωρίζει ο ίδιος αν υπήρχε γιατρός στο σημείο.

Για το οργανωτικό κομμάτι του sparing, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις:

  • Ηλικιακή κατηγορία
  • Βάρος
  • Επίπεδο αθλητών.

Ο προπονητής πυγμαχίας ανέφερε ότι ένας έφηβος 15 ετών δε θα αντιμετωπίσει αθλητή άνδρα, δηλαδή άνω των 18 ετών.

Μετά, σημείωσε ότι ενα παιδί 50 κιλά δε θα παίξει αντίπαλος με κάποιο παιδί που είναι 60 κιλά, αλλά η μέγιστη απόκλιση είναι 2 κιλά.

Τέλος, ένας αρχάριος αθλητής σε καμία περίπτωση δε θα παίξει με κάποιον αθλητή που έχει 15 αγώνες ήδη στο δελτίο του.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ντουμάζιος, δεν υπήρχε έγκριση από την Ομοσπονδία για να γίνει αγώνας sparing στην εγκατάσταση, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι έγινε τέτοιος αγώνας, κάτι που είναι υπό διερεύνηση.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι ο προπονητής της ομάδας που ήταν σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ιταλία, είχε δώσει ημέρες ξεκούρασης στους αθλητές, μεταξύ των οποίων και ο 16χρονος αθλητής.

Ο κ. Ντουμάζιος, υπογράμμισε ότι αν έγινε sparing, δεν υπήρχε πιστοποίηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago