Βάσεις 2025: Σε τροχιά τελικής ευθείας εισέρχεται η φετινή διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων, καθώς μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων την Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 23:59, απομένει πλέον η πιο κρίσιμη στιγμή: η ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, τα αποτελέσματα των Βάσεων 2025 θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 25 Ιουλίου. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ειδικής πλατφόρμας results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό υποψηφίου καθώς και τα τέσσερα πρώτα κεφαλαία γράμματα από το Επώνυμο, το Όνομα, το Πατρώνυμο και το Μητρώνυμο.
Παράλληλα, όσοι έχουν καταχωρήσει αριθμό κινητού τηλεφώνου στην πλατφόρμα smsresults.minedu.gov.gr θα λάβουν αυτόματα ενημερωτικό SMS με τη σχολή ή το ΙΕΚ επιτυχίας.
Ανάρτηση και στα σχολεία – Χωρίς ονοματεπώνυμα για την προστασία προσωπικών δεδομένων
Όπως κάθε χρόνο, τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν και στα Λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) σε μορφή πινάκων. Ωστόσο, στο πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, οι λίστες θα περιλαμβάνουν αποκλειστικά τον οκταψήφιο αριθμό κάθε υποψηφίου και το αντίστοιχο Τμήμα εισαγωγής, χωρίς να εμφανίζονται ονοματεπώνυμα.
Τέλος χρόνου για το Μηχανογραφικό – Αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις
Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, τόσο για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια όσο και για την υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού για τα Δημόσια ΙΕΚ, είναι η Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 23:59. Οι υποψήφιοι καλούνται να οριστικοποιήσουν εγκαίρως τις επιλογές τους στην πλατφόρμα michanografiko.it.minedu.gov.gr, καθώς μετά το πέρας της προθεσμίας δεν θα υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης.
Με την ανακοίνωση των Βάσεων στις 25 Ιουλίου, ολοκληρώνεται και επισήμως η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025, ανοίγοντας τον δρόμο για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά χιλιάδων επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΙΕΚ.
Βάσεις 2025: Οι τελευταίες εκτιμήσεις Χατζητέγα – Ποιες σχολές πέφτουν κατακόρυφα
Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2025-26, με τις όποιες ανοδικές ή καθοδικές μεταβολές, να είναι οριακές.
Όπως εκτίμησε ο εκπαιδευτικός και αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν θα υπάρξουν θεαματικές μεταβολές, όσον αφορά τις βάσεις εισαγωγής».
Οι μεταβολές, ανοδικές ή καθοδικές, θα είναι στην πλειονότητα τους της τάξεως των 100-200 μορίων, «κάτι που στη συνολική κλίμακα των 20.000 μορίων δεν αποτελούν μεγάλη διαφοροποίηση», επεσήμανε.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Χατζητέγα, οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής που προκύπτουν ανά Επιστημονικό Πεδίο, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, έχουν ως εξής:
1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών): 8,96
2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών): 9,79
3ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Υγείας): 9,57
4ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής): 8,43
Επιπλέον, ο κ. Χατζητέγας εκτίμησε ότι οι βάσεις θα κινηθούν ανοδικά στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. «Θεαματική άνοδος αναμένεται να υπάρξει μόνο στις πολύ ανταγωνιστικές σχολές του 2ου Πεδίου, που έχουν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τα Μαθηματικά και τη Φυσική», ανέφερε.
Στο 4ο, η άνοδος εκτιμάται να είναι της τάξης των 150-200 μορίων. «Μιλάμε για ανοδικές τάσεις, αλλά όχι πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις», σημείωσε.
Στο 1ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο, αντίθετα, υπολογίζεται ότι οι βάσεις θα κινηθούν καθοδικά. «Στο 1ο Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, θα υπάρξει μία πτώση 200 μορίων σε όλη την κλίμακα και στο 3ο Πεδίο, των Σπουδών Υγείας θα υπάρξει ήπια πτώση σε όλη την κλίμακα, της τάξης των 50-150 μορίων», ανέφερε.
Σημειώνεται, ότι οι υποψήφιοι μπορούν να υπολογίσουν τα μόριά τους και για τη διευκόλυνσή τους στον υπολογισμό, μπορούν να χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας, όπου, εισάγοντας τους γραπτούς βαθμούς τους, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν, στον σύνδεσμο: https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.
Επόμενο -και τελευταίο- βήμα για τους υποψήφιους πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών, αποτελεί η διαδικασία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου, για την οποία εκκρεμούν οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας.
Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στη διαδικασία δημιουργίας προσωπικού κωδικού ασφαλείας, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο. Τελευταία ημέρα για τη δημιουργία προσωπικού κωδικού ασφαλείας είναι η ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025.
Βάσεις 2025: Πότε θα ανακοινωθούν – «Κλείδωσε» η ημερομηνία
Όπως γνωστοποίησε η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σε πρόσφατες τηλεοπτικές δηλώσεις της, οι βαθμολογίες των υποψηφίων αναμένεται να ανακοινωθούν το διήμερο 26–27 Ιουνίου, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι η Πέμπτη 26 Ιουνίου έχει ήδη «κλειδώσει» ως η επικρατέστερη ημερομηνία.
Ακολούθως, ένα μήνα αργότερα, αναμένεται η δημοσιοποίηση των Βάσεων Εισαγωγής για το 2025, με πιθανότερη ημερομηνία τη Δευτέρα 28 Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως και πέρσι, οι υποψήφιοι που έχουν καταχωρήσει εγκαίρως τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, θα λάβουν αυτόματα μέσω SMS τόσο τις αναλυτικές βαθμολογίες τους ανά μάθημα, όσο και το αποτέλεσμα της εισαγωγής τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αμέσως μόλις ανακοινωθούν επίσημα.
Βάσεις 2025: Πιέσεις σε Μαθηματικά, Έκθεση και Βιολογία «βλέπει» η ΟΕΦΕ
Από πλευράς ΟΕΦΕ ο πρόεδρος και Μαθηματικός Γιάννης Βαφειαδάκης έχει δηλώσει ότι «φέτος τα θέματα ήταν διαβαθμισμένα, δίκαια και σωστά σχεδιασμένα ώστε να αποτυπώνεται η προσπάθεια των υποψηφίων. Δεν ήταν τα θέματα οι πρωταγωνιστές — ήταν οι ίδιοι οι μαθητές».
Όπως εκτιμά ο κ. Βαφειάδης, παρά την καλή ποιότητα των θεμάτων, σε ορισμένα μαθήματα όπως τα Μαθηματικά, η Έκθεση και η Βιολογία, οι επιδόσεις φαίνεται να είναι ελαφρώς χειρότερες από την περσινή χρονιά. «Δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για τις βάσεις. Η γενική εικόνα πάντως δείχνει ότι δεν θα έχουμε έντονες διακυμάνσεις», τόνισε. Αναφορικά με την Έκθεση, σημείωσε πως «παραδοσιακά δυσκολεύει την αριστεία. Πολύ λίγα γραπτά ξεπερνούν το 18 ή 19 πανελλαδικά».
Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξε ότι δεν έχει παρατηρηθεί αισθητή πτώση της επίδοσης λόγω αλλαγής στην εκπαιδευτική κουλτούρα: «Η έκθεση πλέον προσομοιάζει περισσότερο στα Νέα Ελληνικά και λιγότερο στην παλιά μορφή της έκθεσης ιδεών».
Βάσεις 2025: Το ασανσέρ των μορίων και οι ανατροπές στο 4ο πεδίο
Συνοπτικά, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, κυρίως λόγω της έντονης και αυξανομένης ζήτησης τα τελευταία χρόνια, ενδεχομένως να δούμε μια μικρή αύξηση στις σχολές της ψυχολογίας αλλά και της Νομικής λόγω της διαβάθμισης των θεµάτων.
Στο 2ο πεδίο, ενδεχομένως να έχουμε απο τη μια σε σχολές μεσαίας ζήτησης ή παραδοσιακές σχολές (μαθηματικό, φυσικό, γεωπονία) μια μικρή πτώση, αλλά να δούμε σταθερότητα (ή και άνοδο) σε τμήματα μηχανικών που εντάσσονται στις νέες Πολυτεχνικές Σχολές που προέκυψαν στο ΠΑ.Δ.Α., στο ΔΙ.ΠΑ.Ε., στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καθώς πλέον αποτελούν (ειδικά σε Αττική – Θεσσαλονίκη) θέλγητρο για τους μαθητές των περιοχών αυτών για να μην φύγουν και εκτός της μόνιμης κατοικίας.
Στο 3ο πεδίο, μια προσωπική εκτίμηση που προκύπτει λόγω της τρομερά υψηλής ζήτησης που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τόσο στις βιοεπιστήμες και στις σχολές πρόνοιας (εργοθεραπεία – λογοθεραπεία κ.λπ.) αλλα και στην σταθερότητα των παραδοσιακών δυνάμεων (Ιατρική, Φαρμακευτική), ίσως να αποτυπωθεί μια ανοδική τάση των 150-300 μορίων σε αυτές τις σχολές, και η οποία να είναι απολύτως φυσιολογική και εύλογη.
Τέλος, στο 4ο πεδίο, αναμένεται μια τρομερά πολύπλοκη και σύνθετη εικόνα λόγω των ανάμεικτων επιδόσεων των υποψηφίων όπου μια σημαντική ημερίδα μαθητών αντιμετωπίζει τρομερή δυσκολία στα Μαθηματικά (και φέτος σύμφωνα με τα λεγόμενα και των ίδιων των μαθητών, ήταν ελαφρώς πιο περίπλοκα απο τα περσινά άρα εδώ έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό). Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως σε αυτό το πεδίο παραδοσιακά έχουν καθιερωθεί, στα ρετιρέ της βαθμολογίας, τμήματα όπως το ΔΕΤ του ΟΠΑ, η Πληροφορική του ΑΠΘ κ.λπ. τα οποία δεκάδες αριστούχοι μαθητές τα δηλώνουν δίχως διασπορά των προτιμήσεων τους!
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα βαθμολογικά κέντρα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) αναμένεται και φέτος να αφήσει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ένα σημαντικό ποσοστό υποψηφίων. Οι αριθμοί προκαλούν ανησυχία, ειδικά για τους υποψηφίους που θα κινηθούν βαθμολογικά γύρω από τη βάση του 10 αλλά τελικά δεν καταφέρνουν να περάσουν το όριο που θέτει η ΕΒΕ.
Με αυτά τα δεδομένα σε μια πρώτη εκτίμηση φαίνεται ότι περίπου 1 στους 3 υποψηφίους από τα Γενικά Λύκεια δεν θα καταφέρει να περάσει σε ΑΕΙ. Για τα ΕΠΑΛ, το ποσοστό αποκλεισμού ενδέχεται να φτάσετ το 45%. Οι αριθμοί αυτοί, σε συνδυασμό με την απαιτητικότητα των φετινών θεμάτων, επιβεβαιώνουν και φέτος ότι η ΕΒΕ εξακολουθεί να λειτουργεί ως ένας σοβαρός «κόφτης», παρά την προσπάθεια πολλών μαθητών που βελτίωσαν τις επιδόσεις τους συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Η ΕΒΕ για ακόμα μια χρονιά αποτελεί κομβικό παράγοντα στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παρά τις αξιόλογες προσπάθειες χιλιάδων υποψηφίων, ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί αποκλείοντας μαθητές που σε άλλη συγκυρία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν θέση στα ΑΕΙ. Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν πολλά, ειδικά όταν ανακοινωθούν οι επίσημες βαθμολογίες και οι τελικές ΕΒΕ ανά τμήμα.