Πανελλήνιες 2023: Η πρώτη επίσημη δήλωση για την ανακοίνωση των βάσεων φέτος, που θα ξεκλειδώσουν και τις σχολές προτίμησης των υποψηφίων. Όλες οι ημερομηνίες – κλειδιά στο xristika.gr.
Την 1η Ιουνίου αρχίζουν οι Πανελλήνιες 2023 στα ΕΠΑΛ και στις 2 Ιουνίου στα Γενικά Λύκεια. Και παρότι οι ενδοσχολικές εξετάσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 29 Μαΐου με προβλήματα για την Γ’ Λυκείου -αφού μπλόκαρε η Τράπεζα Θεμάτων– και τελικά η κλήρωση έγινε με καθυστερήσεις, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωσε ότι είναι όλα έτοιμα για τη διενέργεια των εξετάσεων.
Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου έκανε και επίσημες δηλώσεις αναφορικά με την ημερομηνία που θα βγουν οι βάσεις εισαγωγής φέτος.
Πιο αναλυτικά, ο Αλέξανδρος Κόπτσης είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι στόχος είναι οι βάσεις να βγουν τουλάχιστον στην ίδια ημερομηνία με πέρυσι αν όχι νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται, ότι πέρσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 28 Ιουλίου. Όπως τόνισε ο κ. Κόπτσης:
«Πολύ νωρίς πάντως, αν όχι τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα ξέρουν οι φοιτητές μας πού θα πάνε και αυτό για να έχουν έναν, ενάμιση μήνα στη διάθεσή τους να προγραμματίσουν τη ζωή τους».
Οι υποψήφιοι των φετινών εξετάσεων, διαγωνίζονται για 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Ισχύει η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως ισχύει το ποσοστό το οποίο δίνουν οι σχολές για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, η βάση εισαγωγής έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς φέτος όπως και πέρσι οι υποψήφιοι εισάγονται με βαθμολογία περίπου 7, ενώ εισάγονταν με 0,1- 0,2.
«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν όλοι στις σχολές να τελειώνει μικρό ποσοστό, να μην έχουμε δηλαδή φοιτητές οι οποίοι βγαίνουν από το πανεπιστήμιο. Η ποιότητα των σπουδών δεν αναβαθμιζόταν, είναι αυτονόητο, όταν μπαίνει ο καθένας ο οποίος δεν ενδιαφέρεται να τελειώσει τη σχολή» υποστήριξε ο κ. Κόπτσης, υπογραμμίζοντας ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν επηρεάζει καθόλου αυτούς που έχουν υψηλές βαθμολογίες.
Πρόσθεσε ακόμη, πως δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 50% των επιτυχόντων, μπαίνουν στην πρώτη επιλογή τους, γιατί επιλέγουν τη σχολή την οποία θέλουν πραγματικά και εισάγονται σε αυτήν.
Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ
Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ
Το αδίδακτο κείμενο στα Αρχαία Ελληνικά επιστρέφει σε ό,τι ίσχυε προ ετών. Θα δοθούν ερωτήσεις από ένα κείμενο που διδάχτηκε στο σχολείο μέσα στη σχολική χρονιά και από ένα αδίδακτο κείμενο.
Μέχρι πέρσι, εάν κάποιος απαντούσε άριστα στις ερωτήσεις για το διδαγμένο κείμενο θα συγκέντρωνε 12 μονάδες στις 20, 60 στις 100 και στο αδίδακτο 8 μονάδες στις 20, 40 στις 100.
Τώρα όμως, με τις αλλαγές που καθιέρωσε το υπουργείο Παιδείας, σταματά η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα δοθούν στη μετάφραση του αδίδακτου το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.
Επίσης, θα είναι περισσότεροι και οι στίχοι που θα δίνονται για να μεταφραστεί από τους υποψηφίους. Από 5 έως 6 πάει στους 8 με 10.
Παιδαγωγικά Τμήματα σε κεντρικά και περιφερειακά πανεπιστήμια, Τμήματα Φιλοσοφίας και Φιλολογίας, Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας Τροφίμων είναι μερικά από τα παραδείγματα αυτών που επέλεξαν να ρίξουν τον πήχη δυσκολίας για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών του ερχόμενου Ιουνίου.
Κάποια πανεπιστημιακά τμήματα επέλεξαν να δυσκολέψουν τους υποψηφίους, ανεβάζοντας τον πήχη. Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι αυτά της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Φυσικοθεραπείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, τα οποία από το χαμηλότερο επίπεδο 0,80, που είχαν θέσει πέρσι, ανέβασαν τον συντελεστή στο υψηλότερο επίπεδο, στο 1,20.
Δημοφιλή τμήματα, όπως το Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ανέβασαν τον πήχη με συντελεστή 1,10 έναντι 1,00 πέρσι, το Νοσηλευτικής του ΕΛΜΕΠΑ με συντελεστή 1,00 έναντι 0,90 πέρσι και το Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με συντελεστή 0,90 έναντι 0,80 πέρσι.
Στα επιμέρους θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας θα ισχύσουν αλλαγές στη βαθμολόγησή τους που θα επηρεάσουν τους υποψήφιους.
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή που θα ισχύει από το 2023, είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα (η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι) θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.
Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα (έχει τρία υποερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδονται στους μαθητές του διαγωνίσματος), για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η -μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων- εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…