Βάσεις 2023: Δείτε ΕΔΩ σε ποια σχολή έχετε περάσει

Βάσεις 2023: Τέλος στην αγωνία υποψηφίων και γονιών καθώς ανακοινώθηκαν οι Βάσεις Εισαγωγής.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν εάν και πού πέτυχαν την εισαγωγή τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Λίγο αργότερο θα σταλεί και SMS στους υποψηφίους, ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις και στα σχολεία.

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία, ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ειδικών θέλουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής να κρατά εκτός σχολών ένας στους τρεις μαθητές.

Η αύξηση των υποψηφίων σπουδαστών σε συνδυασμό με τις καλύτερες επιδόσεις στα περισσότερα μαθήματα, παράλληλα, θα «ανεβάσουν» τις βάσεις 2023.

Όπως εξήγησε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και μαθηματικός/ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης – μιλώντας στο Dnews – «στο πρωτο πεδίο που ανήκουν οι ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες περιμένουμε άνοδο των βάσεων από 50 έως 400 μόρια στις πιο χαμηλόβαθμες σχολές.

Αυτό οφείλεται στο ότι είχαμε καλύτερες επιδόσεις στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα και περισσότερους υποψηφίους από ότι πέρσι, συγκεκριμένα 676.

Στο δεύτερο πεδίο που είναι θετικές σπουδές περιμένουμε μια άνοδο στις σχολές (πάνω από το 13) η οποία δεν θα είναι πολύ μεγάλη και θα κυμαίνεται στα 100 με 250 μόρια.

Και πτώση στις σχολές (από 12 και κάτω) γιατί είχαμε καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα καθώς και αύξηση των αριστούχων. Φέτος όμως είχαμε 958 υποψηφίους λιγότερους απ ότι πέρσι που σημαίνει ότι στις χαμηλότερες σχολές θα έχουμε περισσότερες κενές θέσεις, πέρα από το πρόβλημα με την ελάχιστη βάση εισαγωγής που αφήνει έτσι κι αλλιώς κόσμο απ έξω.

Στο τρίτο πεδίο έχουμε μία μικρή αύξηση των αριστούχων που σημαίνει ότι οι σχολές από 18 και πάνω να έχουν αύξηση στις βάσεις 2023 από 20 έως 50 μόρια και οι σχολές από το 15 και κάτω να έχουν πτώση από 250 μέχρι 300 μόρια.

Στο τέταρτο πεδίο αναμένουμε αύξηση των βάσεων σε όλη την βαθμολογική κλίμακα διότι φέτος έχουμε 1618 υποψηφίους περισσότερους και τα παιδιά πήγαν καλύτερα στα τρία από τα τέσσερα μαθήματα εκτός της οικονομίας δηλαδή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα μαθηματικά έγραψαν καλύτερα. Τα μαθηματικά σε αυτήν την κατεύθυνση είναι πάντα βραχνάς.

Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι τα παιδιά λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ένα στους τρεις θα μείνει εκτός σχολών».