Βάσεις 2021: Τέλος η αγωνία – Έτσι θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα

Βάσεις 2021: Άλλα… κόλπα θα έχει φέτος η ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής, βάζοντας παράλληλα τέλος στην αγωνία μαθητών και γονέων! Δείτε στο xristika.gr πώς θα γίνει η ανακοίνωση…

Λίγες ώρες απομένουν για την ανακοίνωση των βάσεων που θα βάλει τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών – υποψηφίων που συμμετείχαν στις φετινές πανελλήνιες και περιμένουν για να δουν αν και που έχουν τελικά περάσει.

Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, 27 Αυγούστου, ενώ υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να δοθούν στη δημοσιότητα μεθαύριο Πέμπτη ή την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος ισχύει και μια ,μεγάλη αλλαγή στην ανακοίνωση των βάσεων η οποία για όσους μαθητές έχουν δηλώσει ότι το επιθυμούν στη σχετική πλατφόρμα που είχε ανοίξει κατά τη διάρκεια των πανελληνίων, θα μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα, τις βάσεις και το που τελικά πέτυχαν μέσω μηνύματος στο κινητό.

Αναλυτικά μέσω της εφαρμογής του results.it.minedu.gov.gr, οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, μπορούσαν να ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους λαμβάνοντας μάλιστα σχετικό sms με τα αποτελέσματα.

Όσοι μαθητές δήλωσαν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου θα λάβουν ομοίως σχετικό sms και όταν θα ανακοινωθούν οι βάσεις των σχολών μέσω του οποίου θα τους γνωστοποιείται η σχολή ή το τμήμα εισαγωγής τους.

Εννοείται πως οι βάσεις θα ανακοινωθούν παραδοσιακά και στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας αλλά και στα σχολεία με ανάρτηση των σχετικών πινάκων.

Βάσεις 2021: Πού θα κυμανθούν

Οι πρώτες προβλέψεις αναφέρουν ότι στο σύνολό τους οι Βάσεις 2021 θα έχουν αυξητικές τάσεις για όλα τα επιστημονικά πεδία, ωστόσο δεν θα είναι στον ίδιο βαθμό για όλα τα τμήματα.

Συγκεκριμένα, τις 1.200 μονάδες θα προσεγγίσει η άνοδος στις περιζήτητες σχολές στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ωστόσο, η ετήσια εικόνα με βάσεις διαφορετικών ταχυτήτων, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο και τη βαθμολογική κλίμακα, θα επαναληφθεί.

Έτσι, παρότι το πρόσημο θα είναι γενικά ανοδικό, μεταξύ των 450 τμημάτων θα υπάρξουν και κάποια των οποίων η βάση θα υποχωρήσει με ανώτατο σημείο τις 700-800 μονάδες, στα τμήματα χωρίς ειδικό μάθημα.

Φέτος εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και τα «δεδομένα» της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων χιλιάδες υποψήφιοι αφήνοντας την ίδια στιγμή αριθμό ρεκόρ κενών θέσεων (πάνω από 15.000).

Παράλληλα, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα αφήσει κενές θέσεις εισακτέων σε πάνω από 150 τμήματα ενώ τουλάχιστον 50 από αυτά θα έχουν μονοψήφιο αριθμό εισαχθέντων.

Βάσεις 2021: 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Άνοδος στις υψηλόβαθμες

Αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου της τάξης των 50 – 250 μορίων, ενώ η Νομική Αθήνα μπορεί να διεκδικήσει και περισσότερο από 250 μόρια άνοδο καθώς προσφέρει φέτος λιγότερες θέσεις εισακτέων.

Βάσεις 2021: 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Άνοδος των βάσεων και χιλιάδες κενές θέσεις

Αναμένουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής από 450 μόρια και πάνω στις υψηλόβαθμες σχολές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και από 200 – 400 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων.

Βάσεις 2021: 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Μεγάλη άνοδος των βάσεων

Η μεγαλύτερη άνοδος φαίνεται ότι θα καταγραφεί στο 3ο επιστημονικό πεδίο καθώς θα έχει το μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων. Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να εκτιναχθούν πάνω από 400 μόρια με τις Ιατρικές σχολές να επιστρέφουν σε υψηλά επίπεδα μετά την πτώση που είχαν καταγράψει τα τελευταία έτη.

Βάσεις 2021: 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Γενική άνοδος 250-600 μόρια

Οι σχετικά καλές επιδόσεις των μαθητών σε Φυσική, Μαθηματικά και Χημεία αναμένεται να επιφέρουν άνοδο σε όλες τις σχολές. Παραδοσιακά το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) μαζί με τα τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις.

Βάσεις 2021: Ο ρόλος της ΕΒΕ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την θέσπιση της ΕΒΕ το υπουργείο Παιδείας «κόβει» αυτόματα από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση όσους έχουν γράψει κάτω του 8, αφού η ΕΒΕ δεν πέφτει κάτω του 8 σε κανένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Αυτή είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο:

  • Στην Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94,
  • Στην Κατεύθυνση Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58
  • Στην Κατεύθυνση Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70
  • Στην Κατεύθυνση Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27

Από τα στατιστικά του υπουργείου για τις επιδόσεις των μαθητών φέτος μένουν εκτός ΑΕΙ, απευθείας, περίπου 10.000 υποψήφιοι.

Ένας αντιπροσωπευτικός αριθμός του τί μέλλει γενέσθαι είναι ότι από τους 74.968 υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων στα ημερήσια Γενικά Λύκεια, οι 22.604 έχουν γράψει κάτω και από τα 8.000 μόρια.

Πάντως, λόγω της ΕΒΕ, δεν «κόβονται» μόνο οι «κακοί» μαθητές αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που μαθητές με πάνω από 20.000 μόρια δεν θα εισαχθούν στην Σχολή της επιλογής τους λόγω του ότι δεν «έπιασαν» την ΕΒΕ σε κάποιο ειδικό μάθημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο μαθητής που ενώ συγκεντρώνει 20.988 μόρια δεν εισάγεται στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ λόγω του ότι δεν έπιασε την ΕΒΕ στο ειδικό μάθημα, ελεύθερο σχέδιο.

Βάσεις 2021: Πόσοι δεν θα μπουν στο Πανεπιστήμιο φέτος

Από τα παραπάνω νούμερα καθώς, από τους όρους πρόσβασης στα ΑΕΙ, καθώς και από τα «δεδομένα» της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι θέσεις των εισακτέων που θα μείνουν ακάλυπτες τελικά μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τις 15.000.

Παράλληλα άλλοι 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν έξω από την είσοδο των πανεπιστημίων καθώς, όπως κάθε χρόνο, δεν «χωράνε» στον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων.

Να σημειώσουμε φέτος στα ΑΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες υπάρχουν συνολικά 77.415 κενές θέσεις, ενώ ο όγκος των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 ήταν συνολικά 92.090 άτομα.

Έτσι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, το 1/3 των υποψηφίων, περίπου δηλαδή 30.000 υποψήφιοι, «κόβονται» ή δεν «χωράνε» στα Πανεπιστήμια, αφήνοντας την ίδια στιγμή αριθμό ρεκόρ κενών θέσεων στα Πανεπιστήμια.

Βάσεις 2021: Οι εκτιμήσεις Στρατηγάκη

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, η καθιέρωση της ΕΒΕ φέρνει μεγάλες αναταράξεις για τις σχολές από τις 14.000 μόρια και κάτω, οι βάσεις των οποίων είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν με αξιοπιστία.

Για παράδειγμα, ένα τμήμα που είχε χαμηλή βάση, το Γεωλογίας Πάτρας, με βάση πέρυσι 5.950 μόρια, φέτος όρισε συντελεστή ΕΒΕ 0,85, με αποτέλεσμα να έχει ΕΒΕ 10,18. Επειδή η ΕΒΕ υπολογίζεται χωρίς συντελεστές βαρύτητας, αντίθετα με τα μόρια, η βάση του τμήματος αναμένεται να μην πέσει κάτω από 9.800 μόρια.

Οι υποψήφιοι που βρίσκονται πιο χαμηλά θα δηλώσουν άλλα τμήματα, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο επιλογής των τμημάτων και καθιστώντας κάθε πρόβλεψη εξαιρετικά δύσκολη. Βέβαια, στα ιδιαίτερα χαμηλόβαθμα τμήματα θα υπάρξει πολύ μεγάλη άνοδος, έως και 8.600 μονάδες, καθώς αναγκαστικά η βάση θα πρέπει να φτάσει στο επίπεδο της ΕΒΕ.

Από την άλλη, τα τμήματα που απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα, όπως οι αρχιτεκτονικές σχολές, καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτίμηση της βάσης, διότι η ΕΒΕ των σχεδίων ανάγκασε την πλειονότητα των υποψηφίων να δηλώσει μόνο τα τμήματα των Ιωαννίνων και των Χανίων, που σημαίνει ότι είναι άγνωστο πού θα κυμανθεί η βάση τους.

Η μελέτη του κ. Στρατηγάκη για την «Κ» στηρίζεται στους δύο από τους τρεις παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις: τις προσφερόμενες θέσεις στα ΑΕΙ και τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Ο τρίτος παράγοντας είναι ο τρόπος που δήλωσαν οι υποψήφιοι τις σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο.

Καθώς είναι άγνωστος ακόμη, «ευθύνεται» για τις εκπλήξεις που δημιουργούν οι βάσεις.

Για τον λόγο αυτό, οι εκτιμήσεις των βάσεων αποτελούν μια προσέγγιση έπειτα από επεξεργασία των γνωστών δεδομένων και γι’ αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνονται από τους γονείς και τους υποψηφίους ως οι τελικές.

Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται στα τέλη Αυγούστου.

Δείτε τον πίνακα: