Βάσεις 2021: Στο κατακόρυφο είναι η αγωνία χιλιάδων μαθητών και γονέων για τις φετινές Βάσεις, με τα πρώτα στοιχεία ωστόσο, να δείχνουν μεγάλη άνοδο!
Άνοδος των βάσεων εισαγωγής, στις περιζήτητες σχολές, σταθεροποίηση στις μεσαίες και «τεχνητή» άνοδο στις σχολές χαμηλής ζήτησης καθώς ισχύει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δείχνουν τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε βάσης διπλής κίνησης, δηλαδή τα «ρετιρέ» να έχουν κατακόρυφη άνοδο, ενώ οι μεσαίες σχολές να μην ακολουθήσουν ανοδική τάση σε σχέση με πέρυσι και οι χαμηλόβαθμες σχολές θα έχουν λόγω Ελάχιστης βάση Εισαγωγής «κατώφλι» κοντά στα 8000 μόρια.
Τα βαθμολογικά στοιχεία αναμένεται να γνωστοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ενώ οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για πρώτη φορά με sms στο κινητό τους για τους βαθμούς τους.
Τα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των υποψηφίων εκτός από την ανοδική πορεία των βάσεων στις περιζήτητες σχολές παράλληλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες θέσεις σε περιφερειακά Πανεπιστήμια και κυρίως σε σχολές χαμηλής ζήτησης, θα παραμείνουν εφέτος κενές λόγω του ότι για να εισέλθει ένας υποψήφιος θα απαιτείται να έχει γράψει τουλάχιστον 8, δηλαδή να συγκεντρώνει περίπου 8000 μόρια, όταν μέχρι πέρυσι αρκούσε να μπει ακόμα και με βαθμολογίες 2 και 3.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από καθηγητές, προκύπτει άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες, Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές.
Οι Ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν στα 18.000 μόρια και πάνω ενώ άνοδος αναμένεται και στην Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη βαθμολόγηση των γραπτών είναι ότι λόγω της πανδημίας οι καλοί μαθητές διάβασαν περισσότερο και επικεντρώθηκαν στο στόχο τους και υψηλές βαθμολογίες είναι αρκετές ενώ αντίθετα οι κακές βαθμολογίες αναμένεται να γίνουν χειρότερες καθώς μαθητές που δεν μελετούσαν συστηματικά φαίνεται ότι έχασαν τον στόχο τους ενώ υπήρχαν και πρακτικές δυσκολίες σε κάποια σπίτια με τα τεχνικά μέσα.
Βάσεις 2021: Σοκ για τις χαμηλές βαθμολογίες
Οι βαθμολογίες 2,3,4 πρέπει να γίνουν 7,8 και 9 για αν εξασφαλίσουν μία θέση εισαγωγής σε κάποια σχολή καθώς τα παλιά 3.000 μόρια είναι εφέτος τα 8.000 μόρια ενώ αναμένεται να μείνουν και πολλές κενές θέσει.
Τα θέματα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, όπως τα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά ήταν βατά αλλά κλιμακούμενης δυσκολίας, προκειμένου να ξεχωρίσουν οι άριστοι και πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι.
Το θέμα της Έκθεσης κρίθηκε και αυτό βατό και μπόρεσαν να γράψουν οι περισσότεροι υποψήφιοι, τουλάχιστον σε βαθμολογίες κοντά στο 10. Εως το 15-16 χρειαζόταν, όπως φαίνεται, μεγαλύτερη προσπάθεια , ωστόσο τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας που επιλέχθηκαν εξασφαλίζουν ότι και οι άριστοι μπορούν να γράψουν υψηλές βαθμολογίες και οι λιγότερα προετοιμασμένοι μαθητές να καταφέρουν να συγκεντρώσουν μόρια εισαγωγής για τα ΑΕΙ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που εξετάστηκαν όλοι οι υποψήφιοι όπου κλήθηκαν να επεξεργαστούν το θέμα των προσδοκιών της νέας γενιάς για το μέλλον, θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου τα θέματα κρίθηκαν ως βατά και οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλήθηκαν με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος, θέμα που τους έδωσε το περιθώριο να κινηθούν έως το 14,15 με σχετική άνεση.
Το 15 φαίνεται να είναι και το βαθμολογικό όριο που «πιάνουν» αρκετοί διαβασμένοι υποψήφιοι και σε άλλα μαθήματα εκτός της έκθεσης αλλά από εκεί και πάνω η βαθμολόγηση δυσκολεύει. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για έναν καλό βαθμό στην έκθεση λόγω ότι το θέμα δεν έκρυβε» παγίδες οι υψηλές βαθμολογίες δεν είναι όσες αρχικά είχαν εκτιμηθεί.
Βάσεις 2021: Η ανάλυση Στρατηγάκη
Σχεδόν το 90% των χαμηλόβαθμων τμημάτων όρισε το 0,8 ως συντελεστή. Με βάση αυτό και την επεξεργασία των δεδομένων των Πανελλαδικών του 2020 από τον μαθηματικό – αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη προκύπτουν ανά πεδίο τα ακόλουθα:
Στο 1ο πεδίο η χαμηλότερη βάση εισαγωγής θα διαμορφωνόταν στο 8,88, δηλαδή στις 8.880 μονάδες και άρα θα προέκυπτε μια άνοδος βάσεων που θα ξεκινούσε από τις 1.930 μονάδες. Πέρυσι μεταξύ των τμημάτων ΑΕΙ χωρίς ειδικό μάθημα η χαμηλότερη βάση του πεδίου ήταν στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ στις 6.950 μονάδες.
Στο 2ο πεδίο η βάση θα διαμορφωνόταν στο 9,15, δηλαδή στις περίπου 9.150 μονάδες, με αποτέλεσμα να προκύπτει άνοδος των χαμηλότερων βάσεων που θα ξεκινούσε από τις 7.800 μονάδες. Πέρυσι η χαμηλότερη βάση του πεδίου ήταν 1.350 μονάδες στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνης.
Στο 3ο πεδίο η χαμηλότερη βάση θα διαμορφωνόταν στο 9,25 (άρα περίπου 9.250 μονάδες), αυξημένη κατά 1.275 μονάδες από τη χαμηλότερη βάση του πεδίου για το 2020.
Οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου θα είχαν τη χαμηλότερη βάση –στο 7,85 και τις 7.850 μονάδες–, αυξημένη κατά περίπου 3.900 μονάδες από τη χαμηλότερη βάση του πεδίου για το 2020.
Μεταξύ των τμημάτων που περιλαμβάνονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία εμφανίζεται η μεγαλύτερη αύξηση βάσεων εάν εφαρμοστεί η ΕΒΕ. Συγκεκριμένα, πέρυσι το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου είχε βάση 625 μονάδες. Εάν υπήρχε ΕΒΕ, η βάση του θα ήταν στις 9.150 μονάδες, αυξημένη κατά 8.525 μονάδες!
Βάσεις 2021: Οι 52 σχολές των δημοσίων ΙΕΚ
Οι ειδικότητες και ο αριθμός των εισακτέων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό καθορίζονται με την Απόφαση Κ5/62224/ ΦΕΚ Β’ 2428, 7-6-2021 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Φέτος, δίνεται για πρώτη φορά στους υποψηφίους η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτησή τους σε Δημόσιο ΙΕΚ. Στο παράλληλο μηχανογραφικό του έτους 2020-2021 συμπεριλαμβάνονται 52 επιλεγμένες, σύγχρονες ειδικότητες υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας, καθώς και από τους υποψηφίους καταρτιζόμενους.
Ενδεικτικά, ιδιαιτέρως δημοφιλείς ειδικότητες είναι: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι η Επαγγελματική Κατάρτιση αποτελεί μια σημαντική εκπαιδευτική διαδρομή, με δυναμικές επαγγελματικές προοπτικές.
«Με τη συνολική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αναδεικνύουμε στην πραγματικότητα τους πολλαπλούς εκπαιδευτικούς δόμους που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέες και οι νέοι μας, υπηρετώντας τις κλίσεις, τις δεξιότητές τους και αυξάνοντας την πιθανότητα της επαγγελματικής τους καταξίωσης. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Κεντρική προτεραιότητά μας είναι η αλλαγή φιλοσοφίας ως προς τις προοπτικές που παρέχουν οι διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδρομές και η ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να μετατραπεί σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για τους πολλούς. Οι ειδικότητες των ΔΙΕΚ, στις οποίες αποκτούν πλέον πρόσβαση οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω παράλληλου μηχανογραφικού, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπεται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον και δίνουν στις νέες και τους νέους μας διεξόδους και επιπλέον επιλογές».