Βάσεις 2021: Ψυχρολουσία για χιλιάδες υποψηφίους επιφυλάσσουν οι φετινές βάσεις καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη άνοδο!
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, μίλησε στην εφημερίδα Political για τις φετινές βάσεις και έδωσε το… στίγμα.
«Οι βάσεις ανέκαθεν διαμορφώνονται οπό την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων, τις προτιμήσεις των επιτυχόντων και τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Φέτος πρέπει να συνυπολογιστεί και ο παράγοντας Ελάχιστη βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) όσον αφορά, κυρίως τις σχολές που είναι κοινές σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία και στις εξαιρετικά χαμηλόβαθμες σχολές.
Στην περίπτωση των κοινών Σχολών αναμένεται αύξηση, ενώ σε αυτές που πέρυσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια θα υπάρξει άνοδος, ακόμη και διπλασιασμός των μορίων εισαγωγής. Ωστόσο, η άνοδος θα είναι τεχνητή για να μείνουν πολλές θέσεις κενές», σημειώνει ο κ. Βαφειαδάκης.
Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι με την ΕΒΕ κάθε χρόνο θα υπάρχει ένας σταθερός αριθμός υποψηφίων που θα μένει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τελικά μακροπρόθεσμα πολλά παιδιά θα επιλέγουν να μη συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά να κατευθυνθούν στα ΙΕΚ.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων αλλά ταυτόχρονα να αυξάνονται οι ΕΒΕ, αφού θα φύγουν από την εξίσωση οι μαθητές με τις χαμηλές βαθμολογίες.
«Θεωρώ ότι είναι και επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας να στρέψει τα νέα παιδιά στο ΙΕΚ μέσω του εκσυγχρονισμού των ειδικοτήτων τους, που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα», εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ στην εφημερίδα «Political».
Ανά Επιστημονικό Πεδίο οι απόψεις συγκλίνουν ότι συνολικά θα καταγραφεί ανοδική πορεία και συγκεκριμένα: «Στο πρώτο Πεδίο θα δούμε άνοδο στις σχολές-ρετιρέ της τάξης των 200-300 μορίων
Στο δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο η άνοδος θα είναι μικρότερη λόγω της Φυσικής, όπου περίπου το 30% των υποψηφίων έχει γράψει κάτω από τη βάση. Αν και το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγάλο συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, είναι μικρός και ο αριθμός των μαθητών που πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες στο μάθημα αυτό.
Βεβαίως, το θέματα ήταν εύκολa στη Χημείο και στην Έκθεση και στα Μαθηματικά στο ίδιο περίπου επίπεδο με πέρυσι», λέει ο κ. Βαφειαδάκης.
Ενώ συμπληρώνει πώς, αντιστοίχως αναμένεται μεγάλη άνοδος στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο λόγω των βατών θεμάτων σε Χημεία και Βιολογία και μικρότερη στο τέταρτο Πεδίο.
Στις περιζήτητες σχολές, χάρη στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν, όπως Αστυνομικές Σχολές οι υποψήφιοι θα κονταροχτυπηθούν αφού και εκεί θα καταγραφούν αυξημένες βάσεις.
Αιτία είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων, αλλά «πρόκειται για μια διορθωτική κίνηση, καθώς πέρυσι είχαν δώσει μεγάλο αριθμό θέσεων. Συνοπτικά, η βασική διαφορά με πέρυσι στις Πανελλαδικές είναι ότι ένας υποψήφιος δεν μπορούσε να πετύχει εύκολα υψηλές βαθμολογίες, καθώς τα θέματα ήταν δύσκολα. Αντίθετα, φέτος μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων θα έχει πιάσει το 19 και το 20 σε πολλά μαθήματα.»
Βάσεις 2021: Από τι εξαρτώνται
Γενικά, οι βάσεις εισαγωγής θα εξαρτηθούν από τους εξής παράγοντες:
- Τις επιδόσεις των μαθητών,
- την διαμόρφωση της ΕΒΕ
- καθώς και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που θα αποτυπωθούν μετά και την κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων.
1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Σπουδές)
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Σπουδές) αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής σε πάνω από 50 χαμηλόβαθμα τμήματα που πέρσι απαιτούσαν μέχρι 12.000 μόρια.
Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος αναμένεται να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 8.500 μόρια ενώ η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα με την ψυχπλογία Αθήνας και τη Νομική Θεσσαλονίκης να ακολουθούν. Υψηλά αναμένεται να είναι και οι Παιδαγωγικές Σχολές.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα με την ελάχιστη βάση εισαγωγής να διαμορφώνεται περί των 8.000 μορίων. Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο Πεδίο ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ
3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής)
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, συνωστίζονται, όπως κάθε χρόνο, οι «πρώτοι των πρώτων», με παραδοσιακά οι ιατρικές σχολές να ανεβαίνουν και πάλι φέτος πάνω από τα 19.000 μόρια.
Η εκτίμηση είναι ότι στο πεδίο αυτό η άνοδος των βάσεων εισαγωγής θα αφορά και τα περιζήτητα Ιατρικά τμήματα, τα Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά καθώς και τα δυο Κτηνιατρικά ενώ η βάση εισόδου στο Πεδίο (η σχολή με τη χαμηλότερη βάση) αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.500 μόρια.
4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής)
Το 4ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να είναι το τμήμα με τους περισσότερους υποψήφιους σε σχέση με τα υπόλοιπα Πεδία.
Πάνω από 60 θα είναι τα χαμηλόβαθμα τμήματα που θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής τους ενώ, η ελάχιστη βάση εισαγωγής για την είσοδο στο Πεδίο αναμένεται να κινηθεί στα 7.500 μόρια.
Βάσεις 2021: Οι 52 σχολές των δημοσίων ΙΕΚ
Οι ειδικότητες και ο αριθμός των εισακτέων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων που υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό καθορίζονται με την Απόφαση Κ5/62224/ ΦΕΚ Β’ 2428, 7-6-2021 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Φέτος, δίνεται για πρώτη φορά στους υποψηφίους η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτησή τους σε Δημόσιο ΙΕΚ. Στο παράλληλο μηχανογραφικό του έτους 2020-2021 συμπεριλαμβάνονται 52 επιλεγμένες, σύγχρονες ειδικότητες υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας, καθώς και από τους υποψηφίους καταρτιζόμενους.
Ενδεικτικά, ιδιαιτέρως δημοφιλείς ειδικότητες είναι: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι η Επαγγελματική Κατάρτιση αποτελεί μια σημαντική εκπαιδευτική διαδρομή, με δυναμικές επαγγελματικές προοπτικές.
«Με τη συνολική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αναδεικνύουμε στην πραγματικότητα τους πολλαπλούς εκπαιδευτικούς δόμους που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέες και οι νέοι μας, υπηρετώντας τις κλίσεις, τις δεξιότητές τους και αυξάνοντας την πιθανότητα της επαγγελματικής τους καταξίωσης. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Κεντρική προτεραιότητά μας είναι η αλλαγή φιλοσοφίας ως προς τις προοπτικές που παρέχουν οι διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδρομές και η ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να μετατραπεί σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για τους πολλούς. Οι ειδικότητες των ΔΙΕΚ, στις οποίες αποκτούν πλέον πρόσβαση οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω παράλληλου μηχανογραφικού, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπεται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον και δίνουν στις νέες και τους νέους μας διεξόδους και επιπλέον επιλογές».