Βάσεις 2021: Αντίστροφη μέτρηση – Ποιες σχολές θα έχουν άνοδο έως και 600 μόρια

Βάσεις 2021: Στην τελική ευθεία για τις ανακοινώσεις των φετινών Βάσεων έχουμε μπει πλέον και οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως θα υπάρξει σημαντική άνοδος στις δημοφιλείς σχολές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα για την εισαγωγή των υποψηφίων στις 77.500 θέσεις που διατίθενται φέτος στα Πανεπιστήμια.

Όπως όλα δείχνουν, η «παράδοση» θα τηρηθεί και οι βάσεις θα ανακοινωθούν στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ 23 και 27 του μηνός.

Οι απώλειες της προηγούμενης χρονιάς -τονίζεται στο δημοσίευμα του «ΕΤ της Κυριακής»-, που έπληξαν δημοφιλείς και διαχρονικά περιζήτητες σχολές στα μηχανογραφικά των υποψηφίων, ρίχνοντας τις βάσεις τους ακόμα και κάτω από το κατώφλι των 18.000 μορίων, φαίνεται ότι αποκαθίστανται φέτος, τουλάχιστον εν μέρει σε κάποιες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, η Ιατρική Αθηνών δεν επιστρέφει στις εποχές της δυσθεώρητης βάσης των 19.000 μορίων, όμως εκτιμάται ότι θα κερδίσει πάνω από 600 μόρια, ανακάμπτοντας από την περσινή κατρακύλα.

Επιπλέον, οι πολύ καλές επιδόσεις στο 3ο επιστημονικό πεδίο ανεβάζουν σχεδόν όλες τις ιατρικές σχολές πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων, οι πολυτεχνικές σχολές κερδίζουν κάποια από τα «χαμένα» των προηγούμενων ετών με πιο συγκρατημένη άνοδο, οι νομικές σταθερά δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα της μεταβολής των βάσεων το πολύ κατά 200 μόρια και οι οικονομικές σχολές, αποκλειστικά στα κεντρικά ιδρύματα, συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία των τελευταίων χρόνων, ανεβάζοντας κι άλλo τη βάση εισαγωγής.

Βάσεις 2021: «Κόφτης» η ΕΒΕ – Κενές θέσεις σε πανεπιστήμια

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την τάση των βάσεων επιβεβαιώνουν τις αρχικές που προέβλεπαν σχεδόν καθολική άνοδο, κυρίως σε ορισμένες από τις πλέον δημοφιλείς σχολές του κάθε επιστημονικού πεδίου. Μια αύξηση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο νεοεισαχθέν σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Τον λεγόμενο «κόφτη» που κρατά εκτός πανεπιστημιακών σχολών υποψηφίους με χαμηλές, μονοψήφιες βαθμολογίες.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα μείνουν εκτός αρκετές χιλιάδες υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Μάλιστα, ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποκλεισμό τουλάχιστον 20.000 υποψηφίων. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να μείνουν κενές πολλές από τις θέσεις των πανεπιστημίων.

Η μάχη των μαχών για μια θέση στο αμφιθέατρο αναμένεται να δοθεί φέτος στην Ιατρική Σχολή. Η σχολή, όπως όλα δείχνουν, ανακτά τις βαθμολογικές δυνάμεις που έχασε τις προηγούμενες χρονιές.

Η εκτίμηση είναι ότι η άνοδος των βάσεων στην Ιατρική, τουλάχιστον στο τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, θα αγγίξει τα 600 μόρια.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 19.000 μορίων σε κανένα τμήμα της, κεντρικού ή περιφερειακού πανεπιστημίου.

Βάσεις 2021: Άνοδος σε Νομικές και Πολυτεχνεία

Τόσο οι πολυτεχνικές σχολές, όσο και οι νομικές, αναμένεται να σημειώσουν άνοδο στις βάσεις τους. Ωστόσο, οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να αναμένουν εδώ τα άλματα που θα γίνουν στις ιατρικές σχολές. Η άνοδος θα είναι της τάξης των 100 έως 500 μορίων.

Συγκεκριμένα, οι νομικές σχολές -κυρίως των κεντρικών πανεπιστημίων- αναμένεται να έχουν αύξηση της τάξης των 100 μορίων, με την Νομική Αθήνας να βρίσκεται κοντά σε 18.150 μόρια.

Η εικόνα των βάσεων δεν θα είναι ομοιόμορφη ως προς την τάση της στην περίπτωση των Παιδαγωγικών και των τμημάτων Φιλοσοφίας και Ιστορίας, όπου αναμένονται αυξομειώσεις.

Όμως, οι δημοφιλείς σχολές των Πολυτεχνείων θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη άνοδο και μάλιστα αισθητή στα περισσότερα τμήματα – σχολές. Εκτιμάται ότι σχολές όπως η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ θα αυξήσει κατά 450-500 μόρια τη βάση της.

Αύξηση αναμένεται και στις Φυσικομαθηματικές σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων.

Βάσεις 2021: Ψηλά και οι Οικονομικές σχολές

Οι εκτιμήσεις για τις Οικονομικές σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου «δείχνουν» μια αισθητή άνοδο σε αρκετά τμήματα, κυρίως σε αυτά που ο ανταγωνισμός των υποψηφίων είναι μεγαλύτερος, όπως τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).
Μάλιστα, οι υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων κυρίως στα μαθήματα βαρύτητας αυτού του Πεδίου, εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τις βάσεις σε δυσθεώρητα ύψη. Δηλαδή, θεωρείται πιθανή μια αύξηση της τάξης των 800 μορίων σε τμήματα του ΟΠΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Πάντως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να παρατηρηθεί ειδικά στις σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου το φαινόμενο των κενών θέσεων. Κι αυτό γιατί πολλοί είναι οι υποψήφιοι που θα βγουν εκτός ανταγωνισμού καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τη βαθμολογία που απαιτεί το νέο σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Βάσεις 2021: Οι εκτιμήσεις Στρατηγάκη

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, η καθιέρωση της ΕΒΕ φέρνει μεγάλες αναταράξεις για τις σχολές από τις 14.000 μόρια και κάτω, οι βάσεις των οποίων είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν με αξιοπιστία.

Για παράδειγμα, ένα τμήμα που είχε χαμηλή βάση, το Γεωλογίας Πάτρας, με βάση πέρυσι 5.950 μόρια, φέτος όρισε συντελεστή ΕΒΕ 0,85, με αποτέλεσμα να έχει ΕΒΕ 10,18. Επειδή η ΕΒΕ υπολογίζεται χωρίς συντελεστές βαρύτητας, αντίθετα με τα μόρια, η βάση του τμήματος αναμένεται να μην πέσει κάτω από 9.800 μόρια.

Οι υποψήφιοι που βρίσκονται πιο χαμηλά θα δηλώσουν άλλα τμήματα, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο επιλογής των τμημάτων και καθιστώντας κάθε πρόβλεψη εξαιρετικά δύσκολη. Βέβαια, στα ιδιαίτερα χαμηλόβαθμα τμήματα θα υπάρξει πολύ μεγάλη άνοδος, έως και 8.600 μονάδες, καθώς αναγκαστικά η βάση θα πρέπει να φτάσει στο επίπεδο της ΕΒΕ.

Από την άλλη, τα τμήματα που απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα, όπως οι αρχιτεκτονικές σχολές, καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτίμηση της βάσης, διότι η ΕΒΕ των σχεδίων ανάγκασε την πλειονότητα των υποψηφίων να δηλώσει μόνο τα τμήματα των Ιωαννίνων και των Χανίων, που σημαίνει ότι είναι άγνωστο πού θα κυμανθεί η βάση τους.

Η μελέτη του κ. Στρατηγάκη για την «Κ» στηρίζεται στους δύο από τους τρεις παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις: τις προσφερόμενες θέσεις στα ΑΕΙ και τις επιδόσεις των υποψηφίων.

Ο τρίτος παράγοντας είναι ο τρόπος που δήλωσαν οι υποψήφιοι τις σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο.

Καθώς είναι άγνωστος ακόμη, «ευθύνεται» για τις εκπλήξεις που δημιουργούν οι βάσεις.

Για τον λόγο αυτό, οι εκτιμήσεις των βάσεων αποτελούν μια προσέγγιση έπειτα από επεξεργασία των γνωστών δεδομένων και γι’ αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνονται από τους γονείς και τους υποψηφίους ως οι τελικές.

Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται στα τέλη Αυγούστου.

Δείτε τον πίνακα: