Βαγγέλης Μαρινάκης: Όλος ο πλανήτης μιλά γι’ αυτόν – Τα αδιανόητα πράγματα που έκανε

Βαγγέλης Μαρινάκης: Νέα εντυπωσιακή άνοδος κατά 6 θέσεις στη βρετανική λίστα Lloyds List «One Hundred People».  H Capital Group προχωρά σε επενδύσεις ύψους $5,5 δισ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με τη συμμετοχή 13 προσωπικοτήτων που εκπροσωπούν την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα δημοσιεύθηκε και φέτος η λίστα των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων της παγκόσμιας ναυτιλίας που επιμελείται η βρετανική έκδοση Lloyds List.

Στη φετινή λίστα «One Hundred People» από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζει η συμπερίληψη και μάλιστα στην 23η θέση για πρώτη φορά της Μελίνας Τραυλού της νέας προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του φορέα που εκπροσωπεί της μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου.

Επίσης εντυπωσιάζει η νέα άνοδος κατά έξι θέσεων, αυτή τη φορά, του Βαγγέλη Μαρινάκη από την 47η που ήταν το 2021 στην 41η το 2022, ως αποτέλεσμα της διεθνούς αναγνώρισης του ρόλου του στον κλάδο. Το 2021 είχε κερδίσει 12 θέσεις.

Όπως επισημαίνει η έγκριτη βρετανική ναυτιλιακή εφημερίδα, η φήμη του Βαγγέλη Μαρινάκη ως ενός από τους πιο δυναμικούς παίκτες στην παγκόσμια ναυτιλία ενισχύθηκε περαιτέρω, με την Capital Group να προχωρά σε επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. δολαρίων την τελευταία διετία, στοχεύοντας στην πράσινη ναυτιλία.

Καθώς η ναυτιλία βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων αλλαγών γεωπολιτικών και περιβαλλοντικών, σύμφωνα με τη Lloyds List, αντί να πτοείται από τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο κ. Μαρινάκης είναι θετικά ενεργοποιημένος.

«Είναι μια συναρπαστική διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα και εμείς είμαστε παρόντες για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις αλλαγές» ανέφερε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Στον πρόλογο του σημειώματος που εξηγεί τους λόγους για τη συμπερίληψη του κου Μαρινάκη στη λίστα «One Hundred People», η Lloyd’s List αναφέρει ότι ο Έλληνας εφοπλιστής είναι από τους λίγους στον κόσμο που συνδυάζουν τη μακροπρόθεσμη σκέψη με την ικανότητα εκτίμησης των ευκαιριών.

«Τα τελευταία χρόνια, λίγοι στον κλάδο έχουν βελτιώσει την ικανότητά τους να συνδυάζουν το μακροπρόθεσμο όραμα με την γρήγορη σύναψη συμφωνιών και οι αριθμοί από μόνοι τους υποδηλώνουν έναν βαθμό υπερδραστηριότητας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Τη χρονική περίοδο της σύνταξης της έκθεσης, σημειώνει η Lloyd’s List, η Capital Group ελέγχει σχεδόν 100 πλοία, με χωρητικότητα πάνω από 10,5 εκατομμύρια dwt και αξία που προσεγγίζει τα 9 δισ. δολάρια. Κατά τη διάρκεια του 2021 και τους πρώτους 10 μήνες του 2022, όπως επισημαίνεται, ο κ. Μαρινάκης συμμετείχε σε 75 συναλλαγές αξίας 5,5 δισ. δολαρίων.

Σε αυτές τις συναλλαγές, συμπεριλαμβάνονται 47 εξαγορές πλοίων μεταξύ των οποίων 32 παραγγελίες νεότευκτων, που μπορούν σε μεγάλο βαθμό να χαρακτηριστούν ως επενδύσεις σε πιο πράσινα πλοία. Επίσης συμπεριλαμβανονται και 26 πωλήσεις, κυρίως παλαιότερης τεχνολογίας πλοίων, με την Lloyd’s List να υπογραμμίζει την «έξυπνη» εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων, η οποία -όπως σημειώνεται- έχει βοηθήσει, εδώ και χρόνια, τον Έλληνα εφοπλιστή να χρηματοδοτεί τα στρατηγικά του σχέδια.

Ομοίως, προσθέτει η βρετανική ναυτιλιακή εφημερίδα «η αποφασιστικότητά του να είναι μεταξύ των ηγετών της πράσινης μετάβασης είναι γεμάτη με πραγματισμό».

Εκτός των άλλων, στο συγκεκριμένο σημείωμα αναφέρεται η στενή συνεργασία της Capital με τον αμερικάνικο νηογνώμονα ABS σε μια σειρά από νέα έργα που στόχο έχουν την περαιτέρω εξέλιξη των τεχνολογιών για απανθρακοποίηση.

Σε ό,τι αφορά την ανανέωση του στόλου, υπογραμμίζεται πως οι παραγγελίες περιλαμβάνουν VLCCs διπλού καυσίμου, δεξαμενόπλοια με τεχνολογία ρότορα πανιών και πλοία μεταφοράς LNG.

Στο μέτωπο των εμπορευματοκιβωτίων, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πρόγραμμα 16 νέων πλοίων. Μεταξύ αυτών τρία boxships 13.200 teu και 13 feederships και feedermax μεταξύ 1.800 teu και 2.800 teu που λέγεται ότι είναι από τα πιο πράσινα πλοία.

Όπως επισημαίνεται, ο κ. Μαρινάκης πιστεύει ακράδαντα στο LNG ως μεταβατικό καύσιμο.

«Θέλουμε να γίνουμε πράσινοι όσο το δυνατόν περισσότερο και νομίζω ότι το LNG θα είναι εκεί για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια ως το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο έως ότου να έχουμε κάτι πιο πράσινο, καθώς και τις αντίστοιχες υποδομές για ανεφοδιασμό», αναφέρει. Αυτή η πεποίθηση, σύμφωνα με το σημείωμα, ήταν επίσης εμφανής στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, όπου ο Βαγγέλης Μαρινάκης απέκτησε πρόσφατα τέσσερα δεξαμενόπλοια aframax διπλού καυσίμου.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία δύο χρόνια, η μεγαλύτερη επένδυση του κ. Μαρινάκη ήταν στον τομέα των LNG Carriers, με συνολικά 14 νεότευκτα πλοία χωρητικότητας 174.000 cbm.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η Lloyd’s List επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει λιγότερο συναρπαστική η ναυτιλία για τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επένδυσης σε πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Όπως λέει μετά από χρόνια επικέντρωσης κυρίως σε πλοία μεταφοράς LNG, containerships και δεξαμενόπλοια, μπορεί επιτέλους να είναι καιρός να επανεπενδύσουμε σε πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Αυτήν τη στιγμή, η Capital έχει τέσσερα capesizes και ένα kamsarmax που αποκτήθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με τη Lloyd’s List, εκτός ναυτιλίας, ο κ. Μαρινάκης κατέχει μερίδιο αξίας περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Terna Energy, ενώ έχει χρηματοδοτήσει μια σειρά από σημαντικά projects real estate για πράσινα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια γραφείων, κατοικιών και τηλεοπτικών/κινηματογραφικών στούντιο στην Ελλάδα.

Τέλος, γίνεται αναφορά και στις δύο ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες, ιδιοκτησίας του κ. Μαρινάκη, τον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Πάντως μια καινοτομία της φετινής λίστας «One Hundred People» είναι ότι στην πρώτη θέση φέτος βρίσκονται τέσσερις Ευρωπαίοι πολιτικοί οι Ursula von der Leyen, Magda Kopczynska, Frans Timmermans and Adina Vălean, όλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Tη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν δυο κινέζοι οι Wan Min, της China Cosco Shipping Corp και Miao Jianmin, της China Merchants Group, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι Søren Skou και Robert Uggla, της AP Moller Holding/AP Moller-Maersk.

Η πρώτη ελληνική παρουσία είναι της Μαρίας Αγγελικούση στη 10η θέση και ακολουθούν στην 15η θέση ο Γιώργος Προκοπίου στην 19η θέση, η Αγγελική Φράγκου, στην 23η η Μελίνα Τραυλού, στην 29η ο Πέτρος Παππάς, στην 31η ο Γιώργος Οικονόμου, στην 37η ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος στην 40η ο Πήτερ Λιβανός, στην 41η ο Βαγγέλης Μαρινάκης, στην 60η ο Γιώργος Λογοθέτης, στην 73η η Σεμίραμις Παληού στην 83η θέση η Έλπη Πετράκη και η Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, και στην 88η θέση η Δωροθέα Ιωάννου.

Βαγγέλης Μαρινάκης: Δείτε ποια γυναίκα απειλεί τον ίδιο και τον Λάτση

Εφοπλιστές: Τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου και 9μήνου του 2022 ανακοίνωσε η εισηγμένη στη χρηματαγορά της Νέας Υόρκης, Navios Maritime Partners L.P. της Αγγελικής Φράγκου. Στα κάγκελα οι εφοπλιστλες για την πανίσχυρη στη θάλασσα Αγγελική Φράγκου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ειδικότερα ανέφερε:

-Έσοδα: για το 3ο τρίμηνο του 2022 322,4 εκατ.

Για το 9μηνο 839,7 εκατ.

-Καθαρά κέρδη: για το 3ο τρίμηνο του 2022 257,2 εκατ.

Για το 9μηνο 461 εκατ. δολάρια

-Κέρδη ανά κοινή μετοχή :

$8,36 για το 3ο τρίμηνο 2022

$14,98 για το 9μηνο 2022

–Καθαρά μετρητά από λειτουργικές δραστηριότητες:

291,1 εκατ. για το 3ο τρίμηνο του 2022

$366,3 εκατ. για το 9μηνο 2022

EBITDA:

$321,4 εκατ. για το 3ο τρίμηνο 2022

$611 εκατ. για το 9μηνο 2022

Ενημέρωση στόλου

Απόκτηση τριών νεότευκτων και ενός μεταχειρισμένου πλοίου έναντι 220,7 εκατ. δολαρίων και 272 εκατ. δολάρια από την πώληση έξι πλοίων με μέση ηλικία 16 τα έτη

-3,2 δισ. δολάρια έσοδα από χρονοναυλοσύμφωνα έως το 2036

-331 εκατ. δολάρια από μακροχρόνιες ναυλώσεις που συνήφθησαν το 3ο τρίμηνο του 2022

-430 εκατ. δολάρια νέα χρηματοδότηση το γ’ τρίμηνο του 2022

-330,0 εκατ. για τη χρηματοδότηση εξαγορών και νεότευκτων πλοίων

-100 εκατ. δολάρια για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων διευκολύνσεων σε 12 containerships

– $0,05 ανά μονάδα διανομή μετρητών για το 3ο τρίμηνο του 2022

Η Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Partners, δήλωσε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματά μας για το τρίτο τρίμηνο του 2022, κατά το οποίο καταγράψαμε έσοδα 322,4 εκατομμυρίων δολαρίων, καθαρά κέρδη 257,2 εκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά κέρδη ανά μονάδα 8,36 δολαρίων» και συνέχισε:

«Η διαφοροποιημένη προσέγγισή μας εξυπηρέτησε καλά τους μετόχους μας, παρά τις πρωτοφανείς μακροοικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Κίνας, της ουκρανικής σύγκρουσης και ενός πιο περιοριστικού χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος που προκαλούν οι κεντρικές τράπεζες λόγω της ποσοτικής σύσφιξης και του πληθωρισμού. Στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αξιοποιήσαμε τη δύναμη της αγοράς με την πώληση δύο πλοίων ηλικίας 16 ετών έναντι 220,0 εκατ. δολαρίων, ενώ παράλληλα αντισταθμίσαμε τον κίνδυνο των νεότευκτων πλοίων μας μέσω μακροχρόνιων ναυλώσεων.

Χρησιμοποιήσαμε επίσης τη δύναμη του ισολογισμού μας για να εισέλθουμε στην κατηγορία των δεξαμενόπλοιων Aframax, εκ των οποίων τέσσερα από τα έξι δεξαμενόπλοια που έχουμε παραγγείλει έχουν μακροχρόνιες ναυλώσεις. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, το τρέχον νεκρό σημείο μας ανά ανοικτή ημέρα για το 2023 είναι λίγο λιγότερο από 6.000 δολάρια».

Βαγγέλης Μαρινάκης: Δείτε τι κατάφερε

Μια άκρως εντυπωσιακή αύξηση των κερδών κατά 393% κατέγραψε η Capital Product Partners συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη για το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα τα καθαρά της κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 58,7 εκατ.δολάρια από τα 11,9 δολάρια που ήταν τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ και τα έσοδα παρουσίασαν πολύ μεγάλη αύξηση.

Για την ακρίβεια διαμορφώθηκαν στα 71,9 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο 67% από 43,1 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Η αύξηση των εσόδων αποδόθηκε κυρίως στην καθαρή αύξηση του μέσου αριθμού πλοίων στο στόλο κατά 17%, μετά την παράδοση τεσσάρων LNG/C κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, εν μέρει αντισταθμίζεται από την πώληση του M/V Adonis τον Δεκέμβριο του 2021, του M/V Archimidis και του M/V Agamemnon τον Ιούλιο του 2022.

Βαγγέλης Μαρινάκης: Έκδοση Senior Unsecured Bonds στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τον Ιούλιο του 2022, η Συνεργασία, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της, CPLP Shipping Holdings PLC, εξέδωσε ομόλογα ύψους 100,0 εκατομμυρίων ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς εξασφάλιση. Τα ομόλογα είναι εγγυημένα από την Συνεργασία.

Τα ομόλογα θα λήξουν τον Ιούλιο του 2029 και θα έχουν κουπόνι 4,40%, καταβλητέο σε εξαμηνιαία βάση.

Σε σχέση με την έκδοση των ομολόγων, συνάψαμε συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων για τη διαχείριση του σχετικού συναλλαγματικού κινδύνου μετατρέποντας αποτελεσματικά τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου, σε ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξαμηνιαίων πληρωμών τόκων για την περίοδο από 26 Ιουλίου 2022 έως 26 Ιουλίου 2029 σε χρέος σταθερού επιτοκίου σε δολάρια ΗΠΑ.

Το οικονομικό αποτέλεσμα των συμφωνιών ανταλλαγής είναι η εξάλειψη της αβεβαιότητας των ταμειακών ροών σε δολάρια ΗΠΑ που σχετίζονται με την έκδοση των ομολόγων με τον καθορισμό του κεφαλαίου στα 101,8 εκατομμύρια δολάρια με σταθερό ετήσιο επιτόκιο 6,55%.

Ο κ. Τζέρυ Καλογηράτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Product Partners, σχολίασε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε τη συνεχιζόμενη ισχυρή οικονομική απόδοση της Συνεργασίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθοδηγούμενη από μια σειρά βασικών στρατηγικών εμπορικών και χρηματοοικονομικών αποφάσεων» .

«Βασιζόμενοι στο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου μας, παραλάβαμε τους τελευταίους 12 μήνες τέσσερα ολοκαίνουργια πρόσθετα LNG/C και ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 13.312 TEU, ενώ δεσμευτήκαμε να αποκτήσουμε ένα ακόμη LNG/C και άλλα δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 13.278 TEU , όλα με συνημμένες μακροπρόθεσμες ναυλώσεις. Αντίστοιχα, έχουμε εκποιήσει τέσσερα παλαιότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εκμεταλλευόμενοι τις ιστορικά υψηλές τιμές ενεργητικού.

Ως αποτέλεσμα, ο σταθμισμένος μέσος όρος ηλικίας του στόλου μας είναι 6,3 έτη και η εναπομένουσα διάρκεια ναύλωσης είναι 7,0 χρόνια με συμβατικό ανεκτέλεστο έσοδο περίπου 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

«Επιπλέον, η επιτυχημένη έκδοση επταετών μη εξασφαλισμένων ομολόγων της Συνεργασίας 100,0 εκατομμυρίων ευρώ ακολουθήθηκε από αποπληρωμές χρέους 123,7 εκατομμυρίων δολαρίων, διατηρώντας τη συνολική μόχλευση σε συντηρητικά επίπεδα, μειώνοντας παράλληλα την έκθεση σε αυξανόμενα επιτόκια».

«Όλα τα παραπάνω και σύμφωνα με την πολιτική κατανομής κεφαλαίου της Συνεργασίας για ένα ενεργό πρόγραμμα επαναγοράς μονάδων και τριμηνιαίες διανομές, καταδεικνύουν τη δέσμευση της Συνεργασίας να συνεχίσει να αναπτύσσει τη βάση του ενεργητικού της, επιστρέφοντας ταυτόχρονα κεφάλαια στους μεριδιούχους της».

Βαγγέλης Μαρινάκης: Η μεγαλύτερη αντίπαλός τους Μαρινάκη

Η Αγγελική Φράγκου είναι η κυρίαρχη στη Ναυτιλία. Δημιούργησε εταιρεία – κολοσσό με 188 πλοία. Η Navioς Maritime Partners είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ και η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ξηρού φορτίου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας βρίσκεται η Χιώτισσα πλοιοκτήτρια Αγγελική Φράγκου.

Η Navios Maritime Partners L.P . μετά την αγορά en bloc 36 φορτηγών πλοίων, συνολικής αξίας 835 εκατομμυρίων δολαρίων γίνεται μια από τις ισχυρότερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο με έναν στόλο από 188 πλοία εκ των οποίων 90 φορτηγά, 49 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 49 δεξαμενόπλοια.

Η Navios Maritime Partners είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ και η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ξηρού φορτίου εισηγμένη στις ΗΠΑ, σε αριθμό πλοίων.

Ο συνολικός στόλος της Navios Μaritime Partners αυξάνεται κατά 24% ενώ ο επιμέρους στόλος των φορτηγών κατά 67%.

Ο στόλος των 38 φορτηγών περιλαμβάνει 28 ιδιόκτητα πλοία και 10 υπό διαχείριση με option αγοράς και συνολική μεταφορική ικανότητα 3,9 εκατομμυρίων τόνων dw και μέσω όρο ηλικίας τα 9,6 έτη.

H Navios Maritime Partners τα πλοία τα αγόρασε από την άλλη εισηγμένη εταιρεία, Navios Maritime Holdings η οποία αποσύρεται από την πλοιοκτησία και εστιάζει στα logistics. Η Ηoldings είναι μεγαλομέτοχος με ποσοστό 63,8% της Navios South American Logstics.

Η Αγγελική Φράγκου είναι η ισχυρότερη πλοιοκτήτρια της ελληνόκτητης ναυτιλίας και στην κορυφή της παγκόσμιας.

Η Χιώτισσα καπετάνισσα είναι υπέρ της δημιουργίας μεγάλων σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων με μικτούς στόλους, όπως έκανε με με την συγχώνευση της Navios Maritime Partners με τη Navios Maritime Acquisition δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εισηγημένη ναυτιλιακή με 140 πλοία διαφόρων τύπων.

«Κάποιοι λένε ότι η συγχώνευση και η δημιουργία τέτοιου τύπου εταιρείας είναι για τον ιδιωτικό τομέα όχι για τις εισηγμένες. Όμως αν κάτι είναι επιτυχημένο στον ιδιωτικό τομέα γιατί να μην το εφαρμόσουμε και στη χρηματιστηριακή αγορά;

Όταν δίνεις μέρισμα τις καλές εποχές, στους μετόχους σε εταιρεία με ένα τύπο πλοίου στο στόλο της, με τη δημιουργία μίας εταιρείες μεικτού στόλου τους προστατεύεις όταν η αγορά για τον συγκεκριμένο τομέα είναι στο κάτω μέρος του κύκλου» λέει η Αγγελική Φράγκου και προσθέτει:

«Έχει πλεονεκτήματα η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι η εξισορρόπηση των εταιρειών που έχουν ένα τύπο πλοίου και να αντιμετωπίσουμε τη διακύμανση των τιμών της ναυλαγοράς σε διάφορους τομείς.

Και αυτό το μάθαμε από το παρελθόν. Επίσης, έχεις σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς τη διαχείριση. Εξισορροπώντας τις διακυμάνσεις της αγοράς, πετυχαίνεις, έχοντας μία εταιρεία με μικτό στόλο, καλύτερη ρευστότητα και καλύτερη στρατηγική στις ναυλώσεις».

Προσφάτως, η Αγγελική Φράγκου μιλώντας στο συνέδριο του Economist ανέφερε για τις ναυλαγορές: «Πρέπει να σκεφτούμε την ευρύτερη εικόνα.

Το 1/3 των προμηθειών σε καύσιμα προέρχεται από την εμπόλεμη περιοχή, ενώ είναι σημαντική η διασφάλιση της επάρκειας των τροφίμων.

Έχουν αλλάξει πολλά. Κάθε κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει ακριβά για να εξασφαλίσει ότι τα εμπορεύματα και τα προϊόντα θα φθάσουν σε αυτή με ασφάλεια για να έχει πρόσβαση ο κόσμος.

Τα 40% του Φυσικού Αερίου και το 20% του πετρελαίου τα προμηθευόταν η Ευρώπη από τη Ρωσία.

Τώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας απεξάρτησης οι προμήθειες γίνονται από άλλες χώρες πιο μακρινές που σημαίνει ότι αυξάνουν τα τονομίλια, η απόσταση που καλύπτουν τα πλοία άρα το προϊόν που μεταφέρεται είναι πιο ακριβό» και συνέχισε:

«Σήμερα μετά από δύο χρόνια, όλοι ταξιδεύουμε και καταναλώνουμε. Για δύο χρόνια εργαζόμασταν από το γραφείο, δεν βγαίναμε να φάμε, δεν ταξιδεύαμε.

Αγοράζαμε ηλεκτρονικά. Τα λεφτά δεν τα δίναμε για τις υπηρεσίες και τα δίναμε για εμπορεύματα. Ήταν ο λόγος που έσπασε η παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας. Τώρα αλλάζει πάλι το σκηνικό».

Για το επισιτιστικό πρόβλημα η Αγγελική Φράγκου είπε: «Υπάρχει η χωρητικότητα, υπάρχουν τα πλοία να μεταφέρουν τα σιτηρά. Όμως το θέμα είναι πολιτικό. Η Ναυτιλία μπορεί να δώσει λύση στην αστάθεια και μάλιστα γρήγορα».

Στα μέσα του περασμένου Ιουνίου η Navios απέκτησε δύο υπό ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταφορικής ικανότητας 7.700 κουτιών το καθένα με μηχανές διπλού καυσίμου-LNG. Το συνολικό κόστος αγοράς ανήλθε στα 241,2 εκατομμύρια δολάρια.

Θα ενταχθούν στον στόλο της Navios το δ’ τρίμηνο του 2024. Τα πλοία χρονοναυλώθηκαν άμεσα για 12 χρόνια προς καθαρό ημερήσιο έσοδο 42.288 δολάρια.