Τσικνοπέμπτη 2023: Έφτασε η ώρα της μεγάλης αποκριάτικης φιέστας! Κρεατοφάγοι και ταβέρνες σε ετοιμότητα, όμως τι ισχύει σε δουλειές και σχολεία;
Οι Απόκριες έχουν ξεκινήσει και μια από τις μεγάλες φιέστες της σεζόν είναι και η Τσικνοπέμπτη, που το 2023 πέφτει στις 16 Φεβρουαρίου. Ακολουθεί ένα Σαββατοκύριακο ακόμα και μετά είναι το πολυαναμενόμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάθε χρόνο, η Τσικνοπέμπτη είναι την Πέμπτη της εβδομάδας μετά την Κυριακή του Ασώτου, δηλαδή κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι, εκείνοι που τη μπερδεύουν με αργία και αυτό η μέρα επιβάλλει και σε κάποιες εταιρίες, αλλά και σε αρκετά σχολεία να είναι κάτι σαν ημιαργία. Δηλαδή, στήνονται ψησταριές, ή παραγγέλνονται σουβλάκια, τα μολύβια κατεβαίνουν και για κάποιες ώρες οι υποχρεώσεις μπαίνουν στην άκρη.
Επίσημη αργία δεν είναι, αλλά και σε καμία επιχείρηση δεν μπορεί να θεωρηθεί αργία, όπως γίνεται με κάποιες ανεπίσημες αργίες, όπως εκείνη της Καθαράς Δευτέρας.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras είναι η Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης και γενικά στην κρεατοφαγία αντιτίθεται η οργάνωση «Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής» (ΠΟΦΥΖΩ), που υποστηρίζει την ιδεολογία του «αντισπισισμού» (anti-speciesism), η οποία στρέφεται κατά της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ζώων.
Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα», της πόλης τής Κέρκυρας.
Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.
Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.
Το παράδοξο με την Καθαρά Δευτέρα είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες μη επίσημες αργίες -όπως του Αγίου Πνεύματος- είναι καθιερωμένη και τα πάντα λειτουργούν όπως πχ Δεκαπενταύγουστο ή ανήμερα Χριστουγέννων που είναι στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας.
Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν λειτουργούν όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.
Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1957).
Εάν οι μισθωτοί δεν εργαστούν τη συγκεκριμένη μέρα, δεν έχουν καμία μείωση του μισθού τους.
Οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το πρόγραμμα της νέας χρονιάς, έγιναν από τον Σεπτέμβριο.
Αναλυτικά, οι ημερομηνίες που θα κλείσουν τα σχολεία και θα αρχίσουν οι εξετάσεις είναι οι εξής:
Υπενθυμίζεται ότι οι σχολικές αργίες ορίζονται ως εξής:
Δείτε αναλυτικά οι αργίες του νέου έτους:
Υπάρχει και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που πέφτει στις 5 Ιουνίου 2023, όμως είναι για λίγους αργία. Εάν η επιχείρηση λειτουργεί, τότε ο εργαζόμενος θα πρέπει να πάρει άδεια για να μπορέσει να κάνει ταξίδι το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού.
Υποχρεωτικές ημέρες αργίας
Αργίες κατ’έθιμο
Είναι δυνατό να καθοριστούν και άλλες ημέρες αργίας, μέχρι πέντε το χρόνο, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας. Η 17η Νοεμβρίου επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί αργία μόνο στους χώρους της παιδείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια & τριτοβάθμια εκπαίδευση).
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…