Τσικνοπέμπτη 2023: Η ώρα του μεγάλου ξεφαντώματος καταφτάνει. Ξεκίνησαν οι Απόκριες, πότε είναι η Καθαρά Δευτέρα και ποιες μέρες είναι αργίες.
Η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου που άνοιξε στις 5 Φεβρουαρίου, φέρνει και την Τσικνοπέμπτη με τη μεγάλη κρεατοφαγική φιέστα αλλά και την έναρξη της Σαρακοστής με την Καθαρά Δευτέρα που πέφτει στις 27 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Τσικνοπέμπτη είναι φέτος στις 16 Φεβρουαρίου.
Απόκριες 2023: Όλες οι γιορτές – Οι ημερομηνίες
- 5/2/2023 Τελώνου και Φαρισαίου – Αρχή Τριωδίου
- 12/2/2023 Του Ασώτου
- 16/2/2023 Τσικνοπέμπτη
- 18/2/2023 Α’ Ψυχοσάββατο
- 19/2/2023 Αποκριά (Της Απόκρεω)
- 26/2/2023 Αποκριά (Της Τυροφάγου)
- 27/2/2023 Καθαρά Δευτέρα
Τι καιρό θα κάνει την Τσικνοπέμπτη 2023
Σε λίγες μέρες λοιπόν είναι η Τσικνοπέμπτη 2023 και από ότι φαίνεται η μεγάλη κρεατοφαγική φιέστα θα τιμηθεί φέτος με πολύ καλό καιρό. Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» μπορεί να μας έφερε έναν βαρύ χειμώνα τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε με χιόνι, δυσκολία στις μετακινήσεις, τηλεργασία, κλειστά σχολεία και μαγαζιά, όμως σιγά-σιγά τα φαινόμενα εξασθενούν και ο καιρός βελτιώνεται.
Η Τσικνοπέμπτη φέτος πέφτει στις 16 Φεβρουαρίου, είναι δηλαδή την επόμενη εβδομάδα και όχι αυτή. Η πρόγνωση του καιρού σε ορίζοντα 10 ημερών κάνει λόγο για κρύο μέχρι και την προσεχή Κυριακή, αλλά από Δευτέρα η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει και την επόμενη Πέμπτη να είναι στην Αττική γύρω στους 12 βαθμούς, σύμφωνα με το Meteo. Παράλληλα, χαμηλές είναι οι πιθανότητες βροχής στην πρωτεύουσα, κάτι που θα επιτρέψει και να βγουν σε μπαλκόνια και αυλές οι ψησταριές αλλά και τα «τραπεζάκια έξω» στις ταβέρνες.
Τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras είναι η Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης και γενικά στην κρεατοφαγία αντιτίθεται η οργάνωση «Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής» (ΠΟΦΥΖΩ), που υποστηρίζει την ιδεολογία του «αντισπισισμού» (anti-speciesism), η οποία στρέφεται κατά της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ζώων.
Η Τσικνοπέμπτη στην Ελλάδα
Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα», της πόλης τής Κέρκυρας.
Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.
Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.
Όλες οι αργίες του 2023
Δείτε αναλυτικά οι αργίες του νέου έτους:
- Πρωτοχρονιά: Κυριακή 1 Ιανουαρίου
- Θεοφάνια: Παρασκευή 6 Ιανουαρίου
- Καθαρά Δευτέρα: Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου
- Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Σάββατο 25 Μαρτίου
- Μεγάλη Παρασκευή: 14 Απριλίου
- Μεγάλο Σάββατο: 15 Απριλίου
- Κυριακή του Πάσχα: 16 Απριλίου
- Δευτέρα του Πάσχα: 17 Απριλίου
- Εργατική Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1 Μαΐου
- Δεκαπενταύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου
- 28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου
- Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου
- Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου
Υπάρχει και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που πέφτει στις 5 Ιουνίου 2023, όμως είναι για λίγους αργία. Εάν η επιχείρηση λειτουργεί, τότε ο εργαζόμενος θα πρέπει να πάρει άδεια για να μπορέσει να κάνει ταξίδι το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού.
Υποχρεωτικές ημέρες αργίας
- 25 Μαρτίου (Εθνική Εορτή)
- Δευτέρα του Πάσχα
- 15 Αυγούστου, Κοίμηση της Θεοτόκου
- 28 Οκτωβρίου, (Εθνική Εορτή)
- 25 Δεκεμβρίου, Χριστούγεννα
Αργίες κατ’έθιμο
- 1 Ιανουαρίου, Πρωτοχρονιά
- 6 Ιανουαρίου, Θεοφάνεια
- Καθαρά Δευτέρα
- Μεγάλη Παρασκευή
- 1 Μαΐου, Πρωτομαγιά (βάσει του Α.Ν 380/68 μπορεί να καθορίζεται και σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, αυτό γίνεται μέχρι και σήμερα.)
- Αγίου Πνεύματος
- 26 Δεκεμβρίου, Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων
Είναι δυνατό να καθοριστούν και άλλες ημέρες αργίας, μέχρι πέντε το χρόνο, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας. Η 17η Νοεμβρίου επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί αργία μόνο στους χώρους της παιδείας (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια & τριτοβάθμια εκπαίδευση).