Αντιολισθητικές αλυσίδες: Από 1η Οκτωβρίου 2022 ισχύει ο νόμος που προβλέπει ότι κάθε αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά αλυσίδες. Ωστόσο, δεν ισχύουν ακριβώς έτσι τα πράγματα…
Η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων ξεκίνησε από Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Με απλά λόγια, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάθε χρόνο στο εξής, θα πρέπει οπωσδήποτε να φέρει κάθε όχημα αλυσίδες. Μόνο όμως για την περίπτωση που χρειαστεί.
Η υποχρεωτικότητα της απόκτησής τους καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες, πράγμα που «ανακουφίζει» τον τελευταίο καιρό την τσέπη των οδηγών και μάλιστα σε περίοδο που έχουν να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2023.
Η τήρηση του συγκεκριμένου μέτρου ή οι υποχρεωτικές χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, και λοιπά, είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν να είναι προετοιμασμένοι. Αν δηλαδή χιονίζει!
Επομένως, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματά τους.
Πράγμα που πρακτικά ακυρώνει μέχρι στιγμής το πρόστιμο που προβλέπεται αν οι οδηγοί δεν έχουν μαζί τους αλυσίδες, μιας και το χιόνι στην Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι σχεδόν ανύπαρκτο.
Το πρόστιμο αν δεν έχετε αλυσίδες στο αυτοκίνητο
Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε:
- Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ
- Αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ
Ποιες είναι οι κατάλληλες αντιολισθητικές αλυσίδες
Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.
Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:
- να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις.
- να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους.
- να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.
Υποχρεωτικές αντιολισθητικές αλυσίδες: Οι προδιαγραφές
Οι τεχνικές προδιαγραφές που επίσης ορίζει το σχετικό ΦΕΚ είναι οι εξής:
1. Τα αντιολισθητικά είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.
2. Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται:
- Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα. Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
- Σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).
- Άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.
3. Τα αντιολισθητικά, ευρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.
4. Τα αντιολισθητικά, για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.
Πότε θα χιονίσει στην Ελλάδα
Παράταση στην ασυνήθιστη καλοκαιρία μέχρι το τέλος της χρονιάς, με το θερμόμετρο να αγγίζει τα Χριστούγεννα και την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς τους 20 βαθμούς Κελσίου. Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων και της ΕΜΥ έχουν σχεδόν «κλειδώσει» για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, με τις καλές καιρικές συνθήκες να συνεχίζονται.
Το μεγάλο ερώτημα, που βασανίζει, ωστόσο, τους λάτρεις του χιονιού και των χειμερινών αθλημάτων είναι πότε επιτέλους θα χιονίσει σοβαρά στην Ελλάδα, στα ορεινά, αλλά και στα πεδινά.
Απάντηση προς αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει προς το παρόν, όμως, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα δούμε χιονισμένους δρόμους τουλάχιστον την Πρωτοχρονιά και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως ο χειμώνας φέτος δεν θα έρθει φέτος έντονα και νωρίς, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τον καιρό του Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ανέφερε πως εκτός από την Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη θα δει φέτος τις γιορτές χιόνια στα βουνά της. Σε αντίθεση βέβαια με την Αμερική, που δοκιμάζεται από τις χιονοπτώσεις, τις πολικές θερμοκρασίες και τον παγετό.
Με ανάρτησή του πριν από μερικές μέρες στο Facebook για το θέμα της έλλειψης χιονιού αναφέρθηκε και ο προγνώστης καιρού κ. Σάκης Αρναούτογλου.
Όπως έγραψε φέτος κατά την διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων δεν θα δούμε «άσπρη μέρα» στην Ελλάδα αλλά ούτε και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, πλην των Άλπεων και των χωρών της Βαλτικής.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«Πού θα υπάρχει τελικά χιόνι τα Χριστούγεννα;
Το χιόνι δεν φαίνεται ότι θα απουσιάζει μόνο από τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα.
Ολοένα και λιγότερο ακόμα και στις χαμηλές οροσειρές, γίνεται και θα γίνεται το χιόνι και στην υπόλοιπη Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, κι όλα τα προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πλέον ότι, δεν θα υπάρξουν λευκά Χριστούγεννα φέτος στις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Ακόμα και στα βουνά των περισσότερων χωρών της Ευρώπης ο επικείμενος ήπιος καιρός των επομένων ημερών θα συνεχίσει να λιώνει σταδιακά την εναπομείνασα χιονοκάλυψη.
Αυτό θα ισχύσει αρχικά για σχεδόν όλες τις χώρες της κεντρονοτιοδυτικής Ευρώπης, όπου το φυσικό χιόνι θα εξαφανιστεί εντελώς το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα και το σκι θα είναι εφικτό και αν, μόνο σε χιονισμένες πλαγιές. Την παραμονή των Χριστουγέννων μπορεί να χιονίσει λίγο στη Βαλτική Θάλασσα.
Αλλά ακόμη και το τεχνητό χιόνι θα έχει πρόβλημα καθώς σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, και ακόμη και στις κλασικές περιοχές χειμερινών σπορ ο καιρός αναμένεται να παραμείνει ιδιαίτερα ήπιος τα Χριστούγεννα ενώ και τη νύχτα ο ιδιαίτερα μαλακός καιρός, εξαιτίας των νοτιάδων, δεν φαίνεται να βοηθά και πολύ στην παραγωγή τεχνητού χιονιού.
Εκτός όμως από τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, η βροχή και, κυρίως, ο άνεμος, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις θα είναι θυελλώδης, θα επιβαρύνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει και θα υπάρχει περισσότερο χιόνι μόνο στις Άλπεις, ιδίως όμως σε πολύ μεγάλα υψόμετρα όπου και θα παραμείνει και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων!!!»