Τροπολογία για το στεγαστικό επίδομα 2022: Το «κόλπο» για να πάρουν όλοι τα 2.000 ευρώ

Στεγαστικό επίδομα: Τι προβλέπει η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος. Γιατί οι φοιτητές στρέφονται στην συγκατοίκηση ως τη μοναδική λύση για να πάρουν αυξημένο στεγαστικό επίδομα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το υπουργείο Παιδείας, με τροπολογία που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπει την αύξηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών, το οποίο αυξάνεται από 1.000 ευρώ σε 1,500 ευρώ.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης του δικαιούχου με άλλο φοιτητή στην ιδία μισθωμένη κατοικία.

Επίσης, προβλέπεται αναδρομική ισχύς της διάταξης, ώστε να καταλαμβάνει και τους δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Μάλιστα, όπως είπε η ίδια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά την ανακοίνωση των μέτρων στην περίπτωση που κάποιος φοιτητής έχει ήδη πάρει τα 1.000 ευρώ για την περσινή χρονιά θα πάρει πρόσθετα και τα υπόλοιπα 500 ευρώ.

Στεγαστικό επίδομα: Η συγκατοίκηση είναι μονόδρομος

Πάντως, όπως λένε οι ίδιοι οι φοιτητές, επειδή το ποσό των 2.000 είναι σημαντικό προκειμένου να πληρώσουν τα έξοδα της στέγασής τους, αναζητούν συγκάτοικο για να πάρουν το αυξημένο επίδομα.

Μάλιστα, αποκαλύπτουν ότι… βοηθός τους σε αυτή την αναζήτηση συγκάτοικου είναι οι σχετικές πλατφόρμες, που έχουν αναπτυχθεί εδώ και καιρό μέσω των οποίων βρίσκεις συγκάτοικο.

Όπως αναφέρει γνωστή πλατφόρμα που ειδικεύεται σε αυτό τον τομέα, «φέρνει στην Ελλάδα την κουλτούρα της συγκατοίκησης διευκολύνοντας την εξεύρεση οικονομικά προσιτής στέγης».

Απευθύνεται σε φοιτητές, digital nomads και επαγγελματίες που μετακινούνται όπως οι στρατιωτικοί και αναπληρωτές καθηγητές.

Όπως υπογραμμίζουν οι ιδρυτές της πλατφόρμας, στοχεύουν να φέρουν στην Ελλάδα το επιτυχημένο μοντέλο της συγκατοίκησης που επικρατεί στο εξωτερικό συνδέοντας μέσω της πλατφόρμας πιθανούς συγκατοίκους και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στεγαστικό επίδομα: Τι προβλέπει η τροπολογία

Αύξηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος φοιτητών. Τροποποίηση παρ. Ι άρθρου 10 ν. 3220/2004

Στην παρ. Ι του άρθρου 10 του ν. 3220/2004 (Α’ 15), περί του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

α) στο πρώτο εδάφιο το ύψος του χορηγουμένου ετήσιου στεγαστικού επιδόματος αυξάνεται από 1.000 ευρώ σε 1.500 ευρώ,

β) μετά από το πρώτο εδάφιο προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και

γ) στο παλαιό δεύτερο και στο παλαιό τρίτο εδάφιο επέρχεται νομοτεχνική βελτίωση προς τον σκοπό εναρμόνισης προς τις ανωτέρω τροποποιήσεις, και η παρ. Ι διαμορφώνεται ως εξής:

Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με 1.500 ευρώ.

Σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με 2.000 ευρώ.

Δεν δικαιούνται το επίδομα της παρούσας όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου.

Το ετήσιο στεγαστικό επίδομα της παρούσας χορηγείται με τους ίδιους όρους και στους καταρτιζόμενους των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (1ΕΚ.)».

Η παρ. Ι ισχύει και για τους δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22.

Στεγαστικό επίδομα: Πότε θα πέσουν οι τιμές στα ακίνητα

Πανδημία και επιτόκια αλλάζουν την αγορά ακινήτων. Οι τιμές θα πέσουν μεν, αλλά σταδιακά το 2023. Τι πρέπει να κάνουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς η πανδημία που ενέσκηψε πάνω στο πλανήτη το 2020 άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων σε όλον το κόσμο, με την πλειονότητα των καταναλωτών να στρέφονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι μεταβολές στις προτιμήσεις όμως δεν περιορίζονται στην αγορά προϊόντων αλλά περιλαμβάνουν και την αγορά κατοικίας στις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με έρευνα που φέρει τη σφραγίδα της ΕΚΤ, η αλλαγές των προτιμήσεων των καταναλωτών λόγω της πανδημίας μπορεί να συμβάλει στη μείωση των τιμών των ακινήτων στις χώρες -μέλη της ζώνης του ευρώ την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν σημαντικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τις τιμές των κατοικιών και τις επενδύσεις στο real estate, ειδικά σε μία χρονική συγκυρία που η Ευρώπη εγκαταλείπει μία μακρά περίοδο χαμηλού κόστους δανεισμού.

Καθώς η ΕΚΤ εγκαταλείπει έπειτα από πολλά χρόνια την πολιτική της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τα μοντέλα που υιοθετούν οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι μια αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των τιμών των κατοικιών κατά περίπου 9% έπειτα από δύο χρόνια, σημειώνουν στην έρευνά τους οι Νίκολο Μπατιστίνι, Γιοχάνες Γκαρέις και Μορένο Ρόμα.

«Οι μεταβολές στις προτιμήσεις στέγασης που προκαλούνται από την πανδημία θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το κόστος των στεγαστικών δανείων και θα μπορούσαν να εξηγήσουν μέρος της ανθεκτικότητας που έχει παρατηρηθεί στην αγορά κατοικίας της Ευρωζώνης», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων στις τιμές των ακινήτων και στις επενδύσεις σε στέγαση είναι μεγαλύτερος σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, τόσο πιο ευαίσθητες είναι οι τιμές των κατοικιών στις μεταβολές στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, επειδή τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν σε μεγαλύτερες προεξοφλητικές επιδράσεις στα μελλοντικά ενοίκια και στις τιμές των κατοικιών.

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι πτώση στις τιμές θα μπορούσε να περιοριστεί, καθώς οι Ευρωπαίοι στρέφονται σε μεγαλύτερα ακίνητα που επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη ζώνη του ευρώ έχουν αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του 2022, έπειτα από ένα ιστορικό χαμηλό που καταγράφηκε το 2021.

Στεγαστικό επίδομα: Ανθεκτική η αγορά ακινήτων

Τα τελευταία δύο χρόνια η αγορά ακινήτων της ζώνης του ευρώ παρουσίασε άνθηση και στηρίχθηκε από ευνοϊκά επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Η συνολική αύξηση των τιμών των κατοικιών στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε από ετήσια αύξηση περίπου 4% στο τέλος του 2019 σε σχεδόν 10% το πρώτο τρίμηνο του 2022 – ο υψηλότερος ρυθμός από τις αρχές του 1991.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε στέγαση ανέκαμψαν γρήγορα. Ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,3% τον Σεπτέμβριο του 2021 και παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Ωστόσο, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 63 μονάδες βάσης) το πρώτο εξάμηνο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη εξαμηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στεγαστικό επίδομα: Τεράστια ευκαιρία το στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με 275 ευρώ η δόση

Tο σχέδιο της κυβέρνησης για δάνεια αγοράς ή ανακαίνισης κατοικιών. Το πρόγραμμα για το στεγαστικό δάνειο θα απευθύνονται σε νέους έως 39 ετών, φοιτητές και νέα ζευγάρια. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τα βασικά σημεία του στεγαστικού προγράμματος για τους νέους παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Τα προγράμματα θα είναι άμεσης αλλά και μακροπρόθεσμης υλοποίησης και θα απευθύνονται σε νέους έως 39 ετών, φοιτητές και νέα ζευγάρια που μένουν αναγκαστικά στο πατρικό τους, καθώς οι αυξημένες τιμές των ακινήτων και ειδικά των μικρών διαμερισμάτων τους εμποδίζουν να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή.

Το στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. που θα ενεργοποιηθεί άμεσα, θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους, προκειμένου να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Οι δράσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.