Τράπεζες: Μπροστά σε ένα σοκαριστικό έλλειμμα εσόδων βρέθηκαν οι ελληνικές τράπεζες καθώς υπάρχει «τρύπα» η οποία αγγίζει το 1 δισ. ευρώ! Δείτε στο xristika.gr τι έχει συμβεί…
Μπορεί η μείωση των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων να οδηγεί στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, όμως έχει και σοβαρές παρενέργειες στην κερδοφορία τους, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η έξοδος των προβληματικών δανείων από τους ισολογισμούς θα προκαλέσει ισχυρή πίεση στα έσοδα από τόκους και οι τραπεζικές διοικήσεις θα κληθούν να βρουν τρόπους για να αναπληρώσουν τις απώλειες.
Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities, που υπολογίζει, σε ανάλυση που δημοσίευσε σήμερα, ότι οι τράπεζες θα υποστούν μια απώλεια εσόδων από τόκους της τάξεως των 1 δισ. ευρώ μετά τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός του ισολογισμού τους, μέσω των τιτλοποιήσεων.
Μάλιστα, η χρηματιστηριακή μειώνει κατά 3% τις προηγούμενες προβλέψεις της για τα έσοδα που θα εμφανίσουν φέτος οι τράπεζες προ προβλέψεων, εκτιμώντας ότι η αύξηση των εσόδων από προμήθειες δεν θα είναι αρκετά μεγάλη για να καλύψει τις πιέσεις στα έσοδα από τόκους.
Οι επενδυτές, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, αρχίζουν πλέον να στρέφουν την προσοχή τους μακριά από την εξυγίανση των ισολογισμών, που θεωρείται ότι έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, και να κάνουν υπολογισμούς για την κερδοφορία των τραπεζών από τον επόμενο χρόνο και μετά.
Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν οι τράπεζες να επανέλθουν στην παραγωγή σημαντικών εσόδων κυρίως από τους τόκους, κάτι που προϋποθέτει ότι τα προβληματικά δάνεια που φεύγουν από τους ισολογισμούς θα αντικαταθίστανται με νέα, υγιή δάνεια.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι αυτό θα είναι ένα αρκετά δύσκολο στοίχημα για τις τραπεζικές διοικήσεις και θα αποδειχθεί τα επόμενα τρίμηνα αν θα πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τα έσοδα.
Το μακροοικονομικό περιβάλλον φαίνεται ότι επιτρέπει στις τράπεζες να επιταχύνουν την αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων, όμως η επάνοδος σε ισχυρούς ρυθμούς αύξησης των εσόδων από τόκους δεν θα πάψει να αποτελεί μια σημαντική πρόκληση.
Το θετικό στοιχείο για τις τράπεζες είναι ότι, ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο αβεβαιότητας για τα έσοδα από τόκους, δεν παύουν να βγαίνουν κερδισμένες από τη μείωση των προβλέψεων για κόκκινα δάνεια, οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια πίεζαν την τελική γραμμή των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.
Η Eurobank Equities, παρότι μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα προ προβλέψεων, αυξάνει κατά 2% τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη, ακριβώς επειδή θα υπάρξουν μικρότερες απώλειες από τα κόκκινα δάνεια.
Όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι πρόκειται για μια διαδικασία που φθάνει στο τέλος της και θα έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2022.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο για τις τρεις τράπεζες που καλύπτονται από την ανάλυση (εξαιρείται η Eurobank) στο 11,2% στο τέλος του 2021 από περίπου 40% το 2020. Παρά τη μείωση των NPE, που προκαλεί φθορά στην κεφαλαιακή βάση, ο δείκτης CET1 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 14,2%, αρκετά υψηλότερα από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις.
Το τελικό συμπέρασμα από την ανάλυση αυτών των τάσεων για την πορεία των τραπεζικών μετοχών είναι ότι οι αποτιμήσεις θα πρέπει μεν να βελτιωθούν, ωστόσο αυτό θα γίνει σταδιακά και πάντα με την αίρεση ότι θα επιβεβαιώνεται η βελτίωση ο προοπτικών κερδοφορίας των τραπεζών.
Οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) 0,4, δηλαδή με μια έκπτωση της τάξεως του 35% σε σχέση με τις τραπεζικές μετοχές στην περιφέρεια της ευρωζώνης, όπως σημειώνει η Eurobank Equities.
Αυτή η διαφορά θα πρέπει να αρχίσει να καλύπτεται, μετά την εξυγίανση των ισολογισμών και τη βελτίωση των προοπτικών για κέρδη.
Όμως, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η αναπροσαρμογή θα γίνει σταδιακά, δηλαδή δεν θα πρέπει να αναμένεται απότομη άνοδος των μετοχών, καθώς οι επενδυτές θα περιμένουν προς το τέλος του έτους να επιβεβαιωθεί ότι βελτιώνονται οι προοπτικές κερδοφορίες και οι τράπεζες παραμένουν σε πορεία επίτευξης των στρατηγικών τους στόχων.
Για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος τίθεται στα 1,37 ευρώ από 1,32 προηγουμένως -περιθώριο ανόδου 18,4%. Η επενδυτική σύσταση υποβαθμίζεται από “buy” (αγορά) σε “hold” (διακράτηση). Για τη μετοχή της Εθνικής, διατηρείται η σύσταση “buy” και η τιμή στόχος υπολογίζεται σε 3,48 ευρώ από 3,23 ευρώ προηγουμένως (περιθώριο ανόδου 34,4%).
Για την Τρ. Πειραιώς, η σύσταση αναβαθμίζεται από “hold” σε “buy”, με τιμή στόχο 1,84 ευρώ, καθώς η τράπεζα έχει προχωρήσει επαρκώς την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού της.
Τράπεζες: Τι συμβαίνει με τα ΑΤΜ
Παράλληλα σε μυστήριο έχει εξελιχθεί η ιστορία με τον ATM καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας εξαφανίζονται! Δείτε στο xristika.gr το σχέδιο των τραπεζών…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα όσα γίνονται στο Δήμο Ξηρόμερου, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες απέστειλε και επιστολή διαμαρτυρίας προς τις διοικήσεις των Τραπεζών Εθνικής και Πειραιώς, έπειτα από παράπονα για τα μηχανήματα των ΑΤΜ και την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και γίνεται λόγος για απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε για τους πολλούς μόνιμους κατοίκους, μόνιμους, ετεροδημότες αλλά και πολλούς επισκέπτες του Αστακού και γενικότερα του δήμου, όταν τα ΑΤΜ δεν είχαν τροφοδοτηθεί με μετρητά!
Το γεγονός αυτό μάλιστα, όπως σημειώνει η «Πελοπόννησος» ήρθε μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών για κλείσιμο των υποκαταστημάτων στα όρια του Δήμου Ξηρομέρου και έτσι αποκλειστικά η εξυπηρέτηση γίνεται από τις Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές.
Αντίστοιχα, πριν λίγο καιρό υπήρξε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας και του δημάρχου Ικαρίας προς Τράπεζα Πειραιώς, Alpha κι Εθνική Τράπεζα για δυσλειτουργία ΑΤΜ στο νησί και το οριστικό κλείσιμο του καταστήματος της Alpha Bank στον Εύδηλο.
«Πώς θα κρατήσουμε κόσμο και επιχειρήσεις στην επαρχία όταν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μια τράπεζα;». Το ερώτημα αυτό έθεσε προς κάθε αρμόδιο, πριν λίγο καιρό και το προεδρείο της ΚΕΔΕ, αφού ενημερώθηκε για το κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων σε πολλούς Δήμους.
Σε ορισμένους δε εξ αυτών (Ανωγείων, Σκύδρας, Μουζακίου, Νεμέας, Αμφίπολης, Ληξουρίου κ.α.) αφορά το κλείσιμο του μοναδικού υποκαταστήματος συστημικής τράπεζας στην περιοχή!
Τράπεζες: Έτσι μας κλέβουν
Την ίδια ώρα, ένα νέο κόλπο έχουν σκαρφιστεί οι τράπεζες, μοιράζοντας πιστωτικές για εκπτώσεις φόρου, λόγω της εφάπαξ πληρωμής, ωστόσο η μεγάλη παγίδα είναι άλλη! Διαβάστε στο xristika.gr το μεγάλο κόλπο…
Αναλυτικά η επιστολή που δημοσίευσε το insider.gr και αναλύεται η… αγάπη της Εθνικής Τράπεζας, συγκεκριμένα, για να μοιράσει πιστωτικές κάρτες:
«Λάβαμε πολλοί χθες μια ευγενική επιστολή από την Εθνική Τράπεζα, αυτήν που μας αγαπάει όσο κανείς και που μας αποκαλεί «Αγαπητέ Πελάτη»!
Μόλις το είδα η αλήθεια είναι πως κατ’ αρχήν σκιάχτηκα!
Μου προτείνει λοιπόν η Μεγάλη μου Φίλη που με λατρεύει- ξέρω πως και οι άλλες τράπεζες θα μου το προτείνουν κι ας με λατρεύουν κάπως λιγότερο- να σπεύσω να εκδώσω πιστωτική κάρτα εύκολα και γρήγορα για να πληρώσω το φόρο είτε εφάπαξ με 3% έκπτωση- αυτήν που δίδει το κράτος δηλαδή- είτε και εδώ είναι το ενδιαφέρον -σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Για να ξέρετε αν τυχόν χρησιμοποιήσετε πιστωτική τράπεζας και έχετε και άλλα χρέη στην κάρτα σας, εύκολα να μην πω σκόπιμα μπλέκονται τα χρέη αυτά με εκείνα των άτοκων δόσεων και ενώ εσείς νομίζετε πως πληρώσατε την άτοκη δόση, τσουπ αυτή εμφανίζεται με επιτόκιο 15% άκουσον – άκουσον γιατί τόσο και κάτι παραπάνω είναι το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας της Εθνικής Τράπεζας (σ.σ. και των άλλων τραπεζών).
Και όλα αυτά στην περίοδο των αρνητικών επιτοκίων… Την ίδια στιγμή αγαπητέ πελάτη σου λέω εγώ, έχεις τη δυνατότητα 8 άτοκων δόσεων από το κράτος ενώ αν χρησιμοποιήσεις αγαπητέ πελάτη τις 12 δόσεις του κράτους το επιτόκιο είναι 5,32% ετησίως – τσιμπημένο δε λέω αλλά όχι και 15%- ενώ από 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι 6,82% ετησίως».