«Τρόμος» σε Jumbo, ZARA και H&M: Απόβαση των Primark στην Ελλάδα

Μια από τις διασημότερες εταιρείες all in one παγκοσμίως, η Primark, σχεδιάζει την… απόβασή της στην ελληνική αγορά, προκαλώντας ανησυχία σε Jumbo, Zara και H&M!

Μάλιστα, η Primark έχει ενδιαφερθεί να αναπτύξει κατάστημα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στο Ελληνικό – οι πληροφορίες λένε ότι ζήτησε χώρο 10.000 τμ – και συγκεκριμένα στο ένα εκ των δύο εμπορικών κέντρων που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί εκεί ή στον περιβάλλοντα χώρο του, σε αυτό που θα βρίσκεται επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τόσο με την Primark όσο και με άλλες μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες που έχουν ενδιαφερθεί να αναπτύξουν καταστήματα στο Ελληνικό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα κάποια συμφωνία, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την παραχώρηση του Ελληνικού στη Lamda Development.

Το βέβαιο είναι ότι η είσοδος της Primark στην ελληνική αγορά θα φέρει σοβαρές αναταράξεις στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, ανταγωνιζόμενη κυρίως αλυσίδες όπως η ελληνική Jumbo, καθώς και ξένες όπως η H&M ή οι εταιρείες του ομίλου Inditex.

Και αυτό διότι η Primark πουλάει ευρεία ποικιλία προϊόντων, γυναικεία και ανδρικά είδη ένδυσης και υπόδησης, καλλυντικά, αξεσουάρ, είδη σπιτιού, διακοσμητικά, ακόμα και κάποια γλυκά σνακ σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους σε αρκετές περιπτώσεις.

Δεν είναι λίγοι στην Ελλάδα που τη χαρακτηρίζουν ως την αγγλική Jumbo.

Η Primark είναι μία από τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος λιανέμπορος ειδών ένδυσης, υπόδησης, και αξεσουάρ σε ότι αφορά τον όγκο πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για θυγατρική του βρετανικού ομίλου ABF, εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, γνωστού κυρίως από τη δραστηριότητά του στην παραγωγή ζάχαρης.

Επιχειρήσεις: Ποιοι τα έχασαν… όλα στην πανδημία

Αδιανόητη πτώση του τζίρου εξαιτίας της πανδημίας. Πώς θα αποζημιωθούν;

Η στήριξη του κράτους και τα προγράμματα χρηματοδότησης η τελευταία σανίδα σωτηρίας πριν το λουκέτο.

Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις στο λιανεμπόριο και τις ευκαιρίες για απόκτηση ρευστότητας.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά στον κύκλο εργασιών του 2020, εν μέσω δηλαδή πανδημίας καταγράφονται στους επιμέρους κλάδους του λιανεμπορίου.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το λιανικό εμπόριο εμφάνισε απώλειες ύψους περίπου 4, 5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019 με την πτώση του τζίρου να φτάνει συνολικά το 8,6%, καθώς ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ, έναντι 51,72 δισ. ευρώ το 2019.

Κοσμηματοπωλεία, καταστήματα με καλλυντικά καθώς και ο κλάδος της ένδυσης, ήταν οι επιχειρήσεις οι οποίες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στον κλάδο «Ρολόγια και κοσμήματα σε ειδικευμένα καταστήματα» καταγράφηκε μείωση -46,8%, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 221.540 ευρώ έναντι 416.595 ευρώ το 2019.

Ακολούθησε σε πτώση ο κλάδος «Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα και υποδήματα σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» με μείωση -39,8% αλλά με πολύ μικρή συμμετοχή στον συνολικό κύκλο εργασιών.

Αντίστοιχα, η δραστηριότητα «λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα» με μεγαλύτερη συμμετοχή στον συνολικό κύκλο εργασιών (3,63%), κατέγραψε πτώση -36,6% με τζίρο 1.715.163 ευρώ έναντι 2.704.375 το 2019.

Στον κλάδο των καταστημάτων με καλλυντικά και είδη καλλωπισμού τέλος, καταγράφηκε μείωση -39,4% με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 604.221 ευρώ έναντι 996.551 ευρώ το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον Nοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 δηλαδή εν μέσω του δεύτερου lοckdown αλλά και των χριστουγεννιάτικων εορτών, στον κλάδο της ένδυσης τον Νοέμβριο καταγράφηκε μείωση -66,3% και τον Δεκέμβριο -72,%. Την ίδια περίοδο στα καταστήματα με ρολόγια και κοσμήματα μείωση – 61,9% και -43,8% αντίστοιχα, ενώ στα καλλυντικά -58,7% και -53,6%.

Στον κλάδο των παιχνιδιών, τέλος στον οποίο τον Δεκέμβριο γίνεται μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου τον η μείωση έφτασε το 65,8% καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 46.420 ευρώ έναντι 135.803 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Όσον αφορά στους κλάδους με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ 2019-2020, οι «επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου» κατέγραψαν αύξηση 18%, ο κλάδος εμπορίου ηλεκτρονικών υπολογιστών αύξηση 13,1%, οι επιχειρήσεις με τρόφιμα/ποτά/καπνό 5,2% και τα καταστήματα με φαρμακευτικά είδη 4,1%.

Επιχειρήσεις: Το μεγάλο «μπαμ» με την Εθνική Ασφαλιστική

Είναι πλέον γεγονός! Η Εθνική Ασφαλιστική γυρίζει σελίδα και πλέον το πλειοψηφικό της πακέτο, της τάξεως του 90% περνάει σε αμερικάνικα χέρια!

Με το πράσινο φως από το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας προχωρά η συμφωνία για την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Capital.gr το οποίο είχε αναφέρει ότι οι αποφάσεις αναμένονται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Απομένει για την ανακοίνωση της συμφωνίας η επίσημη τοποθέτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κάτι που αναμένεται μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, ορισμένες επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί, περίπου ένα μήνα πριν, σχετικά με την προσφορά της CVC, έχουν πλέον επί της ουσίας αρθεί και τώρα υπάρχει θετικό κλίμα στο σύνολο της διοίκησης της ΕΤΕ για να ολοκληρωθεί το deal με το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο.

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τις επίσημες ανακοινώσεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται η επίσημη θέση του ΤΧΣ, το οποίο είναι και ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας με ποσοστό 40%.

Για τον λόγο αυτό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αναθέσει σε διεθνή επενδυτικό οίκο την αξιολόγηση της προσφορά που έχει υποβληθεί από τη CVC, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πώληση θα αφορά το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, έναντι του 80% που ήταν αρχικά. Το τίμημα για την προσφορά έχει προσδιοριστεί με βάση την αποτίμηση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 460 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Πέραν από το ύψος του τιμήματος και τη συμμετοχή με 10%, η συμφωνία προβλέπει ότι η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει συνεργασία για 12 έτη με την Εθνική Ασφαλιστική για τη δημιουργία, ανάπτυξη και πώληση του bancassurance μέσω του δικτύου της ΕΤΕ και της Ασφαλιστικής.

Πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις και τις διαδικασίες εκτιμούν ότι εφόσον πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο που είναι και το πιθανότερο, θα χρειαστούν περίπου πέντε με έξι μήνες για την έγκριση του deal από τις αρμόδιες αρχές και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του πακέτου μετοχών.

Δηλαδή, η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται γύρω στον Σεπτέμβριο του 2021, όταν αναμένεται να αλλάξει και η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η πρόταση των Αμερικανών, οι οποίοι ήταν και οι μόνοι, που ενδιαφέρθηκαν για να εξαγοράσουν το 80% του ασφαλιστικού βραχίονα της ΕΤΕ, έχει κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο με συγκεκριμένο business plan.

Σε αυτό προβλέπονται «κουτσουρεμένα» κέρδη, πτώση άνω του 30% στην παραγωγή του bancassurance και περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων μέσω μιας νέας εθελούσιας εξόδου.

Πιο αναλυτικά, το 2020 αναμένεται να κλείσει για την εταιρεία με κέρδη προ φόρων, ύψους 28 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι αυτά ανήλθαν σε 81,6 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην επόμενη τριετία, τα στελέχη, που επιμελήθηκαν το business plan, αναμένουν πως η Εθνική Ασφαλιστική θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά, καταγράφοντας κέρδη έως και 120 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της περιόδου.

Σημαντική κάμψη εργασιών εκτιμάται ότι θα καταγράψει και το δίκτυο bancassurance, που – ειρήσθω εν παρόδω – αποτελεί εκ των βασικότερων παραμέτρων στη συμφωνία πώλησης.

Το business plan φέρεται να υπολογίζει ότι η παραγωγή θα «αγγίξει» εφέτος τα 177 εκατ. ευρώ έναντι 263,7 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ θα απαιτηθεί τουλάχιστον μία διετία μέχρις ότου η Εθνική Ασφαλιστική να ξαναδεί τέτοιου ύψους ασφάλιστρα.

Υπενθυμίζεται πως… πακέτο με την πώληση έρχεται και η 10ετής σύμβαση για τη διάθεση των ασφαλιστικών προϊόντων της εταιρείας από το δίκτυο της ΕΤΕ, γεγονός, που σημαίνει ότι η μειωμένη παραγωγή επιτρέπει στον επενδυτή να διεκδικήσει αντίστοιχη αναπροσαρμογή και για το τίμημα.

Με επιστολή τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν οι εργαζόμενοι της εταιρείας ζητούν την ματαίωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής λόγω πανδημίας και… PWC.

Πιο αναλυτικά, ο σύλλογος των εργαζομένων εστιάζει, μεταξύ άλλων, στο άκαιρο της πώλησης εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης και στον διπλό ρόλο της PWC, η οποία λειτουργεί για λογαριασμό, τόσο της Εθνικής Ασφαλιστικής, όσο και του fund CVC (εξεταζόμενου αγοραστή).