Σεισμός τώρα: Έντονη σεισμική δραστηριότητα τα τελευταία 24ωρα. Στους ρυθμούς του Εγκέλαδου πολλές περιοχές της Ελλάδας. Φόβοι ότι το σμήνος σεισμών στη Θήβα θα ξυονήσει κι άλλα ρήγματα. «Πόλεμος» σεισμολόγων μετά την «πρόβλεψη» για σεισμό 6 Ρίχτερ στη Θήβα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζει η Θήβα από τα τέλη του 2020 έχει ανησυχήσει τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και τους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να «αποκρυπτογραφήσουν» το φαινόμενο και τη μελλοντική του πορεία.
Στην πλειονότητά τους οι περίπου 3.200 δονήσεις που έχουν καταγραφεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κυμαίνονται στους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο οι τελευταίοι σεισμοί, της 7ης και της 10ης Απριλίου (3,9 και 4,3 αντίστοιχα) χτύπησαν καμπανάκι στους σεισμολόγους και ανησύχησαν ακόμα περισσότερο τους κατοίκους.
«Η ανησυχία μας στην περίπτωση της Θήβας εδράζεται κυρίως στο γεγονός της εγγύτητας της σεισμικής δραστηριότητας ως προς την πόλη.
Πολλοί από τους σεισμούς αυτούς συνέβησαν ακριβώς κάτω από τον οικοδομικό ιστό της πόλης.
Ακόμα, η ανησυχία βασίζεται και στο ιστορικό των καταστροφών από τους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή όπως αυτοί του 1853, του 1854, του 1893, του 1914 κλπ», ανέφερε στο «Β» της Κυριακής ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
Σεισμός τώρα: Μπορεί να ξυπνήσουν γειτονικά ρήγματα;
Από την έντονη σεισμική δραστηριότητα δεν ανησυχούν μόνο οι κάτοικοι της Θήβας αλλά και οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι φοβούνται μήπως «ξυπνήσουν» κάποια από τα ρήγματα που έχουν προκαλέσει στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς στην Αττική.
Οι Βασίλης Καραστάθης και Γεράσιμος Παπαδόπουλος συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα.
Οι σεισμοί που γίνονται αυτή την περίοδο στη Θήβα είναι πολύ μικροί για να μεταφέρουν τάσεις σε άλλα ρήγματα. Ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται αν γίνουν και άλλοι σεισμοί αυτής της τάξης μεγέθους ή και μεγαλύτεροι.
Σεισμός τώρα: «Πόλεμος» σεισμολόγων μετά την «πρόβλεψη» για σεισμό 6 Ρίχτερ στη Θήβα – Ανάστατοι οι κάτοικοι
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Θήβας για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού το επόμενο διάστημα μετά και τις δηλώσεις του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου στο Newsbomb.gr ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας δόνησης με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Την ανησυχίας τους επιτείνει, δε, το γεγονός ότι σεισμολόγοι σε δημόσιες τοποθετήσεις τους εμφανίζονται με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει μια σαφή καταφατική ή αρνητική απάντηση για το αν υπάρχει όντως ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στη Θήβα.
Εντωμεταξύ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βάζει στο μικροσκόπιο την περιοχή με τον διευθυντή του, Άκη Τσελέντη, να ανακοινώνει ότι θα εγκατασταθούν δύο επιταχυνσιογράφοι στην περιοχή της Θήβας για να παρακολουθείται ακόμα πιο επισταμένα το φαινόμενο.
«Αισθανόμαστε άγχος λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που έχουμε στην περιοχή από το Δεκέμβριο του 2020, με υφέσεις και εξάρσεις.
Οι δονήσεις των 4,3 ρίχτερ μπορεί να είναι μικρής ισχύος όμως δεν παύουν να δημιουργούν ανησυχία στους κατοίκους.
Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε κάνει προσεισμικό έλεγχο και είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με το Γεωδυναμικό και τον ΟΑΣΠ.
Ο κ. Χουλιάρας είναι ο πιο καθησυχαστικός από όλους, ευελπιστούμε ότι έχει δίκιο στην εκτίμησή του ότι πρόκειται για σμηνοσειρά που θα σβήσει σταδιακά» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Πέμπτης ο δήμαρχος Θήβας, Γιώργος Αναστασίου μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σεισμός τώρα: Χουλιάρας – Σμηνοσειρά που θα σβήσει
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Χουλιάρα η πιθανότητα η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Θήβα να αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο είναι πολύ μικρή εκτιμώντας ότι το φαινόμενο αποτελεί «σμηνοσειρά» που θα σβήσει σταδιακά.
«Εδώ και δυο χρόνια υπάρχει μικροσεισμική δραστηριότητα με μέσο όρο δονήσεις των 2 Ρίχτερ που δεν γίνονται αισθητοί. Έχουμε καταγράψει 3300 σεισμούς σε αυτό το διάστημα.
Παρακολουθούμε το φαινόμενο με ενδιαφέρον γιατί εξελίσσεται σε χερσαίο έδαφος, κοντά σε μεγάλη πόλη, με χαμηλά επικεντρικά βάθη γι’ αυτό γίνονται αισθητοί.
Η περιοχή είναι γνωστή γιατί έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ όμως η πιθανότητα μεγάλου σεισμού είναι πάρα πολύ μικρή» τόνισε στην ΕΡΤ.
Ο ίδιος επέκρινε τους συναδέλφους του χαρακτηρίζοντας λάθος η όποια επιστημονική επιφυλακτικότητα να διατυπώνεται δημοσίως: «Δεν επιτρέπεται να εκφράζουμε δημόσια την επιστημονική μας αβεβαιότητα παρά μόνο στο πλαίσιο συνεδρίων και δημοσιεύσεων. Οι πολίτες που δεν έχουν σχέση με την επιστημονική προσέγγιση στην εκτίμηση του σεισμικού φαινομένου ταλαιπωρούνται άδικα από αυτήν την προγνωσιολογία. Υπάρχει επιτροπή και εκεί πρέπει να κατατίθενται τα όποια στοιχεία».
Σεισμός τώρα: Λέκκας για Θήβα – Μικρή η πιθανότητα για σεισμό 6 Ρίχτερ ωστόσο υπάρχει
«Εδώ και 15 μήνες έχουμε εκδήλωση 3.000 σεισμών. Τις τελευταίες 5 μέρες έχουμε αναζωπύρωση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως σημείωσε «πρόσφατα, είχαμε και νέα στοιχεία μία ομάδα συναδέλφων προσδιόρισε το εξής. Το 1914 έχουμε την εκδήλωση ενός σεισμού 6 Ρίχτερ. Συνεπώς το ιστορικό δείχνει ότι μπορεί να έχουμε έναν τέτοιο σεισμό. Οι πιθανότητες είναι μικρές ωστόσο υπάρχουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΟΑΣΠ έχει κάνει κάποιες ενέργειες για να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο σεισμό λέγοντας ότι «αναλάβαμε κάποιες σημαντικές δράσεις έτσι ώστε εάν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο να μειώσουμε τις συνέπειες. Την Αθήνα δεν θα την επηρεάσει εάν γίνει σεισμός στη Θήβα. Ούτε στη Θήβα θα υπάρχουν επιπτώσεις, και τα σενάρια που λέμε είναι υποθετικά, γιατί οι πιθανότητες είναι μικρές να συμβεί».
Σεισμός τώρα: Παπαδόπουλος για Θήβα – Επικίνδυνη, ίσως προσεισμική φάση
Την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους χιλιάδες σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Θήβας εξέφρασε, εντωμεταξύ, για άλλη μια φορά ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, λίγες ώρες μετά τα όσα είπε στο Newsbomb.gr για τους φόβους που έχει για σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των 6 Ρίχτερ στην περιοχή.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος απαντώντας σε σχόλιο για ανάρτησή του στην οποία σημείωνε ότι στη Θήβα έχουν σημειωθεί 3.210 σεισμοί από τον Ιούλιο του 2021 ενώ στο Αρκαλοχώρι έχουν σημειωθεί 5.350 μετασεισμοί μετά τον κύριο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, αυτό σημαίνει για το Αρκαλοχώρι «φυσιολογική μετασεισμική εξέλιξη» ενώ για τη Θήβα «επικίνδυνη ίσως προσεισμική φάση».
«Η περιοχή έχει ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς, συγκεκριμένα το 1853 μέχρι το 1914 είχαμε σεισμούς της τάξεως των 6 ρίχτερ. Υπάρχει δυναμικό ακόμα για τέτοιες σεισμικές δονήσεις, το περιμένουμε» είχε δηλώσει νωρίτερα στο Newsbomb.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγώντας πως από την στιγμή που υπάρχει στην περιοχή συνεχή διέγερση από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και σήμερα, η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό ακόμα και των 6 ρίχτερ είναι μεγάλη.
«Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις που κάναμε με την επιτροπή σεισμικού κινδύνου, ζητήσαμε να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, καθώς στην περίπτωση μεγάλου σεισμού θα επηρεαστούν και άλλες περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων», τόνισε, επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος.
Σεισμός τώρα: Τσελέντης – Να κρατάμε επιφύλαξη
Μετά τις δηλώσεις του Γεράσιμου Παπαδόπουλου ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, σε δική του ανάρτηση αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την δημοσιοποίηση αυτών των θέσεων στη συνέχεια έδωσε τη δική του εκτίμηση για την περιοχή της Θήβας παρουσιάζοντας διάγραμμα με την σεισμικότητα από τον Δεκέμβριο του 2020 σύμφωνα με το οποίο «οι σεισμοί πάνω από τέσσερα που έγιναν είναι πέντε με μεγαλύτερο τον 4,4R στις 4 Δεκέμβρη του 2020 και τον τελευταίο 4,3R που έγινε πριν λίγες ημέρες».
«Η κατανομή των έως τώρα σεισμών δείχνει την ύπαρξη ενός ρήγματος (με κίτρινο χρώμα) κάτω από τη Θήβα μήκους περίπου 15 km το οποίο έχει δυναμικό να δώσει μέχρι έξι Ρίχτερ.
Αυτά είναι τα τελευταία πρόσφατα στοιχεία που έχουμε μετά από την ανάλυση των χιλιάδων καταγραφών στην περιοχή που καταγράψαμε με μεγάλη ακρίβεια λόγω των Σεισμολογικών Δικτύων που εγκαταστήσαμε.
Ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάξει γιατί τα χαρακτηριστικά αυτής της ακολουθίας δεν είναι προσεισμικά πρέπει όμως να κρατάμε μία σημαντική επιφύλαξη ως προς αυτό το πιθανό ρήγμα το οποίο αν δώσει κάποιο σεισμό μεγαλύτερο των 5R σίγουρα θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις στον οικοδομικό ιστό της πόλης» σημείωσε ο Άκης Τσελέντης.