Τίποτα δεν θα ξεφεύγει πλέον από την Τροχαία, αφού 388 νέες κάμερες μπαίνουν σε δρόμους της Αθήνας για να καταγράφουν τους παραβάτες.
Οι υπογραφές της Περιφέρειας Αττικής και των ανάδοχων του έργου μπήκαν σήμερα και σε λίγο καιρό μπαίνουν οι κάμερες.
Αν περνά κάποιος κόκκινο, εάν τρέχει με υπερβολική ταχύτητα η κάμερα θα είναι εκεί και θα καταγράφει τις παρασπονδίες των οδηγών. Στη συνέχεια τα δεδομένα θα ελέγχονται και οι κλήσεις θα έρχονται στα κινητά των παραβατών.
Ενδεικτικά οι κάμερες του νέου «μεγάλου αδελφού» στο λεκανοπέδιο θα τοποθετηθούν σε:
Οι κάμερες θα λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, καθώς έχουν τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο υπό χαμηλές συνθήκες φωτισμού. Προκειμένου να τηρηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα καταγράφεται μονάχα το πίσω μέρος του οχήματος.
Σε συνεργασία με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, το υλικό θα αποστέλλεται αυτομάτως σε κεντρικό server διαχείρισης παραβάσεων όπου αποκλειστική πρόσβαση θα έχει η Ελληνική Αστυνομία, για να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, «με την εγκατάσταση των 388 καμερών δεν στοχεύουμε στην επιβολή προστίμων, αλλά στη δημιουργία ενός ασφαλούς οδικού δικτύου, προλαμβάνοντας επικίνδυνες παραβάσεις που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο οδηγούς, επιβάτες και πεζούς· ιδίως εντός του αστικού ιστού»
Σύντομα θα δούμε και στην Ελλάδα την αλλαγή του νομίσματος, το οποίο προετοιμάζει εδώ και καιρό η Ευρώπη. Τι είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για το νόμισμα.
Κρυπτονομίσματα και ψηφιακό ευρώ περιελάμβανε η ατζέντα της συνάντησης στο Νομισματικό Μουσείο, όπου συναντήθηκαν μεγάλα κεφάλια της Οικονομίας, όπως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Το σήμα για την έλευση του ψηφιακού ευρώ την έδωσε ο κ. Στουρνάρας, που δήλωσε στην εκδήλωση πως θα έρθει στην Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά που θα έχει στην Ευρώπη.
Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι το πιθανότερο σενάριο για το μέλλον θα είναι η συνύπαρξη διαφορετικών μέσων πληρωμής (κάρτες, μετρητά και ψηφιακά νομίσματα), με ανοδική τάση των ψηφιακών μέσων πληρωμής.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αφού αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη των χαρτονομισμάτων τόνισε ότι «είτε με ψηφιακή, έγχαρτη ή άλλη μορφή, η αποδοχή ενός μέσου ως νομίσματος προϋποθέτει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη όλων των συναλλασσομένων, πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μία κεντρική νομισματική αρχή» για να σημειώσει ότι «πλέον ξεπερνάμε το στάδιο των σεναρίων περί υιοθέτησης ιδιωτικών νομισμάτων με τεχνολογία blockchain χωρίς κεντρική διακυβέρνηση ή υπό τη διαχείριση εταιριών τεχνολογίας ή Fintech».
«Η τεχνολογία blockchain έχει τεράστια απήχηση αλλά πλέον στρεφόμαστε στην κατεύθυνση αξιοποίησής της αφενός σε μια σειρά συναλλαγών και αφετέρου στο χρήμα κεντρικής τράπεζας», κατέληξε.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ψηφιακού νομίσματος (CBDC) ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι πρόκειται για χρήμα κεντρικής τράπεζας για απευθείας χρήση από το ευρύ κοινό, όπως γίνεται και με το τραπεζογραμμάτιο ενώ σκοπός του CBDC είναι η διενέργεια λιανικών πληρωμών και όχι η αποθησαύριση. «Η τεχνολογία επιτρέπει την πραγματοποίηση πληρωμών σε πραγματικό χρόνο χωρίς να παρεμβάλλεται ενδιάμεσος μηχανισμός για την ολοκλήρωσή της μέσα από χρήμα εμπορικής τράπεζας. Αυτή τη δυνατότητα αξιοποιεί ένα CBDC».
«Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει σχετική προπαρασκευαστική εργασία και στο Ευρωσύστημα για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ. Το ψηφιακό ευρώ, όταν εκδοθεί, θα αποτελέσει στην ουσία ένα σύστημα πληρωμών λιανικής που θα συνυπάρχει και θα ανταγωνίζεται με άλλα μέσα πληρωμών που έχουν συγκρίσιμα χαρακτηριστικά. Θα συνιστά δηλαδή μια επιπλέον επιλογή των πολιτών μεταξύ διαφόρων μορφών μέσων πληρωμών. Έχει βέβαια ξεκαθαρίσει ότι θα αποτρέπονται χρήσεις του για περαιτέρω σκοπούς που συναρτώνται με την έννοια του χρήματος, δηλαδή αποταμίευση ή αποθησαύριση, μεγάλες πληρωμές ή πληρωμές σε ξένα νομίσματα. Οι σκοποί αυτοί θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος, με αυτό που ονομάζουμε “χρήμα εμπορικής τράπεζας”», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Σχετικά με τη διακυβέρνηση και το ψηφιακό ευρώ είπε ότι προβλέπεται ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο με αυστηρούς κανόνες και διαφάνεια καθώς και κατάλληλα αρμόδια όργανα που θα διαρθρώνουν ένα σύγχρονο και αξιόπιστο μοντέλο διακυβέρνησης και λειτουργίας, με συμμετοχή και των φορέων της αγοράς και των χρηστών.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας επισήμανε ότι το ψηφιακό ευρώ, εφόσον αυτό υιοθετηθεί, θα εκδοθεί και στην Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν στο σύνολο της ζώνης του Ευρώ. «Η Τράπεζα της Ελλάδος εξυπακούεται ότι θα συμμετάσχει στις σχετικές υποδομές και τεχνικές προετοιμασίες όπως και οι άλλες κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Επίσης θα πραγματοποιήσει όσες ενέργειες και επιμέρους δράσεις απαιτούνται για να ενημερωθεί σωστά η αγορά».
Πρόσω ολοταχώς για ακόμα μία… κατάργηση νομίσματος. Δεν είναι το ευρώ, του οποίου η σειρά έρχεται, αλλά η λίρα και συγκεκριμένα η λίρα Αγγλίας.
Μετά το ψηφιακό ευρώ το οποίο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, και η Αγγλία που δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ ετοιμάζεται για την μετροπή της λίρας σε ψηφιακή μορφή.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Άντριου Μπέιλι δήλωσε πως οι εμπορικές τράπεζες κινδυνεύουν να αποτύχουν να συμβαδίσουν με τις λιγότερο ρυθμιζόμενες εταιρείες τεχνολογίας, με τις εργασίες για το ψηφιακό νόμισμα να συνεχίζονται κάπως απρόθυμα.
Οι παρατηρήσεις του κεντρικού τραπεζίτη βασίζονται στις μακροχρόνιες ανησυχίες του ότι δεν θέλει να δει τις καθημερινές πληρωμές ή τις υπηρεσίες τραπεζικού τύπου να μετατοπίζονται σε κρυπτονομίσματα ή υπηρεσίες από εταιρείες τεχνολογίας που είναι λιγότερο ασφαλείς ή ιδιωτικές από τις τράπεζες.
Η BoE και το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας έχουν πει ότι δεν θα λάβουν οριστική απόφαση πριν από το 2025 για το αν θα προχωρήσουν στη δημιουργία μιας ψηφιακής λίρας ή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) με κρατική υποστήριξη, μετά από διαβούλευση που προκάλεσε εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
«Αυτή (η CBDC) δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή μου, αλλά δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε» είπε στην Ομάδα των Τριάντα στην Ουάσινγκτον, στο φόρουμ για κεντρικές τράπεζες και εμπορικούς τραπεζίτες.
Ενώ η υποδομή ηλεκτρονικών πληρωμών της Βρετανίας παρέχει ήδη γρήγορες μεταφορές χωρίς προκαταβολικό κόστος για το κοινό, οι μελλοντικές μορφές ψηφιακού νομίσματος θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερες επιλογές σε τομείς όπως οι αυτόματες πληρωμές.
«Το χρήμα των εμπορικών τραπεζών, δηλαδή το τραπεζικό σύστημα, είναι το καλύτερο σπίτι για αυτή την καινοτομία» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…