Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Διακοπές με voucher – Πού και πώς γίνεται η αίτηση

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Φθινοπωρινές διακοπές το Τριήμερο 28ης Οκτωβρίουσε σε δύο περιοχές της χώρας, μπορείτε να κάνετε με το voucher του North Evia Samos Pass που ισχύει και για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Οι αιτήσεις ανοίγουν ξανά στις 26 Σεπτεμβρίου στο vouchers.gov.gr. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι κάνουν αίτηση και εγκριθεί θα πάρουν μια επιταγή για τη Βόρεια Εύβοια (150 ευρώ) ή τη Σάμο (300 ευρώ) με την οποία θα μπορέσουν να καλύψουν δαπάνες τοπικής μεταφοράς, εστίασης και διαμονής μόνο για τον Οκτώβριο.

Είναι η 4η και τελευταία φάση του προγράμματος που ξεκίνησε το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 12 το μεσημέρι στις 26/9 και θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 10/10.

Επειδή όμως στις 3 πρώτες Φάσεις, οι επιταγές εξαντλήθηκαν μέσα σε μερικά λεπτά, καλό θα είναι να μπείτε να κάνετε την αίτηση αμέσως μετά το άνοιγμα.

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Οι δικαιούχοι για νέο voucher διακοπών

Δικαιούχοι είναι όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020.

Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο, σε περίπτωση χωριστής δήλωσης.

Υπάρχει, ωστόσο, ένας σημαντικός «κόφτης». Δεν θα μπορέσετε να διεκδικήσετε τις επιταγές μέχρι 300 ευρώ όσοι είναι:

-Δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

-Δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος για τον Κοινωνικό Τουρισμό της Δ.Υ.Π.Α. 2022 καθώς και της δράσης «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού, δυνάμει του άρθρου 45 του ν. 4933/2022 (Α’ 99).

-Δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Βήμα – βήμα η αίτηση

  • Μπαίνετε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr που σας μεταφέρει απευθείας στην επιλογή του Evia Samos Pass
  • Βάζετε τους προσωπικούς σας κωδικούς Taxisnet.
  • Καταχωρίζετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας (email και αριθμό κινητού τηλεφώνου)
  • Πιστοποιείτε τα στοιχεία μέσω υπερσυνδέσμου και κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password)
  • Δηλώνετε τον προορισμό της επιλογής σας, ή Σάμο ή Βόρεια Εύβοια
  • Δηλώνετε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο οποίο θα ενεργοποιηθεί η άυλη κάρτα, εφόσον τελικά εγκριθεί
  • Πρέπει να δηλώσετε στο τέλος ότι δεν υπάγεστε σε κάποια από τις εξαιρέσεις (διαβάστε παραπάνω)
  • Επιλέγετε «Υποβολή»

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Πώς πληρώνονται οι αργίες

Πώς πληρώνονται

Οι κατ’ έθιμο αργίες μπερδεύουν πολλές φορές τους εργαζόμενους για το αν πρέπει να εργαστούν τις ημέρες αυτές και αν φυσικά πληρώνονται με προσαύξηση. Η Πρωτοχρονιά δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, αλλά στις κατ’ έθιμο που χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ’ έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

H διαφορά μεταξύ των υποχρεωτικών αργιών και των κατ’ έθιμο ή προαιρετικών, είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.