ΔΕΛΤΑ: Εν μέσω κρίσης η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ προχωρά σε αυξήσεις μισθών. Αφορά το 90% των εργαζομένων. Πάνω από 10% οι αυξήσεις σε αυτούς που λαμβάνουν το βασικό μισθό. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Στην απόφαση να προχωρήσει σε μαζικές αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων απ’ τη νέα χρονιά προχώρησε η διοίκηση της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία.
Μάλιστα αυτή θα είναι η πρώτη μαζική αναπροσαρμογή προς τα πάνω των μισθών στη γαλακτοβιομηχανία μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το 2009!
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η αύξηση του μισθού, που θα ενεργοποιηθεί από 1/1/23 αφορά σχεδόν το 90% των περίπου 1.000 εργαζομένων.
Τη μεγαλύτερη αύξηση, που θα ξεπερνά το 10%, θα δουν όσοι λαμβάνουν το βασικό μισθό.
Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση μονοψήφιου ποσοστού, χωρίς ωστόσο αυτό μέχρι τώρα να διευκρινίζεται.
Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης απ’ το μέτρο της αύξησης των μισθών θα εξαιρεθούν τα στελέχη της διοίκησης.
Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν και κάποιες εξτρά παροχές εν όψει των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο αυτές να διευκρινίζονται.
Σύμφωνα με πηγές απ’ την γαλακτοβιομηχανία η κίνηση κρίθηκε ως απαραίτητη προκειμένου να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι έναντι του «καλπάζοντος» πληθωρισμού.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι συνολικά ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας αλλά και η ίδια η ΔΕΛΤΑ δέχονται μεγάλες πιέσεις στο λειτουργικό κόστος απ’ το ντόμινο που προκαλούν η ενεργειακή κρίση και η κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών και εν τέλει του γάλακτος.
Είναι δε ενδεικτικό πως η ΔΕΛΤΑ τους τελευταίους μήνες έχει αναγκαστεί σε σημαντικές αναπροσαρμογές σε ο,τι αφορά την πανελλαδική κάλυψη διανομής του φρέσκου γάλακτος.
Το γεγονός πάντως ότι η ΔΕΛΤΑ εμφανίζεται να έχει ευχέρεια μίας μαζικής αναπροσαρμογής των μισθών έγκειται κατά πάσα πιθανότητα στην πώληση των ανενεργών εργοστασίων σε Πλατύ Ημαθίας και Ταύρο αλλά και της «χρυσοφόρου» θυγατρικής της στη Βουλγαρία, United Milk Company (UMC) στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδερφών Σαράντη, μία κίνηση που φαίνεται ότι θα διατηρήσει σε κερδοφορία τον Όμιλο παρά τις ισχυρές πιέσεις στα περιθώρια του.
Εξάλλου η δημιουργία ενός προφίλ κερδοφόρου και σταθερού Ομίλου, αποτελεί κύρια προτεραιότητα της νέας διοίκησης που τοποθέτησε ο νέος ιδιοκτήτης του Ομίλου Vivartia, CVC.
Σημειωτέον πως η United Milk είχε παίξει σημαντικό ρόλο ώστε ο Όμιλος ΔΕΛΤΑ να εμφανίσει οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών 1,6%, στα 279,6 εκατ. ευρώ το 2021 με τα EBITDA στα 16,7 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά τους φόρους 2,9 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα η United Milk είχε αύξηση εσόδων 9% φθάνοντας τα 52,5 εκατ. ευρώ με EBITDA 5,15 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,65 εκατ. ευρώ. Το δε μέρισμα που έδωσε στη μητρική έφθασε το 1,2 εκατ. ευρώ.
ΔΕΛΤΑ: Η κίνηση – ματ
Η μάχη για την επικράτηση στην ελληνική αγορά γάλακτος φαίνεται ότι περνά και απ’ τη Βουλγαρία.
Η συμφωνία πώλησης της βουλγαρικής θυγατρικής της ΔΕΛΤΑ, United Milk Company (UMC), στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδερφών Σαράντη, τον βασικό της ανταγωνιστή της μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ως υπαναχώρηση της πρώτης, εν τούτοις εξυπηρετεί τη νέα στρατηγική που έχει τεθεί.
Και αυτό, όπως δήλωναν στο newmoney κύκλοι του Ομίλου ΔΕΛΤΑ αφορά στο «χτίσιμο» μίας ισχυρής και διευρυμένης δομής με εστίαση αποκλειστικά στην ελληνική αγορά.
Κάτι που εν πολλοίς έχουν καταφέρει να φτιάξουν από την πλευρά τους οι αδερφοί Σαράντη, οι οποίοι μέσα στη δεκαετή κρίση στη χώρα και με «όχημα» τις εξαγορές αλλά και τις διαρκείς επεκτάσεις σε νέες κατηγορίες προϊόντων έχουν αναδειχθεί σε leaders της αγοράς (έχοντας σήματα όπως Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Δουμπιά, Κλιάφα και εσχάτως την ΑΓΝΟ), και προσανατολίζονται στο εξωτερικό.
Εκεί όπου ο Όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία ήδη φαίνεται ότι θα επιτύχει να έχει το 50% του κύκλου εργασιών του. Σημειωτέον πως μόλις πριν από λίγες μέρες η εταιρεία ανακοίνωσε την είσοδο της στο μετοχολόγιο της κυπριακής Κουρούσιης.
Κύκλοι της ΔΕΛΤΑ πάντως έκαναν λόγο στο newmoney για μία συναλλαγή win win. Απ’ την πλευρά τους εστίαζαν στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης που γίνεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι με το συγκεκριμένο ντιλ, μαζί με τις πρόσφατες πωλήσεις των ανενεργών εργοστασίων στον Ταύρο και το Πλατύ, μπαίνουν σοβαρά λεφτά στο ταμείο τα οποία και θα αξιοποιηθούν.
Οι ίδιοι κύκλοι πάντως αρνήθηκαν να δώσουν απάντηση για το ακριβές ποσό της συναλλαγής.
Η νέα στρατηγική που έχει χαραχθεί και για οποία επιλέχθηκε προ μηνών επικεφαλής της ΔΕΛΤΑ για να την υλοποιήσει ο κ. Χρήστος Τσόλκας, γνωστό στέλεχος της αγοράς, ουσιαστικά εστιάζει στη δημιουργία «Εθνικού Πρωταθλητή» κατά τους συνήθεις στόχους που θέτει στις επενδύσεις της η CVC.
Ο Όμιλος υπό την ομπρέλα της νεοσύστατης Dairy Holdings, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους αναμένεται να ενισχυθεί με νέες εξαγορές αλλά και επέκταση σε νέα προϊόντα.
Ήδη ο επικεφαλής του CVC στη χώρα μας κ. Αλεξ Φωτακίδης είχε μιλήσει πρόσφατα στο newmoney για την πρόθεση του fund να ενεργοποιήσει τη ρήτρα εξαγοράς του 100% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Μία κίνηση που θα συνδυαστεί με την προσπάθεια ενίσχυσης της Dairy Holdings.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις ο Όμιλος ΔΕΛΤΑ είχε το 2021 κύκλο εργασιών 279,57 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με καθαρά κέρδη 2,94 εκατ. ευρώ για το 2021, έναντι ζημιών 751 χιλιάδων ευρώ το 2020.
Ο δανεισμός σε επίπεδο Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ήταν 146,2 εκατ. ευρώ, με τα 124,98 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αποτελούν μακροπρόθεσμο δανεισμό ως απόρροια της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού.
Απ’ την άλλη ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία όπως έχει γνωστοποιήσει, είχε το 2021 κύκλο εργασιών 427 εκατ. ευρώ έναντι 405,4 εκατ. ευρώ το 2020.
Ο ισολογισμός για την περυσινή χρονιά αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.
Το 2020 είχε κέρδη μετά τους φόρους 17,2 εκατ. ευρώ.
Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου ήταν στα 132 εκατ. ευρώ ενώ οι βραχυπρόθεσμες σε κάτι δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
ΔΕΛΤΑ: «Πάγωσαν» ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ, ΚΡΙ ΚΡΙ
Η έμπρακτη στήριξη της ΔΩΔΩΝΗ προς τους πάνω από 5.500 παραγωγούς και κατά την γαλακτοκομική περίοδο 2019-2020, είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά να καταγραφεί ρεκόρ της συνολικής ετήσιας εισκομιζόμενης ποσότητα γάλακτος.
Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο η εταιρία παρέλαβε συνολικά 77,5 χιλιάδες τόνους αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, σημειώνοντας παράλληλα αύξηση 14% σε σχέση με πέρυσι.
Αυτό έρχεται και ως αποτέλεσμα της εφαρμογής πρότυπων επιστημονικών προγραμμάτων που παρέχει η ΔΩΔΩΝΗ επί 24ώρου βάσεως στους παραγωγούς της. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «ΔΩΔΩΝΗ 200» που αφορά στην δωρεάν υποστήριξη μονάδων ζωικού κεφαλαίου σε επιλεγμένες μονάδες, απέδωσε τα μέγιστα, καθώς καταγράφηκε αύξηση της ποσότητας γάλακτος κατά 12% και αντίστοιχη σημαντική αύξηση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Για το λόγο αυτό η εταιρία είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διεύρυνση και αναβάθμιση του προγράμματος αυτού σε «ΔΩΔΩΝΗ 400» διπλασιάζοντας δηλαδή τον αριθμό των μονάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στόχος του προγράμματος αυτού να μεγαλώνει συνεχώς προκειμένου να καλύψει στο μέλλον τον μέγιστο δυνατό αριθμό παραγωγών.
Το πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά το 2015 με μόλις 30 μονάδες απαρτίζεται από επιστημονική ομάδα έμπειρων κτηνιάτρων και ζωοτεχνών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και η οποία κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό σε 200 μονάδες και να επιτύχει μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως την κατά 18% αύξηση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος με παράλληλη βελτίωση των ποιοτικών της χαρακτηριστικών, συμβάλλοντας έτσι και στην αλλαγή της τιμολογιακής κλίμακας με την επίτευξη ανώτερης τιμής πώλησης της πρώτης ύλης.
Στη βάση αυτών των αποτελεσμάτων διανύουμε ήδη και με τους καλύτερους οιωνούς τη γαλακτοκομική περίοδο 2020-2021. Η ΔΩΔΩΝΗ τα τελευταία επτά χρόνια έχει διαθέσει για την προμήθεια γάλακτος περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 395 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί στην Ηπειρώτικη πρωτογενή παραγωγή.
Παράλληλα, συνεχίζει όπως κάνει τα τελευταία επτά χρόνια το πρόγραμμα προκαταβολών ύψους 4 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς και παροχή επενδυτικού κεφαλαίου σε παραγωγούς της οι οποίοι θέλουν να μεγαλώσουν τις φάρμες τους. Με αυτό τον τρόπο η ΔΩΔΩΝΗ ενισχύει αισθητά το εισόδημα των συνεργαζόμενων παραγωγών της.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΩΔΩΝΗ συνεχίζει να συλλέγει το γάλα από όλους τους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των πιο μικρών. Από μη επαγγελματίες κτηνοτρόφους, από παραγωγούς που οι ποσότητες που προμηθεύουν στην εταιρεία δεν ξεπερνούν τα 150-200 λίτρα γάλα το μήνα. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, αγνοούνται από ανταγωνίστριες γαλακτοβιομηχανίες εκτός Ηπείρου. Χάρη στη συγκεκριμένη πολιτική της, η ΔΩΔΩΝΗ βοηθά τους ανθρώπους αυτούς να συμπληρώσουν σημαντικά το εισόδημά τους, διαδραματίζοντας έτσι έναν πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, επενδύει σταθερά πόρους και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στη προσπάθεια βελτίωσης της κάθε κτηνοτροφικής μονάδας που συνεργάζεται.
Το πρόγραμμα υψηλής ποιότητας ζωοτροφών για τη στήριξη της διατροφής και της ευημερίας του ζωικού κεφαλαίου αναπτύχθηκε περαιτέρω και θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν, θέτοντας σε προτεραιότητα τον Ηπειρώτη παραγωγό.
Αυτή η στρατηγική επιλογή της εταιρείας να παραμένει πιστή στις αξίες, στις παραδόσεις και στον ορθό τρόπο διαφύλαξης των Π.Ο.Π προϊόντων της είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικότερα σε μία περίοδο όπου η εγχώρια αγορά πλήττεται διαρκώς από αθρόες εισαγωγές νωπού ή συμπυκνωμένου γάλακτος.
Διατηρώντας σταθερά την πολιτική των προκαταβολών και διαθέτοντας τη μεγαλύτερη ζώνη γάλακτος στην Ελλάδα, η ΔΩΔΩΝΗ για περισσότερα από 50 χρόνια παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες και μόνο 100% ελληνικό γάλα.
Με τη συνεχή αύξηση των πωλήσεων της επώνυμης φέτας ΔΩΔΩΝΗ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η εταιρεία επενδύει ενεργά στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του κορυφαίου Ελληνικού εξαγώγιμου προϊόντος και ταυτοχρόνως με την αύξηση των όγκων παραγωγής, αναπτύσσονται παράλληλα με την εταιρεία και οι παραγωγοί – συνεργάτες της.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, κ. Μιχάλη Παναγιωτάκη:
«Όλοι μας πρέπει να αναρωτηθούμε το γάλα μας, για ποιο σκοπό πηγαίνει. Για επώνυμα Ελληνικά προϊόντα φέτας ΠΟΠ ή για εκμετάλλευση μερικώς του ιδιώματος της φέτας μας ως ΠΟΠ από βιομηχανίες οι οποίες εξάγουν ιδιωτικής ετικέτας μεγάλων αλυσίδων προϊόντα τύπου φέτας ΠΟΠ;
Να εκποιήσουμε και να υποτιμήσουμε το προϊόν μας ή να το διασφαλίσουμε και να το αναγάγουμε με προστιθέμενη αξία;
Η διαφύλαξη του ΠΟΠ χαρακτήρα της φέτας και λοιπών προϊόντων μας, καθώς και η αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη του Έλληνα παραγωγού, αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας, την επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αλλά και την ανάπτυξη της εκάστοτε γαλακτοβιομηχανίας.
Εμείς στη ΔΩΔΩΝΗ, παραμένουμε πιστοί στις αξίες και τις αρχές μας, θα συνεχίσουμε, για πολλά χρόνια ακόμη, να παράγουμε επώνυμα Ελληνικά προϊόντα, θα τιμούμε, τον τόπο μας και την Ήπειρό μας και θα λειτουργούμε προς την κατεύθυνση στήριξης του πρωτογενούς τομέα».