Τράπεζες: Θρίλερ δίχως τέλος – Ανοίγουν τις πόρτες για όλους

Τράπεζες: Δεν έχουν τέλος οι εθελούσεις έξοδοι στις τράπεζες.

Μετά από μία 10ετία συνεχών προσπαθειών για μείωση του προσωπικού και των μισθολογικών δαπανών τους με την υλοποίηση αλλεπάλληλων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, οι τράπεζες συνεχίζουν προς την ίδια κατεύθυνση αλλά με άλλους στόχους: Σχεδιάζουν νέα προγράμματα εθελουσίας, με βασική επιδίωξη όχι να μειώσουν το προσωπικό, αλλά να ανανεώσουν το έμψυχο δυναμικό τους.

Θέλουν πρωτίστως να αντικαταστήσουν το “γηρασμένο” προσωπικό – τους 50άρηδες και άνω- με νεότερους σε ηλικία εργαζόμενους, που είναι κατά τεκμήριο περισσότερο εξοικειωμένοι και ευευπίφοροι στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία αλλάζει άρδην τη φύση εργασιών, τις εσωτερικές λειτουργίες και τις ανάγκες των τραπεζών.

Γι αυτό, παράλληλα με τις εθελούσιες εξόδους, όλες οι τράπεζες προχωρούν ή θα προχωρήσουν σε επιλεκτικές προσλήψεις, με κριτήρια επιλογής γνώσεις και δεξιότητες που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τραπεζικές λειτουργίες.

Τράπεζες: Τα σχέδια Alpha, Πειραιώς

Τον νέο κύκλο εθελούσιων εξόδων ανοίγει η Eurobank, θέτοντας στόχο την αποχώρηση περίπου 400 εργαζομένων της άνω των 52 ετών, οι θέσεις των οποίων θα καλυφθούν εν μέρει μελλοντικά με προσλήψεις.

Ανάλογο πρόγραμμα ετοίμαζε η Alpha Bank, αλλά η διοίκηση της αποφάσισε τελικά να το “παγώσει” για μερικούς μήνες, λαμβάνοντας υπόψη εσωτερικές αντιδράσεις αλλά και τις εκτιμήσεις-προβλέψεις ότι δεν θα είχε την επιδιωκόμενη έκβαση.

Αναμένεται ότι θα ακολουθήσει η Πειραιώς τον Μάιο, στο πλαίσιο των νέων σχεδίων εσωτερικής αναδιάρθρωσης που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την μερική ή ολική του ΤΧΣ και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού σχήματος.

Και στην Attica Bank το θέμα βρίσκεται στα “υπόψιν” της νέας διοίκησης, αλλά παίρνει αναβολές λόγω της εκκρεμότητας της συγχώνευσης με την Παγκρήτια.

Τράπεζες: Το πρόγραμμα της Eurobank

Το πρόγραμμα της Eurobank ξεκινά την προσεχή Δευτέρα και θα κλείσει στις 26 Φεβρουαρίου. Απευθύνεται σε εργαζόμενους της τράπεζας που είναι άνω των 52 ετών (έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1971) και βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι αποχωρήσεις θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να περιλάβει και υπαλλήλους μικρότερης ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει μία 8ετία απασχόλησης στην τράπεζα.

Όσον αφορά στους όρους, θα περιλαμβάνει

 • Υψηλότερη αποζημίωση σε σχέση με το τελευταίο πρόγραμμα της Eurobank, που πρόβλεπε μέσο εφάπαξ ποσό 160.000 ευρώ,
 • Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επιλέξουν είτε να λάβουν το ποσό εφάπαξ, είτε να μείνουν σε “άδεια” για διάστημα δύο, πέντε ή επτά ετών (sabbatical), λαμβάνοντας μέρος αυτού.
 • Όποιος διαλέξει την 7ετια εξασφαλίζει ένσημα για πάνω από έξι χρόνια, ενώ ταυτόχρονα δεν δεσμεύεται όσον αφορά στην επόμενη εργασία του..
 • Οποιοι έχουν παιδιά έως 22 ετών θα πάρουν επιπλέον τέσσερις μισθούς για κάθε παιδί.

Ο αποχωρών εργαζόμενος και η οικογένειά του θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στο ομαδικό ασφαλιστήριο για πέντε έτη μετά την αποχώρηση.

 • Διατηρούνται οι προνομιακοί όροι για τα στεγαστικά δάνεια.

Τράπεζες: Ο τιμοκατάλογος χρέωσης για ό,τι κάνουμε – Μας τα αρπάζουν από παντού!

Τράπεζες: Στην καταφυγή της λύσης των «προμηθειών» έχουν προσφύγει οι τράπεζες που χρεώνουν κάθε ενέργεια που κάνουμε!

Την στιγμή που εδώ και μήνες η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις συστημικές τράπεζες να περιορίσουν τις προμήθειες που ζητούν για συναλλαγές από τους πολίτες, οι ίδιες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν «χαράτσι» 0,50 ευρώ για συγκεκριμένες συναλλαγές.

Τα ποσά:

 • Μεταφορά χρήματων από τον λογαριασμό μιας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης (1€ – 5€ για ποσά έως 12.500€)
 • Πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή κινητής τηλεφωνίας (0,30 – 0, 40 €)
 • Ανανέωση χρεωστικής κάρτας όταν λήγει (5 – 6 €)
 • Συνδρομή πιστωτικής κάρτας (25 – 100 €)
 • Επανέκδοση κάρτας σε περίπτωση φθοράς, απώλειας ή κλοπής (5 – 6 €)
 • Δάνεια: Αιτήματα για τροποποίηση στεγαστικού δανείου (αλλαγή προγράμματος ή της διάρκειας αποπληρωμής) από 50 έως 250€
 • Ενοίκια: Για τη μεταφορά του ποσού από τον λογαριασμό του ενοικιαστή στον ιδιοκτήτη (3 – 4,50€).

Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται πλέον νέα αύξηση των επιτοκίων, οι τράπεζες αναζητούν νέους τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους – με επικρατέστερο το σενάριο της πάγιας μηνιαίας χρέωσης ύψους 0,50 ευρώ στους λογαριασμούς.

Πιο αναλυτικά, το νέο σχέδιο αφορά τους καταθετικούς λογαριασμούς, που προσφέρουν τη δυνατότητα για πληρωμές, μεταφορά κεφαλαίων, χρήση κάρτας κ.α. και όχι τους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς (που όμως δεν δίνουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις).

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μείωση προμήθειας για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Από 1/1/2024 και σταθερά για 3 έτη:

– Τράπεζα Πειραιώς: από 3€ σε 2€

– Εθνική Τράπεζα: από 2,60€ σε 1,90 €

– Alpha Bank: από 2,50€ σε 1,80 €

– Eurobank: από 2,50€ σε 1,80 €

– Attica Bank: από 2€ σε 1,50 €.

Τράπεζες: Έκτακτη ανακοίνωση! Θα πληρώνουμε χαράτσι κάθε μήνα – Δείτε πόσο

Τράπεζες: Πάλι το χέρι στην τσέπη μας θα βάλουν οι τράπεζες!

Μηνιαίες πάγιες χρεώσεις αντί επιβαρύνσεις ανά συναλλαγή προωθούν οι τράαπεζες υπό το βάρος των προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, των αντιδράσεων των πελατών και των πιέσεων της κυβέρνησης.

Εν ολίγοις, οι τράπεζες προωθούν ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο των τραπεζών του εξωτερικού, όπου έναντι μιας μηνιαίας χρέωσης θα μπορεί ο πελάτης να κάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό συναλλαγών το μήνα.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι στις συναλλαγές περιλαμβάνονται και εκείνες που μέχρι πρότινος ήταν δωρεάν, όπως η μεταφορά χρημάτων με την υπηρεσία IRIS, η συμμετοχή σε πρόγραμμα επιβράβευσης, οι ειδοποιήσεις στο κινητό.

Η ελάχιστη χρέωση θα ξεκινά από τα 60 λεπτά και θα φθάνει τα 10 ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την αρχή την έκανε η Eurobank η οποία με επιστολή στους πελάτες της ενημέρωνε για τα επί πληρωμή πακέτα που έδιναν τη δυνατότητα δωρεάν έκδοσης χρεωστικής κάρτας, συμμετοχή σε προγράμματα επιβραβεύσεων, δωρεάν πάγιες εντολές και πληρωμές λογαριασμών και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού.

Τράπεζες: Νέα χαράτσια στις αναλήψεις – Τι χρεώνει η κάθε τράπεζα

Τράπεζες: Μειωμένες είναι από την αρχή του έτους οι προμήθειες των τραπεζών στα ΑΤΜ, μετά και την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η απόφαση αναφέρει πως οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν από την Πρωτοχρονιά του 2024 τις χρεώσεις DAF (διατραπεζικές συναλλαγές)

Αυτό αφορά στη χρέωση για κάθε συναλλαγή ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα.

Αναλυτικά οι νέες χρεώσεις είναι οι εξής:

Στην Τράπεζα Πειραιώς θα είναι 2 ευρώ από 3 ευρώ
Στην Εθνική Τράπεζα θα είναι 1,90 ευρώ από 2,60 ευρώ
Στην Alpha Bank θα είναι 1,80 ευρώ από 2,50 ευρώ
Στην Eurobank θα είναι 1,80 ευρώ από 2,50 ευρώ
Στην Attica Bank θα είναι 1,50 ευρώ από 2 ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι χρεώσεις αυτές θα πρέπει να είναι σταθερές για διάστημα 3 ετών και υπάρχει ρήτρα επανεξέτασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για 2 επιπλέον χρόνια.

Εάν δεν συμμορφωθούν οι υπόχρεοι, τότε θα τους επιβάλλεται νέο πρόστιμο.

Τράπεζες: Ποιες κλείνουν τους γκισέδες – Πώς θα κάνετε τις συναλλαγές σας

Στροφή στα ΑΤΜ και στα ψηφιακά μέσα κάνουν οι τράπεζες με σκοπό την αποσυμφόρηση των καταστημάτων και την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών.

Ήδη δύο συστημικές τράπεζες εφαρμόζουν μειωμένο ωράριο για την εξυπηρέτηση του κοινού, καταργώντας έτσι την ουρά στα ταμεία, προωθώντας το self srvice, είτε με τις ψhφιακές γωνίες ΑΤΜ, μέσα στις τράπεζες, είτε μέσω ebanking.

Συγκεκριμένα στην Eurobank η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται από 08.00-10.00 στο ταμείο και στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, από 10.00-13.00 αποκλειστικά στα μηχανήματα και από 13.00-14.00 στο ταμείο και στα μηχανήματα.

Η Alpha Bank, έχει υιοθετήσει και αυτή νέο ωράριο και τρόπο εξυπηρέτησης στα καταστήματα, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά από τη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2023 και επεκτείνεται σταδιακά στο δίκτυο καταστημάτων της.

Συγκεκριμένα τα ταμεία για συναλλαγές είναι ανοιχτά μεταξύ 08:00-11:00. Μετά τις 11 το πρωί οι πελάτες για συναλλαγές μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο στην ψηφιακή γωνιά myAlpha Express σε ΑΤΜ, Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών ή μέσα από το e-Banking.

Ανάλογο μοντέλο αναμένεται να υιοθετήσουν και άλλες συστημικές τράπεζες, ενόψει και το κλείσιμο πολλών καταστημάτων.

Το νέο μοντέλο λειτουργίας των καταστημάτων στοχεύει στην εξοικείωση των πελατών με τη χρήση των ATMs και των μηχανημάτων APS (Automated Payment Systems), που επιτρέπουν την πραγματοποίηση πληρωμών και καταθέσεων και δυνατότητα να δίνουν ρέστα και τα οποία αριθμούν πάνω από 500.

Τράπεζες: Απίστευτο αυτό που συμβαίνει – Ούτε οι τραπεζίτες δεν το πιστεύουν!

Τράπεζες: Το μεγαλύτερο πλεόνασμα καταθέσεων από όλες τις τράπεζες στην ευρωζώνη έχουν οι ελληνικές, κάτι που εξηγεί και την απροθυμία τους να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις στους καταθέτες.

Όμως, το 2024, οι τράπεζες θέτουν στόχο να αξιοποιήσουν αυτό το πλεόνασμα για να αυξήσουν δυναμικά τις χορηγήσεις δανείων, καθώς τα κέρδη που αποκομίζουν από τη διαφορά (spread) ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων θα κορυφωθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να αρχίσουν και οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Τα στοιχεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ για το τρίτο τρίμηνο του 2023 επιβεβαιώνουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την παράδοξη κατάσταση που έχει δημιουργήσει στις ελληνικές τράπεζες το γεγονός ότι ενεπλάκησαν σε μια πολυετή και καταστροφική για τις ίδιες οικονομική κρίση, όπου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν με τα μισά τους χαρτοφυλάκια δανείων «στο κόκκινο».

Έτσι, ενώ οι ροές των καταθέσεων, σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης της οικονομίας και σταθερότητας, έχουν επανέλθει σε κανονικότητα, την ίδια ώρα τα χαρτοφυλάκια δανείων έχουν αποψιλωθεί, κυρίως μέσα από τη διαδικασία τιτλοποίησης με κρατικές εγγυήσεις (σχέδιο «Ηρακλής») και οι νέες χορηγήσεις δίνονται με… σταγονόμετρο και δεν επαρκούν για να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η ισορροπία μεταξύ δανείων και καταθέσεων.

Τα στοιχεία του SSM δίνουν την εικόνα ενός τραπεζικού συστήματος που… πνίγεται από τις καταθέσεις χωρίς να τις αξιοποιεί για να χορηγεί δάνεια:

 • Οι καταθέσεις στο τέλος του γ’ τριμήνου ξεπερνούσαν τα 206 δισ. ευρώ, έναντι δανείων που ανέρχονταν μόλις σε 123,3 δισ. ευρώ.
 • Έτσι, η σχέση Δανείων προς Καταθέσεις διαμορφώθηκε σε ποσοστό χαμηλότερο του 60% (59,24%), τη στιγμή που ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 104%, καθώς οι τράπεζες χορηγούν δάνεια που ξεπερνούν το ύψος των καταθέσεών τους, χρησιμοποιώντας χρηματοδοτήσεις και από άλλες πηγές. Θεωρητικά, αν οι ελληνικές τράπεζες διαμόρφωναν τον δικό τους δείκτη Δανείων/Καταθέσεων στο 100%, θα έπρεπε να χορηγούσαν επιπλέον δάνεια ύψους 83 δισ. ευρώ! Ένα ποσό, βέβαια, που θα ήταν αρκετό για να κάνει την οικονομία… τούρμπο.
 • Οι ελληνικές τράπεζες κάνουν πρωταθλητισμό… χαμηλού δείκτη Δανείων – Καταθέσεων στην ευρωζώνη, όπου κανένα εθνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει τόσο χαμηλή σχέση. Μόνο οι τράπεζες της Σλοβενίας, με 64,66%, έχουν δείκτη που πλησιάζει κάπως τον αντίστοιχο των ελληνικών. Υπάρχουν και εθνικά τραπεζικά συστήματα με… ξεχειλωμένους δείκτες, όπως της Φινλανδίας που πλησιάζει το 180%. Αρκετά πάνω από το 100% βρίσκονται οι δείκτες στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, Γερμανία και Γαλλία.

Η στρέβλωση της υπερβάλλουσας ρευστότητας και των «αναιμικών» χορηγήσεων γνωρίζουν και οι τραπεζικές διοικήσεις ότι δεν μπορεί να παραταθεί, ιδιαίτερα από το 2024 και μετά, όπου δεν θα έχουν την ίδια ισχυρή ώθηση στα κέρδη τους από τις διαφορές επιτοκίων και θα χρειασθεί να αυξήσουν όσο ταχύτερα γίνεται τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, ώστε να αναπληρωθούν και τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν φύγει από τους ισολογισμούς με νέα, υγιή δάνεια.

Η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης θα είναι το 2024 ο κορυφαίος στόχος των τραπεζικών διοικήσεων, καθώς το 2023 διαψεύσθηκαν οι αρχικές προσδοκίες για μεγάλη επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία των τραπεζών καταστρώνουν τα σχέδιά τους για μεγάλη επιτάχυνση των χορηγήσεων, ιδιαίτερα από την άνοιξη και μετά, όπου η ΕΚΤ αναμένεται να στείλει στην αγορά το πρώτο «σήμα» χαλάρωσης της πολιτικής της, προχωρώντας σε μια μείωση κατά 0,25%. Δύο είναι τα πεδία όπου οι τράπεζες θα «γκαζώσουν» για να ανακτήσουν το έδαφος που χάθηκε το 2023:

 • Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, που αποτελούν και την ατμομηχανή της πιστωτικής επέκτασης, οι τράπεζες μπαίνουν στη νέα χρονιά με ένα πολύ ισχυρό, νέο «όπλο»: Τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ φθηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, που εγκρίθηκαν πρόσφατα για την Ελλάδα και επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί νέο χρήμα για χαμηλότοκα δάνεια, καθώς ήδη έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα 13 δισ. φθηνών δανείων που είχαν εγκριθεί αρχικά. Μπαίνοντας στο μείγμα των επιχειρηματικών δανείων αυτά τα χαμηλότοκα δάνεια θα επιτρέψουν να δοθούν με καλούς όρους χρηματοδοτήσεις στις επιχειρήσεις για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης, ώστε να ξεπερασθεί το πρόβλημα έχει δημιουργήσει το υψηλό επίπεδο των τραπεζικών επιτοκίων στη ζήτηση δανείων.
 • Στα στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες αναμένεται ότι θα κάνουν το 2024 την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια αναθέρμανσης αυτής της κατηγορίας, που έχει περάσει από τη φάση των τεράστιων υπερβολών πριν την οικονομική κρίση, στο στάδιο της απόλυτης… ξηρασίας τα τελευταία χρόνια. Βασικό στοιχείο της νέας γενιάς στεγαστικών θα είναι η αύξηση της αξίας των ακινήτων που θα χρηματοδοτούνται με δάνεια και η γενικότερη χαλάρωση των όρων δανεισμού.
 • Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, όμως, είναι προφανές ότι το τεράστιο πλεόνασμα καταθέσεων θα οδηγήσει τις τράπεζες να παρατείνουν την πολιτική του περάσματος των αυξήσεων της ΕΚΤ με πολύ βραδείς ρυθμούς. Έως τώρα, οι τράπεζες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν περάσει στους καταθέτες το 1/3 των αυξήσεων που έχουν γίνει από την ΕΚΤ και όλα δείχνουν ότι δεν θα… προλάβουν να τις περάσουν στο σύνολό τους, πριν αρχίσει η ΕΚΤ να μειώνει και πάλι τα επιτόκια. Ειδικά στις καταθέσεις μιας ημέρας, που αποτελούν και τον κύριο όγκο των καταθέσεων, οι αποδόσεις θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν.