Τράπεζες τέλος: Δείτε πού βάζουν τα λεφτά τους οι Έλληνες και δεν ξεμένουν ποτέ

Οι αποταμιεύεσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν. Δείτε πού τα επενδύουν και έχουν λεφτά συνέχεια στην τράπεζα.

Παρά τα χαμηλά επιτόκια και τον αυξημένο ανταγωνισμό στις επενδυτικές επιλογές, οι τραπεζικές καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνονται σταθερά, ξεπερνώντας τα 31 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μόνο το Νοέμβριο του 2024 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,16 δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 147,785 δισ. ευρώ.

Η θετική αυτή πορεία ενισχύεται από εποχιακούς παράγοντες, όπως ο 13ος μισθός και τα ενισχυτικά επιδόματα του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, μεγάλο μέρος των χρημάτων διοχετεύθηκε και σε εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, τα ασφαλιστικά προϊόντα τύπου unit-linked και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου. Από το 2023, η δυνατότητα άμεσης συμμετοχής ιδιωτών στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων ενίσχυσε ακόμη περισσότερο αυτήν την τάση.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ξεπερνούν συνολικά τα 40 δισ. ευρώ και ενδέχεται να αγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ, παρά την προτίμηση των επενδυτών σε εναλλακτικές επιλογές και την περιορισμένη συμμετοχή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι τράπεζες διατηρούν πλεονάζουσα ρευστότητα, με το δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 65%, όταν στην Ευρώπη ξεπερνά το 100%. Αυτό ασκεί πίεση στις αποδόσεις των καταθέσεων, οι οποίες πιθανότατα θα παραμείνουν χαμηλές μέσα στο 2025, καθώς η ΕΚΤ προσανατολίζεται σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Ορισμένοι αποταμιευτές ήδη έσπευσαν να «κλειδώσουν» τα υφιστάμενα επιτόκια, μεταφέροντας χρήματα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς στα τέλη του 2024.

Παράλληλα, ανακάμπτουν οι αποδόσεις των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων και των εντόκων γραμματίων, ενώ αρχίζει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για δολαριακούς τίτλους λόγω υψηλότερων αποδόσεων. Ωστόσο, οι επενδυτές σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία αναλαμβάνουν και το συναλλαγματικό ρίσκο, ειδικά εν μέσω της πολιτικής στήριξης ενός «σκληρού» δολαρίου από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τη δυναμική της ελληνικής αγοράς αποταμιεύσεων, με τις επιλογές των νοικοκυριών να διαμορφώνονται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Ανακοίνωση Μητσοτάκη: Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ μόλις μπει το 2025

Επίδομα 1.000 ευρώ σε δικαιούχους από την κυβέρνηση μέσα στο 2025. Δείτε ποιοι είναι οι δικαιούχοι στο xristika.gr.

Μέσα στο 2025, εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές θα επιβραβευθούν από την Πολιτεία για τις προσπάθειές τους, λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το ποσό αυτό αφορά τους μαθητές που διακρίθηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2024.

Το έπαθλο των 1.000 ευρώ θα απονεμηθεί σε φοιτητές και φοιτήτριες που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Υψηλότερη Βαθμολογία: Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν εγγραφεί στη Σχολή ή το Τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την υψηλότερη βαθμολογία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2024, από τη λίστα σχολών που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
  2. Μη Λήψη Άλλων Οικονομικών Ενισχύσεων: Οι δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν λάβει άλλο χρηματικό έπαθλο ή υποτροφία για τον ίδιο λόγο, εφόσον το ποσό υπερβαίνει τα 500 ευρώ από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα. Αν κάποιος φοιτητής έχει ήδη λάβει τέτοιο έπαθλο, τότε το βραβείο απονέμεται στον επόμενο κατά σειρά εισαγωγής υποψήφιο.

Η διαδικασία απονομής των Βραβείων Αριστείας περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Γνωστοποίηση από τις Γραμματείες: Κάθε Γραμματεία Σχολής ή Τμήματος, εντός προθεσμίας που θα οριστεί από το ΙΚΥ, υποβάλλει τα στοιχεία των δικαιούχων. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο, τα μόρια εισαγωγής, η σειρά εισαγωγής, ο ΑΦΜ και η ηλεκτρονική διεύθυνση, καθώς και Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο/η δικαιούχος δεν έχει λάβει άλλη χρηματική ενίσχυση άνω των 500 ευρώ.
  • Ισοβαθμίες: Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η Γραμματεία ενημερώνει για όλα τα στοιχεία των ισοβαθμούντων και η τελική απόφαση λαμβάνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ.
  • Ενημέρωση και Καταβολή: Οι δικαιούχοι ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να καταχωρίσουν τα απαιτούμενα στοιχεία τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Μετά την επαλήθευση των στοιχείων, το χρηματικό ποσό κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Συνεπώς τις επόμενες μέρες μετά από́ έγγραφο του ΙΚΥ, κάθε Γραμματεία Σχολής/ Τμήματος, εντός τακτής ημερομηνίας που θα υποδειχθεί́ από το ΙΚΥ, γνωστοποιεί́ το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, τα μόρια εισαγωγής, τη σειρά́ εισαγωγής, τον ΑΦΜ και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού́ ταχυδρομείου του/της Δικαιούχου.

Επιπλέον, αποστέλλει Υπεύθυνη Δήλωση του/ της Δικαιούχου ότι δεν έχει λάβει χρηματικό́ βραβείο ή υποτροφία από́ άλλη δημόσια πηγή που να υπερβαίνει το ποσό́ των πεντακοσίων ευρώ́ (500€).

Σε περίπτωση φοιτητών με ισοβαθμία η Γραμματεία αποστέλλει τα στοιχεία της περίπτωσης (α) της παρ. 2 όσων ισοβαθμούν και το Διοικητικό́ Συμβούλιο του ΙΚΥ αποφασίζει σχετικά́.

Η Υπηρεσία καταρτίζει Πίνακα Δικαιούχων, ο οποίος εγκρίνεται από́ το Διοικητικό́ Συμβούλιο του ΙΚΥ και στη συνέχεια οι Δικαιούχοι προσκαλούνται με μήνυμα ηλεκτρονικού́ ταχυδρομείου να καταχωρίσουν σε ηλεκτρονική́ εφαρμογή́ του ΙΚΥ τα στοιχεία της περίπτωσης (α) της παρ. 2, τον αριθμό́/ημερομηνία έκδοσης του ΑΔΤ, τον ατομικό́ τραπεζικό́ λογαριασμό́ τους και

Αντίο Taxisnet: Καταργείται – Τι γίνεται με τους κωδικούς

Αλλάζει το Taxisnet ριζικά. Δείτε πώς θα είναι το νέο και τι υπηρεσίες θα έχει.

Το νέο Taxisnet, που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, θα φέρει επανάσταση στη φορολογική διοίκηση, επιτρέποντας πλήρη παρακολούθηση των φορολογουμένων, έξυπνες διασταυρώσεις στοιχείων και συνδυαστικούς φορολογικούς ελέγχους. Το έργο αυτό σηματοδοτεί την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του συστήματος Taxis, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2026. Πρόκειται για το νέο Ενοποιημένο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας (TAXIS – TAXISNET – ELENXIS), με το οποίο η ΑΑΔΕ προχωρά στη «Φορολογική Διοίκηση 3.0», ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις.

Πρόκειται για το νέο Ενοποιημένο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας (TAXIS – TAXISNET – ELENXIS), έργο με το οποίο η ΑΑΔΕ θέτει τις βάσεις για τη «Φορολογική Διοίκηση 3.0», ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το νέο σύστημα, αξιοποιεί τεχνολογικές καινοτομίες, απλοποιεί διαδικασίες και ενισχύει την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και φιλικό φορολογικό περιβάλλον για πολίτες και επιχειρήσεις. Ειδικότερα το νέο TAXIS:

  • Ενοποιεί και εκσυγχρονίζει όλα τα υφιστάμενα συστήματα (TAXIS, TAXISnet, ELENXIS).
  • Δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο προφίλ για κάθε φορολογούμενο, διευκολύνοντας τις συναλλαγές του.
  • Αναβαθμίζει τον έλεγχο δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης των υποθέσεων, από την ανάθεση μέχρι και την αποπληρωμή του φόρου, προσφέροντας περαιτέρω διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
  • Καταργεί τη χωρική αρμοδιότητα, αφού κάθε φορολογούμενος θα εξυπηρετείται σε οποιαδήποτε φορολογική υπηρεσία
  • Απλουστεύει τις επιχειρησιακές διαδικασίες, μειώνει το διοικητικό φόρτο βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.
  • Αναβαθμίζει τις δυνατότητες συλλογής, ανάλυσης και αξιοποίησης των δεδομένων, προσφέροντας αποτελεσματικότερη διαχείριση των φορολογικών υποθέσεων.
  • Υιοθετείται ενιαίο σύστημα λογιστικής και ενοποιούνται φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.
  • Αναβαθμίζει και διευρύνει εσωτερικές και εξωτερικές διαλειτουργικότητες με άλλα συστήματα της ΑΑΔΕ και του Δημοσίου Τομέα

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 86.181.528,66 ευρώ καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει διάρκεια 5 ετών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2029. Ταυτόχρονα προβλέπεται συντήρηση διάρκειας 4 ετών πρόσθετου προϋπολογισμού 33.460.160,00€.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ έχει θέσει ως στόχο την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση συγκεκριμένων λειτουργιών, με τα πρώτα επιμέρους υποσυστήματα να τίθενται σε λειτουργία από το τέλος του 2026.

Πλέγμα διασταυρώσεων

Παράλληλα το νέο Taxisnet, θα υποστηρίζει τις ακόλουθες δυνατότητες:

  1. Την απόδοση ΑΦΜ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ο οποίος πρέπει να έχει την απαιτούμενη ευελιξία ως προς το σχηματισμό του να προσαρμόζεται σε αλλαγές στη νομική βάση.
  2. Την έναρξη και τον κύκλο ζωής κάθε επαγγελματικής-επιχειρηματικής δραστηριότητας αποδίδοντας Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και τηρώντας ό,τι προβλέπει ο νόμος για το είδος της δραστηριότητας ή επιχείρησης κατά περίπτωση.
  3. Την αρχή «μόνον άπαξ», σύμφωνα με την οποία τα φυσικά και νομικά πρόσωπα χρειάζεται να εισάγουν μόνο μία φορά τις απαιτούμενες πληροφορίες στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με τη Δημόσια Διοίκηση.
  4. Θα διαλειτουργεί με μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης (π.χ. Εθνικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας) που διαθέτουν αυθεντική πληροφορία προκειμένου να αντλεί δεδομένα αναφορικά με ιδιότητες και χαρακτηριστικά φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και παρέχει τη δυνατότητα επισύναψης σχετικού δικαιολογητικού για κάθε πληροφορία που λαμβάνεται.
  5. Θα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο για τις επιχειρήσεις, τις Αστυνομικές Αρχές, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ασφαλιστικούς φορείς/ΗΔΙΚΑ/e-ΕΦΚΑ, Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), Επιμελητήρια, δικαστήρια (π.χ. Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία), άλλες δημόσιες υπηρεσίες, άλλες φορολογικές αρχές αλλοδαπής, αρχές έκδοσης εγγράφων άλλων χωρών, το Μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, τις εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητόδρομων, το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας του Υπουργείου Υποδομών και Μετα-φορών, την ηλεκτρονική εφαρμογή «Συστηθείτε» (Know Your Customer –eGov-KYC), καθώς και με εταιρείες τηλεφωνίας, εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και πιστωτικά ιδρύματα.
  6. Θα παρέχει αυτοματοποιημένες λειτουργίες ενημέρωσης των στοιχείων του Φορολογικού Μητρώου σύμφωνα με τα «γεγονότα ζωής» φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
  7. Θα υποστηρίζει τον εντοπισμό και τη συστηματική σήμανση ανενεργών φορολογούμενων.
  8. Θα παρέχει λειτουργίες μεταβολής των τηρούμενων στοιχείων σύμφωνα με συγκεκριμένους επιχειρησιακούς κανόνες από εξουσιοδοτημένους χρήστες της ΑΑΔΕ ή εξουσιοδοτημένους από την ΑΑΔΕ χρήστες άλλων δημόσιων υπηρεσιών.
  9. Θα περιλαμβάνει αυτοματοποιημένες λειτουργίες ελέγχου ποιότητας και δια-σταύρωσης δεδομένων από πρόσφορες πηγές σύμφωνα με επιχειρησιακούς κανόνες με στόχο την αποτροπή διπλών εγγραφών και σφαλμάτων, την αναγνώριση και ταυτοποίηση προβληματικών ή ενδεχομένως αναληθών εγγραφών.
  10. Υποστηρίζει τη διαχείριση εκπροσώπων των φορολογούμενων (π.χ. λογιστές, φοροτεχνικούς, φορολογικούς εκπροσώπους, πληρεξουσίους) και τη δημιουργία κύκλου διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων από φορολογούμενους.