Τράπεζες: Ο εφιάλτης των απολύσεων – Άσχημα νέα για τους εργαζόμενους

Τράπεζες: Μαζικές εκκαθαρίσεις σχεδιάζουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα εντός του 2021. Συνεχής αξιολογήσεις και αυστηρές αποφάσεις που δείχνουν την έξοδο στους εργαζόμενους. Όλα τα νέα στο xristika.gr.

Ο εφιάλτης της απόλυσης επέστρεψε στον τραπεζοϋπαλληλικό κλάδο και μάλιστα μέσα στην πανδημία, ενώ για πρώτη φορά προβάλλεται από την τράπεζα ως λόγος απόλυσης η χαμηλή απόδοση του εργαζομένου.

Έτσι επιβεβαιώνονται όσοι υποστήριζαν με τις 25 απολύσεις τραπεζικών στην Πειραιώς τον Δεκέμβριο του 2019 ότι από τη στιγμή που άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» και με δεδομένη την βούληση των τραπεζιτών να συνεχιστεί ο περιορισμός προσωπικού, η «Δαμόκλειος σπάθη» θα παραμένει πάνω από τον τραπεζοϋπαλληλικό χώρο.

Αυτή τη φορά είναι η Eurobank που προχώρησε στην απόλυση τραπεζικού, με 33 χρόνια προϋπηρεσίας, θυροκολλώντας την καταγγελία σύμβασης, με την αιτιολογία της «ελλιπούς υπηρεσιακής απόδοσης και επαγγελματικής ανεπάρκειας». Πρόκειται για την πρώτη απόλυση σε τράπεζα με επίκληση χαμηλής απόδοσης, με την τράπεζα να εκμεταλλεύεται την αλλαγή του κανονισμού εργασίας του 2015-σε συμφωνία με το αντιπροσωπευτικό σωματείο-που διευκολύνει την απομάκρυνση εργαζομένου, επειδή δεν έπιασε τους στόχους.

Σημειώνεται, ότι τον δρόμο της εξόδου από την Eurobank, πήραν τον περασμένο Νοέμβριο πάνω από 800 εργαζόμενοι συμμετέχοντας σε πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης.

Την απόλυση κατήγγειλε με σκληρή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου:

«Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας και στο αποκορύφωμα της πανδημίας όπου η κοινωνία στερείται βασικών ελευθεριών για λόγους δημόσιας υγείας και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν, η τράπεζα αποφάσισε να βάλει σε καραντίνα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Η τράπεζα εντελώς αιφνιδιαστικά προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, καταλύοντας μάλιστα το ύψιστο των εργασιακών δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην εργασία. Με τον πλέον ανάλγητο τρόπο χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση η Τράπεζα κατήγγειλε τη Σύμβαση Εργασίας συναδέλφισσας με (33) τριάντα τρία χρόνια προϋπηρεσίας.

Η Τράπεζα με απίστευτο κυνισμό θυροκόλλησε καταγγελία Σύμβασης σε συνάδελφο «λόγω ελλιπούς υπηρεσιακής απόδοσης και επαγγελματικής ανεπάρκειας».

Η Τράπεζα δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο καταπατώντας κάθε έννοια αξιοπρέπειας αδιαφορώντας για προσωπικές, οικογενειακές υποχρεώσεις με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, εστιάζοντας μόνο στο γρήγορο κέρδος και στη δημιουργία ενός σκληρού εργοδοτικού προφίλ που θα καταπατά δικαιώματα απολύοντας εργαζόμενους χωρίς κανένα σοβαρό λόγο.

Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας που διατυμπανίζει η τράπεζα τόσο για τους υπαλλήλους της, όσο και για τους πελάτες, αποδεικνύεται ως επικοινωνιακό τέχνασμα.

Η καταπάτηση των ωραρίων, η έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες βαθμολόγησης και εξέλιξης του προσωπικού, οι κακές συμπεριφορές και το εργασιακό mobbing, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τα προβλήματα με την τηλεργασία, τα προβλήματα στο δίκτυο με τον όγκο εργασιών και την ασύλληπτη στοχοθεσία κ.α. είναι τα πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν την επαγγελματική αλλά και την ψυχολογική κατάσταση των συναδέλφων.

Ας το αντιληφθούν επιτέλους οι ιθύνοντες της τράπεζας. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Σήμερα απολύεται μια συνάδελφος αλλά αύριο μπορεί να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση ο καθένας από εμάς. Η τράπεζα αυθαίρετα καθορίζει ανέφικτους στόχους πέρα από το ανθρωπίνως δυνατό θέτοντας σε δίλημμα ή γίνεστε ψυχολογικά ράκη ή ανεπαρκείς επαγγελματικά με συνέπεια την απόλυση.

Η ευθύνη βαραίνει εξολοκλήρου την τράπεζα. Το δικαίωμα στην εργασία είναι υπέρτατο αγαθό συνταγματικά κατοχυρωμένο. Οι απολύσεις αποτελούν άσκηση μορφής βίας που δεν χωράει σε κανένα υγιές εργασιακό περιβάλλον.

Συγκαλείται έκτακτο Δ.Σ. του Συλλόγου
Αποστέλλουμε επιστολή προς την Ο.Τ.Ο.Ε. ώστε να συντονίσουμε σε κλαδικό επίπεδο τον αγώνα μας.
Καλούμε την Τράπεζα να ανακαλέσει την καταγγελία. Θα δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί μέχρι τέλους. Η αλληλεγγύη, η αποφασιστικότητά μας, η ενότητα και η κλαδική συν αντίληψη είναι τα όπλα μας».

Τράπεζες: Μαζικές «εκκαθαρίσεις» και το 2021

Έτος συνέχισης των μαζικών «εκκαθαρίσεων» τραπεζοϋπαλλήλων θα είναι το 2021, με τον εκπρόσωπο των τραπεζιτών να στέλνει σαφέστατο μήνυμα, για το μέλλον της εργασίας στον κλάδο, ο οποίος θα συρρικνωθεί περαιτέρω.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνική Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Πειραιώς Γιώργου Χαντζηνικολάου στην προχθεσινή (19/2) συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους στόχους των τραπεζιτών, που εξακολουθούν να θεωρούν υπεράριθμο το προσωπικό των τραπεζών.

Ειδικότερα ερωτηθείς από βουλευτή, μέλους της επιτροπής για την απασχόληση στον τραπεζικό χώρο ο Γ. Χαντζηνικολάου απάντησε ως εξής (πρακτικά): «Τι να σας πω; Είναι κοινό μυστικό ότι το τραπεζικό σύστημα απασχολεί πιο πολλά άτομα από ό,τι χρειάζεται. Και ξέρετε όλους τους περιορισμούς που έχουμε για να αποφύγουμε τις μη σωστές απολύσεις και κάθε φορά που φεύγει κόσμος φεύγει με εθελουσίες οι οποίες είναι «χρυσωμένες». Τι να σας πω τώρα, από κει και πέρα; Ο νοών νοείτω!»

Συνεπώς, ο πρόεδρος της ΕΕΤ επιβεβαίωσε στη Βουλή, ότι ο περιορισμός των εργαζομένων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα σταματήσει, αφού οι εναπομείναντες 33.000 τραπεζοϋπάλληλοι-μετά την απομάκρυνση περί των 3.700 το 2020- θεωρούνται πολλοί.

Μάλιστα, οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές για μείωση προσωπικού ειδικές συνθήκες εν μέσω πανδημίας (τηλεργασία, ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών), αλλά και την αυξημένη ρευστότητα, ώστε να «σπρώξουν» το συντομότερο όσο γίνεται περισσότερους τραπεζοϋπαλλήλους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων στόχος είναι η απομάκρυνση άνω των 3.000 εργαζομένων εντός του 2021, προκειμένου ο συνολικός αριθμός να πέσει γύρω στους 30.000. Βασικό μέσο θα αποτελέσουν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, τα οποία ο Γ. Χαντζηνικολάου χαρακτήρισε «χρυσωμένα», παραλείποντας ωστόσο να αναφέρει ότι στην τράπεζά του (Πειραιώς) υπήρξαν και 25 απολύσεις στα τέλη του 2019. Οι νέες εθελούσιες εκτιμάται ότι θα ξεδιπλωθούν ακόμα και εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται, ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, κάνοντας λόγο στις αρχές του 2021 για υποχρέωση στο ΤΧΣ και τον SSM, το προσωπικό της τράπεζας να ισοσκελιστεί στα όρια του ανταγωνισμού.

Τράπεζες: Έχουν φύγει περισσότεροι από τους μισούς

Το 2020 υπολογίζεται ότι γύρω στους 3.700 τραπεζοϋπαλλήλους τέθηκαν εκτός τραπεζών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απομακρύνσεων των τελευταίων χρόνων, ο οποίος ξεπέρασε το 10% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στα τέλη του 2019 ήταν 36.663.

Μετά τις απομακρύνσεις, του 2020, το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων περιορίστηκε γύρω στις 33.000. Δηλαδή, έχουν μείνει οι μισοί από το 2009, που ανέρχονταν σε 65.682 (στοιχεία της ΤτΕ)!