Τράπεζες: Νέες χρεώσεις από σήμερα – Τι θα μας κοστίσει

Τράπεζες: Από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή οι νέες τραπεζικές χρεώσεις, όπως προβλέπεται από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός.

Η περίοδος των 30 ημερών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ ολοκληρώθηκε και οι αλλαγές ξεκινούν άμεσα, φέρνοντας σημαντική ελάφρυνση για πολίτες και επιχειρήσεις.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την πλήρη κατάργηση των χρεώσεων για πληρωμές προς δημόσιους φορείς, όπως το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δήμοι, καθώς και προς παρόχους ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.

Οι συναλλαγές αυτές, που μέχρι τώρα επιβαρύνονταν με προμήθειες μεταξύ 0,40 και 0,60 ευρώ, πλέον θα εκτελούνται χωρίς κόστος, είτε πραγματοποιούνται μέσω πάγιας εντολής είτε όχι.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης την καθιέρωση πλαφόν 0,50 ευρώ για διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων έως 5.000 ευρώ, καταργώντας τις ποσοστιαίες χρεώσεις και τις υψηλές προμήθειες που συχνά ξεπερνούσαν τα 2 ευρώ ανά συναλλαγή.

Πλέον, το συνολικό κόστος για μεταφορές τέτοιου ύψους δεν θα ξεπερνά το 1 ευρώ, ακόμη και αν επιβάλλεται χρέωση από αμφότερες τις τράπεζες.

Σε δήμους όπου υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, καταργούνται οι χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών, οι οποίες μέχρι σήμερα κυμαίνονταν μεταξύ 1,5 και 3 ευρώ ανά συναλλαγή.

Επιπλέον, μηδενίζονται οι χρεώσεις για την εμφάνιση υπολοίπου λογαριασμού στο ΑΤΜ, ανεξαρτήτως της τράπεζας στην οποία ανήκει ο λογαριασμός.

Ακόμη, καταργούνται οι χρεώσεις για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως 100 ευρώ, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως από γονείς για το «χαρτζιλίκι» των παιδιών τους ή από πολίτες για ηλεκτρονικές αγορές.

Παράλληλα, μειώνονται οι χρεώσεις για πληρωμές μικρής αξίας με κάρτα.

Συγκεκριμένα, οι προμήθειες για συναλλαγές έως 20 ευρώ μειώνονται στο μισό, ενθαρρύνοντας μικρές επιχειρήσεις όπως περίπτερα, ταξί και λαϊκές αγορές να δέχονται ευκολότερα πληρωμές με κάρτα.

Συνολικά, τα μέτρα αναμένεται να μειώσουν τα ετήσια έσοδα των τραπεζών κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες: Τι ώρα πρέπει να βγάζετε λεφτά από το ATM

Τράπεζες: Ενώ προσφέρουν ευκολία, η χρήση τους τη νύχτα ή σε ώρες εκτός αιχμής μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την προσωπική σας ασφάλεια όσο και τα χρήματά σας.

Παρόλο που τα ΑΤΜ είναι διαθέσιμα 24 ώρες την ημέρα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ορισμένους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση τους εκτός των τραπεζικών ωρών.

Ενώ προσφέρουν ευκολία, η χρήση τους τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια ωρών εκτός αιχμής μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την προσωπική σας ασφάλεια όσο και την ασφάλεια των χρημάτων σας . Γιατί λοιπόν θα πρέπει να τα αποφεύγετε;

Ένας από τους κύριους λόγους για να αποφεύγεται η χρήση των ΑΤΜ εκτός τραπεζικού ωραρίου είναι ο αυξημένος κίνδυνος κλοπής και απάτης.

Τα ΑΤΜ είναι πιο ευάλωτα σε εγκληματικές δραστηριότητες τη νύχτα ή σε ώρες εκτός αιχμής.

Το σκοτάδι και η έλλειψη ανθρώπων γύρω τους τα καθιστούν ευκολότερους στόχους για τους εγκληματίες, οι οποίοι μπορούν να εκμεταλλευτούν κάθε περισπασμό για να διαπράξουν ληστεία.

Επιπλέον, η απάτη με ΑΤΜ, όπως η χρήση συσκευών αποκοπής χρημάτων, είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν υπάρχει λιγότερη επιτήρηση.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η έλλειψη προσωπικού για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Εάν ένα ΑΤΜ κολλήσει εκτός τραπεζικού ωραρίου, δεν δίνει χρήματα ή χρεώνει την κάρτα σας, δεν έχετε κανέναν να απευθυνθείτε άμεσα.

Ενώ το προσωπικό είναι διαθέσιμο κατά τη διάρκεια των τραπεζικών ωρών για την επίλυση τυχόν προβλημάτων, η επίλυση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο τη νύχτα ή τα Σαββατοκύριακα, οδηγώντας σε απογοήτευση και ακόμη και σε απώλεια χρημάτων.

Εκτός από τους κινδύνους ασφαλείας, τα ΑΤΜ δεν αναπληρώνονται συνεχώς εκτός των τραπεζικών ωρών .

Αυτό σημαίνει ότι εάν το ΑΤΜ ξεμείνει από χρήματα ή παρουσιάσει τεχνική βλάβη, ενδέχεται να μην μπορείτε να ολοκληρώσετε τη συναλλαγή μέχρι να ανοίξει εκ νέου το υποκατάστημα.

Κατά τις εργάσιμες ώρες των τραπεζών, τα ΑΤΜ αναπληρώνονται συχνότερα, ώστε να είναι λειτουργικά και να διαθέτουν επαρκή μετρητά.

ATM: Πριν εισάγετε την κάρτα σας τσεκάρετε αυτό το πράγμα

ATM: Οι απατεώνες βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να εξαπατούν τους πολίτες.

Πρόσφατα, εμφανίστηκε μια μέθοδος γνωστή ως «στο ΑΤΜ», η οποία απαιτεί μόνο ένα κομμάτι χαρτί από τον κλέφτη. Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από αυτήν;

Για πολλούς, η ανάληψη χρημάτων από ένα ΑΤΜ είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Μια φαινομενικά ακίνδυνη συσκευή μπορεί να γίνει εργαλείο για τους απατεώνες που έχουν αναπτύξει τη μέθοδο «στο ΑΤΜ».

Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα κομμάτι χαρτί για να μπλοκάρουν τον μηχανισμό του ΑΤΜ. Επιπλέον, οι κλέφτες μπορούν να χειριστούν έξυπνα την κατάσταση εκμεταλλευόμενοι την ασυνειδησία μας.

Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός κομματιού χαρτιού στην υποδοχή της κάρτας, η οποία καθιστά αδύνατη την επιστροφή της κάρτας μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Οι απατεώνες συχνά κολλάνε στο μηχάνημα πλαστά στοιχεία επικοινωνίας για την «τεχνική υπηρεσία».

Ως αποτέλεσμα, το θύμα, στην προσπάθειά του να λύσει το πρόβλημα, καλεί τον αριθμό που παρέχεται, όπου μιλάει με έναν εγκληματία που παριστάνει τον τεχνικό εξυπηρέτησης.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο απατεώνας ζητά προσωπικές πληροφορίες και έναν κωδικό PIN, που υποτίθεται ότι είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση της κάρτας.

Αφού λάβει αυτές τις πληροφορίες, κάνει ανάληψη χρημάτων από το λογαριασμό του θύματος.

Εάν ένα ΑΤΜ έχει πάρει την κάρτα σας, το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι. Ποτέ μην καλέσετε τους αριθμούς στο ΑΤΜ, ακόμη και αν φαίνονται νόμιμοι.

Αντ’ αυτού, επικοινωνήστε απευθείας με την τράπεζα μέσω της γραμμής βοήθειας που είναι διαθέσιμη στον επίσημο ιστότοπο ή στην εφαρμογή για κινητά.

Το μπλοκάρισμα της κάρτας σας σε μια τραπεζική εφαρμογή είναι ένα ακόμη βήμα για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των χρημάτων σας.

Οι σύγχρονες εφαρμογές διαθέτουν μια λειτουργία για το άμεσο πάγωμα των κεφαλαίων στην κάρτα σας, εμποδίζοντας τους απατεώνες να την χρησιμοποιήσουν καταχρηστικά.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης, αξίζει να δώσετε προσοχή στην εμφάνιση του ΑΤΜ. Εάν η υποδοχή της κάρτας εμφανίζεται μπλοκαρισμένη ή φαίνεται ύποπτη, είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσετε το ΑΤΜ.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τη χρήση ΑΤΜ σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, ιδίως αργά τη νύχτα. Τα ΑΤΜ που βρίσκονται σε εποπτευόμενες τοποθεσίες ή κοντά σε υποκαταστήματα τραπεζών είναι συνήθως ασφαλέστερα.

Οι απάτες με ΑΤΜ αποτελούν παράδειγμα του πώς απλές λύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαπάτηση των ανθρώπων. Η διατήρηση της ψυχραιμίας, ο ενδελεχής έλεγχος της συσκευής πριν από τη χρήση της και η επικοινωνία με την επίσημη γραμμή βοήθειας της τράπεζάς σας είναι βασικά βήματα που μπορούν να σας προστατεύσουν από οικονομικές απώλειες.

Να είστε προσεκτικοί – σήμερα, ακόμη και οι πιο απλές ενέργειες, όπως η ανάληψη μετρητών, απαιτούν προσοχή και προσοχή.

ATM: Aν παρατηρήσετε αυτή τη λεπτομέρεια μην κάνετε ανάληψη χρημάτων

ATM: Παρόλο που το ψηφιακό χρήμα κατακτά σιγά-σιγά την καθημερινότητα, είναι αδύνατο να μην βρεθείτε να πρέπει να κάνετε ανάληψη χρημάτων κατά καιρούς, το χάρτινο χρήμα είναι χρήσιμο για πολλά πράγματα και το να έχετε το ΑΤΜ ως βοήθημα είναι πραγματικά αδύνατο να μην το λάβετε υπόψη σας. Αυτό είναι βέβαιο, πάντα και σε κάθε περίπτωση.

Υπάρχουν όμως κάποιες προφυλάξεις που δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε και που μπορούν στην πραγματικότητα να μας κάνουν όχι μόνο να υποπέσουμε σε σφάλματα αλλά και να διατρέξουμε κινδύνους που δεν είναι αμελητέοι. Παγίδες ας πούμε που μπορεί να μας κάνουν να μετανιώσουμε για την επιλογή μας να μην έχουμε πληρώσει με εικονικό νόμισμα.

Όταν πηγαίνετε στο ΑΤΜ είναι πάντα καλό να είστε προσεκτικοί, αν παρατηρήσετε κάποια συγκεκριμένη κίνηση είναι πάντα καλύτερα να αποσυρθείτε και να περιμένετε ίσως για μια μεταγενέστερη ώρα ή ακόμα και μια άλλη μέρα. Αρχικά, προσέξτε τα ύποπτα άτομα που μπορεί να βρίσκονται γύρω ή κοντά στο ΑΤΜ.

Στη συνέχεια, ελέγξτε επίσης για ανωμαλίες στο ίδιο το μηχάνημα την ώρα που εκτελείται η λειτουργία και τέλος την παρουσία καμερών που μπορεί επίσης να βρίσκονται κοντά στο πληκτρολόγιο ή κοντά στο ΑΤΜ. Όλες αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα ή απάτες όχι μικρής σημασίας.

Η συμβουλή λοιπόν είναι να δίνετε πάντα προσοχή στα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα και αν χρειαστεί να ζητάτε και το υπόλοιπο του τι υπάρχει εκείνη τη στιγμή μέσα στην κάρτα και επομένως και του τι έχει αναληφθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, ώστε να είστε σίγουροι ακόμα και όταν πάτε να ελέγξετε ότι όλα είναι εντάξει.

Να είστε επίσης προσεκτικοί όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό PIN σας, μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν απάτες ακόμη και στο πληκτρολόγιο του ΑΤΜ, και στη συνέχεια ακόμη και οι κάμερες μπορεί να μην είναι ασφαλείς, στην πραγματικότητα μερικές φορές είναι φτιαγμένες επίτηδες για να μπορούν να δουν τυχόν κωδικούς και επομένως να ανακαλύψουν πώς να εισάγουν την κάρτα σας.

Ανά πάσα στιγμή είναι απαραίτητο να είστε προσεκτικοί σε ό,τι κάνετε για να μην διατρέχετε κινδύνους που μπορεί να είναι όχι μικρής σημασίας και που επίσης μας κάνουν να χάνουμε πάρα πολλά χρήματα. Είναι πάντα απαραίτητο να έχουμε ένα επιπλέον μάτι ανοιχτό προκειμένου να είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε τον εαυτό μας αλλά και τις αποταμιεύσεις μας που είναι θεμελιώδεις για πάντα και σε κάθε στιγμή της ζωής μας.

ATM: Αλλάζουν οι αναλήψεις – Πώς θα τις κάνουμε πλέον

Νέα μέτρα για το τραπεζικό ανακοινώθηκαν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2025 και τα μέτρα για αναλήψεις μετρητών και μεταφορές μέσω ebanking έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τις αλλαγές και τα μέτρα για το τραπεζικό σύστημα ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. μέσα στα μέτρα έχουμε και αλλαγές στις αναλήψεις των μετρητών από τα ATMs.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, πλέον θα είναι μηδενική η χρέωση για ανάληψη μετρητών από ATM άλλης τράπεζας, από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός μας, σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν κοντά ATM για παραπάνω από μία τράπεζα. Επιπλέον πανελλαδικά, θα είναι μηδενική η χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ATM άλλων τραπεζών, από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Πάμε να δούμε αναλυητικά όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις τράπεζες, τα ΑΤΜs και τις ηλεκτρονικές τους υπηρεσίες:

  • Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking/mobile-banking) (από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις).
  • Δραστική μείωση των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών: Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000€ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).
  • Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ATM μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ATM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).
  • Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ (από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα).
  • Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα).
  • Διευρύνεται η χρήση του IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ ημερησίως, πέραν των 500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις.
  • Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά.
  • Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η πρόσβαση σε δανεισμό, απαλείφοντας τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων.
  • Ενισχύεται η διαφάνεια και το πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να συγκρίνουν επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, καθώς και χρεώσεις που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο της ΤτΕ.
  • Εθελοντική Συνεισφορά των συστημικών τραπεζών: Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν ποσό €100 εκατ., ενισχύοντας τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων.