Τράπεζες: Το μεγαλύτερο πλεόνασμα καταθέσεων από όλες τις τράπεζες στην ευρωζώνη έχουν οι ελληνικές, κάτι που εξηγεί και την απροθυμία τους να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις στους καταθέτες.
Όμως, το 2024, οι τράπεζες θέτουν στόχο να αξιοποιήσουν αυτό το πλεόνασμα για να αυξήσουν δυναμικά τις χορηγήσεις δανείων, καθώς τα κέρδη που αποκομίζουν από τη διαφορά (spread) ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων θα κορυφωθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να αρχίσουν και οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Τα στοιχεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ για το τρίτο τρίμηνο του 2023 επιβεβαιώνουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την παράδοξη κατάσταση που έχει δημιουργήσει στις ελληνικές τράπεζες το γεγονός ότι ενεπλάκησαν σε μια πολυετή και καταστροφική για τις ίδιες οικονομική κρίση, όπου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν με τα μισά τους χαρτοφυλάκια δανείων «στο κόκκινο».
Έτσι, ενώ οι ροές των καταθέσεων, σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης της οικονομίας και σταθερότητας, έχουν επανέλθει σε κανονικότητα, την ίδια ώρα τα χαρτοφυλάκια δανείων έχουν αποψιλωθεί, κυρίως μέσα από τη διαδικασία τιτλοποίησης με κρατικές εγγυήσεις (σχέδιο «Ηρακλής») και οι νέες χορηγήσεις δίνονται με… σταγονόμετρο και δεν επαρκούν για να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η ισορροπία μεταξύ δανείων και καταθέσεων.
Τα στοιχεία του SSM δίνουν την εικόνα ενός τραπεζικού συστήματος που… πνίγεται από τις καταθέσεις χωρίς να τις αξιοποιεί για να χορηγεί δάνεια:
Η στρέβλωση της υπερβάλλουσας ρευστότητας και των «αναιμικών» χορηγήσεων γνωρίζουν και οι τραπεζικές διοικήσεις ότι δεν μπορεί να παραταθεί, ιδιαίτερα από το 2024 και μετά, όπου δεν θα έχουν την ίδια ισχυρή ώθηση στα κέρδη τους από τις διαφορές επιτοκίων και θα χρειασθεί να αυξήσουν όσο ταχύτερα γίνεται τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, ώστε να αναπληρωθούν και τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν φύγει από τους ισολογισμούς με νέα, υγιή δάνεια.
Η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης θα είναι το 2024 ο κορυφαίος στόχος των τραπεζικών διοικήσεων, καθώς το 2023 διαψεύσθηκαν οι αρχικές προσδοκίες για μεγάλη επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία των τραπεζών καταστρώνουν τα σχέδιά τους για μεγάλη επιτάχυνση των χορηγήσεων, ιδιαίτερα από την άνοιξη και μετά, όπου η ΕΚΤ αναμένεται να στείλει στην αγορά το πρώτο «σήμα» χαλάρωσης της πολιτικής της, προχωρώντας σε μια μείωση κατά 0,25%. Δύο είναι τα πεδία όπου οι τράπεζες θα «γκαζώσουν» για να ανακτήσουν το έδαφος που χάθηκε το 2023:
Δεν είδαν με καλό μάτι οι τράπεζες την μείωση της προμήθειας στις συναλλαγές και βγαίνουν στην… αντεπίθεση!
Μια «ξεχασμένη» εδώ και 15 χρόνια υπουργική απόφαση για την προστασία των καταναλωτών από επιβαρύνσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες και έχουν κριθεί παράνομες από τα δικαστήρια εφάρμοσε το υπουργείο Ανάπτυξης για να επιβάλει βαρύ πρόστιμο σε τράπεζα, δημιουργώντας πολεμικό κλίμα με τον κλάδο για ένα θέμα υψηλής ευαισθησίας για τις τράπεζες.
Η εν λόγω υπουργική απόφαση (Ζ1-798/2008) φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού Ανάπτυξης, Χρήστου Φώλια και βασίζεται στον νόμο για την προστασία του καταναλωτή (ν. 2251/1994).
Ο Χρ. Φώλιας, παρά τις έντονες τότε αντιδράσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, είχε ικανοποιήσει ένα βασικό αίτημα των καταναλωτικών οργανώσεων και του νομικού κόσμου της χώρας, που είχαν κερδίσει στα δικαστήρια πολλές υποθέσεις σχετικές με τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για πολλές κατηγορίες χορηγήσεων, από τα στεγαστικά δάνεια ως τις πιστωτικές κάρτες.
Έτσι, ο κ. Φώλιας είχε υπογράψει την υπουργική απόφαση με θέμα «Απαγόρευση αναγραφής Γενικών Όρων Συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».
Μια απόφαση, όπου ουσιαστικά συγκεντρώνονταν όλοι οι επιμέρους Γενικοί Όροι Συναλλαγών που είχαν κριθεί ως καταχρηστικοί από τα δικαστήρια με αμετάκλητες αποφάσεις και απαγορευόταν στις τράπεζες να τους εφαρμόζουν στο εξής.
Με βάση αυτή την απόφαση, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης είχαν πλέον τη δυνατότητα να εξετάζουν καταγγελίες καταναλωτών για εφαρμογή από τις τράπεζες καταχρηστικών όρων συναλλαγών και να επιβάλλουν πρόστιμα.
Οι τράπεζες σε μεγάλο βαθμό προσαρμόσθηκαν στο πνεύμα της υπουργικής απόφασης, προχωρώντας σε αλλαγές και προσαρμογές των Γενικών Όρων Συναλλαγών.
Πολύ σπάνιες ήταν οι περιπτώσεις όπου τράπεζα ελέγχθηκε με βάση τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και από πολλούς η ύπαρξή της είχε ξεχασθεί.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…