Τράπεζα Πειραιώς: Συναγερμός για το e-banking – Μην απαντήσετε σε αυτό το μήνυμα

Τράπεζα Πειραιώς: Ιδιαιτέρως προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι χρήστες της Τράπεζας Πειραιώς, με τη νέα προσπάθεια που γίνεται να χακάρουν το νέο e-banking της Τράπεζας.

Σημειώνεται εδώ πως από τις αρχές Ιουνίου η winbank έχει αλλάξει πλέον σε Piraeus e-banking και Piraeus app.

Με αφορμή λοιπόν την προαναφερθείσα τροποποίηση, απατεώνες επιχειρούν μέσω e-mails να κοροϊδέψουν τους πελάτες της τράπεζας.

Χρησιμοποιώντας το νέο λογότυπο της Τράπεζας Πειραιώς έχουν στείλει τις τελευταίες ώρες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τα οποία ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι κινδυνεύουν με άμεσο αποκλεισμό από το λογαριασμό τους.

Ως αποστολέας αναφέρεται το Piraeus e-banking, που χρησιμοποιεί η τράπεζα πλέον ως κεντρική ονομασία της.

Υπενθυμίζουμε για ακόμη μια φορά ότι δεν θα πρέπει να κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο του μηνύματος. Αν το κάνετε θα ανοίξει μία νέα σελίδα που μοιάζει την αρχική του e-banking της Τράπεζας Πειραιώς και οι διαδικτυακοί εγκληματίες θα μπορέσουν έτσι να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Τράπεζα Πειραιώς: Σάλος με πρόστιμο εκατομμυρίων και λουκέτα – Τι έχει συμβεί

Υπό το βάρος των καταγγελιών του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), η Διοίκηση της Τράπεζας υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί με την εργατική νομοθεσία στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων της, στο πολυδιαφημισμένο Νέο Μοντέλο ψηφιακών καταστημάτων, προϋπολογισμού άνω των 80εκ. €.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο η Διοίκηση της Τράπεζας αναγκάσθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Επιθεώρησης και να «ξηλώσει» τις θέσεις εργασίας που είχε τοποθετήσει αναγκάζοντας τους υπαλλήλους της να εξυπηρετούν το πελατειακό κοινό σε καναπεδάκια και τραπεζάκια που θυμίζουν σαλόνι πλοίου, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών μυοσκελετικών παθήσεων τους εργαζόμενους.

Η τράπεζα αναγκάσθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Επιθεώρησης, αφού το προηγούμενο διάστημα της είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1,65 εκ. € και τριήμερο κλείσιμο τραπεζικού καταστήματος στη Θεσσαλονίκη για την μη τήρηση του νόμιμου ωραρίου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ:

Είναι ίσως η πρώτη φορά που μια συστημική Τράπεζα, και μια από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, υποχρεώνεται να αναθεωρήσει ένα τόσο ακριβοπληρωμένο project. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο ΣΕΥΤΠΕ επιτυγχάνει να εφαρμοσθεί η νομιμότητα στα εργασιακά, με πλέον εμβληματική την προσπάθεια για την πιστή τήρηση του νομίμου ωραρίου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων από κοινού με την Επιθεώρηση Εργασίας (επιβολή προστίμου ύψους 1,65 εκ. € στην Τράπεζα Πειραιώς – τριήμερο κλείσιμο τραπεζικού καταστήματος στη Θεσσαλονίκη).

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος των Εργαζόμενων προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, μπροστά στον άμεσο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών μυοσκελετικών παθήσεων στους εργαζόμενους του Δικτύου, που αναγκάζονταν να εξυπηρετούν το πελατειακό κοινό σε καναπεδάκια και τραπεζάκια που θυμίζουν σαλόνι πλοίου.

Όπως αποδείχθηκε περίτρανα από τα σχετικά Δελτία Ελέγχου, ο όλος σχεδιασμός δεν πληρούσε σε καμία περίπτωση τις νόμιμες προδιαγραφές προστασίας της υγείας των εργαζομένων, καθώς μεταξύ άλλων, οι θέσεις εργασίας κρίθηκαν ακατάλληλες και μη εργονομικές. Η Διοίκηση της Τράπεζας αναγκάσθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Επιθεώρησης και να «ξηλώσει» τις θέσεις εργασίας, όχι μόνο για να μην υποστεί τα επαπειλούμενα πρόστιμα, αλλά και για να αποφύγει την περαιτέρω αρνητική δημοσιότητα, καθώς ο ΣΕΥΤΠΕ :

ενημέρωσε σχετικά τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με αποτέλεσμα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να καταθέσουν σχετική ερώτηση, και
το θέμα απασχόλησε το Κοινοβούλιο, με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Νάσου Ηλιόπουλου.
Η ανατροπή του σχεδιασμού που αγνοούσε επιδεικτικά τα θέματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, θεωρούμε ότι θα έχει ευρύτερες θετικές επιπτώσεις για την υγεία των εργαζομένων, όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε μια σειρά εταιρειών που απασχολούν υπαλλήλους γραφείου, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια επιδίδονται σε εργασιακούς πειραματισμούς, με κοινό παρονομαστή την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Καλούμε εργαζόμενους και συνδικαλιστικούς φορείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, γιατί η περιφρούρηση της νομιμότητας και της εργασιακής αξιοπρέπειας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το παρόν και το μέλλον της εργασίας.

Τράπεζα Πειραιώς: Έκτακτη ανακοίνωση – Τι πρέπει να κάνετε με το winbank

H Winbank πλέον εμφανίζει μήνυμα κατά τη διαδικασία μεταβολής του κινητού extrapin, πως θα πρέπει να προβείς και στην αλλαγή του αριθμού στην υπηρεσία IRIS Payments.

Είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση για να μην συναντήσουμε προβλήματα σε μελλοντικές συναλλαγές μας.

Συγκεκριμένα:

Σημαντική Ενημέρωση:

Μπορείτε να ενημερώσετε την εγγραφή σας στην υπηρεσία IRIS payments με τον νέο σας αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Απενεργοποιηθείτε και ενεργοποιηθείτε εκ νέου στην υπηρεσία IRIS payments, ώστε να σας βρίσκουν με τον νέο σας αριθμό κινητού και να λαμβάνετε τα ενημερωτικά sms μηνύματα της υπηρεσίας.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η μεταβολή του extrapin κινητού ολοκληρώνεται μετά από κλήση στο 2102388000 όπου δίνετε τον αριθμό της αίτησης που εμφανίζει το σύστημα και πραγματοποιείται η αλλαγή του κινητού.

Τράπεζα Πειραιώς: Τι αναφέρει για το ψηφιακό πορτοφόλι

Ανακοίνωση για τους όρους χρήσης των ψηφιακών πορτοφολιών εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι όροι χρήσης των ψηφιακών πορτοφολιών τρίτων παρόχων επικαιροποιήθηκαν.

Παρακαλούμε να τους διαβάσετε προσεκτικά και σε περίπτωση που δεν συμφωνείτε με αυτούς, να αφαιρέσετε άμεσα και το αργότερο έως 31/12/2023 τις κάρτες σας από τα ψηφιακά πορτοφόλια Apple Pay, Google Pay™, Garmin Pay™, Fitbit Pay, άλλως θα θεωρηθεί ότι τους αποδέχεστε.

Σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα Πειραιώς δεν φέρει καμία ευθύνη για τις συναλλαγές που πραγματοποιείτε με ψηφιακά πορτοφόλια τρίτων παρόχων.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση απευθύνεται αποκλειστικά σε πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι έχουν προσθέσει κάρτα Visa ή/και Mastercard® εκδόσεώς της στα ψηφιακά πορτοφόλια, έως και 03/11/23.

Τράπεζα Πειραιώς: Αλλάζει η λειτουργία της – Πώς θα κάνουμε συναλλαγές

Ένα νέο τύπο τραπεζικού καταστήματος υιοθετεί η Τράπεζα Πειραιώς, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία και ενσωματώνοντας τις σύγχρονες τραπεζικές τάσεις και πρακτικές.

Στόχος είναι η δημιουργία των καταστημάτων του μέλλοντος, που θα συνδυάζουν καινοτομίες και στοχευμένη εξυπηρέτηση από έμπειρους τραπεζικούς συμβούλους, σε ένα μοντέρνο και ευχάριστο περιβάλλον, ώστε η Τράπεζα να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών της και ταυτόχρονα να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζομένους της.

Για τον λόγο αυτό, προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις, αναδεικνύοντας τη βαρύτητα που δίνει στη δυναμική που διαθέτει το δίκτυό της, το μεγαλύτερο τραπεζικό δίκτυο της χώρας με 387 καταστήματα, τα οποία καλύπτουν στρατηγικά την επικράτεια.

Στο νέο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, ο πελάτης απολαμβάνει γρήγορη και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση σε ένα ανοικτό, φιλικό και οικείο περιβάλλον.

Με την είσοδο του τον υποδέχεται ο τραπεζικός σύμβουλος και τον κατευθύνει ανάλογα με τις εργασίες που θέλει να πραγματοποιήσει.

Οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά μέσω μηχανημάτων που αξιοποιούν το ολοκληρωμένο δίκτυο ψηφιακών καναλιών, με τη βοήθεια του προσωπικού της Τράπεζας όπου είναι απαραίτητο.

Για τη διαχείριση των ιδιαίτερων αναγκών των πελατών, υπάρχουν κλειστοί χώροι, οι οποίοι διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα των συζητήσεων.

Ο νέος, σύγχρονος σχεδιασμός του καταστήματος διευκολύνει την αλληλεπίδραση του πελάτη και του τραπεζικού συμβούλου, ώστε να βρεθεί το προϊόν ή η υπηρεσία που ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες του.

Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η συνολική εμπειρία και εξυπηρέτηση των πελατών και ενδυναμώνεται περαιτέρω η ανθρωποκεντρική κουλτούρα που χαρακτηρίζει το δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς.

Με τη χρήση των ψηφιακών μέσων και την ψηφιοποίηση των λειτουργιών, επιτυγχάνεται ο δραστικός περιορισμός των αναγκαίων εντύπων, με αποτέλεσμα τόσο τον περαιτέρω περιορισμό του χρόνου ολοκλήρωσης των συναλλαγών, όσο και τη σημαντική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της Τράπεζας.

Η μετατροπή των καταστημάτων ξεκινάει άμεσα και θα ολοκληρωθεί σταδιακά. Ήδη λειτουργούν πιλοτικά τρία νέα καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λουτράκι με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ταχύτητα και στην αμεσότητα εξυπηρέτησης του πελάτη σε ένα μοντέρνο περιβάλλον.

Η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, επενδύει στη διαρκή εξέλιξή της, εφαρμόζοντας σύγχρονες τραπεζικές πρακτικές, αξιοποιώντας το διευρυμένο δίκτυό της, επενδύοντας στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των ανθρώπων της και ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής στα συστήματά της, ώστε να ανταποκρίνεται με ταχύτητα στις σύγχρονες απαιτήσεις και προσωποποιημένες ανάγκες των πελατών της.

Τράπεζα Πειραιώς: Απίστευτη κίνηση για τους καταναλωτές – «Γονάτισε» την ALPHA

H Τράπεζα Πειραιώς λάνσαρε πριν από μερικές εβδομάδες τη νέα δυνατότητα για δόσεις ακόμη και με τη χρεωστική σου κάρτα.

Πιο συγκεκριμένα σε αυτή τη δυνατότητα εντάσσονται αγορές που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ και οποίες έχουν πραγματοποιηθεί εντός των τελευταίων 30 ημερών.

Η νέα λειτουργία μετατροπή συναλλαγής σε δόσεις με χρεωστική κάρτα, αποτελεί μια εναλλακτική πρότασης για όσους θέλουν να αγοράσουν κάτι με δόσεις και δεν έχουν πιστωτική, ωστόσο στην αρχή χρειάζεται να καταβάλλει ολόκληρο το ποσό και στη συνέχεια σου επιστρέφεται το εναπομείναν της μετατροπής, αφού η Τράπεζα θα κρατήσει την πρώτη δόση.

H μετατροπή συναλλαγής σε δόσεις πραγματοποιείται με άμεση κάλυψη από ίδια κεφάλαια της 1ης καταβολής και χρηματοδότηση των υπολοίπων μέσω δανείου. Και δυστυχώς πρέπει να περάσει από έγκριση.

Τράπεζα Πειραιώς: Έρχεται νέο κραχ στις ελληνικές τράπεζες;

Ένα οικονομικό θρίλερ εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα καθώς οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν χρήματα και μάλιστα… επειγόντως!

Σε μια δύσκολη αναζήτηση χρήματος από τη διεθνή αγορά έχουν μπει οι ελληνικές τράπεζες, που καλούνται μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ πρόσθετων κεφαλαίων για να καλύψουν τους νέους εποπτικούς κανόνες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που καλείται να συγκεντρώσει οποιοδήποτε εθνικό τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης και η αναζήτηση του φρέσκου χρήματος γίνεται πολύ ακριβή, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Eurobank, που προχώρησε σήμερα σε έκδοση ομολόγων, με στόχο την κάλυψη των εποπτικών απαιτήσεων.

Η έκδοση senior preferred ομολόγων από την τράπεζα ολοκληρώθηκε με αρκετή επιτυχία, καθώς συγκεντρώθηκαν προσφορές 650 εκατ. ευρώ.

Όμως, το επιτόκιο της έκδοσης εκτινάχθηκε στο 4,375% και ήταν περίπου διπλάσιο από το επιτόκιο αντίστοιχης περυσινής έκδοσης.

Η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης με ομόλογα έχει ήδη σημειωθεί από αναλυτές ως μια απειλή για την κερδοφορία των τραπεζών.

Όπως επισήμαιναν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί στην τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά θα επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και μπορεί να έχει επίδραση στη στρατηγική τους για περαιτέρω εκδόσεις τίτλων, ώστε να καλύψουν τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια (MREL).

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι πιέσεις στο κόστος χρηματοδότησης επιδιώκεται από τις τράπεζες να εξισορροπηθούν με άλλους τρόπους, όπως είναι η αύξηση των χορηγήσεων, η μείωση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια και η ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών εσόδων μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να μην υπάρξει πλήγμα στην κερδοφορία.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν το σοβαρότερο πρόβλημα στην ευρωζώνη με τους νέους εποπτικούς κανόνες, που υποχρεώνουν τις τράπεζες να σχηματίσουν ένα πρόσθετο μαξιλάρι κεφαλαίων (MREL), το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση εκκαθάρισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με ανάλυση που είχε κάνει η ING τον περασμένο Νοέμβριο, το συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων για να καλυφθούν οι απαιτήσεις MREL από τις τράπεζες της ευρωζώνης υπολογιζόταν σε 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 δισ. ευρώ (38%) αφορούσαν τις ελληνικές τράπεζες.

Το ποσό έχει μειωθεί ελαφρώς έκτοτε, αλλά εξακολουθεί να ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, τα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν από την αγορά ως το τέλος του 2025.

Η προσπάθεια γίνεται δύσκολη επειδή η άνοδος του πληθωρισμού και η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ οδηγούν σε συνεχή αύξηση των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων και ακριβαίνουν το κόστος άντλησης κεφαλαίων, όπως φαίνεται στο γράφημα της Τράπεζας της Ελλάδος (Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας, στοιχεία μέχρι 6/5/2022).

«Σε κάθε περίπτωση», σημειώνει η ΤτΕ, «η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που είναι κατάλληλα για την κάλυψη του MREL, καθιστά ακριβότερη τη μελλοντική προσπάθεια έκδοσης ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.

Επιπλέον, οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να επηρεαστούν στο άμεσο μέλλον από τις γεωπολιτικές εξελίξεις (εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) καθώς και τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις».

Όπως επισημαίνει η ΤτΕ, «η απόσυρση των έκτακτων διευκολυντικών μέ-τρων νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν από την ΕΚΤ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας θα επιβαρύνει τα έξοδα τόκων, ενώ πρόσθετη επιβάρυνση θα προκύψει και από τις ανάγκες για την έκδοση ομολόγων (Additional Tier 1, Tier 2 και κυρίου χρέους) για την κάλυψη εποπτικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφα-λαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL)».

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει ήδη σε αρκετές εκδόσεις ομολόγων, που έγιναν με αρκετά χαμηλό κόστος, χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούσαν στις αγορές.

«Οι τράπεζες», αναφέρει η ΤτΕ, «έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) έως και το τέλος του 2025. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν προβεί σε έκδοση ομολόγων Tier 2, πράσινων ομολόγων και χρεογράφων χωρίς εξασφαλίσεις (senior unsecured bonds), ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η παρατηρούμενη μείωση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού.

Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο MREL, τα επόμενα χρόνια αναμένεται επιτάχυνση των εκδόσεων ομολόγων μη εξασφαλισμένων με εξοφλητική προτεραιότητα καθώς και των προνομιούχων ομολόγων.

Πιο αναλυτικά, οι τράπεζες προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων συνολικής ονομαστικής αξίας 3,5 δισεκ. ευρώ μέσα στο 2021.

Τα ομόλογα αυξημένης εξασφάλισης αντιστοιχούσαν σε 2,4 δισεκ. ευρώ, με κουπόνι από 2% (Eurobank Senior Pref. 2027) μέχρι και 3,875% (Τράπεζα Πειραιώς Senior Pref. 2027), ενώ τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης ανήλθαν σε 1,1 δισεκ. ευρώ, με κουπόνι έκδοσης από 5,5% (Alpha Bank Subordinated 2031) μέχρι και 8,75% (Τράπεζα Πειραιώς Jr Subordinated perpetual).

Οι αποδόσεις των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το α΄ τρίμηνο του 2022, ενώ υποχώρησαν τον Απρίλιο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που είναι κατάλληλα για την κάλυψη του MREL, καθιστά ακριβότερη τη μελλοντική προσπάθεια έκδοσης ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον, οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να επηρεαστούν στο άμεσο μέλλον από τις γεωπολιτικές εξελίξεις (εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) καθώς και τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις».