Τράπεζα Πειραιώς: Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στη διοίκηση και στους εργαζόμενους της τράπεζας Πειραιώς.
Σε δυναμική απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς απατώντας αγωνιστικά στους κυνικούς και αντεργατικούς σχεδιασμούς των τραπεζιτών που ετοιμάζονται να κλείσουν 100 καταστήματα (!) και να απολύσουν 2.500 υπαλλήλους!
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Τ.Π) έχει προκηρύξει 24ωρη Γενική Απεργία και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Λάρισα.
«Απεργούμε ενάντια στον σχεδιασμό συρρίκνωσης της Τράπεζας», σημειώνει ο Σύλλογος σε ανακοίνωση του και επισημαίνει:
Ζούμε σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον όλων των εργαζόμενων στην Τράπεζα.
H Διοίκηση επικαλείται τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή, ως όχημα για την – defacto και χωρίς όρια – μείωση του προσωπικού και καταστημάτων.
Την ίδια ώρα, τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας, καταγράφουν θετική πορεία και απόδοση σε όλους τους τομείς πέραν μάλιστα των εταιρικών προσδοκιών και αρχικών στόχων του business plan 2022-2025.
Η Τράπεζα, σημειώνουν οι εργαζόμενοι, επιμένει εμμονικά να σχεδιάζει:
- τη μείωση και την απαξίωση των εργαζομένων (κατά το 1/3 του σημερινού προσωπικού – 2.500 λιγότεροι εργαζόμενοι) και κατά 100 λιγότερα καταστήματα και
- κινήσεις απόσχισης τμημάτων της.
- Εμείς, τονίζουν στην απεργιακή ανακοίνωση τους, σε αυτά απαντάμε: Οι παραπάνω σχεδιασμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των αναγκών, τόσο των εργαζομένων όσο και των συναλλακτικών αναγκών της πελατείας.
Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν:
Αγνοείται επιμελώς κι εσκεμμένα από τη Διοίκηση, ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα, διαθέτουν υψηλότατο μορφωτικό επίπεδο και σημαντική εργασιακή εμπειρία.
Διαθέτουν ποιοτικά στοιχεία που τους δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν κατάλληλα και αποτελεσματικά, με εκπαίδευση στις νέες τραπεζικές επαγγελματικές ανάγκες που διαμορφώνονται.
Δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο, οι κατάλληλες συνθήκες για αύξηση της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας τόσο των εργαζομένων όσο και της Τράπεζας αλλά και των ίδιων των πελατών.
Η συρρίκνωση δεν είναι λύση πρέπει να σταματήσει!
Επισημαίνουμε επιτακτικά, ότι η ψηφιοποίηση του τραπεζικού τομέα, μπορεί και πρέπει, να αναδείξει αναβαθμισμένες ποιοτικά θέσεις εργασίας και να βελτιώσει τις σχέσεις με τους πελάτες, για τη μέγιστη κοινωνική αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο στην Τράπεζα, να συμμετέχει χωρίς ενδοιασμό και φόβο, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, το μέλλον όλων μας.
Το μέλλον που μας αξίζει. Τα μηνύματα, τόσο από τα καταστήματα, όσο και από τις υπηρεσίες, δείχνουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια περαιτέρω συρρίκνωσης.
Μάλιστα οι συνδικαλιστές ενόψει των κινητοποιήσεων τους ενεργοποιούν το απεργιακό ταμείο και αποφάσισαν:
Στο πλαίσιο της στήριξης κι ενδυνάμωσης της απεργιακής κινητοποίησης, το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε την κατ’ εξαίρεση ενεργοποίηση του απεργιακού ταμείου, με την οποία θα καταβληθεί σε κάθε απεργό το ποσό των €40.
Τράπεζα Πειραιώς: Δείτε τι κάνει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες
: Σε μαζικά λουκέτα καταστημάτων και χιλιάδες απολύσεις θα προχωρήσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς!
Το κλείσιμο επιπλέον 100 καταστημάτων και την απομάκρυνση 2.500 εργαζομένων σχεδιάζει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εντός του 2023 όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, οι οποίοι καλούν σε απεργία στις 29 Νοεμβρίου.
Με καθαρά κέρδη 386 εκατ. ευρώ το πρώτο 9μηνο του 2022, οι τραπεζίτες ετοιμάζουν νέο πογκρόμ εναντίον των εργαζομένων με μοναδικό σκοπό να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους!
Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων προχωρά μονομερώς και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση και διαβούλευση με τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο ως οφείλει και σχεδιάζει ένα μέλλον με 6.000 περίπου εργαζόμενους από 8.500 που είναι σήμερα και με 100 λιγότερα καταστήματα ως τα τέλη του 2023!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω κατάστασης είναι ότι με την πλήρη εφαρμογή του νέου business plan η Τράπεζα θα απομείνει με το 50% του προσωπικού και των καταστημάτων της που διέθετε την 31/12/2019!
Μπροστά σε αυτή την αντεργατική πολιτική της Τράπεζας οι εργαζόμενοι απαντούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και προκήρυξαν απεργία για την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022.
«Η Διοίκηση της Τράπεζας, προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση του εχθρικού – για τους εργαζόμενους – businessplan 2022-2025. Εξελίσσεται μια ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, με επανέναρξη κλεισίματος καταστημάτων, εργασιακών αδιεξόδων, που η Διοίκηση ορθώνει, αλλά και μίας σκιώδους απόσχισης.
Όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι, απαιτείται να σταθούμε απέναντι στα σχέδια της Διοίκησης», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση του, ο Σύλλογος επισημαίνει:
Η Διοίκηση σχεδιάζει ένα μέλλον με 6.000 περίπου εργαζόμενους, χωρίς να εξετάζει καν την ικανότητα της εύρυθμης λειτουργίας της Τράπεζας.
Η Διοίκηση σχεδιάζει να αποχωρήσει ένας στους τρεις σημερινούς εργαζόμενους, με κάθε τρόπο, στοχοποιώντας κάθε φορά διαφορετικές ομάδες εργαζομένων. Σε αυτές τις ομάδες εργαζομένων, μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας, πέρα από καθήκοντα και εξειδίκευση.
Σήμερα είναι τα καταστήματα που κλείνουν και ένα τμήμα που απειλείται με απόσχιση.
Αύριο μπορεί να είναι το δικό μας κατάστημα που θα κλείσει, ή τμήμα που θα αποσχιστεί.
Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς που μετακινούμαστε με αδιευκρίνιστο τρόπο σε αυτά που η Διοίκηση σχεδιάζει να παύσει.
Τούτη την ώρα απαιτείται, περισσότερο από ποτέ, ομοψυχία και αλληλεγγύη, απαιτείται συγκέντρωση δυνάμεων, ώστε η απάντηση όλων των εργαζομένων στην Τράπεζα, να είναι συνολική και οριστική.
Είμαστε παραγωγικοί, είμαστε ικανοί, έχουμε με επιτυχία μετεκπαιδευτεί όποτε μας ζητήθηκε, υπάρχουν ανάγκες να καλυφθούν και – σε κάθε περίπτωση – η εργασία και η συμβολή μας στην ανάπτυξη των εργασιών, είναι η λύση στους στόχους της Τράπεζας και όχι η απομάκρυνση μας με κάθε τρόπο.
Παράλληλα με την προκήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης, ο Σύλλογός μας, παρεμβαίνει με σχετικό Υπόμνημα θέσεων και ζητά συναντήσεις με :
– την Κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα
– την Τράπεζα της Ελλάδος
– το Υπουργείο Εργασίας
διεκδικώντας την παρέμβασή τους, ώστε να ακυρωθούν τα επικίνδυνα για τους εργαζόμενους, σχέδια της Διοίκησης.
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι «οι επιχειρηματικές αποφάσεις του νέου business plan, για την περαιτέρω συρρίκνωση του εργασιακού παράγοντα και των καταστημάτων, δε ανταποκρίνονται και δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα ευρωπαϊκό παράδειγμα στον κλάδο μας ενώ ήδη η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες Εξόδων προς Έσοδα (CIR) στις Τράπεζες στην Ευρωζώνη και το χαμηλότερο δείκτη δαπανών προσωπικού προς κύρια καθαρά έσοδα.
Αποδεικνύεται, με τον πλέον εύγλωττο τρόπο , ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που καλούνται να καταβάλλουν το βάρος και το τίμημα της εξέλιξης και της ανάπτυξης της Τράπεζας στη νέα εποχή που ανατέλλει, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά τις επενδύσεις της Τράπεζας για το ψηφιακό μετασχηματισμό της.
Η επίκληση της ψηφιακής μετάβασης που διακηρύσσει η Διοίκηση, η οποία κατά την άποψή της, νομοτελειακά απαξιώνει τους εργαζόμενους, δε συνάδει επουδενί, τόσο με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής που επικαλείται ότι εφαρμόζει η Τράπεζα, τις πρόσφατες ευρωπαϊκές συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων του τραπεζικού τομέα, όσο ακόμα περισσότερο με τις συλλογικές συμβάσεις που πρόσφατα υπεγράφησαν μεταξύ του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου και της Διοίκησης.
Οι επιδιώξεις της Τράπεζας, σημειώνουν επίσης οι συνδικαλιστές, για αυξημένα και γρήγορα μερίσματα, χωρίς να επενδύουν, αλλά να κοιτούν μονοδιάστατα προς την πλευρά της διαρκούς εξοικονόμησης κόστους, είναι πλέον πέραν κάθε λογικής αιτιολογίας και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικής πρακτικής.
Τράπεζα Πειραιώς: Έρχεται νέο κραχ στις ελληνικές τράπεζες;
Ένα οικονομικό θρίλερ εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα καθώς οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν χρήματα και μάλιστα… επειγόντως!
Σε μια δύσκολη αναζήτηση χρήματος από τη διεθνή αγορά έχουν μπει οι ελληνικές τράπεζες, που καλούνται μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ πρόσθετων κεφαλαίων για να καλύψουν τους νέους εποπτικούς κανόνες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που καλείται να συγκεντρώσει οποιοδήποτε εθνικό τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης και η αναζήτηση του φρέσκου χρήματος γίνεται πολύ ακριβή, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις αγορές.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Eurobank, που προχώρησε σήμερα σε έκδοση ομολόγων, με στόχο την κάλυψη των εποπτικών απαιτήσεων.
Η έκδοση senior preferred ομολόγων από την τράπεζα ολοκληρώθηκε με αρκετή επιτυχία, καθώς συγκεντρώθηκαν προσφορές 650 εκατ. ευρώ.
Όμως, το επιτόκιο της έκδοσης εκτινάχθηκε στο 4,375% και ήταν περίπου διπλάσιο από το επιτόκιο αντίστοιχης περυσινής έκδοσης.
Η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης με ομόλογα έχει ήδη σημειωθεί από αναλυτές ως μια απειλή για την κερδοφορία των τραπεζών.
Όπως επισήμαιναν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί στην τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά θα επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και μπορεί να έχει επίδραση στη στρατηγική τους για περαιτέρω εκδόσεις τίτλων, ώστε να καλύψουν τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια (MREL).
Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι πιέσεις στο κόστος χρηματοδότησης επιδιώκεται από τις τράπεζες να εξισορροπηθούν με άλλους τρόπους, όπως είναι η αύξηση των χορηγήσεων, η μείωση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια και η ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών εσόδων μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να μην υπάρξει πλήγμα στην κερδοφορία.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν το σοβαρότερο πρόβλημα στην ευρωζώνη με τους νέους εποπτικούς κανόνες, που υποχρεώνουν τις τράπεζες να σχηματίσουν ένα πρόσθετο μαξιλάρι κεφαλαίων (MREL), το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση εκκαθάρισης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με ανάλυση που είχε κάνει η ING τον περασμένο Νοέμβριο, το συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων για να καλυφθούν οι απαιτήσεις MREL από τις τράπεζες της ευρωζώνης υπολογιζόταν σε 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 δισ. ευρώ (38%) αφορούσαν τις ελληνικές τράπεζες.
Το ποσό έχει μειωθεί ελαφρώς έκτοτε, αλλά εξακολουθεί να ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, τα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν από την αγορά ως το τέλος του 2025.
Η προσπάθεια γίνεται δύσκολη επειδή η άνοδος του πληθωρισμού και η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ οδηγούν σε συνεχή αύξηση των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων και ακριβαίνουν το κόστος άντλησης κεφαλαίων, όπως φαίνεται στο γράφημα της Τράπεζας της Ελλάδος (Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας, στοιχεία μέχρι 6/5/2022).
«Σε κάθε περίπτωση», σημειώνει η ΤτΕ, «η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που είναι κατάλληλα για την κάλυψη του MREL, καθιστά ακριβότερη τη μελλοντική προσπάθεια έκδοσης ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Επιπλέον, οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να επηρεαστούν στο άμεσο μέλλον από τις γεωπολιτικές εξελίξεις (εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) καθώς και τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις».
Όπως επισημαίνει η ΤτΕ, «η απόσυρση των έκτακτων διευκολυντικών μέ-τρων νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν από την ΕΚΤ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας θα επιβαρύνει τα έξοδα τόκων, ενώ πρόσθετη επιβάρυνση θα προκύψει και από τις ανάγκες για την έκδοση ομολόγων (Additional Tier 1, Tier 2 και κυρίου χρέους) για την κάλυψη εποπτικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφα-λαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL)».
Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει ήδη σε αρκετές εκδόσεις ομολόγων, που έγιναν με αρκετά χαμηλό κόστος, χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούσαν στις αγορές.
«Οι τράπεζες», αναφέρει η ΤτΕ, «έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) έως και το τέλος του 2025. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν προβεί σε έκδοση ομολόγων Tier 2, πράσινων ομολόγων και χρεογράφων χωρίς εξασφαλίσεις (senior unsecured bonds), ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η παρατηρούμενη μείωση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού.
Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο MREL, τα επόμενα χρόνια αναμένεται επιτάχυνση των εκδόσεων ομολόγων μη εξασφαλισμένων με εξοφλητική προτεραιότητα καθώς και των προνομιούχων ομολόγων.
Πιο αναλυτικά, οι τράπεζες προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων συνολικής ονομαστικής αξίας 3,5 δισεκ. ευρώ μέσα στο 2021.
Τα ομόλογα αυξημένης εξασφάλισης αντιστοιχούσαν σε 2,4 δισεκ. ευρώ, με κουπόνι από 2% (Eurobank Senior Pref. 2027) μέχρι και 3,875% (Τράπεζα Πειραιώς Senior Pref. 2027), ενώ τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης ανήλθαν σε 1,1 δισεκ. ευρώ, με κουπόνι έκδοσης από 5,5% (Alpha Bank Subordinated 2031) μέχρι και 8,75% (Τράπεζα Πειραιώς Jr Subordinated perpetual).
Οι αποδόσεις των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το α΄ τρίμηνο του 2022, ενώ υποχώρησαν τον Απρίλιο του 2022.
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που είναι κατάλληλα για την κάλυψη του MREL, καθιστά ακριβότερη τη μελλοντική προσπάθεια έκδοσης ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον, οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να επηρεαστούν στο άμεσο μέλλον από τις γεωπολιτικές εξελίξεις (εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) καθώς και τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις».