Τουρισμός για Όλους 2024: Εξελίξεις πριν το Πάσχα με τα οριστικά αποτελέσματα

Τουρισμός για Όλους 2024: Βγαίνουν τα αποτελέσματα για τα voucher μετά την κλήρωση. Τα πώς, πότε και σε ποιους και όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Περίπου ένα εκατομμύριο δικαιούχοι αναμένουν να βγουν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024» που μοιράζει voucher διακοπών έως και 400 ευρώ, τα οποία μπορούν να διαθέσουν για διαμονή, μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα του gov.gr όπου έγιναν οι αιτήσεις έχει κλείσει, και πλέον είναι στην τελική ευθεία η κλήρωση, που αναμένεται να γίνει από μέρα σε μέρα.

Συγκεκριμένα, οι τυχεροί θα μάθουν το λιγότερο εντός της επόμενης εβδομάδας, τα οριστικά αποτελέσματα της κλήρωσης, και έτσι θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν ακόμα και για τις διακοπές του Πάσχα 2024, εφόσον το επιθυμούν.

Τουρισμός για Όλους 2024: ΕΔΩ τα οριστικά αποτελέσματα

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για το voucher με SMS και email στα στοιχεία που έχουν δηλώσει.

Οι πίνακες με τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν και ΕΔΩ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το gov.gr, ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε σε 972.893.

Τουρισμός για όλους 2024: Τα ποσά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε σε 972.893, το 78,2% των οποίων αφορά δικαιούχους που θα συμμετέχουν στην κλήρωση για επιδότηση 200 ευρώ, ενώ το 3% αφορά περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία από 67% και άνω που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για να λάβουν διπλάσιο ποσό δηλαδή 400€ ώστε να καλυφθεί η ανάγκη συνοδού ατόμου.

Τέλος, το 18,8% αφορά ευάλωτες ομάδες: έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω, συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης και πολίτες άγαμους ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση για να λάβουν άυλη ψηφιακή κάρτα αξίας 300€.

Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι ενήλικα φυσικά πρόσωπα που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και έχουν υποβάλει οριστική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2022.

Τουρισμός για Όλους 2024: Πότε είναι η κλήρωση και τα αποτελέσματα

Οι δικαιούχοι επιλεγούν μετά από κλήρωση. Η ημερομηνία διεξαγωγής της κλήρωσης και οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων αναμένονται εντός του β’ δεκαπενθήμερου του Απριλίου και πριν από το Πάσχα.

Επομένως, όσοι έχουν καταθέσει σχετική αίτηση θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης μέσω SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσαν κατά την αίτηση.

Τουρισμός για Όλους 2024: Πώς χρησιμοποιείτε το voucher διακοπών

θα μπορούν να εκδώσουν άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία

Η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην διεύρυνση του εσωτερικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με αναμενόμενο ευκρινές αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Επιπρόσθετα επεσήμανε το ισχυρό κοινωνικό πρόσημο του νέου προγράμματος με τη σημαντική στήριξη των δικαιούχων, την αύξηση του κριτηρίου για το εισόδημα, την ένταξη νέων κατηγοριών ειδικών κοινωνικών ομάδων.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, για να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών πιο απλή και φιλική σε όλους τους τομείς. Με το Υπουργείο Τουρισμού έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος “Τουρισμός για όλους”, ώστε οι πολίτες να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες εύκολα και άκοπα, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Τουρισμός για Όλους 2024: Τα νέα, αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια

Τα φετινά εισοδηματικά κριτήρια ορίζονταν ως εξής:

 • ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ: 19.000 ευρώ (ατομικό εισόδημα) – 31.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα),
 • ΜΕ 1 ΤΕΚΝΟ: 20.500 ευρώ (ατομικό εισόδημα) – 32.500 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα),
 • ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ: 22.000 ευρώ (ατομικό εισόδημα) – 34.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα),
 • ΜΕ 3 ΤΕΚΝΑ: 24.000 ευρώ (ατομικό εισόδημα) – 36.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα),
 • ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΚΝΑ: 29.000 ευρώ (ατομικό εισόδημα) – 41.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα).

Τουρισμός για Όλους 2024: Ποιοι «κόβονται» από την κλήρωση

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι του Β’ κύκλου του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2024»:

 • Οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2024 της ΔΥΠΑ, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι,
 • Οι κληρωθέντες του α’ κύκλου του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους για τα έτη 2022-2025», ήτοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2022» ανεξαρτήτως αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

Πότε ανοίγει ο Κοινωνικός Τουρισμός το 2024 – Οι δικαιούχοι

Αρχικά τονίζεται ότι ο Κοινωνικός Τουρισμός 2023-2024 είναι ακόμα ανοιχτός -για όσους έχουν voucher-επιταγές από την ΔΥΠΑ- μέχρι και 30 Ιουνίου 2024.

Με βάση τους προγραμματισμούς των τελευταίων ετών, ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024 αναμένεται να ανοίξει τέλη Μαΐου, και να μείνει ανοιχτό για αιτήσεις για περίπου 15 μέρες.

Αμέσως μετά μεσολαβεί ένα διάστημα 4 ημερών για να μπορούν να γίνουν οι ενστάσεις, και επί της ουσίας το πρόγραμμα ξεκινάει από τον Ιούλιο ή από τον Αύγουστο με διάρκεια 1 έτους.

Το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός απευθύνεται σε:

 • Όσους έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ
 • άνεργους εγγεγραμμένους στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι πάντα οι ειδικές προϋποθέσεις συμμετοχής δικαιούχων προσδιορίζονται σε κάθε πρόγραμμα με την έκδοση σχετικής ΚΥΑ

Εν δυνάμει δικαιούχος είναι όποιος πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια και:

 • δεν πρέπει να έχει λάβει Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα
 • δεν πρέπει να λαμβάνει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Επομένως, όσοι έχουν πάρει επιταγή για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2023-2024 ή Τουρισμό για Όλους 2024 δεν δικαιούνται να κάνουν αίτηση στον Κοινωνικό Τουρισμό 2024-2025.

Για τον τωρινό Κοινωνικό Τουρισμό ισχύει ότι οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις. Στις νήσους Λέσβο, Χίο, Λέρο, Κω, καθώς και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δέκα (10) διανυκτερεύσεις, στη Νήσο Σάμο και στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας του ν. Ευβοίας μπορούν να πραγματοποιήσουν έως δώδεκα (12) διανυκτερεύσεις.

Διακοπές με Κοινωνικό Τουρισμό – Πόσο θα κοστίσουν

Παράδειγμα 1

Οικογένεια με 2 παιδιά που επιλέγει 6 βράδια σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό τον Αύγουστο:

Για τη διαμονή το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

 • Επιδότηση ΔΥΠΑ: 806,40 € (2 δίκλινα Χ 67,20 € /ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)
 • Ιδιωτική Συμμετοχή: 96 € (2 δίκλινα Χ 8€/ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

Παράδειγμα 2

Ζευγάρι που επιλέγει 12 βράδια σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με πρωινό στη Σάμο τον Σεπτέμβριο:

Για τη διαμονή το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

 • Επιδότηση ΔΥΠΑ: 1.036,80 € (1 δίκλινο Χ 86,40 € /ημέρα Χ 12 διανυκτερεύσεις)
 • Ιδιωτική Συμμετοχή: 0 €

Για τα ακτοπλοϊκά το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

 1. Επιδότηση ΔΥΠΑ ακτοπλοϊκών: 111 € (55,55 € Χ 2 άτομα)
 2. Ιδιωτική Συμμετοχή ακτοπλοϊκών: 55,5 € (27,75 € Χ 2 άτομα)

Συνολικά το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

 • Σύνολο επιδότησης ΔΥΠΑ: 1.147,80 €
 • Σύνολο ιδιωτικής συμμετοχής: 55,5 €