Τουρισμός για όλους 2024: Σε τροχιά υλοποίησης, με περισσότερους πόρους, μπαίνει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Πιο συγκεκριμένα, τα αδιάθετα κονδύλια θα προστεθούν στο νέο πρόγραμμα, όπως προβλέφθηκε στον νέο τουριστικό νόμο, με περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους – και έτσι διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια – αλλά και νέες, ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, που θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος, όπως είναι οι πολύτεκνοι.
Από την υπουργό επισημάνθηκε ότι ο νέος κύκλος του προγράμματος θα απλώνεται στις δύο χειμερινές περιόδους που έπονται, ώστε η ζήτηση από Έλληνες πολίτες να απλωθεί σε εξαιρετικά μέρη της χώρας μας που ελκύουν τουρισμό σε περιόδους με χαμηλότερη έως σήμερα επισκεψιμότητα.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους 2023-2024» ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να κάνουν αίτηση για πιο οικονομικές διακοπές.
Τα vouchers θα δοθούν με κλήρωση, που γίνεται περίπου 7 με 10 μέρες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού «προβλέπεται η μεταφορά αδιάθετων ποσών του προγράμματος “Τουρισμός για όλους 2022-2023”, ώστε να διασφαλιστεί συντομότερα και πιο αποτελεσματικά ως προς την απορρόφηση και υλοποίηση του Β’ κύκλου του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους”».
Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους να κάνουν αίτηση για να διεκδικήσουν τα διαθέσιμα voucher των 150 ή 200 ευρώ.
Τα κριτήρια για τους δικαιούχους
Μέχρι πέρσι, τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων ήταν τα εξής:
Ατομικό εισόδημα (+μονογονεϊκές οικογένειες)
Χωρίς τέκνα ορίζεται ως ανώτατο εισόδημα τα 16.000 ευρώ.
Με 1 τέκνο τα 17.500 ευρώ εισόδημα.
Με 2 τέκνα τα 19.000 ευρώ εισόδημα.
Με 3 τέκνα τα 21.000 ευρώ εισόδημα.
Για τους πολύτεκνους ορίζεται 26.000 ευρώ εισόδημα.
Οικογενειακό εισόδημα (Έγγαμοι + σύμφωνο συμβίωσης)
Χωρίς τέκνα ανώτατο εισόδημα είναι τα 28.000 ευρώ.
Με 1 τέκνο τα 29.500 ευρώ εισόδημα.
Με 2 τέκνα τα 31.000 ευρώ εισόδημα.
Με 3 τέκνα τα 33.000 ευρώ εισόδημα.
Πολύτεκνοι 38.000 ευρώ εισόδημα.
Ποιοι δεν μπορούν να συμμετέχουν στο Τουρισμός για Όλους
Υπήρχαν επίσης «κόφτες» στο πρόγραμμα για όσους:
ήταν επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023 και 2023-2024 των Ο.Α.Ε.Δ. και Δ.ΥΠ.Α., αντιστοίχως, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι,
ήταν επιλεγέντες ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος «Evia-Samos Pass» ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.
Τουρισμός για Όλους 2024: Πώς θα κάνετε αίτηση – Τα απαραίτητα στοιχεία
Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να συμμετέχουν στην κλήρωση, εφόσον έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους tourism4all (πατήστε εδώ).
Θα πρέπει να έχετε διαθέσιμους τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΦΜ σας για να συνδεθείτε, ενώ απαραίτητα είναι και το e-mail και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου.
Στη συνέχεια:
Καταχωρίζετε τα στοιχεία επικοινωνίας και, ειδικότερα, το e-mail και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τα οποία, στη συνέχεια, πιστοποιείτε.
Δηλώνετε ότι δεν έχετε επιλεγεί ως δικαιούχος – ωφελούμενος στο πλαίσιο άλλου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ή πρόγραμμα τος ενίσχυσης εσωτερικού τουρισμού που υλοποιείται κατά την ίδια χρονική περίοδο. Τα προγράμματα αυτά αναφέρονται ρητά στην πλατφόρμα.
Δηλώνετε ότι το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο τον δικαιούχο για την κάλυψη δαπανών διαμονής του ιδίου και των ωφελούμενών του και δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.
Καταχωρίζετε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επιλογής σας, από το οποίο θα εκδοθεί η κάρτα, και αιτείστε την έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.
Τουρισμός για όλους 2024: Πού αγοράζουν εξοχικά Έλληνες και ξένοι στην Ελλάδα
Την ακτινογραφία της αγοράς εξοχικής κατοικίας με αξιοποίηση των στοιχείων από την πλατφόρμα του Spitogatou έδωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Spitogatos στο 24ο Συνέδριο Prodexpo το οποίο ξεκίνησε στις 25 και ολοκληρώνεται στις 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Όπως επεσήμανε η ζήτηση για κατοικίες στην Ελλάδα προέρχεται κατά 85% από το εσωτερικό και κατά 15% από το εξωτερικό, με τους περισσότερους ξένους ενδιαφερόμενους να προέρχονται από Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην Ελλάδα, το 20% των ακινήτων χαρακτηρίζονται ως εξοχικές κατοικίες. Φέτος καταγράφεται αύξηση στις ζητούμενες για πώληση τιμές κατά 4,7% καθώς και οι αναζητήσεις για αγορά εξοχικών κατοικιών από το εξωτερικό έχει αυξηθεί κατά 15%.
Η Χαλκιδική αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» των αναζητήσεων για εξοχική κατοικία από χρήστες που ζούνε εκτός Ελλάδας, και ακολουθούν Κυκλάδες, Καβάλα, τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, τα νότια προάστια της Αθήνας, το κέντρο της Αθήνας, τα Δωδεκάνησα, το υπόλοιπο Αττικής, η Μεσσηνία και τα Χανιά.
Αντίθετα, στην κορυφή των αναζητήσεων των Ελλήνων χρηστών για εξοχική κατοικία βρίσκονται τα νότια προάστια της Αθήνας και ακολουθούν υπόλοιπο Αττικής, προάστια Θεσσαλονίκης, Κυκλάδες, κέντρο Αθήνας, Εύβοια, Χαλκιδική, Μαγνησία, νησιά του Αργοσαρωνικού και Μεσσηνία.
Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Πάρου, όπου το 73% του συνόλου των ακινήτων που καταχωρούνται προς πώληση χαρακτηρίζονται εξοχικές κατοικίες. Εκεί καταγράφεται άνοδος κατά 21% στις τιμές που ζητούνται σήμερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, με τους περισσότερους ενδιαφερόμενους να αναζητούν βίλες, μεζονέτες και penthouse.
Το πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην ακριβή αποτίμηση της πραγματικής αξίας των ακινήτων περιέγραψε ο Luke Brucato, Chief Strategy Officer της Immobiliare.it Insights, που επεσήμανε ότι στην Ελλάδα παρατηρείται ισχυρή αύξηση τιμών, σε αντίθεση με την Ιταλία, τόσο σε βάθος έτους όσο και σε βάθος τριετίας.
«Σε μία τέτοια αγορά είναι κρίσιμη η χρήση των νέων τεχνολογιών για τη σωστή αποτίμηση των αξιών» επεσήμανε ο Brucato, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα το εύρος των αποκλίσεων ανάλογα με την περιοχή είναι πολύ μεγάλο και σε πολλές περιπτώσεις οι αξίες των ακινήτων μπορεί να είναι υποτιμημένες ή υπερτιμημένες.
Η χρήση μοντέλων AVMs επιτρέπει στις τράπεζες να αποτιμήσουν σωστά τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και έτσι να βρίσκονται σε συμμόρφωση με τις επιταγές της ΕΚΤ για πιο ακριβείς αποτιμήσεις.
«Τα νέα αυτά μοντέλα μπορούν να επικαιροποιήσουν την αξία των χαρτοφυλακίων των τραπεζών» σημείωσε ο Brucato, συμπληρώνοντας ότι από τις καλύτερες εφαρμογές είναι η ικανότητα να γίνονται back testing σε περιοδική βάση. Οι διαδικασίες αυτές αποκαλύπτουν και πόσο «πράσινα» είναι τα ακίνητα, δίνοντας έτσι στις τράπεζες την ευκαιρία να παρέμβουν και να εκσυγχρονίσουν τα ακίνητά τους ώστε αυτά να μην χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους.