Τουρισμός 2021: Οι εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού οδηγεί για μια ακόμη χρονιά τον τουριστικό κλάδο σε μαρασμό. Δείτε στο xristika.gr τα άσχημα νέα που άκουσαν οι ξενοδόχοι.
Τις πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων για το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου καταγράφουν τα ελληνικά ξενοδοχεία δημοφιλών προορισμών, καθώς η έξαρση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη στέλνει όλο και πιο πίσω την έναρξη της θερινής τουριστικής σεζόν, με αποτέλεσμα να αναστέλλονται σχέδια διακοπών για τους πρώτους μήνες της άνοιξης.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, δεν φτάνει που οι προκρατήσεις μπαίνουν το σύστημα με αργούς ρυθμούς, καταγράφονται ήδη και ακυρώσεις για το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο.
Η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς παγκοσμίως προορισμούς και ως εκ τούτου έχουν ιδιαίτερη σημασία οι εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού για την τουριστική κίνηση το 2021 και τι μπορεί να περιμένει ο Έλληνας ξενοδόχος, όταν μάλιστα τυγχάνει η ένωση αυτή να είναι και η πολυπληθέστερη της χώρας.
Η περιφερειακή ενότητα της Ρόδου, που εκτός από το σμαραγδένιο νησί περιλαμβάνει ακόμη τη Σύμη, την Τήλο τη Χάλκη και το Καστελόριζο, είναι η μεγαλύτερη της χώρας, με 537 ξενοδοχειακές μονάδες, 49.930 δωμάτια και 100.212 κλίνες, σύμφωνα με τα δεδομένα της βάσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Αλλά και μόνο του το νησί της Ρόδου προηγείται όλων των υπολοίπων προορισμών της χώρας σε δυναμικότητες, καθώς διαθέτει 499 ξενοδοχεία με 49.332 δωμάτια και 99.031 κλίνες. Μετά τη Ρόδο ακολουθεί σε δωμάτια και κλίνες το Ηράκλειο, το οποίο όμως είναι πρώτο σε αριθμό ξενοδοχείων (518), αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι πρώτη περιφερειακή ενότητα σε αριθμό ξενοδοχείων στη χώρα είναι τα Χανιά με 566 μονάδες. Υπολείπεται όμως πολύ σε δωμάτια και κλίνες.
Η Ενότητα Ρόδου αντιπροσώπευε το 65% του δυναμικού δωματίων των Δωδεκανήσων, με 602 μονάδες, 671 δωμάτια και 3.500 κλίνες.
Τουρισμός 2021: Το πρόβλημα των πιστώσεων
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, είναι ξενοδόχος νέας γενιάς, ωστόσο επανεξελέγη πανηγυρικά τον Ιανουάριο του 2020 πρόεδρος της ΕΞΡ για δεύτερη θητεία. Έχει καταφέρει με τις πρωτοβουλίες του σε μια σειρά θεμάτων, όπως π.χ. στο πρόβλημα των πιστώσεων προς τους tour operators, να αναδείξει την Ένωση σε σηματωρό του κλάδου στο θέμα των πιστώσεων προς τους tour operators, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με το σωματείο των ξενοδοχειακών υπαλλήλων του νομού και άλλες.
Ο κ. Μαρκόπουλος εμφανίζεται συγκρατημένος στις προβλέψεις του για το 2021, σημειώνοντας ότι «υπάρχει τρομακτικά μεγάλη υστέρηση σε σχέση με αντίστοιχες ημερομηνίες προηγούμενων ετών. Ο ρυθμός είναι εξαιρετικά χαμηλός, περίπου στο 10%-20% μιας προ Covid-19 ροής κρατήσεων. Στα συστήματα κρατήσεων των ξενοδοχείων είναι κυρίως κρατήσεις που έχουν προέλθει από αλλαγές της προηγούμενης χρονιάς (περσινά vouchers). H υστέρηση αφορά όλα τα επίπεδα, και κρατήσεις από πρακτορεία αλλά και τις απευθείας κρατήσεις. Τέλος, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι λαμβάνουμε πλέον και ακυρώσεις σχετικά με το πρώτο δίμηνο της σεζόν, δηλαδή το διάστημα από τέλος Μαρτίου μέχρι και μέσα Μαΐου».
Τουρισμός 2021: Προτεραιότητα η επιβίωση
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες που πρέπει να έχουν αυτή την περίοδο οι ξενοδόχοι του νησιού και γενικότερα οι ξενοδόχοι όλης της χώρας, ο κ. Μαρκόπουλος τονίζει ότι «οι ξενοδόχοι έχουν ως πρώτη και μοναδική νομίζω προτεραιότητα να επιβιώσουν από την “καταιγίδα” την οποία βιώνουν. Σε επίπεδο ζήτησης, ο ξενοδόχος δεν μπορεί να κάνει κάτι, υπό τις παρούσες συνθήκες, ώστε να την επηρεάσει… Εκτιμώ ότι το μόνο που μπορεί είναι να ελέγξει τα έξοδά του και μεσοπρόθεσμα να οργανώσει όσο καλύτερα γίνεται την ξενοδοχειακή του μονάδα ώστε να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες, σε σχέση πάντα με την τιμή που χρεώνει».
Η πολιτεία από την πλευρά της έχει λάβει πολλά μέτρα είτε οριζόντιου είτε κλαδικού χαρακτήρα για τη στήριξη του τουριστικού τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, όμως, δύο είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα πρέπει να εξετάσει: η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν το συζητάει, και η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών. «Αυτά τα δύο, και μόνο αυτά», υπογραμμίζει ο κ. Μαρκόπουλος, «είναι πολύ πιο σημαντικά από όλα όσα άλλα μπορούμε να σκεφτούμε. Δεν ζητάμε καμία πριμοδότηση μέσω των δύο παραπάνω μέτρων, αλλά να προσαρμοστούν στα επίπεδα των άλλων χωρών της Μεσογείου, ώστε να μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία. Οποιαδήποτε ελάφρυνση καλό θα είναι να αποφασιστεί “a priori” ώστε ο ξενοδόχος να διαμορφώσει εγκαίρως την τιμολογιακή πολιτική του για την επερχόμενη μάχη των last minute κρατήσεων η οποία θα χαρακτηρίσει τη φετινή σεζόν. Από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητάμε να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τον τουρισμό με την ίδια σοβαρότητα όπως έπραξαν το 2020».
Τέλος, αναφορικά με τις νέες επενδύσεις στο νησί ο πρόεδρος της ΕΞΡ σημειώνει ότι «σίγουρα η συγκυρία “παγώνει” τα επενδυτικά πλάνα των συναδέλφων, εκτιμώ όμως ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και ως προς τις επενδύσεις (νέες μονάδες και ανακαινίσεις) από το 2022».