Τολμηρή κίνηση: Τράπεζα έκανε τις καταθέσεις σας Bitcoin

Ακραία κίνηση από τράπεζα για τις καταθέσεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας ετοιμάζεται να γράψει ιστορία, εξετάζοντας μια τολμηρή επενδυτική στρατηγική που θα μπορούσε να την καταστήσει την πρώτη δυτική κεντρική τράπεζα με άμεση έκθεση στο Bitcoin. Ο διοικητής της, Aleš Michl, αποκάλυψε στους Financial Times ότι σχεδιάζει να προτείνει τη διοχέτευση έως και 5% των αποθεματικών της τράπεζας – που ανέρχονται σε περίπου 140 δισ. ευρώ – σε Bitcoin, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διαφοροποίησης των επενδύσεων. Αν αυτή η πρωτοβουλία εγκριθεί, θα αποτελέσει σημείο καμπής στη στάση των κεντρικών τραπεζών απέναντι στα κρυπτονομίσματα.

Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τη μεταβλητότητα του Bitcoin και τις αβεβαιότητες που το συνοδεύουν, ο Michl θεωρεί πως η αυξανόμενη θεσμική αποδοχή – με κολοσσούς όπως η BlackRock να λανσάρουν Bitcoin ETFs – καθιστά το ψηφιακό νόμισμα μια ελκυστική επιλογή. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να χαλαρώσει τους περιορισμούς γύρω από τα κρυπτονομίσματα και να διερευνήσει τη δημιουργία εθνικών αποθεμάτων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Η πρόταση του Michl έρχεται σε αντίθεση με την άποψη πολλών κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο Bitcoin. Ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, το έχει συγκρίνει με τη «φούσκα της τουλίπας» του 17ου αιώνα, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι η πραγματική του αξία είναι μηδενική. Ο πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ, Benoît Cœuré, το είχε χαρακτηρίσει ως «παρακαταθήκη της οικονομικής κρίσης».

Σε αντίθεση με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες, που προτιμούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, η Τσεχία φαίνεται να υιοθετεί μια πιο ριψοκίνδυνη προσέγγιση, που θυμίζει το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ. Το 2021, η λατινοαμερικανική χώρα έγινε η πρώτη που αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, αν και αργότερα μείωσε τις φιλοδοξίες της λόγω πιέσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Michl πιστεύει ότι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτή τη στρατηγική μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως έχουν ήδη κάνει διάφορα επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία που εντάσσουν τα κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους. Ωστόσο, παραδέχεται ότι η απόφαση αυτή ενέχει σοβαρό ρίσκο. «Έχουμε δει εταιρείες όπως η Enron και η Wirecard να καταρρέουν. Οπότε, έχουμε εμπειρία με αποτυχημένες επενδύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το ζητούμενο είναι η διαφοροποίηση. Αν το Bitcoin μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, γιατί να το αγνοήσουμε;».

13ος και 14ος μισθός σε Δημόσιο και συνταξιούχους: Εκδόθηκε η απόφαση για το 2025

Εξελίξεις γύρω από τον 13ο και 14ο μισθό, τα δώρα δηλαδή σε Δημόσιο και συνταξιούχους που έχουν κοπεί από τον νόμο Κατρούγκαλο.

Με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε πιλοτική δίκη η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων ζητεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήρια θα αποφανθεί περί του αιτήματος των Δώρων.

Ανεξαρτήτως της απόφασης ανοίγει ένα καυτό κοινωνικά, πολιτικά και δημοσιονομικά θέμα. Αν και εκ του δημοσιονομικού αποτελέσματος (συν 2,2 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να υπολογίζονται τα Δώρα του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως ΕΡΤ κ.α.), δύσκολα μια απόφαση του ΣτΕ θα είναι άμεσα εκτελεστή.

Ωστόσο, προκύπτει θέμα: γιατί μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι και οι συνταξιούχοι; Οι οποίοι, μάλιστα, έχουν ήδη δικαιωθεί για τα Δώρα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2026. Οπότε και ήλθε ο νόμος 4387/16 (Κατρούγαλου) και έκοψε οριστικά τα Δώρα!

Τα κακά μαντάτα, όμως έρχονται από τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μίλησε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με την πιθανότητα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Ξαφνική αλλαγή σε ονόματα περιοχών: Δείτε πώς ονομάζονται στην Ελλάδα

Γιατί άλλαξαν όνομα στη Google περιοχές; Διαβάστε αναλυτικά στο xristika.gr.

Η αλλαγή τοπωνυμιών από τη Google προκαλεί αντιδράσεις και διπλωματικές ανησυχίες

Η Google, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε πως αποτελεί πάγια πρακτική της να προβαίνει σε αλλαγές τοπωνυμιών μόνο μετά από επίσημη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές. Οι αλλαγές αυτές ευθυγραμμίζονται με τα στοιχεία της αμερικανικής γεωγραφικής υπηρεσίας GNIS, διασφαλίζοντας την ακρίβεια των δεδομένων.

Ωστόσο, η αλλαγή ονομάτων σε ορισμένες τοποθεσίες προκάλεσε αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. Για παράδειγμα, η χρήση της ονομασίας “Κόλπος της Αμερικής” από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ και πολιτικούς, όπως ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις, προκάλεσε διπλωματική ανησυχία στο Μεξικό. Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, σχολίασε σαρκαστικά, προτείνοντας να μετονομαστεί η Βόρεια Αμερική σε «Μεξικάνικη Αμερική», αναφερόμενη σε ιστορικούς χάρτες.

Παράλληλα, οι χρήστες εκτός ΗΠΑ συνεχίζουν να βλέπουν τόσο την αρχική όσο και τη νέα ονομασία στις διαφιλονικούμενες τοποθεσίες, όπως συνηθίζεται σε περιοχές με αμφισβητούμενη ονοματολογία.

Η αλλαγή τοπωνυμιών δεν επηρέασε μόνο τη γεωγραφική περιοχή του Κόλπου. Στην Αλάσκα, η μετονομασία της υψηλότερης κορυφής της Βόρειας Αμερικής πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από ιθαγενείς κοινότητες, που επιθυμούν να διατηρηθεί η ιστορική ονομασία «Ντενάλι».

Οι κινήσεις της Google στους χάρτες της έχουν δημιουργήσει νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης γεωγραφικών ονομάτων και τη δυνατότητά τους να επηρεάζουν ευαίσθητες πολιτικές και πολιτιστικές ισορροπίες.

Την θυμάστε; Η παλιά μάρκα ρούχων που ξεπουλάει σαν τρελή στην Ελλάδα

Μετά από τα πέτρινα χρόνια της πανδημίας, η συγκεκριμένη μάρκα ρούχων κάνει και πάλι comeback στην αγορά, με το ράλι της να ξεκινά και στην Ελλάδα. Δείτε ποια είναι στα xristika.gr.

Ο λόγος για την Gap, η οποία στο τέλος του 2024 έδειξε σημάδια ζωής, καθώς από την δεκαετία του 90′ που μεσουρανούσαν, ξαφνικά βρέθηκαν στη μέση ενός εξελισσόμενου τοπίου, όπου κυριαρχεί το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι προτιμήσεις αλλάζουν ταχύτερα από ποτέ.

Συνολικά, οι μετοχές της Gap απέδωσαν 3,6% ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των επανεπενδυόμενων μερισμάτων, τα τελευταία 20 χρόνια, έναντι της απόδοσης 11% του δείκτη S&P 500, και δεν έχουν ποτέ επαναλάβει τα υψηλά τους επίπεδα από το 2014.   Η φετινή χρονιά όμως ορίζεται ως το απόλυτο comeback στη διεθνή αγορά, με την Ελλάδα και τη συνεργασία με την Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ να προκαλεί ανάμικτες εντυπώσεις μετά και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2023.

Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Richard Dickson, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι τον Αύγουστο του 2023 προερχόμενος από τη Mattel και την επιτυχία της Barbie, οι τέσσερις μάρκες της σημειώνουν πρόοδο, ενώ η εταιρεία έχει επωφεληθεί από τα προβλήματα άλλων παικτών, όπως η Kohl’s, για να πάρει μερίδιο αγοράς.

Επιπλέον, η Gap γίνεται όλο και πιο κερδοφόρα, ενώ παράλληλα αποπληρώνει τα χρέη της και προχώρησε στην κίνηση-ματ της ανάθεσης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στο αγόρι-θαύμα της μόδας, Zac Posen, με μοναδικό στόχο να κάνει ξανά τα ρούχα μοντέρνα.

Τα νέα ήταν αρκετά καλά ώστε οι μετοχές να σημειώσουν άνοδο 13% μεν, θεωρούμενες δε ακόμη φθηνές. Με τους αναλυτές να αυξάνουν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της εταιρείας , διαπραγματεύονται μόλις 12,1 φορές τα 12μηνα μελλοντικά κέρδη, πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του Μαρτίου 2024, που ήταν 20,2 φορές. Τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 6%.

Αυτός ο συνδυασμός αύξησης των κερδών, αποτίμησης και δυναμικής της τιμής της μετοχής χάρισε στη μετοχή της Gap μια θέση στο αμοιβαίο κεφάλαιο Hennessy Cornerstone Growth και θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι όλοι αρχίζουν να παρατηρούν τη μικρή αλλά σημαντική στροφή στα θεμελιώδη μεγέθη της.

Η αμερικανική Gap μπήκε στην ελληνική αγορά κατόπιν συμφωνίας με την εταιρεία Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, η οποία συστήθηκε στα τέλη του 2002.

Από τότε μέχρι σήμερα, η παρουσία της Gap πέρασε από «σαράντα κύματα» καθώς βρέθηκε με βάρη και αμφίβολη παρουσία στην εγχώρια αγορά. Γεγονός που οδήγησε σε αναδιάρθρωση του δικτύου και σχέδιο εξυγίανσης  που «τρέχει» η Yamaran, βασικός μέτοχος, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας του Στέφανου Μαρινόπουλου.

Οι οικονομικές καταστάσεις του ΓΕΜΗ που αφορούν το 2023, έδειξαν πως η διοίκηση της Μαρινόπουλος υπό την ηγεσία του Ιωάννη Μαρινόπουλου, προέβλεψε σταθερές πωλήσεις γύρω στα 12,5 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να υλοποιεί σχέδιο εξυγίανσης για τη δραστηριότητα, η οποία έχει περιοριστεί σε 8 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένου του e-shop.

Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο του 2024 έκλεισε το shop in shop της Gap, που λειτουργούσε στο πολυκατάστημα Attica της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.