Κινητό τηλέφωνο: Η αλλαγή κινητού είναι κάτι συνηθισμένο στις μέρες μας, καθώς νέα μοντέλα κυκλοφορούν συνεχώς, προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες και τεχνολογία αιχμής.

Αυτό κάνει πολλές φορές τα παλιά κινητά να παραμένουν αχρησιμοποίητα και ξεχασμένα στα συρτάρια. Ωστόσο, αν έχετε στην κατοχή σας κάποιο παλιό κινητό που είναι ιδιαίτερο, μπορεί να έχετε βρει έναν πραγματικό θησαυρό.

Για παράδειγμα, το πρώτο iPhone, το οποίο ήταν σε άριστη κατάσταση, πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία της LCG Auctions για σχεδόν 400.000 δολάρια.

Αυτή η τιμή αντιστοιχεί στο κόστος ενός διαμερίσματος ή αξίας λιγότερο από δύο bitcoins. Η αξία ενός κινητού τηλεφώνου δεν εξαρτάται μόνο από την κατάσταση του, αλλά και από το είδος του. Μερικά μοντέλα, με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο διατηρούν την αξία τους, αλλά την αυξάνουν κιόλας.

Ορισμένοι συλλέκτες καταφέρνουν να κερδίζουν ακόμα και εκατομμύρια από την πώληση τέτοιων συσκευών.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πρώτο iPhone που κυκλοφόρησε το 2007 και το οποίο πουλήθηκε για ένα εξαιρετικά υψηλό ποσό.

Πρόκειται για το μοντέλο με 8GB αποθηκευτικού χώρου, το οποίο είχε πωληθεί για 599 δολάρια όταν κυκλοφόρησε.

Η διαφορά τώρα είναι ότι το συγκεκριμένο τηλέφωνο δεν είχε ανοιχτεί ποτέ, καθώς η ιδιοκτήτριά του, η Αμερικανίδα Karen Green, το είχε λάβει ως δώρο και το κράτησε αχρησιμοποίητο σε ένα κουτί για χρόνια.

Το έκανε, γιατί εκείνη την εποχή το iPhone δεν ήταν συμβατό με τον πάροχο Verizon, και έτσι το έκρυψε στη ντουλάπα της. Αργότερα, αποφάσισε να το πουλήσει και η δημοπρασία της απέφερε ένα υπέροχο ποσό. «Αναμέναμε ότι η δημοπρασία για αυτό το αντικείμενο θα προκαλούσε μεγάλο ενδιαφέρον και όντως μας δικαίωσε», δήλωσε ο ιδρυτής της LCG Auctions, Mark Montero.

Σε δημοπρασίες όπως αυτές του LCG Auctions ή του eBay, παλιά κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, μπορούν να πωλούνται για εντυπωσιακά ποσά.

Όμως, η τελική τιμή εξαρτάται πάντα από την κατάσταση του τηλεφώνου και τη σπανιότητά του.

Για παράδειγμα, το πρώτο κινητό της Motorola, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, πωλήθηκε στο eBay για περισσότερα από 265.000 ευρώ, ενώ η αρχική του τιμή ήταν μόλις 7.000 ευρώ.

Κινητό τηλέφωνο: Πώς να συνδεθείτε σε wifi χωρίς κινητό

Αρκετές φορές έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ζητάτε τον κωδικό του Wi -Fi προκειμένου να συνδεθείτε, είτε γιατί το σήμα σας δεν είναι καλό, είτε γιατί ξεμείνατε από δεδομένα.

Πώς όμως μπορείτε να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο Wi-Fi εάν δεν γνωρίζετε τον κωδικό πρόσβασης ή κάποιον που μπορει να σας τον «μαρτυρήσει».

Σχεδόν όλα τα μόντεμ και οι δρομολογητές σήμερα διαθέτουν κωδικό QR που περιλαμβάνει τόσο το όνομα του ασύρματου δικτύου, όσο και τον κωδικό πρόσβασής του.

Η εικόνα QR μπορεί να εκτυπωθεί στο μπροστινό μέρος της συσκευής ή, αυτό που είναι επίσης συνηθισμένο, κρυμμένο στο κάτω μέρος.

Κατά την ανάγνωση του κωδικού QR με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου, το σύστημα θα ρωτήσει τον χρήστη εάν θέλει να κάνει τη σύνδεση στο δίκτυο.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποδεχτείτε να αρχίσετε να απολαμβάνετε Wi-Fi.

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί εάν ο κάτοχος του δρομολογητή αποφάσισε να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης με μη αυτόματο τρόπο και δεν εκτύπωσε νέο κωδικό QR.

Σε περίπτωση που ένα άλλο άτομο είναι ήδη συνδεδεμένο στο δίκτυο Wi-Fi στο οποίο πρέπει να έχετε πρόσβαση, θα αρκεί να μοιραστεί έναν κωδικό QR για να κάνει μια γρήγορη σύνδεση.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις” του κινητού σας τηλεφώνου Android και, στη συνέχεια, στην ενότητα “Wi-Fi”. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να επιλέξετε το δίκτυο στο οποίο είστε συνδεδεμένοι.

Στη συνέχεια, εμφανίζεται μια οθόνη με τις λεπτομέρειες σύνδεσης, όπου μπορεί επίσης να δει ένα κουμπί “Κοινή χρήση”.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το πατήσετε για να δείτε τον κωδικό QR που θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε γρήγορα στο δίκτυο.

Οι περισσότεροι δρομολογητές που ξεκίνησαν μετά το 2007 ενσωματώνουν ένα κουμπί που ονομάζεται WPS (Wi-Fi Protected Setup), το οποίο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια σύνδεση χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κωδικό πρόσβασης.

Για να επωφεληθείτε από αυτήν την τεχνολογία, πρέπει να εισαγάγετε τις ρυθμίσεις “Δίκτυα και Internet” του κινητού τηλεφώνου.

Εκεί, αναζητήστε “Wi-Fi” και εισαγάγετε τις “Ρυθμίσεις για προχωρημένους”, όπου μπορείτε να κάνετε κλικ στο “κουμπί WPS”.

Αφού εκτελέσετε την παραπάνω ενέργεια στο τηλέφωνο, πρέπει να κατευθυνθείτε στο δρομολογητή και να πατήσετε το φυσικό κουμπί WPS (μερικές φορές, απαιτεί να το κρατήσετε πατημένο για λίγα δευτερόλεπτα).

Με αυτόν τον τρόπο, οι συσκευές θα συνδεθούν χωρίς καθυστέρηση και θα δημιουργηθεί η σύνδεση.

Κινητό τηλέφωνο: Πώς θα καταλάβετε πως σας παρακολουθούν το κινητό

Η ΕΥΠ αναφέρει σε έγγραφό της τους τρόπους με τους οποίους θα καταλάβει κάποιος χρήστης ότι το κινητό του έχει παραβιαστεί.

Συγκεκριμένα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αναφέρει χαρακτηριστικά τις ενδείξεις ότι ένα smartphone έχει παραβιαστεί:

Αναδυόμενα παράθυρα (pop-ups) με διαφημίσεις, ύποπτα μηνύματα και κλήσεις από ή προς άγνωστους αριθμούς, μεγάλη χρήση δεδομένων, ασυνήθιστη απώλεια μπαταρίας ή υπερθέρμανση τηλεφώνου, μείωση απόδοσης, αλλαγές στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου – κυρίως σε ό,τι αφορά σε άδεια χρήσης κάμερας ή μικροφώνου, ασυνήθιστες χρεώσεις στον λογαριασμό.

Παράλληλα δημοσιεύει πληροφορίες για την προστασία ευαίσθητων και διαβαθμισμένων δεδομένων από τους Δημόσιους Υπαλλήλους:

Ο σκοπός είναι η προστασία των πληροφοριών και η ασφάλεια των επικοινωνιών με απώτερο στόχο την προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

  • Επανεκκίνηση μία φορά την ημέρα στα κινητά

Η ΕΥΠ ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια συναντήσεων και συζητήσεων με ευαίσθητες πληροφορίες, το κινητό θα πρέπει να είναι σε απόσταση. Παράλληλα θα πρέπει να γίνεται επανεκκίνηση μια φορά την ημέρα, ενώ η σύνδεση με καλώδιο υπολογιστή αποκαλύπτει αν έχει μολυνθεί με λογισμικό. Με αυτόν τον τρόπο διακόπτεται η δραστηριότητα του κακόβουλου λογισμικού.

Παράλληλα ο χρήστης θα πρέπει να κάνει διαγραφή ιστορικού κάθε δυο ημέρες και να μην γίνεται σύνδεση των λογαριασμών σε google και apple id από πολλαπλές συσκευές.

Άλλα μέτρα προφύλαξης:

  • Αποφυγή φόρτισης σε δημόσιους χώρους, καθώς οι θύρες USB μπορεί να περιέχουν malware.
  • Κατέβασμα μόλις δυο εφαρμογών επικοινωνίας
  • Προσαρμογή των ρυθμίσεων ιδιωτικότητας στις συσκευές, περιορισμένες άδειες στις εφαρμογές για πρόσβαση σε κάμερα και μικρόφωνο.

Κινητό τηλέφωνο: Το τεράστιο λάθος που κάνουμε όλοι στη φόρτιση

Μπορεί εκατομμύρια χρήστες smartphones να συνηθίζουν να φορτίζουν το κινητό τους τηλέφωνο όμως σύμφωνα με τον Max Freeman-Mills, ειδικό σε θέματα τεχνολογίας, πρόκειται για ένα λάθος που πρέπει να σταματήσουμε.

Πιο συγκεκριμένα, ο Max Freeman-Mills εξηγεί γιατί είναι καλύτερο να το αποφεύγουμε: «Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου υποβαθμίζονται ταχύτερα εάν φορτίζονται τακτικά στο απόλυτο μέγιστο και στη συνέχεια αδειάζουν εντελώς».

Η φόρτιση του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια της νύχτας συνήθως σημαίνει ότι παραμένει στο 100% για αρκετές ώρες, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει την υποβάθμιση της μπαταρίας. Αντ’ αυτού, o Freeman-Mills προτείνει να φορτίζετε το τηλέφωνό σας σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φορτίζετε τη συσκευή σας ενώ βρίσκεστε στη δουλειά ή κατά τη διάρκεια σύντομων διαλειμμάτων για να τη διατηρείτε σε αυτό το βέλτιστο εύρος “σχεδόν γεμάτη”.

Επιπλέον, το να αφήνετε την μπαταρία του τηλεφώνου σας να αδειάσει εντελώς πριν την επαναφορτίσετε στο 100% είναι μια άλλη πρακτική που πρέπει να αποφύγετε. Αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει στην ταχύτερη υποβάθμιση της υγείας της μπαταρίας με την πάροδο του χρόνου.