Βρήκαμε το πρώτο ATM που σε πληρώνει! Πού θα το βρεις στην Ελλάδα

ATM Green Panda: Υπάρχουν μηχανήματα ATM που αντί να σου παίρνουν χρήματα, σου δίνουν; Και όμως, υπάρχουν! Μάλιστα, αυξάνονται συνεχώς δίνοντας τη δυνατότητα να πουλήσεις το παλιό σου κινητό και να πάρεις χρήματα μέσα σε μόλις 3 λεπτά. Όχι, δεν κάνουμε καθόλου πλάκα.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα ρυπαίνουν τον αέρα που αναπνέουμε. Και κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες κινητά τηλέφωνα καταλήγουν σε χωματερές στην Ελλάδα. Κάτι που σημαίνει μόλυνση τόσο του αέρα, όσο και των υπόγειων υδάτων.

Επιπλέον, ακόμη περισσότερα είναι τα smartphones που παραμένουν ξεχασμένα σε συρτάρια του σπιτιού μας.

Το ζήτημα αυτό δεν είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα, αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει, χάρη σε μία ιδέα του Φάνη Κουτουβέλη.

Ο Φάνης δημιούργησε έναν εξαιρετικά γρήγορο και εύκολο τρόπο να ανακυκλώνει κανείς το smartphone του, προστατεύοντας το περιβάλλον, δίνοντας ξανά “ζωή” στη συσκευή και έχοντας και οικονομικό όφελος. Αυτός δεν είναι άλλος από την Green Panda, την καινοτόμα λύση μιας ομάδας Ελλήνων, την οποία αξιοποιούν ήδη χιλιάδες Αθηναίοι.

Τα Green Panda είναι τα πρώτα ΑΤΜ που αγοράζουν και ανακυκλώνουν επιτόπου το smartphone σου, με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.

Θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με το ΑΤΜ μιας τράπεζας. Απλά, αντί να χρησιμοποιήσεις την κάρτα σου, καταθέτεις το παλιό σου smartphone και αυτό σε επιβραβεύει κατευθείαν για την αξία του. Είναι γρήγορο, απλό και, πάνω απ’ όλα, ασφαλές.

«Έχουμε δημιουργήσει μία τεχνολογία, με την οποία όταν ο χρήστης τοποθετήσει το κινητό του στο Green Panda μηχάνημα αυτό αναγνωρίζει αυτόματα το μοντέλο και την κατάσταση της συσκευής.

Εάν δηλαδή έχει φθορές ή δεν λειτουργεί σωστά, την παλαιότητά του κοκ. Έτσι, το ΑΤΜ μπορεί να του δώσει άμεσα προσφορά, την οποία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποδεχτεί με άμεση κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό του ή να πάρει τη συσκευή πίσω», αναφέρει.

Όπως οι περισσότερες startup ιδέες, έτσι και αυτή έχει μία μικρή, απλή καθημερινή ιστορία από πίσω.

«Η αφορμή ήταν μία επίσκεψη στους γονείς μου. Κάποια στιγμή, ήρθε η μητέρα μου κρατώντας ένα κουτί με όλα τα παλιά κινητά τηλέφωνα της οικογένειας και μου ζήτησε “να τα ξεφορτωθώ”, γιατί πλέον έπιαναν πολύ χώρο. Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω online τις επιλογές μου.

Βρήκα λοιπόν κάποια σημεία για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών γενικά. Αυτά τα σημεία ήταν λίγα και δεν έδιναν καμία αξία για τις συσκευές. Κάπως έτσι άρχισα να αναζητώ τις επιλογές που υπήρχαν σε άλλες χώρες.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία συνειδητοποίησα πόσα, κυριολεκτικά, δισεκατομμύρια κινητά υπάρχουν σε “ακινησία” στα συρτάρια μας. Αυτό ήταν το ξεκίνημα για να ασχοληθώ με την άμεση ανακύκλωση μεταχειρισμένων κινητών, παρέχοντας ταυτόχρονα και κάποιο ανταποδοτικό όφελος για τον καταναλωτή», σημειώνει ο Φάνης Κουτουβέλης.

«Όλοι μας όταν αγοράζουμε ένα καινούριο smartphone δεν ξέρουμε τι να κάνουμε το παλιό μας.

Ειδικά στην περίπτωση που η συσκευή έχει σπάσει ή δεν λειτουργεί σωστά, τότε το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια συσκευές στον κόσμο καταλήγουν στα σκουπίδια. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 2 δισ. smartphones ξεχασμένα στα συρτάρια των καταναλωτών και παραμένουν εκεί. Το νούμερο είναι τεράστιο. Πολλές από αυτές τις συσκευές έχουν αξία, την οποία οι κάτοχοί τους δεν εκμεταλλεύονται και τη χάνουν κάθε μέρα που περνάει!

Εμείς θέλουμε να ξαναδώσουμε ζωή σε αυτές τις συσκευές και να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να καρπωθούν αυτή την αξία, ανακυκλώνοντας τη συσκευή τους.

Μέσα σε μερικά λεπτά έχεις “ξεφορτωθεί” μία παλιά σου συσκευή, έχεις κερδίσει από το αντίτιμό της και έχεις συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος. Χωρίς να χρειαστεί να βάλεις κάποια αγγελία, να κάνεις αναζητήσεις σε fora, να κάνεις συναντήσεις, διαπραγματεύσεις τιμής κλπ.

Είναι μία πολύ εύκολη και απλή διαδικασία», υποστηρίζει ο κ. Κουτουβέλης.

ATM Green Panda: Σε ποιους καταναλωτές απευθύνεστε;

Σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί smartphones, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δηλαδή, σε όσους μας διαβάζουν αυτή τη στιγμή. Ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν κάποιο κινητό τηλέφωνο ξεχασμένο στο συρτάρι τους.Υπάρχει η φιλοσοφία της βιωσιμότητας στα Green Panda και ποια είναι αυτή;

Προφανώς, όλο μας το μοντέλο βασίζεται στην έννοια της βιωσιμότητας, της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας.

Ένα κινητό που δεν το χρειάζεται κάποιος και δεν έχει πια καμία εμπορική αξία, θα φροντίσουμε να ανακυκλωθεί υπεύθυνα, κάτι το οποίο έχει κόστος από μόνο του σαν διαδικασία και ο καταναλωτής δεν θα αναλάμβανε ποτέ.

Εάν όμως ένα κινητό έχει ακόμα εμπορική αξία, θα φροντίσουμε, αφού δώσουμε το αντίτιμο στον κάτοχο, να το διαχωρίσουμε ολόκληρο ή μέρη αυτού που λειτουργούν χωρίς προβλήματα, δίνοντας επιπλέον χρόνο ζωής σε αυτό ή σε άλλες συσκευές.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το reuse και το repurpose είναι και η αποδοτικότερη μορφή ανακύκλωσης.

Θέλουμε να κάνουμε τα Green Panda συνώνυμα με την υπεύθυνη ανακύκλωση κινητών συσκευών στην Ευρώπη. Προσφέροντας ευκολία και αξία στους κατόχους κινητών, πάντα με σεβασμό για το περιβάλλον.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα και οι στόχοι σας για το μέλλον;

Άμεσα τα Green Panda ATMs θα βρίσκονται σε 40 σημεία στην Αθήνα και ήδη σχεδιάζουμε την επόμενη γενιά τους, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου. Αφού εδραιώσουμε την παρουσία μας στην ελληνική αγορά και δοκιμάσουμε το μοντέλο μας, στόχος μας είναι να δούμε την τεχνολογία μας να επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή, μπορεί κανείς να βρει τα Green Panda εντός επιλεγμένων supermarket ΑΒ Βασιλόπουλος, στον νομό Αττικής. Μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία με μια απλή αναζήτηση στο Google Maps, πληκτρολογώντας “Green Panda ΑΤΜ” ή στον χάρτη της ιστοσελίδα μας greenpanda.gr, όπου μπορείτε να μάθετε ό,τι χρειάζεστε σχετικά με την υπηρεσία μας