Τίναξε την μπάνκα στον αέρα ο Μελισσανίδης: Δείτε τι αγόρασε

ΟΠΑΠ: Στο απόλυτο success story εξελίσσεται ο ΟΠΑΠ ο οποίος δείχνει να κερδίζει κατά κράτος το στοιχηματικό ανταγωνισμό. Διαβάστε στο xristika.gr ποιον αντίπαλό του εξαγόρασε!

Τον αποκλειστικό έλεγχο του ομίλου Stoiximan απέκτησε ο ΟΠΑΠ, μετά το “πράσινο φως” από τις αρχές ανταγωνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ειδικότερα, η ΟΠΑΠ ΑΕ ανακοίνωσε σήμερα στο Χρηματιστήριο πως σε συνέχεια συμφωνητικού που καταρτίστηκε αναφορικά με σχετικές τροποποιήσεις στα εταιρικά έγγραφα των νομικών προσώπων που ελέγχουν ή και λειτουργούν, άμεσα ή έμμεσα, την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο απέκτησε, μέσω της OPAP Investment Limited, αποκλειστικό έλεγχο επί της SMGC, στην οποία κατέχει μερίδιο 84,49%.

Υπενθυμίζεται πως σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 1 Μαρτίου 2021, ομόφωνα, αποφασίστηκε η έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης, σχετικά με τη μεταβολή του κοινού ελέγχου που ασκείται από τις ΟΠΑΠ, Deep Investment Ltd και Padian Ltd επί των δραστηριοτήτων διαδικτυακού στοιχήματος και λοιπών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων της εταιρίας Kaizen Gaming International Ltd (πρώην GML Interactive Malta Ltd) που διεξάγονται στην Ελλάδα και την Κύπρο υπό το εμπορικό σήμα Stoiximan, σε αποκλειστικό έλεγχο της ΟΠΑΠ, μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρείας με την επωνυμία OPAP Investment Limited, επί της Stoiximan Business.

ΟΠΑΠ: Θησαύρισε στην πανδημία!

Τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το 2020 ανέδειξαν τις αντοχές της εταιρείας απέναντι στην πανδημία, καθώς και την ετοιμότητά της, σε επιχειρησιακό και οικονομικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας, κατά την τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της εταιρείας με αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο του 2020, Ο ΟΠΑΠ σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 205,3 εκατ. ευρώ, έσοδα προ εισφορών (GGR) ύψους 1,129 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ διασφάλισε την ισχυρή ταμειακή θέση του. Στη βάση αυτή, η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει τη διανομή μεικτού μερίσματος ύψους 45 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου 2021.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας: “Η ανάπτυξη των διαδικτυακών δραστηριοτήτων μας συνεισέφερε σημαντικά στα συνολικά έσοδα της εταιρείας, καθώς τόσο τα έσοδα από διαδικτυακά παίγνια, όσο και η βάση των πελατών μας, ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε η επένδυση μας στην Kaizen Gaming”.

ΟΠΑΠ: Η νέα επιχειρηματική στρατηγική

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γιαν Κάρας, παρουσίασε τη νέα επιχειρηματική στρατηγική της εταιρείας. “Κοιτώντας προς το μέλλον, συνεχίζουμε – παρά τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν – να χτίζουμε πάνω σε όσα έχουμε ήδη επιτύχει.

Με σιγουριά, επιδιώκουμε την επιτυχημένη υλοποίηση της νέας επιχειρηματικής στρατηγικής του ΟΠΑΠ, της στρατηγικής Fast Forward, ώστε να προσφέρουμε ακόμη καλύτερα παιχνίδια και ψυχαγωγία στους πελάτες μας”, σχολίασε ο κύριος Κάρας.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΑΠ, η στρατηγική Fast Forward στηρίζεται στη φιλοδοξία της εταιρείας να προσφέρει στους πελάτες της παγκόσμιου επιπέδου τυχερά παιχνίδια και ψυχαγωγία, μέσω του δικτύου των καταστημάτων και των διαδικτυακών καναλιών της.

Επίσης, θέτει τις κατευθύνσεις για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιτυχίας του ΟΠΑΠ, με βάση έξι κύριους στρατηγικούς πυλώνες, που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τις προτεραιότητες για το μέλλον της εταιρείας:

ΟΠΑΠ: Ο Μελισσανίδης και η συμμαχία με τον Κόκκαλη!

Για ακόμα δύο χρόνια θα συνεχίσουν να συνεργάζονται ΟΠΑΠ και Intralot.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΑΠ άσκησε το δικαίωμα επέκτασης για δύο επιπλέον έτη του συμβολαίου του με την Intralot για τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο εταιριών στον τομέα των αριθμολαχείων από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2023.

Η επέκταση αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Intralot να συνεχίσει να παρέχει στον ΟΠΑΠ την προηγμένη λοταριακή της λύση, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η καινοτόμος πλατφόρμα διαχείρισης παιχνιδιών «LotosX» που λανσαρίστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2019, καθώς και άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η λοταριακή λύση προσφέρει στον ΟΠΑΠ την ευκαιρία να συνεχίσει να αναβαθμίζει την παικτική εμπειρία και να αυξάνει υπεύθυνα τη συμμετοχή της ελληνικής κοινότητας παικτών. Η σύγχρονη αυτή λύση έχει σχεδιαστεί να δημιουργεί ευέλικτα οικοσυστήματα που ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς και υποστηρίζει πλήρως τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΠΑΠ.

ΟΠΑΠ: O… βασιλιάς των μερισμάτων

Το 2011 η ΟΠΑΠ είχε πληρώσει στο ελληνικό Δημόσιο 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% (300 εκατ. ευρώ) αποτελεί προκαταβολή από την ΟΠΑΠ της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στα καθαρά έσοδα (GGR) για συγκεκριμένα αριθμολαχεία και παίγνια.

Το ελληνικό Δημόσιο πλέον θα συμμετέχει με 5%, έναντι 35%1 μέχρι πρότινος επί των καθαρών εσόδων για τη δεκαετία 13/10/2020 – 12/10/2030, ενώ η μελλοντική αξία της προκαταβολής αγγίζει τα 1,83 δισ. ευρώ!

Η ΟΠΑΠ ενδέχεται να καταβάλει επιπλέον τίμημα προς το Δημόσιο, το οποίο θα υπολογίζεται και θα προσαρμόζεται σε ετήσια βάση κατά τα έτη 2020-2030 και θα είναι πληρωτέο στο τέλος της δεκαετούς αυτής περιόδου. Στην περίπτωση που το ποσό είναι αρνητικό, αυτό θα καταβληθεί από το ελληνικό Δημόσιο στην ΟΠΑΠ. Αν τα νούμερα των εκτιμήσεων για τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων του 2021 (634 εκατ. ευρώ) επαληθευτούν, θα αποτελέσουν τα υψηλότερα από την αποκρατικοποίηση της εταιρίας (2013)!

Τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το 2020 ήταν εμφανώς επηρεασμένα από την πανδημία και το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων του, καθώς και από το κέρδος της επαναμέτρησης της αξίας προηγούμενων συμμετοχικών δικαιωμάτων ύψους 142,7 εκατ. ευρώ της Kaizen (Stoiximan).

Από το ξέσπασμα του κορονοϊού (COVID-19), τα καταστήματα ΟΠΑΠ στην Ελλάδα παρέμειναν κλειστά για 112 ημέρες ή το 1/3 επί των συνολικών ημερών του 2020 περίπου, ενώ τοπικά lockdown με αντίστοιχο κλείσιμο καταστημάτων είχαν επιβληθεί από τον Οκτώβριο.

Στην Κύπρο, όλα τα καταστήματα ΟΠΑΠ παρέμειναν κλειστά για 68 ημέρες. Ωστόσο, η διοίκηση θα προτείνει στη γ.σ. τη διανομή μερίσματος 0,45 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι μερισματική απόδοση 3,8%, καθώς η μετοχή έχει σκαρφαλώσει στα υψηλά 52 και πλέον εβδομάδων, με την ημερομηνία αποκοπής να έχει οριστεί για 13 Ιουλίου 2021.

Μετά και την απόκτηση του 15,48% στη Stoiximan τον περασμένο Νοέμβριο, η ΟΠΑΠ κατέχει συνδυαστικά 84,49% (άμεσα και έμμεσα), ενισχύοντας έτσι τα μεγέθη του μέσω του online στοιχηματισμού. Για το 2021 αναμένεται τα έσοδα και η κερδοφορία του διαδικτυακού στοιχήματος να ενισχύσουν τα έσοδα αλλά και την κερδοφορία, κερδίζοντας μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου στην κερδοφορία, καθώς το λειτουργικό περιθώριο (47,6%) εμφανίζεται σημαντικά μεγαλύτερο έναντι των υπολοίπων παιχνιδιών.

Τη μερίδα του λέοντος στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του 2020 κατέχουν τα αριθμολαχεία με 61,4%, ενώ ακολουθούν τα παιχνίδια στοιχηματισμού με 26,3%. Από την άλλη πλευρά τα VLTs, παρά το γεγονός ότι συνεισφέρουν περί το 1/5 των εσόδων, στην κερδοφορία για το 2020 συνεισέφεραν μόλις 9,5%, κυρίως λόγω πανδημίας.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού του ομίλου είναι 2,7% (2019: 3,0%), ενώ ο συνολικός δανεισμός ανέρχεται σε 1,04 δισ. ευρώ.

Στα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί η δέσμευση της διοίκησης του ΟΠΑΠ ότι θα διανέμει το 100% των ταμειακών ροών μετά τις επενδύσεις που χρειάζεται η εταιρεία. Επίσης το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21/5/2021, με το εύρος των αγορών να διαμορφώνεται σε 0,3 – 15 ευρώ ανά μετοχή.

Η εταιρεία κατέχει 1.829.624 ίδιες μετοχές (0,54% επί του συνόλου) με μέση τιμή κτήσης 7,92 ευρώ, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του 2020. Ο όμιλος Sazka κατέχει το 44,11%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α.

Ολοκληρώνοντας, τα νούμερα του ΟΠΑΠ για το 2021 αναμένονται σημαντικά αυξημένα σε επίπεδο κερδοφορίας, καθώς θα αποτελέσει την πρώτη χρονιά όπου θα εφαρμοστεί πλήρως η μειωμένη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα καθαρά έσοδα (GGR), με 5%, έναντι 35% μέχρι πρότινος. Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς (πηγή: Bloomberg), τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το 2021 αναμένονται ως εξής: έσοδα (GGR) 1.680 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 49% έναντι του 2020, λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 634 εκατ. ευρώ, ενίσχυση 144% και καθαρά κέρδη 339 εκατ. ευρώ, αύξηση 70%.

Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις για το μέρισμα κάνουν λόγο για 1,15 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 9,7% μερισματική απόδοση. Υπενθυμίζεται ότι η μέση μερισματική απόδοση των τελευταίων 20 ετών ανέρχεται σε 8,9%, καθιστώντας τον μερισματικό ηγέτη ανάμεσα στις μετοχές του FTSE Large Cap! Με βάση τα παραπάνω, ο ΟΠΑΠ διαμορφώνει δείκτη EV/EBITDA 17,7 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2020, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις για το 2021 ο δείκτης διαμορφώνεται στις 7,3 φορές.