«Τίναξε» την αγορά στον… αέρα η Grecotel – Δείτε τι εξαγόρασε και πού

Επιχειρήσεις: Αλλάζουν οι ισορροπίες στην ξενοδοχειακή αγορά, ενόψει του καλοκαιριού και του ανοίγματος του τουρισμού, καθώς η Grecotel προχώρησε σε μια κίνηση… ματ!

Πέντε ξενοδοχειακές μονάδες Resort, σε Μύκονο και Κέρκυρα, εξαγόρασε ο Όμιλος Νίκου Δασκαλαντωνάκη- Grecotel στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 1.800 κλινών, επενδύοντας 61 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οι συμφωνίες εξαγοράς που ολοκληρώθηκαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν 3 ξεχωριστές συναλλαγές. Για την επέκταση των ξενοδοχείων και του real estate θα διατεθούν επιπλέον 43 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται.

“Η επιχειρηματική αυτή κίνηση αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μας και στις πραγματικές δυνατότητες του τουρισμού ως ρεαλιστικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας” δήλωσε ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης, πρόεδρος και ιδρυτής του Ομίλου.

“Η πανδημία θα περάσει. Ο τουρισμός είναι ανθρώπινη εμπειρία, δεν αντικαθίσταται με zoom. Αταλάντευτη βούλησή μας αποτελεί η ανάπτυξη και η αύξηση τής απασχόλησης του ντόπιου εργατικού δυναμικού, γεγονός που προσφέρει στα ξενοδοχεία μας προστιθέμενη αξία. Πάντα πίστευα ότι οι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους θέλουν και την προκοπή του” προσέθεσε.

Επιχειρήσεις: Ξενοδοχεία… φιλέτα!

Τα ξενοδοχεία που εξαγοράστηκαν είναι τα: Mykonos Star και Μykonos Thea στον Άγιο Σώστη Μυκόνου και Nostos, Vassilia, Gelina και το Aqua Park Υδρόπολις στην Κέρκυρα. Οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι σε λειτουργούσα κατάσταση και η προσθήκη τους αναμένεται να δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι εξαγορές έγιναν στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου που επιπρόσθετα περιλαμβάνει σημαντικές ανακατασκευές και νέα ξενοδοχειακά προϊόντα Lifestyle και Luxury Resorts σε Κρήτη, Κω και Κέρκυρα. Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2020.

Στην Κέρκυρα τα νέα ξενοδοχεία θα αποτελέσουν μέρος ενός μεγαλύτερου παραθαλάσσιου Resort έκτασης 350.000 τ.μ. με την ονομασία Grecotel Costa Botanica.

Πρωταγωνιστής -όπως σημειώνεται- θα είναι το νοσταλγικό τοπίο και η εμπειρία στη φύση, όπως στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται για στρατηγική απόφαση διεύρυνσης της παρουσίας του Ομίλου στην Κέρκυρα, όχι μόνο με την προσθήκη ενός μοναδικού θερέτρου, αλλά επιπλέον με την αναγέννησή του σε παγκόσμιο πολυτελή τουριστικό προορισμό σύμφωνα με τις τάσεις του σύγχρονου lifestyle.

Τo Costa Botanica βρίσκεται στην Αχαράβη, σε απόσταση 25 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο. Είναι χτισμένο σε έκταση 350.000 στρεμμάτων υπέροχης ελληνικής φύσης με παρθένα αμμουδιά μήκους 1.000 μέτρων. Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία στην Κέρκυρα, με πολυποίκιλο οικοσύστημα που φιλοξενεί πάνω από 90 είδη αποδημητικών πουλιών, σπάνιες χελώνες, τις μοναδικές Κερκυραϊκές βίδρες, αμμοθίνες με κρινάκια, άγριες ορχιδέες, ελαιώνες και συγκλονιστική βλάστηση.

Στη Μύκονο η επιλογή του Άγιου Σώστη ενισχύει σημαντικά την παρουσία της Gecotel στα Boutique Ultra Luxury Resorts σε μοναδικές τοποθεσίες με αυθεντικότητα και χαρακτήρα.

Επιχειρήσεις: Ο Τσιτσιπάς «μπαίνει» στο Costa Navarino

Αθλητική ακαδημία τένις, αποκτούν οι εγκαταστάσεις του Costa Navarino. Θα συμμετέχουν κορυφαίοι προπονητές του αθλήματος απ’ όλο τον κόσμο. Όλες οι λεπτομέρειες του μεγάλου deal στο xristika.gr.

Μ’ έναν από τους κορυφαίους προπονητές τένις παγκοσμίως, ο οποίος αποτέλεσε και μέντορα του Έλληνα πρωταθλητή, Στέφανου Τσιτσιπά, θα συνεργάζεται εφεξής το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino.

Ο λόγος για τον ελληνικής καταγωγής Πάτρικ Μουράτογλου, ο οποίος θα δημιουργήσει στη Μεσσηνία το πρώτο εκτός Γαλλίας «mouratoglou tennis center» σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πρόκειται επί της ουσίας, για μια αθλητική ακαδημία τένις, η οποία θα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Costa Navarino. Σ’ αυτό θα συμμετέχουν κορυφαίοι προπονητές του αθλήματος απ’ όλο τον κόσμο.

Το «Mouratoglou Tennis Center» θα βρίσκεται στην περιοχή «Navarino Dunes» και θα διαθέτει συνολικά 16 γήπεδα τένις, τόσο χωμάτινα όσο και με φυσικό γρασίδι.

«Είμαι υπερήφανος που συνεργαζόμαι μ’ έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς της Ελλάδας, το Costa Navarino. Επιτέλους, φέρνω το πάθος για το τένις σε μία χώρα, η οποία τρέχει στο αίμα μου» ανέφερε ο ίδιος, σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter.

Επιχειρήσεις: Πώς ο Κωνσταντόπουλος έκανε αυτοκρατορία το Costa Navarino

Οι επόμενες φάσεις ανάπτυξης του εμβληματικού συγκροτήματος. Πώς η οικογένεια Κωνσταντόπουλου κατόρθωσε να κάνει την Costa Navarino έναν από τους λίγους προορισμούς γκολφ υψηλής ποιότητας ανά τον κόσμο. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Τον Νοέμβριο του 2018 ο όμιλος της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino, Hilton κ.ά.) της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου ανακοίνωσε τη συνεργασία με την Consillium S.A., στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την περαιτέρω ενίσχυση του γκολφ στο εμβληματικό συγκρότημα της Μεσσηνίας.

Η συμφωνία αφορούσε τη σύμπραξη (50/50) σε μια από τις βασικές θυγατρικές της ΤΕΜΕΣ, την εταιρία Πανόραμα Α.Ε., και είχε ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη και λειτουργία τoυ Navarino Hills, καθώς και τη λειτουργία του γηπέδου γκολφ The Dunes Course.

Στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού προγράμματος της ΤΕΜΕΣ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δημιουργούνται δύο επιπλέον signature γήπεδα γκολφ στο Navarino Hills, τα οποία έχει σχεδιάσει ο θρύλος του αθλήματος José Maria Olazábal. Έτσι, το σύνολο των γηπέδων θα φτάσει τα τέσσερα, σε απόσταση μόλις 13 χλμ μεταξύ τους «καθιστώντας την Costa Navarino έναν από τους λίγους προορισμούς γκολφ υψηλής ποιότητας ανά τον κόσμο, που συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά», όπως τονιζόταν τότε.

Το newmoney.gr αποκαλύπτει σήμερα την εξέλιξη της συμφωνίας, τις λεπτομέρειες και τα πρόσωπα «κλειδιά».

«Όχημα» για τη στρατηγική συμμαχία του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου με τον Τσέχο μεγιστάνα Tomas Nemec, ιδιοκτήτη, μεταξύ άλλων και της Consillium S.A., είναι η εταιρία «Πανόραμα», θυγατρική της ΤΕΜΕΣ, που έχει ιδρυθεί από το 1990 με στόχο τη δημιουργία και εκμετάλλευση γηπέδων γκολφ, ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων, συνεδριακών κέντρων, κέντρων θαλασσοθεραπείας και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού αναψυχής και αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο «πεδίο» της είναι ακόμη η μελέτη και εκτέλεση πάσης φύσεως τεχνικών, κατασκευαστικών, οικοδομικών και συναφών έργων σε ιδιόκτητα ακίνητα της εταιρίας ή τρίτων, που προορίζονται για ιδία χρήση ή και προς μεταπώληση, η κατασκευή προς πώληση, μίσθωση (απλή ή χρονομεριστική) και γενικά η εκμετάλλευση παραθεριστικών κατοικιών, καθώς και η αγορά, πώληση ή εκμίσθωση οικοπέδων για τη δημιουργία και εγκατάσταση σε αυτά παραθεριστικών κατοικιών ή άλλων τουριστικών εκμεταλλεύσεων.

Η συμφωνία, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney.gr, έχει μπει πλέον σε φάση υλοποίησης, η οποία περιλάμβανε καταρχήν τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην «Πανόραμα», συνολικού ύψους 37,17 εκατ. ευρώ. Η πρώτη έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας με τους Τσέχους, στις 20 Δεκεμβρίου 2018 και ήταν ύψους 2,63 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε δύο μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2019, η δεύτερη ΑΜΚ ύψους 12,53 εκ. ευρώ. Η τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έγινε στις 28 Δεκεμβρίου 2020 και ήταν ύψους 22 εκατ. ευρώ. Έτσι, σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της «Πανόραμα» ανέρχεται σε 47 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 1.569.046 μετοχές, ονομαστικής αξίας 30 ευρώ εκάστης, με μετόχους 50-50 την ΤΕΜΕΣ και την «ConsilTech A.S., θυγατρικό βραχίονα της Consillium S.A.

Αντίστοιχα, επήλθαν από τον Μάιο του 2019 και οι αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας με την είσοδο στελεχών της τσεχικής πλευράς. Στην προηγούμενη σύνθεση του Δ.Σ., πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο ίδιος ο επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και αντιπρόεδρος ο Στέφανος Θεοδωρίδης.

Μετά τις αλλαγές, πρόεδρος του εξαμελούς Δ.Σ. της Πανόραμα ανέλαβε ο Tomas Clapste, «δεξί χέρι» του Τσέχου μεγιστάνα -με τον Στ. Θεοδωρίδη να παραμένει αντιπρόεδρος- ενώ τοποθετήθηκαν σε θέσεις μελών οι Eliska Blahova και Ludomir Zeman.

Την περίοδο που ξεκίνησε η συμμετοχή των Τσέχων, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2018, άρχισαν να ξετυλίγονται και οι άλλες πλευρές της συμφωνίας. Έτσι, η «Πανόραμα» απέκτησε το 100% των μετοχών της «Navarino Bella Vista Α.Ε.», εταιρίας με αντικείμενο την καλλιέργεια ελαιωδών καρπών. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε με ανταλλαγή μετοχών, ενώ μετά την εξαγορά η «Πανόραμα» και η θυγατρική της κατέχουν περίπου 2.200.000 τετραγωνικά μέτρα γης διαθέσιμα για ανάπτυξη.

Σε αυτήν την τοποθεσία, στο Navarino Hills έχει μπει μπροστά η ανάπτυξη ενός θερέτρου που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα αποτελεί εναλλακτικό στοιχείο φιλοξενίας, που θα χαρακτηρίζεται από οικολογικές εγκαταστάσεις διαβίωσης και ευεξίας, καθώς και σημαντική οικιστική προσφορά ιδιόκτητων κατοικιών, διαμερισμάτων, εξοχικών σπιτιών και κτημάτων.

Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 2019, συστάθηκε η εταιρία «Dunes Golf Τουριστικές Επιχειρήσεις», με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών παραχώρησης χρήσης και λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως γήπεδα γκολφ, τένις κ.ά.,η οποία προήλθε από απόσχιση κλάδου γκολφ Ρωμανού (Dunes Golf) με εισφορά της ΤΕΜΕΣ. Έναν μήνα μετά, η «Dunes Golf» πωλήθηκε στην «Πανόραμα» από την ΤΕΜΕΣ με τίμημα 30,61 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη φάση του deal υλοποιείται τούτη την περίοδο, με την αγορά από την «Πανόραμα» (και πωλητή την ΤΕΜΕΣ) έξι αγροτεμαχίων σε περιοχές ανάπτυξης του Costa Navarino. Συγκεκριμένα, η απόφαση ελήφθη στη Γ.Σ. των μετόχων στις 28 Δεκεμβρίου 2020 και αφορά τέσσερα αγροτεμάχια έκτασης 6.373,66 τ.μ., 5.665,22 τ.μ., 16.236,04 τ.μ. και 18.538,58 τ.μ., που βρίσκονται στη θέση «Γαϊδουροράχη» ή «Γαϊδουρόκαμπος», καθώς και δύο ακόμη, έκτασης 30.492,73 τ.μ. και 10.008,84 τ.μ., στη Γιάλοβα.

Το συνολικό τίμημα διαμορφώθηκε στα 21 εκατ. ευρώ, ενώ για τον καθορισμό του ελήφθη υπόψη η αποτίμηση που έγινε από την πιστοποιημένη εταιρία εκτιμήσεων «Βαλέρ Α.Ε.», η οποία και τα εκτίμησε στα 20,71 εκατ. ευρώ.

Η «Πανόραμα» έχει ήδη λάβει τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες και βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής των δύο νέων γηπέδων γκολφ 36 οπών, The Hills Courses, και ενός clubhouse. Τα The Hills Courses θα βρίσκονται σε υψίπεδο που έχει θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου και στους γύρω λόφους και θα λειτουργούν από Φεβρουάριο έως Νοέμβριο. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, ενώ η λειτουργία τους θα ξεκινήσει το 2022. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3908/2011 και περιλαμβάνουν μελέτες, κατασκευαστικές εργασίες καθώς και αγορές μηχανημάτων και μεταφορικών μέσων.