PLUS

Ήρθε για να μείνει η τηλεργασία! Ποια εταιρεία δίνει τουλάχιστον 3 μέρες στους εργαζομένους

Τηλεργασία: Η πανδημία του κορονοϊού έφερε νέα ήθη και… έθιμα στα εργασιακά, με το μέτρο της τηλεργασίας να έχει έρθει για να μείνει! Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…

Η Nokia ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοί της μπορούν να επιλέξουν την τηλεργασία έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα, προσφέροντας περισσότερη στήριξη για ευέλικτες ώρες εργασίας από τον Ιανουάριο αφού το ισχύον σύστημα της κατ’ οίκον εργασίας λήγει τον Δεκέμβριο.

Η φινλανδική εταιρία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού διενήργησε έρευνα μεταξύ των εργαζομένων της στα τέλη του περασμένου έτους και η πλειονότητα εξ αυτών δήλωσε ότι προτιμά την τηλεργασία για δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, συγκριτικά με μέσο όρο δύο περίπου ημερών πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

«Η πανδημία εξανάγκασε οργανισμούς να αλλάξουν. Η τεχνολογία έδωσε στους ανθρώπους εργαλεία να καινοτομήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις, τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά για να υπάρξει επιστροφή στην πρότερη κατάσταση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πέκα Λούντμαρκ.

Τηλεργασία: Πότε πληρώνει ο εργοδότης το ρεύμα και το ενοίκιο του εργαζόμενου

Αποζημίωση όχι μόνον για τον εξοπλισμό (λάπτοπ κ.λπ.), αλλά ακόμη και για κάποια πάγια τα έξοδα του σπιτιού στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται και μέρος του ενοικίου, θα δικαιούνται οι εργαζόμενοι με καθεστώς τηλεργασίας.

Το προβλέπει στα «ψιλά γράμματα» το άρθρο 66 (παρ. 4) του εργασιακού νομοσχεδίου και μάλιστα η εν λόγω αναφορά συνοδεύεται και από τη θέσπιση νέων φοροαπαλλαγών για όλες τις επιχειρήσεις και εργοδότες, καθώς προβλέπεται ότι όλες οι δαπάνες που θα τους βαρύνουν για την τηλεργασία του προσωπικού τους θα είναι αφορολόγητες και εκπιπτόμενες από το φόρο εισοδήματος.

Το επίμαχο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 66 για την τηλεργασία αναφέρει ότι: «Στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας (σ.σ.: που συνάπτει ο εργαζόμενος με τον εργοδότη για την τηλεργασία) ορίζεται ο τρόπος χρηματικής αποκατάστασης εκ μέρους του εργοδότη του ως άνω κόστους (σ.σ.: δαπάνες εξοπλισμού), καθώς και του κόστους, σε μηνιαία βάση, της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας του εργαζομένου.

Οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Τηλεργασία: Αποζημίωση για το… σπίτι!

Αυτό που λέει το εδάφιο είναι ότι ο τηλεργαζόμενος, πέραν των δαπανών για τον εξοπλισμό της εξ αποστάσεως εργασίας, όπως η παροχή ηλεκτρονικού υπολογιστή, καρέκλας γραφείου κ.λπ., δικαιούται και κάποιας μορφής αποζημίωση για το κόστος χρήσης του σπιτιού του ως χώρου εργασίας.

Αυτή η αποζημίωση θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα ένα μέρος των εξόδων από την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ή ακόμη και ένα μέρος του ενοικίου.

Το κόστος χρήσης του σπιτιού ως γραφείου -με όποιον τρόπο καθοριστεί- θα αποζημιώνεται εκτός του μισθού.

Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλλεται ένα έξτρα ποσό μηνιαίως στον τηλεργαζόμενο που μπορεί να είναι ανάλογα με τα τετραγωνικά που χρησιμοποιεί στο σπίτι του για να εργάζεται.

Για παράδειγμα, για χώρο εργασίας 30 τ.μ. με 5 ευρώ το τετραγωνικό να βγαίνει αποζημίωση 150 ευρώ το μήνα.

Τηλεργασία: Η μεγάλη παγίδα

Αυτή η αμοιβή θα είναι αφορολόγητη για τον εργαζόμενο αλλά και για την επιχείρηση και το ερώτημα είναι πώς και με τι είδους παραστατικό θα την εισπράττει ο εργαζόμενος και πώς θα τη δικαιολογεί ο εργοδότης για να παίρνει την έκπτωση φόρου.

Η παγίδα που βλέπουν ορισμένοι πίσω από το «Δώρο» της αποζημίωσης για το κόστος χρήσης του σπιτιού ως γραφείου είναι μήπως γίνει συμψηφισμός του με τα έξοδα κίνησης για παράδειγμα που είχαν οι εργαζόμενοι όταν πηγαινοέρχονταν στο γραφείο, τα οποία είναι σχεδόν μηδενικά με τη δουλειά από το σπίτι.

Ολες οι δαπάνες τηλεργασίας (εξοπλισμού, συντήρησης, επισκευής, αντικατάστασης κ.λπ.) θα εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος της επιχείρησης.

Ουσιαστικά θεσπίζονται νέες φοροαπαλλαγές με τηλεργασία.

Αυτό σημαίνει ότι, αν μια επιχείρηση ξοδέψει 20.000 ευρώ για παράδειγμα το χρόνο για τον εξοπλισμό της τηλεργασίας των υπαλλήλων της, θα έχει ισόποση έκπτωση φόρου (-20.000 ευρώ).

Θα υπάρξει υπουργική απόφαση που θα προβλέπει ένα ελάχιστο ποσό έκπτωσης φόρου, αλλά δεν αποσαφηνίζεται αν θα υπάρχει και πλαφόν στις δαπάνες που θα μειώνουν το φόρο.

Τηλεργασία: Σύνδεση μέσω Εργάνης για έλεγχο ωραρίων

Η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους συγκρίσιμους εργαζομένους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

Ο εργοδότης ελέγχει την απόδοση του εργαζομένου κατά τρόπο που σέβεται την ιδιωτική του ζωή και είναι σύμφωνος με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η χρήση της κάμερας (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου απαγορεύεται.

Για τον έλεγχο των ωραρίων ο τηλεργαζόμενος θα συνδέεται με το σύστημα Εργάνη κατά την έναρξη της εργασίας και κατά τη λήξη. Η διασύνδεση θα γίνεται με κωδικούς πρόσβασης. Μετά τη λήξη του ωραρίου έχει δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο συνίσταται στο να απέχει πλήρως από την παροχή εργασίας και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα e-mails ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας. Απαγορεύεται δε κάθε δυσμενής διάκριση εις βάρος τηλεργαζομένου επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Το ωράριο τηλεργασίας, καθώς και η αναλογία τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη, δηλώνονται στο σύστημα «Εργάνη».

Με ειδικό διάταγμα ορίζεται η πρόσβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και των λοιπών ελεγκτικών αρχών στα δεδομένα της επικοινωνίας της επιχείρησης και του εργαζομένου μέσω δικτύων τηλεφωνίας ή Διαδικτύου προκειμένου να ελέγχεται η τήρηση του ωραρίου εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας κατά την τηλεργασία.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί για το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση που εισάγει το νομοσχέδιο.

Η διάταξη λέει ότι ένας εργαζόμενος με 4ωρο (μερική απασχόληση) θα μπορεί να καλείται για επιπρόσθετη εργασία εντός της ίδιας μέρας σε άλλο ωράριο, όπως για παράδειγμα 4ωρο το πρωί και 2ωρο το απόγευμα.

Η έξτρα αμοιβή για το 2ωρο θα είναι 12% επί του ωρομισθίου, αλλά το αγκάθι είναι ότι στη νέα της μορφή η σπαστή μερική απασχόληση θα επιβάλλεται αν δεν συμφωνεί ο εργαζόμενος.

Τηλεργασία: Ποια τα δικαιώματα των εργαζομένων

Το εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει μια σειρά αλλαγών και στον νέο τρόπο εργασίας.

Το δικαίωμα της αποσύνδεσης και η τηλε-ετοιμότητα

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θεσπίζει το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

Ο τηλεργαζόμενος έχει πλέον το δικαίωμα να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και ιδίως να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του.

Μάλιστα, τα τεχνικά και οργανωτικά μέσα, που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν την αποσύνδεση του τηλεργαζομένου από τα ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας και εργασίας αποτελούν υποχρεωτικούς όρους της σύμβασης εργασίας και συμφωνούνται μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας, καθορίζονται από τον εργοδότη και γνωστοποιούνται από αυτόν σε όλους τους εργαζόμενους. Παρόλα αυτά, δίνεται η δυνατότητα ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να μπορούν να συνάψουν και συμφωνία περί τηλε-ετοιμότητας, δηλαδή ένα χρονικό όριο πέραν του ωραρίου του εργαζόμενου που θα πρέπει ο εργαζόμενος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επιχειρήσεις εάν ζητηθούν.

Τα χρονικά όρια της τηλε-ετοιμότητας και οι προθεσμίες ανταπόκρισης του εργαζομένου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί.

Η συμφωνία της τηλεργασίας

Η τηλεργασία συμφωνείται εγγράφως μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας. Η τηλεργασία μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή από τον εργαζόμενο, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου υγείας του, ο οποίος θα αποφευχθεί αν εργάζεται μέσω τηλεργασίας.

Το κόστος των μέσων για την τηλεργασία

Κατά την τηλεργασία, ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού, εκτός εάν συμφωνηθεί να γίνεται χρήση εξοπλισμού του εργαζομένου, των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού, της αποκατάστασης των βλαβών και κάθε τι άλλο σχετικό. Επιπλέον, ο εργοδότης αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεσή της τηλεργασίας ή να τις αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης. Η υποχρέωση μάλιστα αυτή αφορά και στις συσκευές που ανήκουν στον εργαζόμενο, εκτός εάν στη σύμβαση του εργαζόμενου ορίζεται κάτι διαφορετικό.

Στη σύμβαση εργασίας επιπλέον ορίζεται και το χρηματικό ποσό τόσο για την αποκατάσταση του εξοπλισμού όσο και το μηνιαίου κόστους των ηλεκτρονικών μέσων που χρησιμοποίει ο εργαζόμενος που βρίσκεται σε τηλεργασία.

Οι δαπάνες αυτές από την πλευρά του εργοδότη δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την επιχείρηση.

Οι υποχρεώσεις του εργοδότη

Ο εργοδότης εντός οκτώ (8) ημερών από την έναρξη της τηλεργασίας, υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο εγγράφως ακόμα και με αποστολή e-mail:

1) Τα λεπτομερή καθήκοντα του τηλεργαζομένου.

2) Το ωράριο εργασίας του τηλεργαζομένου και το δικαίωμα αποσύνδεσης

3) Την ανάλυση του πρόσθετου κόστους με το οποίο επιβαρύνεται περιοδικώς ο τηλεργαζόμενος απότην τηλεργασία, ιδίως το κόστος τηλεπικοινωνιών, του εξοπλισμού και της συντήρησής του.

4) Τον αναγκαίο για την παροχή τηλεργασίας εξοπλισμό, τον οποίο διαθέτει ο τηλεργαζόμενος ή του παρέχει ο εργοδότης, και τις διαδικασίες τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών του εξοπλισμού αυτού.

5) Οποιουσδήποτε περιορισμούς στη χρήση του εξοπλισμού ή εργαλείων πληροφορικής, όπως το διαδίκτυο, και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους.

6) Τους όρους υγιεινής και ασφάλειας της τηλεργασίας

7) Την υποχρέωση για προστασία των επαγγελματικών δεδομένων, καθώς και των προσωπικών δεδομένων του τηλεργαζομένου

«Σπαστή» τηλεργασία

Η συμφωνία περί τηλεργασίας δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης εάν δηλαδή είναι πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης μορφής αλλά μεταβάλλει μόνο τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η εργασία.

Η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Ο εργοδότης επιπλέον απαγορεύεται να χρησιμοποιεί την κάμερα (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago