Αυτοκίνητο: Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκινά διαδικασίες τετραπλών διασταυρώσεων για τα οχήματα που κυκλοφορούν από το 1990 και μετά.
Αυτή η ενέργεια γίνεται με τη συνεργασία της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Μεταφορών.
Σκοπός αυτών των διασταυρώσεων είναι να εντοπιστούν οχήματα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, έχουν δηλωθεί ως εικονικά ακινητοποιημένα, είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Τα πρόστιμα για αυτές τις παραβάσεις ενδέχεται να είναι υψηλά, ανάλογα με την περίπτωση.
Η έναρξη των διασταυρώσεων προήλθε από τη δημοσίευση δύο κοινών υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες εκδόθηκαν από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, καθώς και από τον υπουργό και υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα και Βασίλη Οικονόμου.
Οι εν λόγω αποφάσεις, που ισχύουν από τις 17 Φεβρουαρίου, καθορίζουν τη διαδικασία και τα στοιχεία των οχημάτων που θα αποσταλούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για τα αυτοκίνητα που θα εντοπιστούν παρατυπίες, θα ακολουθήσει η επιβολή προστίμων και κυρώσεων και συγκεκριμένα: Τέλη κυκλοφορίας.
Το πρόστιμο για την εν λόγω παράβαση είναι το διπλάσιο του ποσού των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν στο επίμαχο έτος. Παράλληλα θα αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος και θα επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.
Ακινησία: Αν αποδειχθεί εικονική ακινησία, το πρόστιμο ξεκινά από 10.000 ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, τριπλασιάζεται και φτάνει σε 30.000 ευρώ, ενώ αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη. Σημειώνεται πως, ο ιδιοκτήτης που δηλώνει όχημα σε ακινησία, προσδιορίζει και το μέρος που το έχει παρκάρει, θα γίνουν έλεγχοι και στα σημεία που έχουν δηλωθεί και αν διαπιστωθεί ότι τα οχήματα δεν είναι εκεί, τότε θα επιβάλλονται τα ανωτέρω πρόστιμα. Το πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.
Ανασφάλιστα: Τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανέρχονται σε 250 ευρώ για τα δίκυκλα, σε 500 ευρώ για τα Ι.Χ. επιβατικά και σε 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης. Θα αφαιρούνται επίσης η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος και θα επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.
ΚΤΕΟ: Για τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο, το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ και ο κάτοχός του οχήματος υποχρεώνεται να το περάσει από τεχνικό έλεγχο. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ παράλληλα θα αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος και θα επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος. Ακόμη, τρεις μήνες μετά την επιβολή προστίμου, θα διενεργείται επανέλεγχος και σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι ο κάτοχος δεν έχει συμμορφωθεί, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας, που θα επιστρέφονται μόνο μετά την τακτοποίηση των παραβάσεων και την καταβολή του προστίμου. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις δύο αποφάσεις, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει στη Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. τα στοιχεία των εγγεγραμμένων οχημάτων, τα οποία τηρούνται στα μητρώα, αρχεία και τα πληροφοριακά συστήματα και συγκεκριμένα:
- Το αρχείο των συναλλαγών των ακινησιών από το 1990 και έπειτα, καθώς και των οχημάτων τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία και μέχρι σήμερα δεν έχει αρθεί αυτή (ιδίως: αριθμός κυκλοφορίας οχήματος, χρονικό διάστημα ακινησίας (από – έως), αριθμός πλαισίου, κατηγορία οχήματος).
- Το αρχείο καταβολής των τελών κυκλοφορίας από το 1990 και έπειτα (ιδίως: αριθμός κυκλοφορίας οχήματος, έτος, ένδειξη ολικής ή μερικής καταβολής, απαλλασσόμενου, αριθμός πλαισίου, κατηγορία οχήματος).
- Τα στοιχεία του υποσυστήματος εξαγωγών του ICISnet (ιδίως: αριθμός πλαισίου, ημ/νία αποδοχής παραστατικού, αναγνωριστικό διασάφησης εισαγωγής, αα στίχου διασάφησης εξαγωγής, ΑΦΜ/EORI, αρ. EORI, κατάσταση παραστατικού, ένδειξη καθεστώτος, προθεσμία λήξης καθεστώτος, αναγνωριστικό παραστατικού επανεισαγωγής).
- Τα στοιχεία από το μητρώο οχημάτων με ένδειξη ότι δεν υπάρχουν ως εγγραφή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ιδίως: αριθμός κυκλοφορίας οχήματος, αριθμός πλαισίου, κατηγορία οχήματος, έτος πρώτης κυκλοφορίας, τεχνικά χαρακτηριστικά).
- Τα στοιχεία μητρώου βάσει ΑΦΜ, με διαλειτουργικότητα σε περίπτωση που απαιτηθούν (ιδίως: ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, θάνατος, διακοπή νομικού προσώπου).
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα αποστείλει στη Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. τα στοιχεία των εγγεγραμμένων οχημάτων και των σχετιζόμενων με αυτά προσώπων από:
- Το Μητρώο Οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί Άδεια Κυκλοφορίας.
- Το αρχείο ελέγχου Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.).
Αυτοκίνητο: Έρχεται το λευκό χρώμα στα φανάρια – Τι θα κάνουμε όταν το βλέπουμε
Ο τριπλός χρωματικός συνδυασμός που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα φανάρια έχει εισέλθει σε μια περίοδο αλλαγών με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων.
Στο μέλλον, θα χρησιμοποιηθεί άλλο χρώμα εκτός από το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο χρώμα που συναντάμε στα φανάρια. Αυτή η καινοτομία ήρθε στο προσκήνιο με την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων.
Τι σημαίνει λοιπόν το χρώμα που προστέθηκε πρόσφατα και αργά ή γρήγορα θα το δούμε και στη χώρα μας;
Αναλυτικότερα, αν και τα φανάρια λειτουργούν με τα ίδια χρώματα εδώ και χρόνια, νέα έρευνα προτείνει τη συμπερίληψη του λευκού φωτός σε αυτό το σύστημα.
Αυτό το πρόσθετο χρώμα θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αυτόνομων οχημάτων στην κυκλοφορία και θα προσθέσει μια νέα διάσταση στη διαχείριση της κυκλοφορίας.
Το λευκό φανάρι θα ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ αυτόνομων οχημάτων και άλλων οδηγών και θα διασφαλίσει ότι αυτή η σειρά θα υιοθετηθεί και η ροή της κυκλοφορίας θα γίνει πιο αποτελεσματική.
Μια μελέτη που διεξήχθη από το North Carolina State University αποκάλυψε ότι η χρήση λευκού φωτός στα φανάρια θα ρυθμίσει τη ροή της κυκλοφορίας πιο αποτελεσματικά.
Ενώ το λευκό φως τονίζει τον ρόλο των αυτόνομων οχημάτων στην κυκλοφορία, θα διευκολύνει τους οδηγούς να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων.
Το λευκό φως θα συμβολίζει την κεντρική λειτουργία των αυτόνομων οχημάτων στην κυκλοφορία.
Τα αυτόνομα οχήματα θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους και με το κεντρικό σύστημα κυκλοφορίας, κατευθύνοντας έτσι τη ροή της κυκλοφορίας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Το λευκό φως θα επιτρέψει σε αυτά τα οχήματα να κινούνται αναλύοντας τις συνθήκες κυκλοφορίας και άλλοι οδηγοί θα προσαρμοστούν επίσης σε αυτό το σύστημα. Ως αποτέλεσμα, η κυκλοφορία θα γίνει πιο εύρυθμη και ρευστή.
Για να δουν πώς θα λειτουργούσε αυτό το σύστημα στον πραγματικό κόσμο, οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πιλοτικές εφαρμογές.
Αυτές οι δοκιμές θα αποκαλύψουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τις πιθανές επιπτώσεις του λευκού φωτός στην κυκλοφορία.
Αυτοκίνητο: Το χαρτί που φέρνει πρόστιμο 400 ευρώ σε κάθε οδηγό – Να το έχετε πάντα μαζί σας
Ένα χαρτί μπορεί να επιφέρει βαριά πρόστιμα. Ποιο είναι αυτό και από πού μπορούμε να το προμηθευτούμε αν θέλουμε να γλιτώσουμε το πρόστιμο των 400 ευρώ;
Εκτός από την άδεια κυκλοφορίας, την ασφάλεια και το δίπλωμα, υπάρχει ακόμα ένα έγγραφο που υποχρεούται ο οδηγός να επιδείξει σε περίπτωση ελέγχου, με την μη ύπαρξή του να επιφέρει βαρύ πρόστιμο.
Ο τεχνικός έλεγχος στα ΚΤΕΟ αποτελεί υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη οχήματος, τόσο για την προάσπιση της οδικής ασφάλειας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Όλα τα νέα επιβατικά ΙΧ περνούν για πρώτη φορά από ΚΤΕΟ όταν συμπληρώνουν 4 έτη από την ημερομηνία έκδοσης της 1ης άδειας κυκλοφορίας.
Πόσο είναι το πρόστιμο για εκπρόθεσμο έλεγχο; Ο ιδιοκτήτης κάθε οχήματος έχει την υποχρέωση να το περάσει από τεχνικό έλεγχο από 3 εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, έως και 1 εβδομάδα μετά από αυτήν.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμου ελέγχου, εκτός από το κόστος του ελέγχου επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο, το οποίο εξαρτάται από το χρόνο καθυστέρησης του ελέγχου.
Αναλυτικά:
Καθυστέρηση έως 30 ημέρες
Επιβατικά ΙΧ 16 ευρώ Δίκυκλα 10 ευρώ Καθυστέρηση έως 6 μήνες
Επιβατικά ΙΧ 33 ευρώ Δίκυκλα 20 ευρώ Καθυστέρηση άνω των 6 μηνών
Επιβατικά ΙΧ 65 ευρώ Δίκυκλα 41 ευρώ Όταν περάσουν οι 6 μήνες, εκτός από το πρόστιμο του Κ.Τ.Ε.Ο., επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται απευθείας μέσω TAXIS, με την εφαρμογή του να μπαίνει σύντομα σε ισχύ.
Συγκεκριμένα, ο έλεγχος θα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, του TAXISnet και άλλων φορέων, όπου αν διαπιστωθεί ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο Κ.Τ.Ε.Ο., θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο πρόστιμο.
Πρόστιμο 400 ευρώ από την Τροχαία Εκτός όμως από τα παραπάνω πρόστιμα, “τσουχτερή” είναι η χρηματική ποινή που θα δεχθεί ο οδηγός σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία. Συγκεκριμένα, αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει το χαρτί που να αποδεικνύει ότι το όχημα έχει περάσει Κ.Τ.Ε.Ο., βεβαιώνεται αμέσως πρόστιμο 400 ευρώ.
Αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο και προσκομίσει το χαρτί εντός 10 ημερών, τότε θα πληρώσει μόνο το 1/8 του επιβληθέντος ποσού, δηλαδή 50 ευρώ, στο οποίο όμως πρέπει να υπολογιστεί και το ειδικό αυξημένο τέλος που αναφέραμε παραπάνω, το οποίο καταβάλλεται στο Κ.Τ.Ε.Ο..
Τώρα, αν είχε περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο πριν την καταγραφή της παράβασης, αλλά δεν είναι μαζί του το αποδεικτικό, μόλις το προσκομίσει στην Τροχαία, το πρόστιμο μειώνεται αμέσως στα 20 ευρώ, μιας και εκπίπτει στο άρθρο 100 του Κ.Ο.Κ., όπου αναφέρονται τα έγγραφα τα οποία πρέπει να φέρει ο οδηγός.