Τι θα γίνει με την εστίαση; Πότε και πώς θα ανοίξουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια

Πάσχα στο χωριό 2021: Κρίσιμα 24ωρα για την εξέλιξη της πανδημίας. «Αγκάθι» το Πάσχα στο χωριό και η άρση του περιορισμού των μετακινήσεων εκτός νομού. Το άνοιγμα της εστίασης βασικό ζητούμενο. Μπορούν να ανοίξουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια και πώς; Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο xristika.gr.

Με μικρή υποχώρηση στους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά με “ασφυξία” στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πορεύεται η χώρα μας προς το Πάσχα για το οποίο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα επιτραπεί ή όχι η μετάβαση προς τις ιδιαίτερες πατρίδες.

Η ισορροπία είναι λεπτή καθώς το τρίτο επιδημικό κύμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλούς αριθμούς.

Από την άλλη σημαντικό “εργαλείο” θεωρούνται τα self tests με κυβέρνηση και ειδικούς να επεξεργάζονται σχέδιο αξιοποίησής τους, ωστόσο αποτελούν συμπληρωματικό μέτρο και εάν η διασπορά του ιού είναι μεγάλη ενδεχομένως τα μέλη της αρμόδιας για τον κορωνοϊό Επιτροπής να μη συμφωνήσουν στις ελεύθερες διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Ηδη αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν δημόσια ότι και το Πάσχα πρέπει να συγκρατηθούν οι δραστηριότητες και οι κοινωνικές επαφές ώστε να διασφαλιστεί ένα όσο το δυνατόν πιο “ελεύθερο” καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι οριακή και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τις τελευταίες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα δείχνουν τάση υποχώρησης και διαμορφώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες μίας εβδομάδας πριν με τις οποίες και συγκρίνονται λόγω παρόμοιου αριθμού ημερήσιων τεστ.

Ενδεικτικά αναφέρεται η μείωση κατά 6% των περιστατικών κορονοϊού χθες συγκριτικά με την προηγούμενη Τρίτη 6 Απριλίου.

Σε ορισμένες περιοχές η μείωση είναι σαφής, σε άλλες, όμως, καταγράφεται αυξητική τάση όπως φαίνεται και από την ανάλυση των λυμάτων. Χανιά και Ξάνθη παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ενώ Αλεξανδρούπολη και Λάρισα οριακές.

Σήμερα, συνεδριάζουν οι επιδημιολόγοι, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για να προχωρήσει ολόκληρη η επιτροπή στην τακτική της συνεδρίαση την Παρασκευή.

Δεν αναμένονται, όπως όλα δείχνουν, αποφάσεις για άνοιγμα άλλης μεγάλης κατηγορίας δραστηριοτήτων.

Πιθανόν τεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων κανονικά, χωρίς click away και click inside, κάτι που δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να συμφωνήσουν οι ειδικοί, καθώς και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων από την ερχόμενη Δευτέρα.

Αυτή την εβδομάδα, άλλωστε, αναμένονται δωρεάν τεστ εκτός από μαθητές και καθηγητές και σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση και τις μεταφορές.

Σχετικές ανακοινώσεις για το ποιες ομάδες θα λάβουν τα οικιακά τεστ καθώς και πού θα είναι υποχρεωτικά δεν αποκλείονται σήμερα το απόγευμα στην προγραμματισμένη ενημέρωση.

Πάσχα στο χωριό: Θα ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια;

Σίγουρο είναι πως μετά το Πάσχα θα αξιολογηθεί η επαναλειτουργία δημοτικών και Γυμνασίων όπως επίσης και η εστίαση, το άνοιγμα της οποίας οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν μετά το Πάσχα και αμέσως πριν το άνοιγμα του τουρισμού, μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα και με δηλώσεις που έχει κάνει ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η εστίαση – ένας βασικός τομέας που παραμένει για μήνες κλειστός και έχει πληγεί όσο κανείς άλλος – προσανατολίζεται να ανοίξει μετά το Πάσχα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό θα συμβεί είτε στις 10 είτε στις 14 Μαΐου, μαζί με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο επί της ουσίας θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος του lockdown στη χώρα.

Αυτό σημαίνει πως θα επιτραπούν οι μετακινήσεις και στα καταστήματα, χωρίς sms και χωρίς να χρειάζεται να εφαρμοστούν click in shop και click away.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πλάνο της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλοι τομείς που μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα.

Για την ακρίβεια την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα δεν αποκλείεται να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες αλλά και σημαντικότεροι τομείς για την οικονομία και την κοινωνία.

Αναλυτικά:

-Ανοίγουν όλα τα σχολεία (Δημοτικά – Γυμνάσια)

-Εστίαση (Ερωτηματικό για 14 Μαΐου)

-Παιδότοποι

-Κτήματα για γάμους

Πάσχα στο χωριό: «Καμπανάκι» Σαρηγιάννη

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις αποφάσεις για το Πάσχα έκρουσε μιλώντας στο Newsbomb.gr, o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αν κάνουμε Πάσχα στο χωριό τότε ίσως να υπάρξει παράταση του 3ου κύματος της πανδημίας ακόμα και μέχρι τον Ιούλιο και το λέω αυτό διότι ας μην γελιόμαστε, δεν μπορούμε να πάμε στα χωριά μας ώστε να δούμε τους συγγενείς μας και παράλληλα να είμαστε προσεκτικοί.

Τα self test σίγουρα αποτελούν ένα όπλο αλλά το ποσοστό σιγουριάς ότι είμαστε αρνητικοί στο 57%. Από ‘κει και πέρα τα τεστ θα πρέπει να γίνονται ανά τρεις ημέρες για να είμαστε σίγουροι ότι παραμένουμε αρνητικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Επιπλέον τόνισε ότι είμαστε στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας πανελλαδικά και στην Αττική και σιγά – σιγά στη Θεσσαλονίκη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «θα πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες, τα μέτρα προστασίας, τις μάσκες και τις αποστάσεις».

Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την εφαρμογή των self test. «Στα 250.000 self test που έγιναν το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα βρέθηκαν περίπου 600 ασυμπτωματικοί δείχνει ότι οι πιθανότητες να κολλήσουν αυτοί οι άνθρωποι άλλους είναι πολύ μεγάλες», συμπλήρωσε.

Παράλληλα εξέφρασε τις ενστάσεις του για το άνοιγμα της εστίασης στον απόηχο των κορονοπάρτι και των μεγάλων συνωστισμών σε σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι αυτά τα φαινόμενα θα αποτυπωθούν αργότερα στους αριθμούς των κρουσμάτων.

Πάσχα στο χωριό: Υπερόπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας τα self-tests

Την ίδια ώρα, o ιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, χαρακτήρισε υπερόπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας χαρακτήρισε τα self-tests, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επεκταθεί η χρήση τους.

«Γυρνάμε σελίδα. Η γνώση είμαι δύναμη. Με τον αριθμό θετικών μαθητών και καθηγητών στην covid, έχουμε ανιχνευτές που μας λένε που είναι ο ιός. Έλεγα ότι αν θέλουμε να ανοίξουμε χρειαζόμαστε τεστ, τεστ που γίνονται και να υπάρχει η πλατφόρμα που θα λέει ακριβώς τι υπάρχει επί του εδάφους.

Είναι η γνώση που θα φέρει δύναμη.Περίπου 3 στους 1000 που πηγαίνουν στα σχολεία είναι θετικοί. Δεν είναι μόνο ότι το ξέρετε ως αριθμό, μπορείτε να τους απομονώσετε να κάτσουν καραντίνα και μπορούμε να χτυπήσουμε τον ιό εκεί που τον πονάει. Στους ανθρώπους που μολύνθηκαν πρόσφατα και μεταδίδουν τον ιό.

Ο ιός πηγαίνει και στα σχολεία και από εκεί πηγαίνει σε άλλα σπίτια. Αυτό είναι το πρόβλημα όταν ανοίγουν τα σχολεία σε εποχή που η επιδημία βράζει. Τώρα ξέρουμε τα νούμερα», σχολίασε για την επαναλειτουργία των λυκείων ο ιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον γιατρό τα self-tests είναι υπερόπλο. «Έχουμε υπέροχους ανιχνευτές που μας λένε τι γίνεται στα σχολεία. Αυτό καταρχάς μπορούμε να το επεκτείνουμε και στα ανοιχτά καταστήματα. Έτσι θα ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς».
Εντούτοις, τόνισε όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο Mega, τα self-tests από μόνα τους δεν αρκούν και ότι πρέπει να συνοδεύονται από ιχνηλάτηση και καραντίνα.

«Τώρα είμαστε στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Στην πιο επικίνδυνη περίπτωση για να ξεφύγει το κύμα και να δούμε Πορτογαλία. Καθώς μιλάμε οι γιατροί υποφέρουν στα νοσοκομεία, που είναι γεμάτα. Υπάρχει πολεμική ατμόσφαιρα στα νοσοκομεία. Θα ανέβουν και άλλο οι διασωληνωμένοι, δυστυχώς. Έρχονται δύσκολες εβδομάδες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το υπερόπλο των self – test. Είναι ένα εργαλείο που μας δείχνει που είναι ο ιός» πρόσθεσε.

Αναφορικά με Πάσχα και το αν θα μπορέσει ο κόσμος να πάει στα χωριά του ήταν ξεκάθαρος. «Αφήστε το Πάσχα. Είναι τόσο μακριά μας. Ας εφαρμόσουμε αυτό το εργαλείο (σ.σ. self-tests) που έχουμε. Επικεντρωνόμαστε στο να κάνουμε μερικές μέρες διακοπούλες και δεν επικεντρωνόμαστε στον πόλεμο. Το Πάσχα είναι μακριά».

Σε ότι αφορά στην εστίαση, έκανε λόγο ότι ορθά θα ανοίξει μετά το Πάσχα, καθώς «είναι σημαντικό να μην κάνουμε απρόσεκτες κινήσεις στην κορυφή του επιδημικού κύματος».

Τέλος, είπε πώς το lockdown στην Ελλάδα δούλεψε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Πάσχα στο χωριό: Τι περιμένει το Μαξίμου για να λάβει την απόφαση

Με ικανοποίηση έχει γίνει δεκτή από την κυβέρνηση η πολύ θετική ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας στο νέο μέτρο των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ που από το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται και σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Είναι όμως πολύ νωρίς να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό.

Το θετικό ξεκίνημα αξιολογείται από το Μέγαρο Μαξίμου ως σημαντική εξέλιξη που όχι μόνο δικαιώνει την επιλογή να γίνει η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που προχώρησε στη δωρεάν διανομή self tests, αλλά προσφέρει και ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά τόσο στην προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού όσο και στη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το επιδημιολογικό όφελος από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, καθώς συμβάλλουν στον καλύτερο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση που εξακολουθεί να παρουσιάζει η χώρα διατηρεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο λαμβάνει υπόψη στο σχεδιασμό του την προοπτική επανεκκίνησης ως τα μέσα Μαΐου αρκετών δραστηριοτήτων, γνωρίζει όμως ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών είναι εκείνα που θα διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τα αμέσως επόμενα βήματα, στα οποία περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει το λεγόμενο «Πάσχα στο χωριό».

Στην κυβέρνηση εξετάζουν διάφορα σενάρια σε σχέση με το εάν και πώς θα μπορούσε να επιτραπούν υπερτοπικές μετακινήσεις εφόσον η χώρα βρεθεί στην αρχή μίας πορείας αποκλιμάκωσης και οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως ουδεμία πρόβλεψη μπορεί να γίνει. Η παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι καθημερινή και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κάνουν οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με αυτό το ζήτημα, για το οποίο άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πρόσφατα ότι η απόφαση θα ληφθεί με βάση την εισήγηση που θα κάνουν οι ειδικοί και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είναι πολιτική.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση προσδοκά σε μία επιδημιολογική κατάσταση που θα επιτρέπει να γίνει και ένα τέτοιο βήμα αποσυμπίεσης, αλλά οι αποφάσεις όλα δείχνουν ότι θα ληφθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε κάτι οριστικό. Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα του. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν οι μέρες, να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι ως Πολιτεία «είμαστε απολύτως έτοιμοι για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε ό,τι χρειαστεί για να διευκολυνθεί η ελεγχόμενη κίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όμως είναι οι ειδικοί εκείνοι που θα κάνουν τις εισηγήσεις με τα επίκαιρα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας».

Η κυβέρνηση επιμένει στη χρησιμότητα της πολιτικής ελεγχόμενου ανοίγματος δραστηριοτήτων στην κοινωνία και στην οικονομία προκειμένου να επέρχεται μία αποσυμπίεση και να αμβλύνεται η ψυχολογική κόπωση των πολιτών.

Εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι τα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση έχουν βρει ανταπόκριση, όπως προκύπτει και από τη θετική αξιολόγηση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του λιανεμπορίου, όπου διαπιστώνεται ότι τα μέτρα προστασίας τηρούνται από τον εμπορικό κόσμο.

Κυβερνητική εκτίμηση παραμένει ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει μεγάλη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, ενώ σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η θετική εξέλιξη του εμβολιασμού, αλλά και τα πρόσθετα εργαλεία για τον περιορισμό της διασποράς του ιού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγούν σε φαινόμενα εφησυχασμού.