Ουκρανία: Ποιες οι άμεσες και οι έμμεσες επιπτώσεις την απόφασης του Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Είναι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία και η αποστολή «ειρηνευτικών» δυνάμεων το πρώτο βήμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία;
«Μόνο ο Πούτιν γνωρίζει εάν θα σταματήσει εδώ ή εάν η μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς είναι ένα ακόμα βήμα προς την εισβολή στην ελεύθερη Ουκρανία», εξηγεί ο Holger Schmieding της Berenberg Bank.
Εάν ο Πούτιν σταματήσει εδώ, οι κυρώσεις θα αποδυναμώσουν τη ρωσική οικονομία με τον καιρό, όμως οι επιπτώσεις για τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο θα είναι πολύ περιορισμένες, εκτιμά ο οικονομολόγος. Οι αγορές θα επιστρέψουν στην κανονικότητα έπειτα από λίγο.
Όμως, εάν η Μόσχα προχωρήσει με την εισβολή στην Ουκρανία, θα πρόκειται για τη χειρότερη γεωπολιτική απειλή από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962, με τις πιθανές οικονομικές, χρηματοοικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη να εκδηλώνονται σε τρία στάδια, σύμφωνα με την Berenberg.
Ουκρανία: Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις (1 – 2 μήνες)
· Σημαντική μείωση της διάθεσης για ρίσκου στις αγορές, εν μέσω ασυνήθιστης αβεβαιότητας, που θα δώσει τη θέση της σε μία ανάκαμψη μόλις το τοπίο ξεκαθαρίσει.
· Προσωρινό πλήγμα για την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη.
· Η ανάκαμψη από το πλήγμα της μετάλλαξης Όμικρον καθυστερεί έως και δύο μήνες, αλλά μία ύφεση (δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης) είναι απίθανη.
· Περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους, όμως η Ευρώπη δεν είναι πια τόσο ευάλωτη όσο ήταν προηγουμένως, καθώς ο χειμώνας έχει σε μεγάλο βαθμό τελειώσει.
· ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας κινούνται πιο προσεκτικά στις συνεδριάσεις του Μαρτίου, κρατώντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα στον σχεδιασμό για την απόσυρση των μέτρων νομισματικής στήριξης.
· Πολιτικό σοκ στην Ευρώπη.
· Δυσκολότερη περίοδος για τις φιλορωσικές δυνάμερις, όπως η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, εν όψει και των εκλογών του Απριλίου.
Ουκρανία: Μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις (3 – 12 μήνες)
· Οι αγορές επιστρέφουν σε γενικές γραμμές στις προηγούμενες τάσεις.
· Η ανάπτυξη στην Ευρώπη επιστρέφει σε τροχιά για ισχυρή ανάκαμψη μετά τη μετάλλαξη Ομικρον, εν μέσω χαλάρωσης των ελλείψεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
· Ο ενεργειακός πληθωρισμός παραμένει ελαφρώς αυξημένος (κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες) λόγω των κάπως υψηλότερων τιμών.
· Η νομισματική πολιτική επιστρέφει στο μονοπάτι που βρισκόταν προηγουμένως.
· Η Ρωσία αντιμετωπίζει σταδιακά εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα λόγω των κυρώσεων, της απομόνωσης και του κόστους της υπερέκτασής της.
· Σημαντικά ισχυρότερη πολιτική συνοχή μέσα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ως απάντηση στην ρωσική απειλή.
Ουκρανία: Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις (πέραν του ενός έτους)
· Καμία σημαντική επίπτωση στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
· Γρηγορότερη διαφοροποίηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, περισσότερες δαπάνες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια και το υδρογόνο.
· Αύξηση των αμυντικών δαπανών.
· Η πρόκληση της ευρωπαϊκής συνοχής από τους λαϊκιστές της δεξιάς υποχωρεί, καθώς η Ρωσία του Πούτιν χάνει τη γοητεία της και τους πόρους με τους οποίους χρηματοδοτεί τους θαυμαστές της σε αυτές τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις.
· Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν εν μέρει από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024 (εάν νικήσουν οι μετριοπαθείς, αυτό θα συνεπάγεται ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ, ενώ αντίθετα, η επιστροφή του «America First» θα φέρει σοβαρές εντάσεις στη συμμαχία ΗΠΑ-Ευρώπης).
· Σταδιακή αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία, όπως η Σοβιετική Ένωση στο παρελθόν, θα μείνει ακόμα πιο πίσω από τον ανεπτυγμένο κόσμο.
«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η αντιμετώπιση μίας βαριά οπλισμένης Ρωσίας βυθισμένη σε μία σχετική οικονομική πτώση, θα είναι μία βασική πρόκληση για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στο προσεχές μέλλον», καταλήγει η Berenberg.