Τι ώρα ξεκινάει και τελειώνει ο αγιασμός στα σχολεία: Ποιοι γονείς δικαιούνται άδεια

Σχολεία: Ανοίγουν για τον αγιασμό σε λίγες ημέρες και ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά 2024-25 με την καθιερωμένη τελετή. Τι ισχύει με τη γονική άδεια, οι διαφορές στην ώρα προσέλευσης και αποχώρησης. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Ως επίσημη ημέρα της έναρξης μαθημάτων στα σχολεία έχει θεσπιστεί η 11η Σεπτεμβρίου, η οποία για το 2024 πέφτει ημέρα Τετάρτη. Έτσι, φέτος, σε δύο εβδομάδες, τα σχολεία ανοίγουν και οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία.

Πάντα, η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με την τελετή του αγιασμού. Αυτό είναι κατά τις 08:15, ενώ η ώρα αποχώρησης της συγκεκριμένη μέρα είναι διαφορετική ανάλογα με την τάξη που πηγαίνει το κάθε παιδί.

Άλλη δηλαδή ώρα ισχύει στο Δημοτικό, άλλη στο Γυμνάσιο και άλλη στο Λύκειο, ενώ τα πρωτάκια έχουν επίσης λίγη ώρα παραπάνω από τους υπόλοιπους μέχρι να «ξεμπερδέψουν» την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Όσον αφορά τους καθηγητές και τους δασκάλους, η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα ξεκινήσει λίγο νωρίτερα. Για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες προετοιμασίες, οι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα σχολεία τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου.

Σχολεία: Τι ώρα ξεκινάει ο αγιασμός σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

Την 11η Σεπτεμβρίου, στις 08:15 χτυπά το πρώτο κουδούνι για τον καθιερωμένο αγιασμό σε όλη την Ελλάδα στα περισσότερα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από την άλλη, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ξεκινούν λίγο αργότερα.

Η ακριβής ώρα του αγιασμού στέλνεται από τα σχολεία στους γονείς στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η τελετή έχει λήξει μέχρι τις 11:00, ενώ, μετά το πέρας, οι μαθητές πηγαίνουν στις τάξεις τους και παραλαμβάνουν τα σχολικά βιβλία τους και το ωρολόγιο πρόγραμμα για τα μαθήματα.

Ωστόσο, λίγο διαφορετικά είναι τα πράγματα για το Νηπιαγωγείο και την Α’ Τάξη του Δημοτικού αφού, μετά τον αγιασμό, οι γονείς και οι κηδεμόνες παραμένουν σε αίθουσα του σχολείου για να ενημερωθούν από την διεύθυνση αναλυτικά για τα διαδικαστικά.

Τι ώρα θα σχολάνε οι μαθητές τη σχολική χρονιά 2024-25

Η λειτουργία των Δημοτικών σε γενικές γραμμές ακολουθεί την φιλοσοφία της περσινής σχολικής χρονιάς με μια αλλαγή όμως στην ώρα αποχώρησης από το Ολοήμερο που θα εφαρμοστεί από τις πρώτες κιόλας μέρες με την έναρξη των μαθημάτων.

Οι μαθητές των Δημοτικών έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα με τους μαθητές να κάνουν μάθημα από τις 8:15 μέχρι τις 13:15. Παράλληλα στα Δημοτικά δύναται να συγκροτείται τμήμα Πρωινής Ζώνης (7:00’- 8:00’), για υποδοχή (7:00’- 7:15’) και ώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (7:15’- 8:00’), μια παροχή που καταγράφεται σε σχολεία, όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη. Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές/τριες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο Ολοήμερo Πρόγραμμα.

Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής Ζώνης είναι οι 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω. Ενδεικτικά το πρόγραμμα που καλείται να φέρει κάθε μέρα εις ένας μαθητής Δημοτικού είναι το κάτωθι:

  • 00 – 07.15 15′ Υποδοχή μαθητών/τριών Πρωινής Υποδοχής
  • 15 – 08.00 45′ Πρωινή Ζώνη
  • 00 – 08.15 15′ Προσέλευση μαθητών/τριών
  • 15 – 09.00 45′ 1η διδακτική ώρα
  • 00 – 9.40 40′ 2η διδακτική ώρα
  • 40 – 10.00 20′ Διάλειμμα
  • 10:00 – 10:45 45′ 3η διδακτική ώρα
  • 10:45 – 11:30 45′ 4η διδακτική ώρα
  • 11:30 – 11:45 15′ Διάλειμμα
  • 11:45 – 12:25 40′ 5η διδακτική ώρα
  • 12:25 – 12.35 10′ Διάλειμμα
  • 12:35 – 13:15 40′ 6η διδακτική ώρα
  • 15 – 13.20 5′ Αποχώρηση μαθητών/τριών Πρωινού Προγράμματος
  • 13:20- 17:30– Μετάβαση μαθητών/τριών Ολοήμερου Προγράμματος

Η αλλαγή λοιπόν που σας προαναγγείλαμε αφορά τη δυνατότητα αποχώρησης των μαθητών Δημοτικών από το Ολοήμερο πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι εφεξής η αποχώρησή τους θα λαμβάνει χώρα στις 15:50, με το πέρας της δεύτερης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης, ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος. Επιπλέον, δύναται η αποχώρηση να λαμβάνει χώρα και στις 14:55 με το πέρας της 1ης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης.

Πώς θα πάρετε γονική άδεια για τον αγιασμό

Σημειώνεται ότι έχει καθιερωθεί να δίνεται η άδεια και για την ημέρα του αγιασμού.

Η άδεια χορηγείται εφόσον οι γονείς κάνουν κοινές υπεύθυνες δηλώσεις, με ίδιο περιεχόμενο, προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, για το ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας.

Από την πλευρά τους, οι εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν στους εργαζόμενους, σχετικές βεβαιώσεις (Ν. 4808/2021 άρθρο 38).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

  • Δικαιούχοι της άδειας σχολικής παρακολούθησης των παιδιών και, εν γένει, της παρουσίας τους στο σχολείο είναι όλοι οι εργαζόμενοι γονείς, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
  • Η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.
  • Η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής-μαθήτρια, ανεξάρτητα από το εάν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι και ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση.
  • Η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών και δεν συμψηφίζεται με τις άλλες άδειες που χορηγούνται στους εργαζόμενους.
  • Οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα.
  • Εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται, αποφασίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή, εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, αποφασίζουν και ενημερώνουν με υπεύθυνη δήλωσή τους για πόσο χρόνο ο καθένας θα κάνει χρήση της άδειας, που, πάντως, δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις ημέρες συνολικά και για τους δύο γονείς.
  • Εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, βάσει νόμου, Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ή κανονισμών εργασίας, εφαρμόζονται αυτές.
  • Στη στοιχειώδη εκπαίδευση ανήκει και το νηπιαγωγείο, η φοίτηση στο οποίο, με βάση τον νόμο, είναι πλέον διετής για τα νήπια, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων ετών.