Τι γίνεται με τον χρυσό και τις τράπεζες και οι πολίτες που έχουν τα λεφτά τους σε αυτές δεν έχουν πάρει χαμπάρι;

Η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό εκτοξεύτηκε σε νέο ιστορικό υψηλό το 2024, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν ασταμάτητα, ενώ οι επενδυτές σπεύδουν να προστατευτούν από την οικονομική αβεβαιότητα. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού ανακοίνωσε πως οι συνολικές συναλλαγές χρυσού έφτασαν τους 4.974 τόνους, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Η «δίψα» των κεντρικών τραπεζών για χρυσό δεν έχει προηγούμενο. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι αγορές ξεπέρασαν τους 1.000 τόνους, με την Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας να ηγείται των αγορών, προσθέτοντας 90 τόνους στα αποθέματά της. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ακολουθεί με 75 τόνους, ενώ η Reserve Bank of India αγόραζε σταθερά κάθε μήνα, με μόνη εξαίρεση τον Δεκέμβριο.

Η συνολική επενδυτική ζήτηση αυξήθηκε κατά 25%, αγγίζοντας τους 1.180 τόνους, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Τα αμοιβαία κεφάλαια ETF χρυσού, οι ράβδοι και τα νομίσματα καταγράφουν τεράστια αύξηση, με Κίνα και Ινδία να πρωτοστατούν.

Στην Κίνα, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές και τα ομόλογα και στρέφονται στον χρυσό λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της αβεβαιότητας. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ASEAN, όπως η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία και η Μαλαισία, όπου οι αγορές χρυσού σημείωσαν διψήφιες αυξήσεις.

Οι εξωχρηματιστηριακές αγορές χρυσού από άτομα με υψηλή καθαρή αξία συνεχίζουν ακάθεκτες, καθώς πολλοί φοβούνται γεωπολιτικές αναταράξεις και παγκόσμια ύφεση.

Τα κοσμήματα «βουλιάζουν»

Παρόλο που η αγορά χρυσού σπάει ρεκόρ, ο τομέας των χρυσών κοσμημάτων καταρρέει. Η ζήτηση για κοσμήματα μειώθηκε κατά 11%, καθώς οι υψηλές τιμές αποτρέπουν τους καταναλωτές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς οι τιμές του χρυσού παραμένουν υψηλές και η οικονομική ανάπτυξη είναι υποτονική.

Τι θα συμβεί το 2025

Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι η τρέλα του χρυσού δεν θα σταματήσει εδώ. Οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα συνεχίσουν τις μαζικές αγορές, ενώ οι επενδυτές ETF ενδέχεται να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι, ειδικά αν τα επιτόκια υποχωρήσουν.

Η μεγάλη ερώτηση παραμένει:
Είναι ο χρυσός η τελευταία «σανίδα σωτηρίας» πριν τη μεγάλη οικονομική καταιγίδα;

Προλαβαίνεις να μπεις στο παιχνίδι ή το τρένο του χρυσού φεύγει χωρίς εσένα;

Τολμηρή κίνηση: Τράπεζα έκανε τις καταθέσεις σας Bitcoin

Ακραία κίνηση από τράπεζα για τις καταθέσεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας ετοιμάζεται να γράψει ιστορία, εξετάζοντας μια τολμηρή επενδυτική στρατηγική που θα μπορούσε να την καταστήσει την πρώτη δυτική κεντρική τράπεζα με άμεση έκθεση στο Bitcoin. Ο διοικητής της, Aleš Michl, αποκάλυψε στους Financial Times ότι σχεδιάζει να προτείνει τη διοχέτευση έως και 5% των αποθεματικών της τράπεζας – που ανέρχονται σε περίπου 140 δισ. ευρώ – σε Bitcoin, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διαφοροποίησης των επενδύσεων. Αν αυτή η πρωτοβουλία εγκριθεί, θα αποτελέσει σημείο καμπής στη στάση των κεντρικών τραπεζών απέναντι στα κρυπτονομίσματα.

Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τη μεταβλητότητα του Bitcoin και τις αβεβαιότητες που το συνοδεύουν, ο Michl θεωρεί πως η αυξανόμενη θεσμική αποδοχή – με κολοσσούς όπως η BlackRock να λανσάρουν Bitcoin ETFs – καθιστά το ψηφιακό νόμισμα μια ελκυστική επιλογή. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να χαλαρώσει τους περιορισμούς γύρω από τα κρυπτονομίσματα και να διερευνήσει τη δημιουργία εθνικών αποθεμάτων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Η πρόταση του Michl έρχεται σε αντίθεση με την άποψη πολλών κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο Bitcoin. Ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, το έχει συγκρίνει με τη «φούσκα της τουλίπας» του 17ου αιώνα, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι η πραγματική του αξία είναι μηδενική. Ο πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ, Benoît Cœuré, το είχε χαρακτηρίσει ως «παρακαταθήκη της οικονομικής κρίσης».

Σε αντίθεση με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες, που προτιμούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, η Τσεχία φαίνεται να υιοθετεί μια πιο ριψοκίνδυνη προσέγγιση, που θυμίζει το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ. Το 2021, η λατινοαμερικανική χώρα έγινε η πρώτη που αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, αν και αργότερα μείωσε τις φιλοδοξίες της λόγω πιέσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Michl πιστεύει ότι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτή τη στρατηγική μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως έχουν ήδη κάνει διάφορα επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία που εντάσσουν τα κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους. Ωστόσο, παραδέχεται ότι η απόφαση αυτή ενέχει σοβαρό ρίσκο. «Έχουμε δει εταιρείες όπως η Enron και η Wirecard να καταρρέουν. Οπότε, έχουμε εμπειρία με αποτυχημένες επενδύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το ζητούμενο είναι η διαφοροποίηση. Αν το Bitcoin μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, γιατί να το αγνοήσουμε;».

13ος και 14ος μισθός σε Δημόσιο και συνταξιούχους: Εκδόθηκε η απόφαση για το 2025

Εξελίξεις γύρω από τον 13ο και 14ο μισθό, τα δώρα δηλαδή σε Δημόσιο και συνταξιούχους που έχουν κοπεί από τον νόμο Κατρούγκαλο.

Με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε πιλοτική δίκη η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων ζητεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήρια θα αποφανθεί περί του αιτήματος των Δώρων.

Ανεξαρτήτως της απόφασης ανοίγει ένα καυτό κοινωνικά, πολιτικά και δημοσιονομικά θέμα. Αν και εκ του δημοσιονομικού αποτελέσματος (συν 2,2 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να υπολογίζονται τα Δώρα του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως ΕΡΤ κ.α.), δύσκολα μια απόφαση του ΣτΕ θα είναι άμεσα εκτελεστή.

Ωστόσο, προκύπτει θέμα: γιατί μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι και οι συνταξιούχοι; Οι οποίοι, μάλιστα, έχουν ήδη δικαιωθεί για τα Δώρα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2026. Οπότε και ήλθε ο νόμος 4387/16 (Κατρούγαλου) και έκοψε οριστικά τα Δώρα!

Τα κακά μαντάτα, όμως έρχονται από τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μίλησε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με την πιθανότητα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.